|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Ventka w robocie...
spyro - 2006-10-29, 12:46 Temat postu: Ventka w robocie... No to się pochwalę. Ventka w robocie, zmiana przekładni, zawiecha tył, progi, reperaturki błotników i tylnia klapa... Zdjecia kiepskie, bo z komórki... Już cholercia tydzień trwa ta "zabawa" i nie mogę się doczekać odbioru autka, choć czeka mnie teraz jeżdżenie Ventką w plamy, do przyjscia kolejnej wypłaty, wtedy lakierowanko...
jaca - 2006-10-29, 13:05
to niezle troche kaski pujdzie sie je...c
no ale czego sie nie robi dla naszych ventek
spyro - 2006-10-29, 13:22
Zawiozłem autko tylko na wymianę przekładni i progów a przy okazji jak zaczęli ciąć i naprawiać to wyszło parę rzeczy, więc trzeba było je zrobić... Aż boje się zapytać ile w sumie, bo nie wiem czy zawału nie dostanę...
MAPET - 2006-10-29, 21:07
spoko widze ze wyglada jak moje do niedawna
przemolas4 - 2006-10-29, 21:26
widze, ze jazda na calego.
bardzo sluszne podejscie do spra
tosie chwali spyro.
spyro - 2006-10-29, 21:31
No jak narazie to codziennie słyszę od Magdy że idiota jestem, bo pakuje taką kasę w takiego starucha (to był cytat) i mi się normalnie nóż w kieszeni otwiera jak to słyszę... Taki staruch, ale dobrze wozi tyłek codziennie...
browar1 - 2006-10-29, 21:52
Niewarzny wiek warzne jaki bo czy to nowy czy to stary i tak zawsze sie cos sypie. ja narazie na blacharke do tej pory wydalem 800zl ale wydal bym i 2 tys aby moja fura byla pienkna . Spyro wyslalem tydzien temu formularz do ciebie jeszcze niedoszedl
spyro - 2006-10-29, 22:12
browar1 napisał/a: | Spyro wyslalem tydzien temu formularz do ciebie jeszcze niedoszedl |
Doszedł, sorki, że nie wysłąlem Ci PW, ale ostatnie tygodnie gubię się już z wszystkim... Także niedługo będzie info na stronie, że jesteś już członkiem Stowarzyszenia...
browar1 - 2006-10-29, 22:29
wsumie niema problemu tylko zaczyna mnie draznic ten link ktury mnie zaprasza ale spoko bende wdzięczny male ptyanko ty masz u siebie tylko konówke czy caly tlumik bo kupilem taki sam jak u ciebie i mysle jak najprosciej go przyspawac. to wsumie i tak szybko doszedl bo z dani ale dotego daszedles po znaczkach pozdrowienia
MAPET - 2006-10-29, 22:36
kazdy wie jak wygladala ventka na zlocie
mniej wiecej
pozniej bylo tak:
http://mapet-tuning.com/m...es/podklad2.JPG
pozniej tak:
http://mapet-tuning.com/m...es/podklad3.JPG
pozniej tak
http://mapet-tuning.com/m...ges/lakier3.jpg
pozniej tak
http://mapet-tuning.com/m...es/zlozony3.jpg
a juz tydzien temu wygladala tak
http://mapet-tuning.com/moje/vento/images/new4.jpg
wiec dzialaj
marmarmarek - 2006-10-30, 01:13
no niezle Spyro... ale przynajmniej na pare lat znowu bedzie spokoj. A Madzi powiedz, ze jak wogole moze tak mowic! pstyt
Gavel - 2006-10-30, 10:18
Madzi to Ty powiedz że za takie poglądy ma dużego minusa i tyle...
spyro - 2006-10-30, 15:30
Cytat: | Madzi to Ty powiedz że za takie poglądy ma dużego minusa i tyle... |
A to ona o tym wie, pogadamy jak odbiorę auto w końcu i poprostu nie dam jej wsiąść, skoro taki staruch, to zapraszam do komunikacji miejskiej (wcale nie młodszej:-))
tomala2301 - 2006-10-30, 21:23
spyro te reperaturki bo miałeś kwiatki na karoseri , widze że progi powymieniałeś , mnie to też czeka ale to po zimie zrobie
spyro - 2006-10-30, 22:25
Cytat: | spyro te reperaturki bo miałeś kwiatki na karoseri |
na rancie błotnika wyszła mi mała rdza, więc stwierdziłem, że nie ma sensu tego naprawiać tylko lepiej wspawać nowe reperaturki, progi też nowe, z tym była masakra bo jak zaczęli je wycinać to się okazało, że pod nimi jest masakr... Dlatego tyle to trwa... Niby z zewnątrz nie jest tak źle a w środku masakra... No ja już nie chciałem czekać do po zimie i zabrałem się teraz za porządki w aucie, kupa kasy pójdzie, ale będe miał spokój na kolejne lata...
spyro - 2006-11-11, 14:24
Ventka nadal nie dokończona, ale dzisiaj wreszcie założyłem lifty (siłowniki maski)... No i Ventylek plamiasty jest teraz:-)
marecki2R - 2006-11-11, 18:41
Widze remonty pełną parą idą aż miło
Gavel - 2006-11-11, 19:06
W końcu założyłeś
Wygląda fajnie ale ja bym zmienił 2 rzeczy, które mi osobiście się nie podobają:
kolor - polakierowałbym je na kolor nadwozia
wiem że tak większość montuje ale ja bym je odwrócił, bo dla mnie to wyglądają jakby "stały na głowie"
spyro - 2006-11-11, 20:25
Gavel napisał/a: | wiem że tak większość montuje ale ja bym je odwrócił, bo dla mnie to wyglądają jakby "stały na głowie" |
Jak je odwrócę to starczą na bardzo krótko, dzięki takiemu montażowi będą służyć długie lata. Nie wiem o co chodzi, ale wołami w instrukcji montażu było napisane, żeby przestrzegać położenia...
spyro - 2006-11-11, 20:31
Gavel napisał/a: | wiem że tak większość montuje ale ja bym je odwrócił, bo dla mnie to wyglądają jakby "stały na głowie" |
Jak je odwrócę to starczą na bardzo krótko, dzięki takiemu montażowi będą służyć długie lata. Nie wiem o co chodzi, ale wołami w instrukcji montażu było napisane, żeby przestrzegać położenia...
marecki2R napisał/a: | Widze remonty pełną parą idą aż miło |
Daj spokój, tyle kasy już poszło, a jeszcze nie polakierowany nawet... No ale teraz po zmianie całego zawieszenia, hamulcy z tyłu, przekładni, jabłek, końcówek przekładni, cylinderków z tyłu, linki ham no i poprawie belki auto się tak prowadzi, że aż miło. Chyba nigdy tak dobrze nie jeździła mi Ventka. A w czwartek dokupiłem jeszcze 2 nowe oponki na przód, więc wogóle cudo śmiga. Jeszcze lakierek nowy i już będzie GIT (mam nadzieję)...
A co najlepsze, nie mogę się przyzwyczaić do wspomagania, wcześniej było tak czułe, że można było małym palcem kręcić kierownicą, podobno było zrąbane, teraz z kolei chodzi ciężko (przyzwyczaiłem się przez 6 lat do tego lekkiego - na ZLocie każdy się dziwił, że u mnie tak lekko chodzi), w każdym razie na razie ciężko mi się przyzwyczaić, ale rzeczywiście jadąc np 150 wreszcie czuje auto i nie mam ryzyka wylądowania w rowie, bo wcześniej lekki ruch kierownicą i mogła być masakra...
A tak wogóle to jak u Was chodzi wspomaganie? Na zlocie w Krzeczowie z tymi co rozmawiałem na ten temat to mówili że raczej właśnie ciężej niż u mnie... Bo sam nie wiem w końcu, czy tak powinno być? Lekuchno na maxa czy raczej ciężej żeby lepiej było przy większej prędkości. Żebyśmy się zrozumieli , nie jest ciężko jak w polonezie, no ale ciężej niż miałem wcześniej...
Gavel - 2006-11-11, 20:32
może i tak
ale zdania nie zmienię - odwrotnie wyglądałyby lepiej
a poza tym w mojej instrukcji nie było o tym mowy
co do wspomagania to miałeś na bank coś nie tak bo zdecydowanie za lekko chodziło
Paweł J. - 2006-11-16, 23:26
a mi się podoba tan lekko zadarty tył. ja niedługo tez tak bedę miał...
spyro - 2006-11-16, 23:39
Gavel napisał/a: | a poza tym w mojej instrukcji nie było o tym mowy |
No a wmojej jak wół było napisane, żeby się nie pomylić i tak założyć... Zresztą powiem CI, że dla mnie nie ma to znaczenia zbytnio... I jakby nie było nic w instrukcji to nie miałoy to dla mnie znaczenia czy tak ty czy w drugą stronę...
Tygrysisko napisał/a: | a mi się podoba tan lekko zadarty tył. ja niedługo tez tak bedę miał... |
No mnie i Gavel'owi też co widać po naszych Ventkach
Paweł J. - 2006-11-18, 00:40
a wracając do tematu wspomagania...to u mnie działa raczej ciężko(tzn."ciężko"w granicach rozsądku) napewno ciężej niż w np w lagunie lub astrze 2 (mojego brata). Ta "ciężkość" w niczym nie przeszkadza...a nawet (moim skromnym zdaniem)pozytywnie wpływa na "czucie(czyt.wyczucie) autka np na zakrętach
spyro - 2006-11-18, 12:58
Tygrysisko, zgadzam się w 100%. Dopiero teraz zauważyłem, że Ventką można tak wchodzić w zakręty, że można jadąc 100 km/h uniknąć wyskakującego psa na drogę itp. Wcześniej, gy koło kierownicy chodziło tak lekko, że manewrować na parkingu mogłem mały palcem takie manewry nie były możliwe... Zupełnie inaczej się teraz jeździ...
Narazie czekam do 27, kiedy to oddaje auto do lakierowania, przy okazji muszę zrobić wreszcie te zawiasy drzwi kierowcy, ale cholera cena na Allegro są z kosmosu...
Paweł J. - 2006-11-19, 01:21
ale...SPTRO...patrzac na Twojego Ventyla to ...brakuje mu jakiś komkretnych alumek. najlepiej coś 15-sto calowego. Bo widzę że furka ma kilka fajnych bajerków (np kierunkowskazy)...a Ventyl z ładnymi alumami wygląda BAJECZNIE...może w przyszłości zaplanujesz wydatek na aumki...???
spyro - 2006-11-19, 11:36
Wiem, że brakuje alusków, ale od 6 lat odkąd jeżdżę Ventką co lato obiecuje sobie nowe aluski, a tu zawsze jakiś inny wydatek i aluśki odchodzą w zapomnienie. Może w przyszłym roku się uda, bo teraz tyle kasy poszło w auto, że normalnie gały mi wychodzą jak podliczam wszystko... Bo rzeczywiście aluśki bardzo by pomogły w wyglądzie mojej Ventki
Paweł J. - 2006-11-20, 00:54
Sorki za błędy w wypowiedzi mojej poprzedniej....(zwykła literówka)...
Ja wiem co to znaczy...sam sobie wiele obiecuję ale zawsze coś mi wyskakuje...
Mój najbliższy wydatek to utwardzane sprężyny na tył...mam kasę ,nawet je zamowiłem 2 tygodnie temu ale coś koleś nie spieszy się z ich zprowadzeniem...i lipa...a mój Ventyl czeka na wyższą zawieche...a zima już blisko...i znowu będę podwoziem zahaczał o śnieg...
Na przyszły rok też miałem zaplanowane inwestycje w Ventyla,,,ale 01.09.2007r. żenię się i czuję ze Ventylek znowu poczeka w kolejce...
...Wogóle zamierzałem go sprzedać ale jakoś się tak w nim rozkochałem że pomyślałem żę to jest "ten jeden jedyny na całe życie"i teraz się go w życiu nie pozbędę...w dodadku moja narzeczona dostała fioła na punkcie Ventek i ciągle jakieś wypatruje i opowiada co która miała ,jak zrobione....i teraz nie wiem kto jest bardziej w Ventkach zakochany...ja czy ONA...
theority - 2006-11-20, 01:07
Tygrysisko napisał/a: | i teraz nie wiem kto jest bardziej w Ventkach zakochany...ja czy ONA... |
nie ważne, ważne że łączy was ta sama miłość do Ventylek, no i oczywiście do siebie
kovval - 2006-11-20, 11:07
Gavel napisał/a: | a poza tym w mojej instrukcji nie było o tym mowy |
UWAGA:
Poniżej przedstawiony sposób zamontowania siłowników jest w pełni NIEPROFESIONALNY. Autor nie odpowiada za ewentualnie powstałe szkody! Natomiast jak wszystko będzie działało, cała cześć i chwała spływa na jego ramiona.
A co do Spyrowego autka. No no. Prosze prosze. WKONCU. Tyle narzekal, ciułał kaske i wkoncu ruszyl. To na jaki kolor bedziesz to cudo malowal? Moim zdaniem jak juz malujesz.... to cos FEST! Nie mowie tutaj ze odrazu musi byc bialy przechodzacy w rozowy ale COS. Zeby sie wyroznial. Taka okazja zdaza sie raz w zyciu....samochodzika
spyro - 2006-11-20, 13:28
Niestety kolor pozostanie ten sam, czyli bordo metalik... Nie maluję całego auta, tylko jakieś 3/4 redukcja kosztów. i tak na dzień dzisiejszy włożyłem w Ventke prawie 3 tys plus jeszcze lakierowanie za parę dni, także kupa kasy poszła w auto, ale teraz mam w sumie prawie nowe auto, bo najważniejsze podzespoły są wymienione na nowe...
No i najważniejsze: będę miał spojlerek, właśnie przyszedł od Jacy - tutaj wielkie podziękowania dla JACY za zaufanie!!!
Paweł J. - 2006-11-21, 18:37
ale z drugiej strony SPYRO masz prawie mowe autko i niezawodność na lata...
spyro - 2006-11-21, 23:03
Ano mam takową nadzieję... W poniedziałek autko idzie do lakierowania, przy okazji zrbią mi wreszcie wykwity przy przedniej szybie, więc będzie jak nówka, no i spojlerek od Jacy założą, więc powinno już być gites...
spyro - 2006-12-01, 15:19
Autko od poniedziałku 27 listopada dalej w robocie,. Dzisiaj byłem oglądać jak im idzie, no i zrobiłem parę fotek. Z ciekawostek przyrodniczych okazalo się wreszcie czemu za cholerę nie mogłem podłączyć Ventki pod kompa (udawało się tylko abs, a nie silnik), okazało się że mam jakieś błędy w komputerze, trochę się koleś namęczył, ale mam nowy sofcik wgrany i ma być teraz podobno rewelacyjnie
Zabrali się tak porządnie za robotę, że nawet najmniejsze wgniotki czy inne rzeczy robią. Aż boję się ile wyjdzie do zapłacenia w sumie :-( Bo nawet wgniecenie drzwi, z którym to jeżdżę już ze 4 lata zrobili (widać na którejś z fotek).
Z nowych decyzji to postanowiłem skoro mam już spojlerek (Jaca jeszcze raz dzięki) to pozbędę się od razu napisu i znaczka z tylniej klapy, także będą zaspawane...
No i myślę cały czas o tym grillu, jaki wybrać w końcu... Czy szukać przez kolejne nie wiadomo ile tego co mi się podoba, czy poprostu kupić z Allegro gotowca bez znaczka i mieć już z głowy...
MAPET - 2006-12-01, 16:30
faktycznie troche zgnita ta ventke miales
spyro - 2006-12-01, 16:42
MAPET napisał/a: | faktycznie troche zgnita ta ventke miales |
E tam zgnita, poprostu od samego początku jeździła tylko po polskich drogach a co za tym idzie dziury i tony soli w zimę robią swoje... Pogadamy za 6 lat, jak jeszcze będziecie mieli Ventki, bo mi w lipcu stuknęło 6 latek jak jeżdżę Vento... Poprostu auto eksploatowane przez 14 lat na polskich drogach niestety się sypie :-( No ale teraz wymieniłem praktycznie większość rzeczy, więc będzie jak nowa z salonu Nowa blacha, nowe zawieszenie, nowe hamulce, nowa przekładnia i ukłąd kierowniczy i tak mogę wymieniać jeszcze
Ale w sumie jak pewnie podliczę wszystko co w nią włożyłem przez ostatnie 2 miesiące to wyjdzie że prawie drugą taką bym kupił na giełdzie...
No ale myślę że teraz kolejne 6 lat spokoju będę miał...
kovval - 2006-12-01, 18:59
ty a logo klubu ...to ci zalakieruja i bedzie pod warstwa lakieru, i za 10 lat albo 100 bedzie wielkie odkrycie....hieroglify
Paweł J. - 2006-12-01, 21:01
SPYRO a Ty ją trzymasz pod chmurką???
spyro - 2006-12-02, 02:05
Tygrysisko napisał/a: | SPYRO a Ty ją trzymasz pod chmurką? |
ano niestety tak...
kovval napisał/a: | ty a logo klubu ...to ci zalakieruja |
ano zerwą, na szczęście mam jeszcze naklejki klubowe w domu, to będę miał co nakleić...
idgray - 2006-12-04, 08:20
no to jak skończysz z ventkiem to z chęcią odkupie tak za 7,5 tyś
spyro - 2006-12-04, 12:16
idgray napisał/a: | no to jak skończysz z ventkiem to z chęcią odkupie tak za 7,5 tyś |
Jak dodasz zero to no problem, czyli za 70,5 tys zł
A na poważnie i tak bym nie sprzedał za żadną kasę, ja bardzo lubię to autko i chciałbym abym mógł w przyszłości zarabiać tyle, żeby Vento stało sobie w garażu i służyło tylko na wyjazdy na zloty itp
idgray - 2006-12-04, 14:36
spyro napisał/a: | i chciałbym abym mógł w przyszłości zarabiać tyle, żeby Vento stało sobie w garażu i służyło tylko na wyjazdy na zloty itp |
nie tylko ty byś chciał
spyro - 2006-12-04, 22:19
Hehe, domyślam się, że nie tylko ja, ale fajne to marzenie i oby się spełniło...
Paweł J. - 2006-12-05, 20:59
a ja też w Ventylu się bujnąłem. Ostatnio tak jakbym go trochę zdradził bo chciałem go sprzedać(nawet się na forum ogłosiłem) ale szybko się opamiętałem. Dostałem opierdziel od lubej i wogóle zrozumiałem że kocham to autko. W sumie to mogłym zmienić na cos nowszego ale moj VENTYLEK w miarę mało pali, nigdy mnie nie zawiódł, rajdówka to nie jest ale to moje 1.8 jak dla mnie wystarcza.
No być może byłoby co innego gdybyn ciągle pchał w niego kasę na naprawy, ale mechanika i blacharka jest w lepszym stanie niż w niejednym prawie nowym fiacie czy renówce, a w dodatku strasznie sie do niego przywiązałem i coś czuję że zostanie ze mną jeszcze na wiele, wiele lat.
SPYRO: podziwiam Cię, to żę tyle kas wwaliłeś w VENTO to naprawdę zajebiście o Tobie świadczy. Jako ADMIN dajesz zajefajny przykład.
spyro - 2006-12-05, 22:59
Tygrysisko napisał/a: | podziwiam Cię, to żę tyle kas wwaliłeś w VENTO to naprawdę zajebiście o Tobie świadczy. Jako ADMIN dajesz zajefajny przykład. |
Ano uwielbiam to autko, poprostu ... Dlatego tez kaskę w niego wkładam. Ale teraz licze na kolejne lata bezawaryjnej jazdy... W sumie wszystko co się dało zostało wymienione na nowe, ale mówiąc szczerze mam srala ile będę musiał zapłacić za parę dni jak je będę odbierał, bo w sumie malowane będzie wszystko prócz błotników przednich i zderzaków, więc pewnie rachuneczek będzie powalający...
BANDERAS_RR - 2006-12-16, 20:38
GDYBY jeszcze miala tyl naped to juz by byla zlotym autkiem
Gavel - 2006-12-16, 21:27
sam tył to nie ale tak 4x4...
mniam mniam
to jest to co tygryski lubią najbardziej
spyro - 2006-12-17, 22:45
No więc Ventka odebrana, jutro zrobię foty , albo pojutrze, jutro jeszcze jadę na dokończenie, małą polerkę i zmianę tapicerki drzwi i już będzie gites
Polibo - 2006-12-17, 23:19
spyro Remoncik blacharki, ile w sumie wyszło??
spyro - 2006-12-18, 02:08
O jejku, niepoytaj nawet. Ogólnie powiem szczerze, że gdybym wiedział ile to w sumie wyjdzie to bym tego nie robil. Ogólnie całościowy remoncik, czyli zawiecha, blacha itp itd co wcześniej opisywałem wyszedł mnie 3500 zł, nie liczę tego co jutro wydam na pierdółki w stylu końcówki listew i inne pierdółki plastikowe w tym stylu...
spyro - 2006-12-18, 19:39
Uchylę rąbka tajemnicy, dzisiaj, wreszcie po 2 tygodniach odebrałem zamówione nakładki na progi, wyszły rewelacyjnie...
Wie ktoś może gdzie można zamówić napisy, Mapet, albo ktoś inny pisał o tym, tzn zależy mi na wykonaniu z metalu napisu dowolną czcionką... COś w stylu jak ma się na tylniej klapie, tyle, że czcionka, którą sobie wymyśliłem jest delikatnie mówiąc niestandardowa.
kovval - 2006-12-18, 19:50
uuuu blyszcza sie jak psu jajca. pikne. 3500 tysia duzo, ale sobie pomysl teraz na pare ladnych lat masz z tym spokoj, i ventka odrestaurowana i bedzie sie blyszczec moooowa. zupelnie odnowiona ehhhh
spyro - 2006-12-29, 13:17
CO prawda Ventka brudna, ale zrobiłem właśnie fotki po zmianach... Tego co najważniejsze to i tak nie widać (nowe progi, błotniki itp), ale za to z tył zmieniło się bardzo no i kupiłem sobie komplet nowych tapicerek na drzwi: welurowe ze skórką.
No i dzisiaj odebrałem wreszcie wszelkie spinki jakie mi brakowało (do tapicerek drzwi itp), w sumie na te cholerne spineczki wydałem dzisiaj 51 zł :-( No ale za to wreszcie wszystko się pięknie trzyma.
No i szykują się dwie nowe porady by me (jak zdemontować boczki drzwi i jak zamontować separator antenowy) bo robiąc to dzisiaj robiłem przy okazji fotki.
Parę fotek zrobionych tak na szybciocha:
idgray - 2006-12-29, 14:04
na glebe go i bedzie cacy
..drażnie się
Gavel - 2006-12-29, 17:45
no w końcu
jakbym Cię wczoraj nie pogonił to pewnie byśmy jeszcze na te fotki czekali i czekali
dobrze że masz już Ventke w całości i możesz się teraz spokojnie przygotowywać do zlotu
kovval - 2006-12-29, 17:45
no i spuer. bordowa strzala. teraz go tylko odpicowac, i na lato te odbijacze drzwi czarne, pociagnac, srodkiem do plastykow, albo nawet czernidlem do opon...zeby czarniutkie byly przez dluuuugi czas, a nie siwe
spyro - 2006-12-30, 13:51
Jak dobrze pójdzie to na wiosnę (jak tylko kasa pozwoli) chcę pomalować wszystkie plastiki w kolor nadwozia i zmienić grill. Już gadałem wstępnie z moim lakiernikiem. Narazie kaski brak, więc musi zostać tak jak jest.
A czernidło zawsze stosowałem, bo rzeczywiście listwy szybko robią się siwe...
Hemi77 - 2006-12-30, 17:25
jak to dobrze miec wlasny warsztat ! blacharka mnie wyniosla -koszt blach + robocizna 0 pln , malowanie - farba + robocizna 0pln ,czyli tylko czas sie liczy i materialy,rozrzad hamulce , zawieszenie , wszystko tylko koszt czeszci , reszta 0pln + czas ,ale jak wiadomo o co chodzi to tak duzo nie zajmuje. nigdy jeszcze jak nie musialem , nikomu nie dalem nic zrobic, bo partaczy pelno, a sam zrobie dobrze i jak ja chce.
nawet skrzyne automat opanowalem , rozebralem ,zlozylem , naprawilem i jak malina chodzi . moja dewiza - jak umiesz , zrob sam po co przeplacac! jak nie umiesz to sie naucz!
spyro - 2006-12-30, 17:39
Hemi77, mo i fajnie, ale za to idąc po chleb musisz dać zarobić piekarzowi itp itd Także w aucie ja dam zarobić mechanikowi czy lakiernikowi, ale za to w innym wypadku on mi da zarobić... Nie da się robić wszystkiego...
Hemi77 napisał/a: | zrob sam po co przeplacac! jak nie umiesz to sie naucz! |
Wszystko cool, ale ciekawe czy nauczyłbyś się fizyki jądrowej, bo ja nie
Ale prawda też jest taka, że rzadko mechanik zrobi dobrze jak nie robi dla siebie...
Hemi77 - 2006-12-30, 18:45
ok , nie wszyscy maja takie mozliwosci , ale samochod to nie fizyka jadrowa!
niektore rzeczy sa proste jak budowa cepa - tylko trzeba wiedziec jak sie do tego zabrac ,znac knif.
czasami warto wiedziec cos o swoim samochodzie, a nie zdawac sie na innych .
prace przy samochodzie nie sa trudne tylko trzeba chciec, podpatrzyc , nauczyc, pomyslec, i nie bac sie sprobowac,
jak ktos sie nie bardzo zna , daje do mechanika ten czai ze gosciu nic nie wie o samochodach i kroi go na gruba kase , wymienia jakas *^%#$*&$ a kasuje jak za kapitalke!
spyro - 2006-12-31, 11:15
Podstawy to sam robię, ale nie zabrałbym się za wspawanie nowych progów, czy wymiana uszczelniaczy w silniku itp. Podstawowe rzeczy nawet jak nie umiem, to próbuję do skutku. Tu masz rację oczywiście.
kovval - 2006-12-31, 12:47
swiete slowa Hemi77. tez mam takie podejscie ze wole sam. przynajmniej potem jak cos sie spierdzieli, to wiem co to moze byc, i jak to naprawic, bo przeciez sam to robilem. ale lakierowac to nie umiem, ani nie mam jak....i musialem oddac auto i je....spier.... a taki zly jestem ze hej
babyy82 - 2006-12-31, 14:05
Zgadza sie ja tez robie co tylko moge sam nawet balcharke i lakiernictwo ale do tego trzeba miec tez warunki nie tylko umiejetnosci bo ciezko robic cos w zimie w nieogrzewanym garazu lub pod chmurka i majac w reku mlotek i srubokret
Takrze nie kazdy ma taka mozliwosc i wtedy musi szukac dobrego mechanika a o takich ciezko niestety:/
spyro - 2007-01-16, 10:03
Zmian ciąg dalszy. Właśnie dzisiaj przyszły kolejne bajerki do mojej Ventki-tym razem prezent urodzinowy od Madzi.
Alu klameczki do drzwi oraz alu pokrętła do nawiewów... Wyglądają rewelacyjnie...
Najgorsze to , że do urodzin jeszcze 2 tygodnie a mnie już korci do ich założenia
kovval - 2007-01-17, 20:47
czemu chcesz sobie cale alu pokretla zalozyc ? nie lepiej same ringi? ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem aluminium i stali w samochodzie.... moze dlatego ze w domu mam wszystko na taka modle zrobione.... w kazdyzm razie wydaje mi sie ze jak masz ringi zalozone na predkosciomierze to.... i tu by pasowaly same ringi
gucio - 2007-01-17, 22:02
widzisz wes przyklad zemnie kupilem ksiazke i sam wymienilem rozrzad
spyro - 2007-01-17, 22:20
gucio napisał/a: | widzisz wes przyklad zemnie kupilem ksiazke i sam wymienilem rozrzad |
tą książeczkę mam od 7 lat, ale nie biorę się za takie rzeczy, wolę dac parę groszy mechanikowi, któa zna się na rzeczy i na pewno zrobi to dobrze. Prostsze rzeczy robię sam, ale za rozrząd nie zamierzam się nigdy zabierac samemu...
gucio - 2007-01-17, 22:30
spyro napisał/a: | gucio napisał/a: | widzisz wes przyklad zemnie kupilem ksiazke i sam wymienilem rozrzad |
tą książeczkę mam od 7 lat, ale nie biorę się za takie rzeczy, wolę dac parę groszy mechanikowi, któa zna się na rzeczy i na pewno zrobi to dobrze. Prostsze rzeczy robię sam, ale za rozrząd nie zamierzam się nigdy zabierac samemu... |
Pare groszy !! unas w Sobotce wolaja od 150 do 250 zeta , bylem u mechanika i powiedzial ze z czesciami i robocizna bedzie mnie kosztowac 450 zeta .
A ja dalem za 3 paski 128,50 zeta + za olej castrol 52 zeta + filtr oleju 10 zeta + filtr powietrza do kabiny 23 zeta i do silnika 24 zeta + 22 za olej do spomagania zielony orginalny .
Mechanik powiedzial ze za wymiane rozrzadu + czesci 3 paski = 450 i to jest pare groszy !!!!
spyro - 2007-01-17, 22:46
gucio napisał/a: | 450 i to jest pare groszy |
mój mechanior za robociznę: wymiane wszystkich pasków, oleju, filtrów i płynu chłodniczego wziął 110 zł, więc dla mnie to groszę, bo jakbym miał samemu to wszystko zrobić to siedziałbym pewnie ze 3 dni, a on to zrobił w parę godzin, więc wolę dac mu 110 zł, pojechać sobie do domu i wrócić za parę godzin i mieć autko zrobione na cacy.
Rzeczywiście cena jaką podajesz jest z kosmosu...
kovval - 2007-01-17, 22:53
http://www.allegro.pl/ite...uning_tec_.html
jak lecisz w chrom to to tez moze ci sie spodoba
gucio - 2007-01-17, 23:01
kovval napisał/a: | http://www.allegro.pl/item158072361_kratki_nawiewu_do_vw_golf_3_vento_od_tuning_tec_.html
jak lecisz w chrom to to tez moze ci sie spodoba |
no no ladne cacko
spyro - 2007-01-17, 23:09
kovval napisał/a: | jak lecisz w chrom to to tez moze ci sie spodoba |
Kovval, dawno bym je kupił, ale niestety nie ma do mojej deski rozdzielczej :-(
TO są kratki do Twojej dechy a do mojej nie ma, a jak pewnie pamiętasz ja mam inne kratki :-( Jakby ktos gdzieś zobaczył do mojej dechy to proszę o cynk, od razu biorę
jaca - 2007-01-18, 00:38
kovval, to sa do vw3 a nie do vetki
idgray - 2007-01-18, 10:24
jaca napisał/a: | to sa do vw3 a nie do vetki |
w vento też takie były
spyro - 2007-01-18, 13:57
idgray napisał/a: | w vento też takie były |
A nawet są nadal, wydaje mi się w Ventkach z późniejszego okresu produkcji montowali dechy z golfa 3, choć nie wiem po cholere to robili...
idgray - 2007-01-18, 14:49
spyro napisał/a: | ontowali dechy z golfa 3, choć nie wiem po cholere to robili... |
może stwierdzili że jest lepsza
nie wiem po co robili inną deske w vento tak samo jak inny zderzak
przez to nigdzie dokładki nie moge dostac do zderzaka
kovval - 2007-01-18, 20:11
oj tam sie czepiacie, na wcisk wejdzie poza tym to tylko taka szeroko otwarta propozycja
spyro - 2007-02-01, 12:10
No to chwalę się dalej, klameczki chrom założone no i pokrętła od regulacji ogrzewania również, efekt: sto razy fajniejszy niż myślałem, zdjęcia tego nie oddają, ale wygląda zajefajnie...
gucio - 2007-02-01, 12:17
Super wyglada
theority - 2007-02-01, 15:07
mnie osobiście się nie podoba, ale skoro jesteś zadowolony no to super
Polibo - 2007-02-01, 23:47
Cytat: | mnie osobiście się nie podoba, ale skoro jesteś zadowolony no to super OK |
właśnie wszystko rzecz gustu
Hektor - 2007-10-20, 16:08
Super wygląda. Ja założyłem u siebie rygielki narazie ale w planie jest też klameczki i pokrętła nawiewu.
yahoo - 2007-10-20, 22:03
niom, całkiem fajnie - szczególnie klamki mi się bardzo podobają
spyro - 2007-10-21, 15:28
Dzięki za miłe słowa
MAPET - 2007-10-25, 07:51
ale odkop
|
|