Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - hamulce

zlotykamil - 2010-03-26, 20:42
Temat postu: hamulce
Panowie od kilku dni słyszalem popiskiwanie myslalem ze łozyska siadaja ale jednak nie - dzis rano po drodze do pracy zauwazylem ze auto cos hamuje - ktores chamulce trzymaja jakby - myślalem ze puszcza ale nie - wracajac przez miasto było już nie ciekawie ruszając trzeba było gaz do połowy dusic... podniosłem furke - tylne koła luźniutkie - trzyma przód - odkreciłem koło ale nie bardzo wiem co zrobić klocki poprostu trzymaja...
przypomne ze tydzien temu wymienialem klocki tył przód, tarcze i płyn - hebel zrobił sie porzadny i chyba z raz mi złapały ale myslalem ze sie ukladaja ale wczoraj zaczeło być nieciekawie - jak sie do tego zabrac?

silverek - 2010-03-26, 20:45

moze sie zapowietrzyły skoro plyn zmieniales zle sie odpowietrzyly sprobuj jeszcze raz to zrobic albo sa juz nie dobre przewody te gumowe napuchły za mocno i płyn nie wraca spowrotem tyle ile powinien a jeszcze mozliwe ze za duzo go tam wlales i nie ma gdzie juz wrocic albo zle cos złozyłes no i jeszcze zalezy jakie klocki kupiles jak jakas taniosc to beda trzymac
zlotykamil - 2010-03-26, 20:51

wszystko było porzadnej firmy - robione były w warsztacie - ale faktycznie w zbiorniczku płynu jest pod korek prawie ... mowisz odlac troche? ale do tej pory było niby ok
silverek - 2010-03-26, 21:12

zobacz odlej troche a jak nie pomoze to reklamacje zlozyc jak masz papier na to
czarnysauber - 2010-03-26, 22:57

a moze Ci cylinderki staneły sprawdz czy masz cała gume ta co osłania
vezet22 - 2010-03-27, 00:04

silverek napisał/a:
mozliwe ze za duzo go tam wlales i nie ma gdzie juz wrocic

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
sory musiałem :P
mogą blokować same cylingerki przednich zacisków, musisz cały zacisk rozebrać i przeczyścić cilinderek papierem wodnym (2000) i wymienić uszelniacze, i sprawdzić czy niesą zatarte prowadnice zacisków :faja:

Raziel500 - 2010-03-27, 07:29

albo klocki :P nie wyczyściłeś dobrze prowadnic za ciężko po nich chodziły i też się będzie grzało :faja:
Paweł J. - 2010-03-27, 07:32

zlotykamil, jeśłi będziesz się za to sam zabierał to zerknij tutaj:
http://forum.vwvento.org/...acja+hamulc%F3w
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=4367

Mati_89 - 2010-03-27, 09:26

vezet22 napisał/a:
mozliwe ze za duzo go tam wlales i nie ma gdzie juz wrocic

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
sory musiałem :P

jak zwykle :D :D :D :D

silverek - 2010-03-27, 15:03

vezet22 napisał/a:
sory musiałem
taka prawda po o jest w zbiorniczu max i minimum skoro przed tem mial dobrze to odrazu cylinderki sie nie rozwaliły
zlotykamil - 2010-03-27, 15:44

no ide zaraz sie wezme za te hamulce - ja nic nie spierdziele to bedzie dobrze - prowadnice były wyczyszczone i nasmarowane - chodza lużno - pewnie te cylinderki szlag wzioł ale gumy raczej były całe - cylinderek wyciaga sie normalnie? nic tam nie zepsuje ?:P
EDI_DTR - 2010-03-27, 16:01

Ja tez na dniach tobiłem hamulce przód i miałem problemy z jarzmem
tam sa takie dwie sruby które powinny byc nasmarowane, jeden mi sie zapiekł i przyblokował... rozbierz całę zaciski i wszystko przeczysc nasmaruj...
duzy cylinderek jak mowia wyzej przetrzyj papierkiem wodnym i najlepiej 2000 zeby rys nie porobić

vezet22 - 2010-03-27, 17:24

silverek napisał/a:
taka prawda po o jest w zbiorniczu max i minimum skoro przed tem mial dobrze to odrazu cylinderki sie nie rozwaliły

nadmiar płynu hamulcowego po wciśnięciu tłoczków sam wyleci ze zbiorniczka na zewnątrz.
zlotykamil napisał/a:
cylinderek wyciaga sie normalnie?

deptasz hamulcem aż cylinderek wyjdzie maksymalnie i go wyciągasz, przeczyść go papierem i sprawć czy niema mocnych wżerów.

zlotykamil - 2010-03-27, 19:25

proby spełzły na niczym bo kluczy odpowiednich brak - a zwykłym imbusem nie dałem rady :(
lewa strona daje sie rozruszać śrubokrętem ale prawa nichu.. ale troszke puściły w koncu i ruszać można normalnie autem z miejsca - musze pożyczyć pożadne klucze to bede modził
i jeszcze pytanko - bo zauważyłem ze jedna tarcza nie jest przykręcona do bebna bo śróbe pewnie przy wymianie urwali - czy to nie przeszkadza? ale w sumie szpilki ja trzymaja
dla poprawy humoru zarzuciłem alusa i wyczyściłem gada :D

vezet22 - 2010-03-27, 20:08

zlotykamil napisał/a:
i jeszcze pytanko - bo zauważyłem ze jedna tarcza nie jest przykręcona do bebna bo śróbe pewnie przy wymianie urwali - czy to nie przeszkadza?

w niczym to nie przeszkadza :faja:
pewnie brak Ci imbusa "7" :D