|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Czy Vento ma coś takiego?
spyro - 2006-11-06, 12:23 Temat postu: Czy Vento ma coś takiego? Znalazłem to na aukcji i koleś się ze mną kłóci, że w Vento było takie coś, a ja nadal uważam, że nie było...
http://www.allegro.pl/ite...u_vw_vento.html
Gavel - 2006-11-06, 14:36
wydaje mi się że coś takiego mogłobybyć montowane w jakiejś wersji bez centralnego zamka
spyro - 2006-11-06, 20:28
Chyba nie bardzo, bo zobacz, że tam jest też uchwyt od otwierania bagażnika, tak jakby to było zupełnie innego auta, coś podobnego jest w Matizie, ale w sedanach po co to miałoby być...
Gavel - 2006-11-06, 21:06
Czyli potwierdzasz moją teze
Ja mam popsuty zamek w bagażniku (czyli tak jakbym tam nie miał centrala) więc moge otwierać go jedynie z kluczyka, a nie tak jak Ty - palcem. Jakbym miał takie coś to bym mógł sobie otworzyć bagażnik bez używania kluczyka - tak jak się otwierało bagażnik np. w dużym fiacie (sedan jakby nie patrzeć)
Podsumowując - jak nie masz centrala to jakoś trzeba rozwiązać możliwość zamykania/otwierania bagażnika i wlewu paliwa.
Tak mi się wydaje.
spyro - 2006-11-06, 21:39
Centralny zamek to zawsze był standard w Vento, więc każdy go ma, a jak niema to znaczy, że ktoś wcześniej grzebał...
A co do baku to jak otwiera się u Ciebie? U mnie po prostu po wraz z drzwiami i bagażnikiem otwiera się ten "szpikulec", który zamyka drzwiczki od baku...
Gavel - 2006-11-06, 22:29
Bak mam tak samo.
Ale tu nie chodzi o to co my mamy. Po prostu zakładam że może gdzieś w 3 świecie sprzedawane były Ventki w spartańskich wersjach bez centralnego i wtedy takie takie coś miałoby pewien sens.
Paweł J. - 2006-11-07, 22:52
yyy....Co? wszystkie Venta miały centralny w standardzie???...A jeśli nie miały to było przy nich kombinowane...????nic bardziej mylnego..Ja nie mam centralnego tzn nie miałem bo sam ostatnia założyłem. Auto nic nie miało kombinowane. na całej budzie jest ta sama grubość lakieru..wiem bo to badałem po zakupie....a pod obiciami drzwi nie ma nic co by wskazywało na to żę ktoś pchał do niego palce...wiem bo znajomy zakładał mi centralkę i w swojej karierze widział co nie co...
także jeśli o to chodzi mogę potwierdzić własną głową.
spyro - 2006-11-07, 23:45
No to bardzo mnie zadziwiłeś, bo nawet w Polsce centralny był w standardzie... Czego to się człowiek nie dowie o Ventce:-)
Paweł J. - 2006-11-08, 21:50
też mi się kiedyś tak wydawało... ja mam Ventyla z niemiec i bez centralnego za to z elektrycznym szyberdachem...(lekka paranoja)
spyro - 2006-11-08, 22:35
Tygrysisko napisał/a: | bez centralnego za to z elektrycznym szyberdachem...(lekka paranoja) |
Ano dojcze zawsze dziwne były w swoich wyborach Najważniejsze że Vento, a wyposażenie to drugofalowa sprawa:-)
MAPET - 2006-11-09, 02:08
Tygrysisko, a jaka masz pewnosc ze kiedys nei bylo tam centrala?
to jak zamykasz klape kluczykiem ?
no ale chyba w lampei masz przycisk...
wiec teraz mi taka mysl przyslza ze to nei jest raczje od vento raczka bo Tygrysisko, z tego co rozumiem nawet jak by faktycznei nei mial centrala to chyba jej nie ma?
po 2 otwieranie klapy jest w lampie przyciskiem a nie raczka i czy jest central czy eni nic to nei zmienia wtedy porpstu kluczykiem trzeba otworzyc... bo jesli ta raczka by pasowala to by musialo nei byc chyba zamka na kluczyk w lampei czy sie myle?
YACA - 2006-11-09, 13:47
MAPET napisał/a: | to jak zamykasz klape kluczykiem ? |
Tak jak masz przy zamkniętym centralu pewnie - "domyślnie" jest zamknięta a kluczykiem ją otwierasz. Jak zamykasz klapę to sie zatrzaskuje.
spyro - 2006-11-09, 15:16
Cytat: | bo jesli ta raczka by pasowala to by musialo nei byc chyba zamka na kluczyk w lampei czy sie myle?
|
Nie wiem jak to Niemcy rozwiązali, ale np u mojej matuli w Matizie jest dwojako, tzn możesz bagażnik z kluczyka otworzyć oraz ze środka.
Ale nie wygląda mi aby ta część miała być do Ventki, ogólnie nawet wizualnie nie pasuje mi jakoś do wnętrza naszych furek. Najbardziej mnie wkurza, że koleś się ze mną kłóci, że ja nie mam racji bo on jest pewien, że to do Vento...
Słuchajcie, a jak jest w Golfie, też jak u nas, czy może bak i bagażnik otwiera się "rączkami" od środka?
MAPET - 2006-11-09, 17:42
w golfie nie ma tez raczki jest przycisk na klapie..
ja jestem za tym ze to nei od vento
theority - 2006-11-09, 18:06
spyro napisał/a: | Centralny zamek to zawsze był standard w Vento, więc każdy go ma, a jak niema to znaczy, że ktoś wcześniej grzebał... |
Standard to to nie był, wiem po swoim przykładzie
Cytat: | ja jestem za tym ze to nei od vento |
od Vento czy też nie, ale można zrobić żeby było
Paweł J. - 2006-11-09, 21:59
mam pewność że nie miałem centrala bo pod obiciami nie było po min żadnego śladu(żadnych siłownikó lub też np zdartej farby na takich niby pocowaniach. Miałem też gumowe zaślepki (te orginalne) we wszytkich drzwiach, te w których powinny iść np kable do głośnichów, do szyb i centralnego. A u mnie stu-procentowe "dziewictwo". Teraz już się to zmieniło bo mam centrala na pilota i poprowadzone nagłośnienie.
Teraz wszystko otwieram przyciskiem, nawet bagażnik, a wcześniej...jak to bez centrala...a bagażnik na kluczyk tzn przekrecenie kluczyka w zamku w tylnej prawej lampie a potem naciśnięcie owego zamka.
A o rączce to ja pierwszy raz w zyciu słyszę...
theority - 2006-11-09, 22:08
swoją droga chętnie bym to kupił i przerobił do swoich potrzeb Juz nwate mam pomysł jak takie coś robić w Ventce, tylko że dodał bym mocniejsze siłowniki na klapie żeby się automatem po pociągnięciu otworzyła
spyro - 2006-11-09, 23:08
theority napisał/a: | od Vento czy też nie, ale można zrobić żeby było |
Ale po co? Mnie tam sie takie "bajery" nie podobają, jakbym miał kombinować z bagażnikiem to żeby z pilota się otwierał i zamykał, w sensie, że wciskam przycisk na pilocie i klapa się sama podnosi, to jest fajna sprawa...
browar1 - 2006-11-09, 23:14
to bendzie wtedy jak w fiacie 125p ale poco se tak rzycie utrudniac linka sie urwie i ... .
spyro - 2006-11-09, 23:21
Mylisz pojęcia... Chyba nie widziałeś tego. Widziałem to na Seicento znajomka, który akurat siedzi w alarmach it więc sam sobie to zrobił. To są elektryczne siłowniki a nie wystrzał z torpedy jak w fiacie 125 p. Czyli jak w najnowszym BMW serii &... Bajerek, szczególnie, że w jesień zawsze się cały ubrudzę otwierając klapę bagażnika...
browar1 - 2006-11-09, 23:35
spyro ale ja niemówie o silownikach na pilota tak jak ty piszesz tylko jak theority pisze ze by se zalozyl i ma nawe opcje do tego to ja napisalem patent jak w fiacie sorki jak niezrozumiales
theority - 2006-11-09, 23:41
Ktos mnie tu źle zrozumiał
Mi nie chodzi o linki i takie tam. Sama ta wajcha byłaby tylko przełącznikiem, po którym klapa by się otwierała. Układ mniej więcej taki: podciągasz wajchę -> wajcha naciska guzik -> sygnał leci kablem do siłownika w klapie bagażnika -> siłownik odciąga drut od zamka w celu otworzenia (drut od otwierania). Rozwiązanie takie z tego względu że już nie mam miejsca na pilocie na dodatkowa opcję a nie chcę mieć stosu pilotów (dwa mi wystarczą). A taką wajchę można ładnie chować i będzie tylko widać to co potrzeba Po za tym w ASO sporawo sobie krzyczą za oryginał do deski rozdzielczej, a w moim przypadku deska i tak będzie przerobiona także nawet mi się to nie opłaca kupować
Gavel - 2006-11-10, 00:06
Witek w takim razie bierz ten pierdzielnik z tej aukcji
theority - 2006-11-10, 00:12
No niestety aukcje zamknięta już a nie widzę żeby to jeszcze raz wystawił
Gavel - 2006-11-10, 00:27
to napisz do niego - nic nie tracisz przecież
spyro - 2006-11-10, 00:59
browar1 napisał/a: | spyro ale ja niemówie o silownikach na pilota tak jak ty piszesz tylko jak theority pisze ze by se zalozyl i ma nawe opcje do tego to ja napisalem patent jak w fiacie sorki jak niezrozumiales
|
aaaaaaaaaaaaaaaaa to zmienia postać rzeczy...
spyro - 2006-11-10, 01:01
theority napisał/a: | Sama ta wajcha byłaby tylko przełącznikiem |
trochę przekombinowane jak dla mnie. Zrób to na normalny włącznik, nie musisz przecież koniecznie mieć przycisk od tego, możesz założyć no przycisk od szybek elektrycznych, albo ogrzewania foteli itp itd i gotowe a kombinacje z tym czymś z aukcji to kicha... Po co zakłądać wajchy jak można to zrobić przyciskiem...
MAPET - 2006-11-10, 01:22
Tygrysisko napisał/a: | mam pewność że nie miałem centrala bo pod obiciami nie było po min żadnego śladu(żadnych siłownikó lub też np zdartej farby na takich niby pocowaniach. |
no tak tylko ze serynie vw nie ma zandych silownaikow bo centralny jest w zamku i jest na powietrze
spyro - 2006-11-10, 09:17
MAPET napisał/a: | jest w zamku i jest na powietrze |
Ano jest tak i ja nadal mam tak samo...
marecki2R - 2006-11-11, 19:00
A umnie w Ventce klape bagażnika otwiera się od wewnątrz przyciskiem pomiędzy siedzeniami , bardzo praktyczne naciskasz i klapa idzie w górę zaraz wżuce zdjęcie jak to wyglada u mnie
Gavel - 2006-11-11, 19:08
no proszę - dawaj fotkę to oblukamy
marecki2R - 2006-11-11, 19:29
A wygląda to tak, przycisk jest pod klapką od schowka pomiędzy siedzeniami aby uniknąć przypadkowego otwarcia klapy
Gavel - 2006-11-11, 19:36
ale fajny bajerek
to teraz ja mam pytanko: czy wszystkie Venki sprowadzone ze stanów mają taki podłokietnik ze schowkiem i tymże przyciskiem?
marecki2R - 2006-11-11, 19:41
Tego Gavel nie wiem ale u mnie to było standardowo na wyposażeniu auta , rozbierałem kiedyś ten podłokietnik aby dostać się do hamulca ręcznego i widziałem od spodu ze idą tylko od tego guziczka 2 kabelki i wchodzą do zamka przy klapie , pneumatyka prawdopodobnie rozłancza lub uchyla hak od domykania klapy i klapa pod naporem siłowników idzie w górę , tak to dzieje się u mnie Dodam jeszcze ze schowek zamykany jest na standardowy kluczyk od stacyjki
spyro - 2006-11-11, 20:20
Marecki, Ty to nie masz co się odzywać, bo Ty masz Ventkę w pełnym wypasie Bardzo mi się to podoba, fajny bajer i ten chowek w podłokietniku zamykany na kluczyk, poprostu rewelacja... Ale Twoja Ventka to full wypas, a moja to nawet szyb elektrycznych nie ma :-(
marecki2R - 2006-11-11, 22:34
ok już sie nie odzywam
Gavel - 2006-11-11, 23:09
marecki2R, biedaku - tylko się odezwiesz i znowu ktoś się czepia
Mam na to jedną rade - musisz w końcu pojawić się na jakimś zlocie i pokazać wszystkim to swoje cudo. Ja jestem bardzo ciekawy jak to Twoja Ventka wygląda na żywo, bo podejrzewam że dużo lepiej niż na fotkach.
marecki2R - 2006-11-11, 23:34
CO prawda to jeszcze jest nie ukończona ale już jezdzi i to całkiem całkiem . Zgadza sie Gavel z miłą chęcią bym z wami porozmawiał ale szczerze niemam zabardzo jak , mysle ze , ze w przyszłym roku będe miał więcej wolnego czasu i napewno stawie sie na jakimś wspólnym zlociku . (szczerze to niemoge sie doczekać ) ale jak widać są siły wyższe i jeszcze mi nie było dane
Gavel - 2006-11-11, 23:42
Liczę na Ciebie że w przyszłym roku się uda
A może się pochwalisz co tam zmajstrowałeś czy to nadal tajemnica?
marecki2R - 2006-11-11, 23:52
Ogólnie moge opisać ale to tak ogólnie - będzie sporo zmian i to wszystko nic nie poradze ale niechce zdradzac wszystkim.
Gavel - 2006-11-12, 00:14
oki to ja czekam z niecierpliwością na efekt końcowy
spyro - 2006-11-12, 10:48
Marecki, no to rozumiem, że najważniejszy problem rozwiązałeś, skoro Ventylek już śmiga... Mam nadzieję, że następny Zlot w lato nie ominiesz i nic już nie będzie przykrego się działo, wreszcie się spotkamy na żywo, pogadamy, wychylimy browarka no i wreszcie oblukam Twoją Ventkę, bo jest naprawdę wypaśna...
marecki2R - 2006-11-12, 21:27
spyro napisał/a: | wreszcie oblukam Twoją Ventkę, bo jest naprawdę wypaśna... |
Nieno Spyro nie przesadzaj jest zupełnie normalna , i nawet trzeba ją naprawiać .
Dobra skończmy te rozmowy trzeba zająć sie tematem bo pożądnie zjechaiśmy z toru
spyro - 2006-11-13, 03:00
marecki2R napisał/a: | trzeba zająć sie tematem bo porządnie zjechaliśmy z toru |
A to normalka:-) Wracając do tematu to rozwiązanie jakie masz Marku u siebie jest najlepsze z wszystkich jakie opisywaliśmy no i fabryczne
Gavel - 2006-11-13, 14:04
spyro napisał/a: | rozwiązanie jakie masz Marku u siebie jest najlepsze z wszystkich jakie opisywaliśmy |
Zgadzam się w 100%. Normalnie full wypas
Ale nadal mnie dręczy pytanie czy wszystkie amerykanskie wersje Vento tak mają. Może odezwie się tu ktoś kto ma Ventke zza oceanu i nam powie
spyro - 2006-11-13, 21:05
Gavel napisał/a: | czy wszystkie amerykanskie wersje Vento tak mają |
Podejżewam, że tak. Kumpela z roku, jeszcze jak na uniwerku studiowałem mają identyczną Ventkę jak Marecki (oprócz silnika, który był standard) i miała wypaśne wnętrze, zupełnie inne od mojego. Po prostu amerykanie są wybredni i nikt y nie kupił takiego golasa jak moje autko
|
|