Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - coś strzeliło i teraz nierówno chodzi...

tichu1990 - 2010-05-05, 18:17
Temat postu: coś strzeliło i teraz nierówno chodzi...
witam. zakładam nowy post gdyż moje objawy są inne od znalezionych na forum. otóż:

jechałem prędkościa ok 60 km na h i w momencie dodania gazu coś strzeliło powietrzem... głos głuchej rury, jakby z tłumika na wysokości nóg pasażera. posiadam instalacje gazową. na gazie pali i chodzi przez 2 sek, a na benzynie tak ledwo, ledwo. rozrząd jest ok, sprawdzałem. proszę o pomoc, pozdrawiam

pablomed - 2010-05-05, 23:33

problem jest typowy i wynika albo z rozszczelnienia dolotu, albo z uszkodzenia przepływomierza jeśli masz silnik 2E z przepływomierzem klapkowym. Dolot trzeba uszczelnic - pewnie tylko jakiś wąż na nowo podłączyć, a przepływomierz gdyby padł - naprawić lub wymienić. Zadbaj o nowe świece kable to nie będzie strzałów w przyszłości
Paweł J. - 2010-05-05, 23:48

Prawdopodobnie miałeś kiepski kable...o ile taki strzał w 1.8 krzywdy nie robi to w 2.0 może on uszkodzic przepływomierz :( a w 1.8 przepływki nie uszkodzi gdyż jej nie ma.
vezet22 - 2010-05-07, 16:57

tak jak koledzy piszą, trzeba dbać o kable bo na gazie przepływki lecą
krzys9262 - 2010-05-08, 13:47

najprawdopodobniej dostał strzała w kolektor ssacy i teraz albo zsadziło Ci gume na przepływomierzu albo sam przepływomierz został uszkodzony... odpal samochód na benzynie i odłacz kostke od przepływomierza jezeli nastompi poprawa mamy przyczyne -> uszkodzony przepływomierz jezeli nie to szukaj gdzies w dolocie powietrza .... pozdrawiam