|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Inne auta forumowiczów - BMW E36 323 by Bakus
Bartek - 2010-05-14, 17:33 Temat postu: BMW E36 323 by Bakus W końcu udało się znaleźć następce Ventyla Jest to BMW E36 323 sprowadzone ze Szwajcarii. W skrócie:
Rocznik 1996
Silnik M52B25, 2.5 litra, 170KM, 245 Nm
Przebieg 250tys. (chyba oryginał, ostatni wpis w książce serwisowej przy 235tys w grudniu 2009)
Wyposażenie - klimatronik, kontrola trakcji, dwa jaśki, el. szyby i lusterka, ABS, OBC, wspomaganie, centralny zamek.
Co więcej mogę napisać, jest M-pakietowy zderzak i lusterka (które pewnie wylecą), bardzo zadbane wnętrze (nieomal tak jak miałem w Vencie) i 15" alufelgi (przy dobrych wiatrach wpadną niedługo jakieś 17 ). Wrażenie z jazdy niesamowite, silnik ciągnie na każdym biegu od najniższych obrotów. Mam nadzieję że samochód będzie sprawował się tak jak sprawowało się Vento Parę zdjęć z aukcji:
Więcej zdjęć jak umyję samochód Dodam tylko że na żywo prezentuje się dużo lepiej
Vento-Łukasz - 2010-05-14, 18:15
Bartek napisał/a: | lusterka (które pewnie wylecą) | popieram w 100%
Bartek napisał/a: | 15" alufelgi (przy dobrych wiatrach wpadną niedługo jakieś 17 |
nom to trymam kciuki
bardzo ładna beemka powodzonka w eksploatacj
Bartek - 2010-05-14, 18:22
Lusterka są na szczęcie ori BMW nie żadna wieś ale jakoś do sedana mi nie pasują, no chyba że dojdzie do tego reszta M-Pakietu Zapomniałem dodać że w samochodzie jest całkiem nieźle grające audio, radio JVC KD-G821 a do reszty jeszcze nie dotarłem
vwkrzysio - 2010-05-14, 18:27
ładna bunia
kolorek najbardziej mi się podoba
no i widać że zadbany furak
TomeQTomeQ - 2010-05-14, 18:36
ee no extra fura lusterka zostaw bo to oryginała jest dodaj koło z pod znaku M i bezie piekny samochód (teraz jest piekna)
Paweł J. - 2010-05-14, 19:07
Dobra fura...wygląda na zadbaną, chyba wykładzina wewnątrz lekko przybrudzona , ale poza tym jest super.
Dasz dobre koło i bedzie szał.
Wąski 2 - 2010-05-14, 19:32
ładniutka sztuka ,a powiedz mi dlaczego ona ma zdeś z produ od m-ki
Bartek - 2010-05-14, 19:37
Wykładzina jest ok, dywanik jest mocno styrany bo siedzi tam od nowości Zderzak i lusterka były zakładany w Szwajcarii, są nawet na to TUV'y. Widocznie szwajcarowi bardziej podobał się M-Technik niż zwykły i założył, szkoda że nie poszedł za ciosem i nie założył również tylnego zderzak, listw i progów M-Technika No ale cóż nie można mieć wszystkiego
Arcaj - 2010-05-14, 21:28
całkiem sympatyczna betka
Lwomati - 2010-05-15, 22:48
Bartek napisał/a: | W końcu udało się znaleźć następce Ventyla |
troszku słabo.. nie przepadam za betkami a w szczególności za E36...
co by nie mówić to furka jest zadbana i prezentuje się elegancko. Silniczek też niczego sobie
Ten zadarty wydech mi się nie podoba. Niemniej jednak niech Ci furak służy
spyro - 2010-05-15, 23:12
ja również jakoś bety średnio lubię, ale egzemplarz wygląda zacnie. Kolorek bardzo fajny no i te lusterka, choć oryginał to przez agrotuningowców takie lustra źle się kojarzą... Dobre koło i nie będzie źle...
mateusz_vento - 2010-05-15, 23:28
Niech się sprawuje jak najlepiej
miałem 318i w takiej samej budzie tylko z 1997 i z trochę uboższym wyposażeniem
Moja była ex tak się prezentowała:
17" Ci wystarczą 18" są troszkę za duże
powodzenia w użytkowaniu.
Bartek - 2010-05-16, 07:29
Lwomati napisał/a: | troszku słabo.. nie przepadam za betkami a w szczególności za E36... |
spyro napisał/a: | ja również jakoś bety średnio lubię |
Ja zawsze miałem słabość do tej marki, pomimo tych wszystkich stereotypów. Moja rodzicielka jak zobaczyła czym przyjechałem z wyprawy stwierdziła że wrzuci mi granat do środka i będzie miała sok z burka Ale co tu dużo pisać, dźwięk silnik i prowadzenie tego samochodu rekompensuje wszystko
Lwomati napisał/a: | Ten zadarty wydech mi się nie podoba |
No właśnie z tym wydechem to szwajcar dał ciała, to jest wydech remusa z prostymi końcówkami na które nałożone są te zadarte. Będzie trzeba to zdjąć ale wszystko w swoim czasie
spyro napisał/a: | te lusterka, choć oryginał to przez agrotuningowców takie lustra źle się kojarzą... |
Tak jak pisałem wcześniej, lusterka prawdopodobnie wylecą i to nie tylko ze względu na wygląd ale bardzo mało w nich widać. Można za nie przytulić dobre pieniądze więc starczy na normalne lustra i jakieś inne gadżety
mateusz_vento napisał/a: | 17" Ci wystarczą 18" są troszkę za duże
|
Jak już dorobię się jakiegoś koła to zdecydowanie będę to 17", kebab leży troszeczkę niżej niż seria więc nie będę szalał ze średnicą koła
mateusz_vento napisał/a: | miałem 318i w takiej samej budzie tylko z 1997 |
Moja jest z września 96', pierwsza rejestracja pod koniec października
mateusz_vento - 2010-05-16, 10:16
moja była z lipca i też miałem obniżoną 40/40 niby nic takiego kolesie jeżdżą na 19" w takiej budzie i na full glebie no ale ja się przekonałem że nie jest to takie hop-siup na nasze kochane polskie drogi
Bartek - 2010-07-21, 15:44
Wpadły nowe koła, niby nic wielkiego ale od razu zmieniła się prezencja Turasa Koło to RH X-Rad 17x8J, na początek myślę że wystarczy a na przyszły sezon na tył poszukam dwóch 10J
Mlody~ - 2010-07-21, 17:26
Ładnie wygląda Lusterka zmień na zwykłe i będzie git
Bartek - 2010-07-21, 17:54
Do lusterek już przywykłem, dojdzie reszta M-Technica z czasem i będą jak znalazł
shakur - 2010-07-21, 18:19
Kolego jak chcesz mam pare drobiazgów do tego modelu mpakiet
sebastian - 2010-07-21, 19:00
Bartek napisał/a: | silnik ciągnie na każdym biegu od najniższych obrotów. |
Masz Vanosa? (chodzi o zmienne fazy rozrządu)
Kolorek fajny, ale też mi jakoś te beemki się nie widzą, e46 już ładniejsze ale to moje zdanie A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, bo zawsze mnie to ciekawiło, jak się wsteczny wrzuca?
Bartek - 2010-07-21, 19:39
Mam Vanosa Wsteczny wrzucasz tak jak jedynkę tylko drążek trzeba przyciągnąć do siebie tzn. jest jakby przed jedynką
sebastian - 2010-07-21, 19:46
Bartek napisał/a: | Mam Vanosa | osz Ty
Bartek napisał/a: | Wsteczny wrzucasz tak jak jedynkę tylko drążek trzeba przyciągnąć do siebie tzn. jest jakby przed jedynką |
nie zakumawszy
Bartek - 2010-07-21, 19:55
W VW jak wrzucasz wsteczny to wciskasz drążek i wbijasz w miejsce jedynki, w BMW zamiast wciskać odciągasz go w lewą stronę aż wskoczy w swoje miejsce i dajesz do przodu A Vanos to standard w R6 od 92 roku więc żadna rewelacja, więcej do psucia
sebastian - 2010-07-21, 20:00
Bartek napisał/a: | w BMW zamiast wciskać odciągasz go w lewą stronę aż wskoczy w swoje miejsce i dajesz do przodu | no to teraz już wiem
Bartek napisał/a: | więcej do psucia | no i do spalania pewnie też. A spytam, jakbyś mógł sprawdzić elastycznośc tego silnika, a jeszcze lepiej, jakbyś nagrał przyspieszenie:
-od 60-100 na czwórce, wciskając od razu gaz w podłogę
-od najniższych obrotów na dwójce (jak samo auto się na dwójce toczy bez gazu) i wciskając również gaz w podłogę - chodzi mi jak zbiera się od dolnej granicy ten vanos.
Byłbym Ci bardzo wdzięczny
Bartek - 2010-07-22, 11:34
Vanos załącza się przy około 4 tys obrotów, wtedy czuć wyraźną poprawę przyspieszenia (wciska w fotel). Ja mam silnik M52 z aluminiowym blokiem, podobno z dołu zbiera się lepiej od starego M50, jak będę miał chwilę to nagram jak to się zbiera. Co do spalania, mój silnik jest podobno jednym z oszczędniejszych R6 w gamie BMW z tamtych lat, przy dosyć ostrej jeździe w mieście łyka 13-14 litrów, przy normalnej bez kręcenia silnika pod czerwoną kreskę na obrotomierzu około 12 ( mi się jeszcze nie zdarzyło ). W trasie zszedłem poniżej 9 jadą 120-130km/h.
Rafik - 2010-07-22, 11:44
vento bylo ładniejsze bemka nie przepadam za tym modelem ale wazne aby Ci dobrze służył kolorek mi sie podoba moc tez ładna Powodzenia w eksploatacji Bezawaryjnosci
sebastian - 2010-07-22, 13:23
Bartek napisał/a: | Vanos załącza się przy około 4 tys obrotów | eee to bez rewelacji wcale... myślałem, że to działa od najmniejszch obrotów, że nie ma żadnej dziury w przyspieszeniu, że ładnie będzie ciagnęło, a tu widzę, ze dupa
Nooo, ale mimo wszystko jak będziesz miał czas to mi nagraj te filmiki jak się zbiera bo i tak jestem ciekaw jak to idzie.
wojtaszlodziejowka - 2010-07-22, 13:29
czsami nie sprzedales tej bmw gosciowi z rzeszowa??
Bartek - 2010-07-22, 13:33
sebastian napisał/a: | eee to bez rewelacji wcale... myślałem, że to działa od najmniejszch obrotów, że nie ma żadnej dziury w przyspieszeniu, że ładnie będzie ciagnęło, a tu widzę, ze dupa |
Vanos działa jak każde zmienne fazy rozrządu, tu nie chodzi o to żeby szedł z dołu tylko o to żeby poniżej 4tys. mniej palił a jak chcesz przy... to faza się zmienia i jest jazda
Bartek - 2011-06-18, 20:08
Odświeżę trochę temat, turas dostał nowe koła ori Motorsporty 17x7,5J. Wpadły też listwy boczne i progi m-technika.
Samochód świeżo zdjęty z lewarka więc straszna koza
Lwomati - 2011-06-19, 00:16
coraz bliżej do m-power
jak już wspominałem, nie podoba mi się E36, ale Twoja nabiera odpowiedniego smaku bardzo ładnie.
Paweł J. - 2011-11-06, 20:37
Cytat: | eee to bez rewelacji wcale... myślałem, że to działa od najmniejszch obrotów, że nie ma żadnej dziury w przyspieszeniu, że ładnie będzie ciagnęło, a tu widzę, ze dupa |
Czy ja wiem....smigałem tym w weekend z tym że w 523i e39.....silnik jest naprawde elastyczny......smiem twierdzić że ta wolnossąca benzyna lepiej się zbiera z 1500 obrotów niż uturbiony AGR z 2500, dalej porównania juz nie ma
No i to faktycznie pije 12 litrów gazu, więc jest git, jedyna wada to dwumas, ale ponoć nie siada tak jak w uturbionych jednostkach.......ładna buda.....konkretne serducho pod maską. które rwie do przodu......także gratuluję zakupu.
zeniTh - 2011-11-06, 20:42
kolega ma 320 coupe b+g w automacie, masakra jak mu to jedzie (przynajmniej dla mnie), to Twoje musi rwać asfalt ;D
sam jakbym miał kupować BMW to tylko E46 coupe 320 benzyna, inne jakoś mnie nie przekonują
ale Twoja ładna sztuka, lusterka mi się nie podobają ;/ wolę ori, a co do koloru to rzadko spotykany
Wąski 2 - 2011-11-07, 19:09
nono a kolega nie szuka felg bo mam 17" felgi do sprzedania z bmw
Przemek - 2011-11-07, 21:10
zeniTh napisał/a: | jakbym miał kupować BMW to tylko E46 coupe 320 benzyna, inne jakoś mnie nie przekonują |
jakbyś kupił e46 touring 330xd to byś zmienił zdanie
zeniTh - 2011-11-07, 21:29
ventylek86 napisał/a: | jakbyś kupił e46 touring 330xd to byś zmienił zdanie |
tzn chodziło mi o model i nadwozie, a nie o silnik
tylko e46 coupe mi się podoba
|
|