Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Ciezko odpala silnik TD z interculerem

Adriano - 2010-05-17, 23:38
Temat postu: Ciezko odpala silnik TD z interculerem
Problem polega na tym ze jak auto postoi przez noc przy takich temperaturach jak dzisiaj rano sa problemy z odpaleniem auta... Wkoncu jak odpali po dlugotrwalymczasie krecenia na wyciagnietym ssaniu(ssanie reczne) to odpala i nierowno chodzi potem zalapuje wszystkie gary i chodzi dobrze a po 3 min znowu chodzi nierowno nawet potrafi czasem zgaznac (nawet na ssaniu). Dodam jeszcze ze przy odpalaniu niezaleznie czy jes zimny czy nie mrugnie ze 2 3 razy kontrolka oleju i potem zgasa i juz wiecej sie nie zapala tylko przy co drugim zapaleniu auta. Co to moze byc? Swiece zarowe? slae cisnienie oleju na jednym z garow albo na paru? czy moze cos innego? silnik to est niby TDI ale ma reczne ssanie i wyglada tak jak byl by to TD tylko poprostu z dolaczonym interculerem i ta malachlodniczka. Prosze opomoc.
Buli - 2010-05-18, 02:48

STAWIAM NA SWIECE;)
miki9a - 2010-05-18, 06:11

kolego twój silnik to jest TD tak jak już w innym temacie Ci pisałem. a przyczyna szarpania mogą być świece żarowe lub źle ustawiony zapłon. ja w swoim TDI miałem źle zapłon ustawiony to przy odpalaniu miałem podobne objawy(szarpanie i czasem nawet zgasł) po ustawieniu pali od strzała. co do kontrolki oleju to jest to normalne ze mrugnie 2-3 od ilosc mrugnięć może zależeć jakość pompy olejowej w jakim jest stanie.

Adriano napisał/a:
a po 3 min znowu chodzi nierowno nawet potrafi czasem zgaznac (nawet na ssaniu).

ale to to już nie wiem czego może być przyczyna :hmmm:

bradley - 2010-05-18, 07:25

TD czy TDI?
W profilu TDI, pisze o TD.

Nie dajmy sie zwariowac, takie temperatury to nie ma prawa trzepac.
Sprawdz kompresje, swieczki czy grzeja i kat wtrysku u pompiarza na zegar.

miki9a - 2010-05-18, 07:41

bradley napisał/a:
TD czy TDI?
W profilu TDI, pisze o TD.

to jest TD kolega już pisał w innym temacie o tym i dawał nawet foto z którego widać ze to TD a nie TDI tylko ze ma podpięty interculer to tego TD

Adriano - 2010-05-18, 12:15

szczeze mowiac mozliwe ze to jest zle ustawiony zaplon bo jak go kupowalem to zauwazulem ze ne ma tej zaslepki od ustawienia konta zaplonu i pytalem czemu nie ma a on mowil ze niedawno ustawial i mu sie gdzies apodziala moze poprostu zle usawil i teraz jest jak jest... co do swiec dzisiaj pojde i je sprawdze podobno est na to taki sposob ze podlaczam lampkejeden kabel pod plusa drugi do swiecy przekrecam zaplon i jak sie lampka zaswieci to swieca sprawna a jak nie to do wymiany jst to prawda, ze w taki sposob sprawdzi sie wiarygodnie stan swiecy ?
bradley - 2010-05-18, 12:22

Opcja szukaj sprawdzisz jak :)