Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Problem z monowtryskiem

sebastian - 2010-05-25, 20:23
Temat postu: Problem z monowtryskiem
Od jakiegoś czasu po odpaleniu zaczęło trochę śmierdziec benzyną w środku w samochodzie przez jakiś czas. Tym samym, przy natychmiastowym przełączeniu na gaz tuż po odpaleniu wciskjąc gaz (na luzie np.) nie zwiększają się płynnie od razu obroty, tylko jest przez moment chwila takiej zawiechy, zero reakcji na gaz i dopiero po chwili obroty idą w górę. Czasami nawet i na gazie (czy na benzynie też), jak ruszam z miejsca, powoli i nagle chcę momentalnie gaz w dechę wcisnąć, to to samo, zamuli się na moment i dopiero po chwili dostaje obrotów i kopa. Wykluczam od razu poduchę pod wtrysk, bo to nie to, powietrza lewego nie łapie. Ale to nie zawsze tak się dzieje, co jakiś czas. Ta zawiecha trwa około 1 sekundy, po czym dalej już jest wszystko normalnie. Podczas jazdy wszystko jest wporządku, kręci się do 7 tysięcy obrotów, idzie ładnie, przy wyprzedzaniu też nie ma problemu, tylko ta zamuła mnie martwi, co wyżej opisałem. Co do zdjęcia przedstawionego to nie dawało mi to spokoju. Odkręciłem tą obudowę monowtrysku i strasznie tam śmierdzi benzyną, nawet było tam tak, jakby trochę płynnej benzyny było, bo troche mokro tam było. Po odpaleniu na benzynie trochę śmierdzi benzyną, a przy zwiększaniu obrotów zaczyna pryskać benzyną spod zaznaczonych strzałek (taka jakby uszczelka jakaś, która jakby się lekko w górę podnosiła przy większych obrotach, a jednoczesnie im więcej obrotów, tym więcej pryska, a po środku tego czegoś metalowego jest mokro od benzyny i w ogóle na całej tej obudowie dookoła uwalone od benzyny jest tam wszystko. Po przełączeniu na gaz zaczyna gasnąć i nawet co jakiś czas słychać jak gaz ulatuje skądś, zaczyna nim śmierdzieć i gaśnie (oczywiście przy otwartej obudowie, tak jak na zdjęciu widać), może to tak ma być, bo o gaz się nie rozchodzi, z nim jest jak na razie ok., tylko o samą benzynkę chodzi. I przez to też zauwazyłem, jakby mi ubywało benzyny, bo co doleje do baku, to szybko uchodzi, a używam jej tylko do porannego odpalenia, by nagrzał się trochę silnik i do wyprzedzania (jako nitro). tak to ma być czy cos jest nie tak?
archeolog - 2010-05-26, 00:30

Wyłącz pompe paliwa i spróbuj na gazie ? która generacja ?
vezet22 - 2010-05-26, 01:11

to na zdjęci to regulator ciśnienia paliwa, tak jak opisałeś jest on nieszczelny i musisz go wymienić ;) (nie baw się w jego uszczelnianie tylko wymień )
silverek - 2010-05-26, 10:39

ale ja tez mam takie czasami zachwiania mocy ale tam mi nie leci paliwo moze to nie od tego
cinek82 - 2010-05-26, 23:35

Bo Ty masz silverek silnik parowy..... to on inaczej działa..... troszkę.... :diabełek: :diabełek: :diabełek:
silverek - 2010-05-27, 07:46

cinek82 napisał/a:
Bo Ty masz silverek silnik parowy..... to on inaczej działa..... troszkę
właśnie zapomnialem :mur:
sebastian - 2010-05-27, 20:45

archeolog napisał/a:
Wyłącz pompe paliwa i spróbuj na gazie ? która generacja ?

Po przełączeniu na gaz benzyna nie leci przez to ustrojstwo. A generacja na najprostsza, czyli do dupy, najgorsza jaka może być.
vezet22 napisał/a:
to na zdjęci to regulator ciśnienia paliwa
vezet22 napisał/a:
tak jak opisałeś jest on nieszczelny i musisz go wymienić
problem zamulania też minie wraz z jego wymianą? Jaki koszt takiego regulatora? Bo szukałem w katalogu to nie znalazłem nic takiego.
vezet22 - 2010-05-27, 22:03

sebastian, szukaj na szrocie, i jak znam tych asów to osobno Ci tego nie sprzedadzą tylko cały monowtrysk ;) targuj się i zmieniaj :D
sebastian napisał/a:
problem zamulania też minie wraz z jego wymianą?

nie wymienisz to się nie dowiesz ;)

sebastian - 2010-05-28, 15:59

vezet22 napisał/a:
szukaj na szrocie, i jak znam tych asów to osobno Ci tego nie sprzedadzą tylko cały monowtrysk
eghhh... i znów wydatek... Nie, spróbuję to jakoś uszczelnić, bo nie mam zamiaru pchać się w koszty zakupu całego wtrysku za 300 zł pewnie jak nie lepiej. Póki co tragedii nie ma, ale warto zająć się problemem