|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Inne auta forumowiczów - VW Bora by Sebastian
sebastian - 2010-06-03, 21:58 Temat postu: VW Bora by Sebastian Witam ponownie. Nadeszła wiekopomna chwila, kiedy do nadchodzi następca Venta - Bora.
Kupione w dzień dziecka - taki sobie prezent sprawiłem
Pochodzi od dziadka, rocznik "47 - tak w dowodzie było wpisane, z Austrii. Do opłat, oczywiście.
Wszystkie opłaty porobione, do zrobienia, bo na przeglądzie wyszło, była jedna końcówka drążka kierowniczego. Wymieniłem dwie, od razu poszła zbieżność i już jest wsio jak powinno być.
Z zakupem auta nie było łatwo. Setki kilometrów zrobiłem w poszukiwaniu różnych samochodów. Wiele widziałem i coraz to nowsze doświadczenie zdobyłem. Zdarzały się ładne egzemplarze, ale z wyglądu, bo jak przyszło co do czego, to tu klepany, tam bity, trupy po prostu. Ale trafiło się ciekawe cacko, w moim mieście nawet. Więc nie patrząc na nic, telefon do gościa, wsiadam w auto i jadę oglądać. Jestem, i... No szok. Chyba najładniejszy samochód jaki dotychczas widziałem. Pomimo przebiegu (niby autentycznego), wyglądał, jakby ktoś nim tylko do kościoła jeździł. 150 000 km miał przejechane, co niby zgadzało się z książką i do stanu wnętrza, ale już w serwisie sprawdzać autentyczności mi się nie chciało. Śmiało mi kazał brać numery VINu i jechać, ale jakoś obyło się bez. Obleciałem go całego, posprawdzałem i pojechałem. Bo przecież nie ma co tak od razu się napalać. Ale później któregoś dnia jeszcze brata wziąłem, też pooglądał i tez powiedział, że jest w porządku. Za jakiś czas podjechałem jeszcze z kolegą mechanikiem i takim jednym handlarzem i wszyscy jednomyślnie stwierdzili, że to igła w stogu siana. Więc, skoro tak wszyscy chwalą, to się skusiłem. I jak na razie - nie żałuję. Jeździ się fajnie, tak jakoś więcej miejsca wydaje się, pomimo, że to te same gabaryty prawie że porównując z Ventem. Ale co tam będę się rozwodził z tym wszystkim, od razu przejdę do sedna sprawy.
Bora, silnik 1.9 TDI 90 KM (AGR), rok produkcji 1999. Z wyposażenia posiada:
-ABS
-4 poduszki
-4 elektryczne szyby
-elektryczne lusterka
-klimatyzacja climatronic
-elektryczne dogrzewanie silnika
-centralny zamek na pilota (oryg. kluczyk scyzoryk) i niby ma alarm, ale go nigdzie nie widziałem
-wspomaganie kierownicy
-komputer MFA
-tempomat
-fotochromatyczne lusterka
-samo ściemniające się lusterko wsteczne
-podłokietnik przód i tył
-i wiele innych, które to sam się powoli dowiaduję...
W planach jak na razie dosyć pilnie muszę zakupić alufelgi 16" +4nowe opony 205/55/16. Obecnie stoi na zimówkach, prawie nowe w rozmiarze 195/65/15 na alusach. Te alusy będę chciał sprzedać, a w zamian tych kupić stalówki na zimę, bo szkoda ich niszczyć. Więc ktoś będzie zainteresowanym, z miłą chęcią odsprzedam, firma alutec. No i jakieś radyjko w miarę tanie z wejściem na USB też będę chciał kupić. I jak na razie to będzie wszystko. Poniżej kilka zdjęć. Trochę przybrudzony, bo kurzu troszkę osiadło na nim, a później deszcz popadał i wyszło jak wyszło. Ale nie jest źle
Rafik - 2010-06-03, 22:04
No i elegancka Bora wypas tez bezawaryjnosci zyczyc tylko no i ten silniczek
sebastian - 2010-06-03, 22:05
Dzięki, dzięki, dzięki
Rafik - 2010-06-03, 22:13
ej powiedz Bora jest mniejsza niz vento nie mialem nigdy okazji spotkac sie z tym autem a slyszalem ze jest mniejsza od ventla
krzeszak - 2010-06-03, 22:14
no no ...fiu fiu... ładniutki okaz ,bogaty pakiet nic tylko cieszyć się autem i przyjemnością z jazdy
Gratulacje sebastian,
pawelvw - 2010-06-03, 22:20
no śliczny okaz a co do tego alarmu to masz ten fabryczny nie otwieraj z pilota auta tylko jak otworzysz kluczykiem drzwi to otwórz maske i wtedy ci sie powiniem załączyc alarm a zaówarzyłem jeszcze jedno że jeździsz z włączonym ogrzewaniem lusterek to sobie to lepiej wyłącz przestaw sobie na lewe lub prawe lusterko a jaki ty masz rozstaw srób w tej borze 5x100 czy 5x112 no i życze bezawaryjnej jazdy i niech ci służy ta bora no i masz ta śliczną kiere 3 ramienną
sebastian - 2010-06-03, 22:25
Rafik napisał/a: | powiedz Bora jest mniejsza niz vento nie mialem nigdy okazji spotkac sie z tym autem a słyszałem ze jest mniejsza od ventla |
To znaczy wymiary ma identyczne, bo sprawdzałem w książkach, jedynie co, to będzie ciut wyższa, bo jak ventem wjeżdżałem do garażu, to akurat tak pół centymetra nad dachem miałem włącznik od lampy która sobie u góry wisi, a jak Bora wjechała, to już lekko po dachu wadzi, więc musiałem troszkę podwiązać kabel. jednak w środku wydaje się większa, obszerniejsza. No i bagażnik jakby ciut mniejszy. Ale jak to jest z praktyką to nie wiem. Nie mając butli z gazem, to i tak dla mnie bestia
krzeszak napisał/a: | nic tylko cieszyć się autem i przyjemnością z jazdy |
Przyjemność z jazdy jest na prawdę na poziomie. Szału z mocą może nie robi, ale silniczek jest bardzo dynamiczny jak na swoją moc. Żadnego zamulania, dławienia się, jak to miało miejsce w vencie - po prostu wciskam gaz, a on się rwie do przodu bez zająknięcia. I takie fajne, miłe dla uszu klekotanie, jak na dieselka przystało Cichutko sobie klekocze silniczek. Jedynie, do czego przyzwyczaić się nie mogę, to smród ropy, tych spalin. No nie trawię tego, ale muszę się z tym pogodzić. Spaliny z benzyny znoszę, ale ropy nie. Jednak nie kopci jak jakieś stare rzęchy. Żadnego dymka po odpaleniu nie puści, a odpala na dotyk. Rano, włączam zapłon, na pół sek. zaświeci się kontrolka świec, przekręcam dalej i od razu odpala. Chyba dobrze...
sebastian - 2010-06-03, 22:28
pawelvw napisał/a: | a zaówarzyłem jeszcze jedno że jeździsz z włączonym ogrzewaniem lusterek to sobie to lepiej wyłącz przestaw sobie na lewe lub prawe lusterko |
Nie rozumiem... o co chodzi?
pawelvw napisał/a: | a jaki ty masz rozstaw srób w tej borze 5x100 czy 5x112 |
5x100. Bo paski to to samo co audi, więc pewnie ma 112...
Rafik - 2010-06-03, 22:29
aha dzieki za wyjasnienie
podswietlenie masz bardzo miłe w srodku zauwazylem a dieselek bedzie wierny napewno
cinek82 - 2010-06-03, 22:33
Elegancka furka bracie Bezawaryjnej jazdy Ci życzę i jak najdłuższego zadowolenia z zakupu Superancka maszynka
pawelvw - 2010-06-03, 22:35
sebastian, chodzi mi o to że jak będziesz jeździł na włączonym ogrzewaniu lusterek to może ci się coś popsuć a po co ci teraz ogrzewanie lusterek jak jest swietna pogoda i po co co dodatkowe koszty jak ci sie cos popsuje i nie będzie działało ogrzewanie lusterek
sebastian - 2010-06-03, 22:40
pawelvw napisał/a: | jak będziesz jeździł na włączonym ogrzewaniu lusterek to może ci się coś popsuć | ale co ma się popsuć?
pawelvw napisał/a: | a po co ci teraz ogrzewanie lusterek jak jest swietna pogoda |
teraz to nie potrzeba, ale jak czasem zaparują czy coś, to dopiero wtedy się włączy. Z resztą, ja nigdy cały czas na włączonych nie jeździłem - tylko jak zachodziła taka potrzeba. jak odparowało wszystko, odmroziło się (gdy w zimie...), to od razu wyłączałem. pawelvw napisał/a: | przestaw sobie na lewe lub prawe lusterko | czyli mam rozumieć, że jak kulka jest w pozycji 0 to ogrzewanie jest cały czas włączone, tak? To nie działa jak w przypadku Vento, że gdy włączę ogrzewanie szyby to się też i lusterka włączają? cinek82 napisał/a: | Elegancka furka bracie | wiem, nie tylko Ty mi to mówisz, bo każdy co ją na żywo widział to tez tak mówił. A co przejadę ulicą, to się wszyscy dziwnie tak oglądają...
Vento-Łukasz - 2010-06-03, 22:48
Bardzo ładna Borka
bezawaryjnosci życze
spyro - 2010-06-04, 01:25
Piękna furka, wyposażenie niczego sobie, także dobry zakup Co do kółek na zimę to ja bym na Twoim miejscu zostawił je sobie a na lato kupił większe. Ja tak zrobiłem w reni, kupiłem furaka na 16stkavh z pięknymi nowymi zimówkami. A teraz na lato kupiłem 17stki, też w alu. I o kołpakach nie będziesz musiał myśleć Ja bym na Twoim miejscu zostawił sobie te kółka i nie kupował stalowych.
sebastian - 2010-06-04, 07:44
spyro napisał/a: | Ja bym na Twoim miejscu zostawił sobie te kółka i nie kupował stalowych. | Tak uważasz? A nie szkoda alu męczyć zimą, sól, błoto pośniegowe, niewidoczne krawężniki, dziury itp.? Zawsze stal, jak coś się podegnie, można popukać i naprostowane, a alu to nie tak łatwo. No zobaczę. Póki co to szukam 16" opony i alu.
Paweł J. - 2010-06-04, 07:56
Fajny zakup. Wersja silnikowa i wyposażeniowa identyko jak z tej Bory ze zlotu
Dbaj o nią o długo Ci posłuży.
Co do alu to ja bym dał czarną stal na zimę....stal to stal....a alu na takim balonie dobrze nie wygląda, a wiadomo jakie mamy drogi zimą.
Lwomati - 2010-06-04, 09:54
bardzo ładny zakup
Każda borka nie jest zła Teraz duże koło lekko w dół i nic więcej nie potrzeba.
Fable - 2010-06-04, 10:11
sebastian, ladne nacko naprawde! niech dlugo i bezawaryjnie ci sluzy! super
a jezeli nie tajemnica to ile kosztuje? w eurach?
pawelvw - 2010-06-04, 11:12
jak będziesz miał cały czas na zero masz włączone ogrzewanie lusterek to moze ci sie popsuc to ogrzewanie lusterek
WAFEL - 2010-06-04, 13:19
o prosze jaka Borka ladny kolor wypas jest i 90 km teraz tylko fela mala gleba i starczy
spyro - 2010-06-04, 13:44
sebastian napisał/a: | Tak uważasz? A nie szkoda alu męczyć zimą | Też tak myślałem d niedawna. Jednakże zmuszony brakiem kasy po zakupie nowej fury nie miałem już ani gorsza na nowe kółka (dopiero teraz kupiłem nowe letnie). Zima przejeżdżona na alu i nic się nie dzieje. Problem mógłby być jak byś miał na nich jakiś bardzo niski profil, ale widzę, że tak nie jest a więc i krawężnik CI nie straszny, zresztą w lato krawężniki również występują
Zostaw sobie te aluśki na zimę, autko zupełnie inaczej wygląda na alusach, ja osobiście zawsze zimą się wściekałem, ze furak tyle traci z wygląda jak stoi na stalówkach... Poza tym za ile je sprzedasz, kupisz za to ładne stalówki w kieszeni zostanie CI pewnie z 200 zł - nie więcej, które rozejdą Ci se na bzdety a tak będziesz miał dwa komplety alusów. To nawet do sprzedaży dużo fajniej wygląda, że furak ma w zestawie 2 komplety alusów. Kup teraz 16stki na lato i już
cinek82 - 2010-06-04, 13:48
spyro napisał/a: | To nawet do sprzedaży dużo fajniej wygląda, że furak ma w zestawie 2 komplety alusów. Kup teraz 16stki na lato i już |
Ehehehehe, co Ty spyro gadasz Seba będzie teraz tak długo jeździł Borą, że jak będzie chciał sprzedawać to felgi już z carbon'u będą a alusy w muzeach......
Ale tak na serio serio to mi się zawsze marzyło żeby mieć dwa kpl alu, na zimę i na lato
WAFEL - 2010-06-04, 16:13
pipieram wszystkich ja na tych swoich alu tez smigalem w zime i smigal bede zawsze inaczej wtglada w kupie aut na stali
zeniTh - 2010-06-04, 16:17
wszystko super extra, tylko mi ten kolor nie pasi ;(
życzę bezawaryjnej jazdy
spyro - 2010-06-04, 20:25
cinek82 napisał/a: | to felgi już z carbon'u będą a alusy w muzeach...... | heheh dobre
Poważnie zastanów sie Seba, sprzedając te i kupując stal zyskasz jakieś grosze, które pewnie Ci się rozejdą na głupoty a tak będziesz miał fajne alu na zimę i na lato
sebastian - 2010-06-04, 21:17
Pomyśli się jeszcze. Póki co jeść nie woła, a do zimy jeszcze daleko, więc wiele wody w Wiśle jeszcze upłynie Póki co ważniejsze są opony letnie i aluski 16". A dzisiaj troszkę pogrzebałem przy autku, przełożyłem stare radyjko z Venciaka do Bory i zrobiłem tak samo jak tam, że mam z tyłu przeciwmgielne x2. Taka różnica tylko, że w vento trzeba było wycinać otwór pod żarówkę i prowadzić dodatkowy kabel. A tutaj tylko włożyłem żaróweczkę o zaświeciło się A efekty mojej pracy przedstawiają poniższe fotki:
pawelvw napisał/a: | jak będziesz miał cały czas na zero masz włączone ogrzewanie lusterek to moze ci sie popsuc to ogrzewanie lusterek |
O proszę, to nie wiedziałem, dzięki za radę. Swoją drogą, pewnie przez te 11 lat cały czas tak było i nic się nie stało... Ale skoro tak jest, to przestawię pokrętło. Lwomati napisał/a: | eraz duże koło lekko w dół |
Pierwsze tak, drugie nie. I basta!
W aucie mam jeszcze taki bajer (chociaż dla mnie to jest upierdliwe), że gdy włączę zapłon, to światła mijania mi się od razu zaświecają, gdy włącznik mam w pozycji 0. Z przodu się świecą, z tyłu nie. Gdy przełączę normalnie na środkową pozycję, to świecą się pozycyjne z przodu i z tyłu. A gdy przełączę na mijania, to też jest normalnie - mijania przód i tył. Nie da się uruchomić silnika, żeby się żadne światła nie świeciły. Nie wiem co kto tam nagrzebał, ja z miłą chęcią bym się tego pozbył...
Arcaj - 2010-06-04, 21:39
radyjko bardzo dobre będziesz zadowolony
sebastian - 2010-06-04, 21:52
V ventylku je miałem i byłem zadowolony, więc moje zadowolenie na pewno się nie zmieni. Tylko dla mnie mogło być ono wyżej umiejscowione, bo trochę za nisko siedzi. Ale trudno, trza się przyzwyczaić.
sebastian - 2010-06-04, 23:05
I powiem, że w ventylku była lepsza widoczność. Tutaj dupa ostro zadarta ku górze, szyba z przodu może i większa, ale u góry mniej widać, np. jak pod światłami stoję, to w venciaku wszystko ładnie było widać, a tu już gorzej. No i jak zerkam na bok w kierunku szyby tylnej pasażera z prawej strony. Słupek jest szerszy i fotel z zagłówkiem też większy, a jak jeszcze mam pasażera koło mnie, to jego łeb już mi kompletnie wszystko zasłania i muszę tak się gimnastykować, że hej. Także widoczność do bani.
Paweł J. - 2010-06-05, 07:26
Mnie osobiście co nie pasuje w Borze do bagol...jest duży...może minimalnie mniejszy od Vento, ale po otwarciu klapy jest strasznie mały otwór na wkładanie gratów. Zakupy owszem-dużo wejdzie ale jakieś większe rzeczy i robi się problem. W Vento po otwarciu klapy cały bagol Twój a tu taka mała szpara...no ale wiadomo Vento kanciaste to i prościej było to projektować.
cinek82 - 2010-06-05, 10:49
Trzeba będzie po prosu mniejsze zakupy robić
spyro - 2010-06-05, 22:58
ano bagol w orze jest mniejszy od tego w Ventolocie, więc dlatego tez pewnie takie wrażenia macie. Co do radia, to nie możesz go podłączyć trochę wyżej, tam gdzie teraz masz tą mini półeczkę nad radiem?
sebastian - 2010-06-06, 18:50
Paweł J. napisał/a: | nie osobiście co nie pasuje w Borze do bagol...jest duży...może minimalnie mniejszy od Vento, ale po otwarciu klapy jest strasznie mały otwór na wkładanie gratów. | W pełni się z Tobą z tym zgodzę. Sam miałem problem z włożeniem rowerka dla dziecka - do Venta wlazł bez najmniejszych kombinacji, a tutaj trzeba było się nieźle nagimnastykować. spyro napisał/a: | Co do radia, to nie możesz go podłączyć trochę wyżej, tam gdzie teraz masz tą mini półeczkę nad radiem? | tego nie wiem, bo bym musiał wywalać całą tą konsolę. Ale może kiedyś spróbuję.
Wróciłem z weekendu. Auto całe zapakowane - 5 osób na pokładzie i pełniutki po same brzegi bagażnik. Przejechałem łącznie 355 km za 80 zł Czyli spalanie 5,0 (komputer też tą samą wartość pokazywał). także jestem bardzo happy zadowolony I ta dynamika jazdy, ta elastyczność silnika... Nie ma najmniejszych kłopotów z wyprzedzaniem na 5 biegu z załadowanym samochodem. Pomimo tych 90 KM, które posiada, przyspiesza rewelacyjnie. Wciskam gaz, a on ciągnie do przodu. I mówię cały pełniutki samochód. Vento by zadyszki dostało chyba
Zakochałem się w tym aucie
I kolejna modyfikacja, jaka będzie niedługo, to zakup lusterka od anglika. Bo to małe z prawej strony jest o kand du... nic nie widać. przynajmniej będę miał dwa jednakowe i normalną widoczność.
pawelvw napisał/a: | jak będziesz miał cały czas na zero masz włączone ogrzewanie lusterek to moze ci sie popsuc to ogrzewanie lusterek |
sprawdzałem to. U mnie grzane lusterka włączają się tylko w momencie włączenia przycisku od ogrzewania szyby. A to, czy jest pokrętło na 0, czy L, P - nie ma znaczenia, wtedy nie grzeje się.
czarnysauber - 2010-06-06, 19:58
Ladna Bora
co do alusow to zostawilbym na zime sam mam dwa komplety i jest git a dobre stalowki kosztuja tyle co alusy
pawelvw - 2010-06-06, 21:04
sebastian, a no to chyba że tak bo u mnie jest inaczej
sebastian - 2010-06-06, 21:07
pawelvw, a powiedz mi, bo Ty zamawiałeś lusterko do paska, prawe, skąd brałeś? Bo ja się nad takim też zastanawiam, prawe by było takie samo jak lewe, czyli co, od anglika chyba, nie?
pawelvw - 2010-06-06, 21:09
ja szukałem na allegro i znalazłem 5 sztuk tylko że dzwoniłem do tych co sprzedają i się pytałem czy wielkościa jest takie samo jak to po lewej stronie w europejczykach i czy jest podgrzewane
slaw71 - 2010-06-06, 21:12
Seba ,gratuluję zakupu ładnej borki,niech służy długo i bezawaryjnie.Tam siedzi 90KM AGR ?
sebastian - 2010-06-06, 21:14
slaw71 napisał/a: | Tam siedzi 90KM AGR ? |
Tak, dokładnie
pawelvw napisał/a: | ja szukałem na allegro i znalazłem 5 sztuk |
A do paska pewnie inne będzie jak MK4 i Bora, no nie? Tzn. samo lusterko może nie, ale ten czarny plastik...
pawelvw - 2010-06-06, 21:16
niewiem ale daj meila to ci podeślę foty tego mniejszego lusterka to sobie porównasz
slaw71 - 2010-06-06, 21:23
sebastian napisał/a: | Tak, dokładnie |
na temat tego silniczka możesz sie dowiedzieć dużo na forum golfa
sebastian - 2010-06-06, 21:36
Wiem wiem Ale tam ruch jak w Rzymie... tyle tam tematów, a ludu, że ho ho
sebastian - 2010-06-09, 19:55
Mój dzisiejszy nabytek: 6,5/16ET42
jeszcze tylko muszę znaleźć jednego dekielka, bo tylko trzy były... Chyba, że jakieś inne by podpasowały...
spyro - 2010-06-09, 20:54
no i proszę, fajne felunie nabyłeś Teraz jeszcze jakieś kapcie i gotowe.
Lwomati - 2010-06-09, 21:39
elegancko
cinek82 - 2010-06-09, 22:36
Eee no eleganckie felunie
sebastian - 2010-06-10, 20:29
Nowe kapciuszki już na nowe felunie założone, o 1250 zł jestem lżejszy... Opony takie: http://www.opony.com/opon...in_hi_trac.html , 260 zł/kpl, do tego wyszło, że musiałem śruby nowe mieć, więc dodatkowo stówka poleciała, nowe zaworki stalowe, 40 zł/kpl no i założenie. Nie miałem okazji się dłużnej bryknąć bo zaraz odstawiłem boracza na klimę do roboty, ale zobaczymy. Rantu nie ma, ale że felga ma tylko 6,5" to mały balonik się zrobił i wygląda jakby prawie jakiś tam rancik był. A po założeniu wygląda tak:
Tylko jeszcze dekielków nie założyłem. Muszę jeden gdzieś znaleźć, bo mam tylko 3...
Paweł J. - 2010-06-10, 20:48
Jak dla mnie za pełne te felgi i wcześniejsze bardziej mi się widziały
sebastian - 2010-06-10, 20:57
No mi też tamte jakoś lepiej się widziały, ale już nie kombinuję, bo szkoda kasy, auto ma jeździć a nie wyglądać jak w konkursie piękności. Mam alu na zimę, więc przynajmniej w czasie zimy będzie lepiej się prezentowało. Tym bardziej, że teraz mam ori felgi więc solidniejsze i masywniejsze od tych starszych, ale to mniejsza z tym. Przyjdą kapsle, będzie lepiej wyglądać.
Paweł J. - 2010-06-10, 20:59
sebastian napisał/a: | auto ma jeździć a nie wyglądać jak w konkursie piękności |
cinek82 - 2010-06-10, 22:59
Eeee no to dobra cena jak za kpl
Nie no fajnie wygląda. Ten kolego co Ci kiedyś seba filmik wysłałem chyba ma takie same. MI się widzą
sebastian - 2010-06-11, 05:47
Dzisiaj je przetestuję, klima będzie już działać więc można będzie trochę pośmigać, to się zobaczy cinek82 napisał/a: | Ten kolego co Ci kiedyś seba filmik wysłałem chyba ma takie same | ja nic o żadnym filmiku sobie nie przypominam
cinek82 - 2010-06-11, 10:13
Oj seba.... sklerotyku. Specjalnie Ci jeszcze nagrałem kumpla borę jak wygląda..... w pierwszej fazie Twoich poszukiwań następcy Ventyla. Jak chcesz to Ci jeszcze raz podeślę to Ci się przypomni
spyro - 2010-06-11, 12:20
nie jest źle Nowe oponki i jest super. No i fajnie, że zostawiasz sobie na zimę aluśki. Dobra decyzja
sebastian - 2010-06-11, 21:02
cinek82, a już coś tam sobie przypominam, bo to dawno temu było i nie prawda
spyro napisał/a: | No i fajnie, że zostawiasz sobie na zimę aluśki. Dobra decyzja | taaa, bo już nie chce mi się bawić w kombinowanie ze stalowymi, później przekładanie itp. Skoro te już są to niech będą. Dzisiaj tylko umyłem je ładnie i na stojak odstawiłem do następnej zimy.
sebastian - 2010-06-15, 19:26
Dzisiaj kupiłem jedną felgę z oponą na zapas 205/55/16. Wcześniej miałem 14" i nie mieścił mi się zestaw naprawczy w środek i reszta pierdół. Teraz wszystko jest na swoim miejscu, poukładane jak bozia przykazała, felga stalowa prawie nówka, opona to samo, więc mogę jeździć spokojnie bez obawy o nic.
A tak a'propos... nie potrzebuje nikt koła 185/60/14 5x100 Bo nie mam co z tą pojedynką zrobić
I przyszła do mnie dzisiaj zaślepka na lampę, której nie miałem, bo ktoś nie założył. Dotychczas okleiłem ją dookoła taśmą aluminiową, co by nie parowała lampa, teraz wreszcie jest to, co powinno być.
Szukam jeszcze styropianu do bagażnika, by zapełnić lukę dookoła koła zapasowego, bo jak położę coś cięższego to mi się podłoga zapada Póki co ową lukę załatałem prostokątną doniczką 50 cm
Edit:
Foto:
spyro - 2010-06-16, 13:14
sebastian napisał/a: | Bo nie mam co z tą pojedynką zrobić | wystaw na alledrogo, pewnie znajdziesz amatora.
pomysł z doniczką the best )
sebastian - 2010-06-18, 20:31
Dzisiaj Boracz dostał mycie, więc i znalazł się czas na małą sesyjkę w niesprzyjającej pogodzie, bowiem zaczął padać deszcz jak na złość...
cinek82 - 2010-06-18, 20:41
Zacnie się bracie furmanka prezenci Też bym kciał takom mieć.....
Paweł J. - 2010-06-19, 09:27
sebastian, a powiedz mi.....Jak oceniasz zawieszenie w Borze Twarde, miękkie, czy taki całkiem dobry kompromis jak na nasz kraj
sebastian - 2010-06-19, 14:36
Po założeniu kapci 205/55 zrobił się bardzo sztywny. Zawieszenie nie jest aż takie mocno twarde, ale nie aż tak miękkie, żeby pływało wszystko jak w mercedesach. Ładnie tłumi nierówności. Jak na nasze warunki to jest chyba w sam raz. Tylko co zauważyłem, że po zmianie opon zaczął trochę się wychylać, ale nie sam samochód, tylko opona. Dziwne, bo mniejszy profil jest, a bardziej wychyla się od 195/65 zimówki. Jednak wszystko jest w normie, a wjazd na rondo z większą prędkością nie powoduje utraty przyczepności, driftu czy piszczenia opon.
Paweł J. - 2010-06-19, 15:47
Opona 205/55 na feldze 6.5 J jest trochę upięta i pewnie stąd ten efekt.
sebastian - 2010-06-24, 20:37
Jednak mam alarm zamontowany w aucie, tylko nigdy dotąd nie wiedziałem jak on działa i kiedy się uaktywnia. A działa to na takiej zasadzie, że gdy otworzę samochód z pilota i otworzę tylne drzwi, to po 30 sekundach zacznie wyć alarm. Bo gdy otworzę samochód, a nie otworzę drzwi to zamki same się zamykają po 30 sek. A auto myśli, że nikogo nie ma w środku i gdy te tylne drzwi się w tym czasie otworzy to zaczyna wyć. Tak więc na pewno już wiem, że jest
Lwomati - 2010-06-24, 22:37
świetna furka
EDIT: Jeździłem ostatnio golfikiem mk4 1.9 90KM i to co mówiłeś o tej elastyczności, to nijak się ma do Twoich spostrzeżeń Jednak co benzyna to benzyna mam firmową astrę 1.4 95KM i chodzi o niebo lepiej od tego golfa. Golf ma moc katalogową i nic mu nie dolega, chyba, że ja nie umiem jeździć dieslem
Paweł J. - 2010-06-25, 08:25
A ja powiem tyle...mam 1.8 i mam porównanie z Borą 90KM w 1.9...i nie ma w zasadzie różnic...tak samo idą te auta.
Zlikwidować tylko podziałkę z obrotomierza i nikt się nie połapie czy klekot czy benzyna
Pewnie przy obrotach ok 1500 moze i klekot elastyczniejszy przy nie co wyższych prękościach, ale szkoda motoru na takie traktowanie.
sebastian - 2010-07-01, 19:48
Paweł J. napisał/a: | Pewnie przy obrotach ok 1500 moze i klekot elastyczniejszy przy nie co wyższych prędkościach, ale szkoda motoru na takie traktowanie. |
Dokładnie, ale nikt nie kupuje diesla, żeby jeździć na wyścigi, tylko do normalnej dynamicznej i elastycznej jazdy. Fajne jest to, że gdy zachodzi potrzeba wyprzedzić jakieś auto w trasie, to nie ma żadnego problemu, nie trzeba redukować na niższy bieg, normalnie na piątce śmiało można wyprzedzać, a autko pięknie rwie do przodu.
Kupiłem dzisiaj w serwisie jednego dekla na koło, bo mi brakowało, a nigdzie po żadnych szrotach czy allegro nie dostępne, więc tylko serwis mi został, więc kupiłem, założyłem i od razu lepiej autko wygląda. Sprawdziłem też autentyczność przebiegu i całą historię napraw po nr VIN i wszystko się zgadza, jak napisane jest w książce serwisowej. Także na chwilę obecną przebieg 153000 km jest jak najbardziej autentyczny
Arcaj - 2010-07-01, 20:18
no to teraz musi 3 razy skopiować ten przebieg
Paweł J. - 2010-07-01, 20:40
sebastian napisał/a: | 153000 km |
Ot taka dobrze dotarta furka jak na VW.
sebastian, a powiedz mi....po czym poznać że w Borze jest silnik AGR pod maską Oky...wiem że pewnie jest to na zasadzie róźnica między ABS i AAM, ale w TDI jest przecież wszystko zabudowane i mało co widać...
sebastian - 2010-07-01, 21:12
Paweł J. napisał/a: | po czym poznać że w Borze jest silnik AGR pod maską |
Tak samo jak w Vento: na obudowie od rozrządu. Wystarczy zdjąć osłonę z silnika i widać (zaledwie 3 śrubki odkręcasz i ją ściągasz), albo naklejka w bagażniku lub nr VIN
dikus14 - 2010-07-02, 01:01
Mozna wiedziec ile za Borke dałes..?? Slicznotka:):D
sebastian - 2010-07-02, 16:38
16k + opłaty
sebastian - 2010-07-04, 09:50
Założyłem, po wielkich poszukiwaniach (bo praktycznie nic nigdzie do Bory po szrotach nie mają), silniczki do regulacji przednich lamp. Objeździłem wszystkie tego typu miejscówki, a znalazłem tylko w jednym miejscu, gdzie facet znający mnie trochę, bo często tam jeździłem, wyciągnął mi nowe, nieużywane, oryginalne z nowej oryginalnej lampy hehe. Zdziwiło mnie tylko, czemu ktoś mi je wyciągnął z lampy, że ich tam wcześniej nie miałem...Taka myśli mi wpadła do głowy, by w tym miejscu:
zamiast tej zaślepki, wstawić światła diodowe do jazdy dziennej. Czy w świetle prawa byłaby taka opcja prawnie możliwa?
piechu43 - 2010-07-04, 10:01
sebastian napisał/a: | Czy w świetle prawa byłaby taka opcja prawnie możliwa? |
musiał by być atest na takie cudo, wiem że te na allegro w listwach mają.
sebastian - 2010-07-04, 10:03
piechu43 napisał/a: | e na allegro w listwach mają. |
te na allegro pachną wioską więc agrotjunink odpada
piechu43 - 2010-07-04, 10:07
sebastian napisał/a: | te na allegro pachną wioską |
nieeeee no oczywiście że tak, ale homologacje mają $*^%*&%(, a szukałem samych diodek na allegro dla Ciebie i nie mogę nigdzie znaleźć
sebastian - 2010-07-21, 19:04
W sumie nic dotychczas się nie działo, ale sprytny myk wyhaczyłem - pokazuje mi na wyświetlaczu od climatronica, z jaką jadę prędkością
http://w628.wrzuta.pl/film/5zNGwMEFDWE/climatronic
Mam też dostęp do wszystkich czujników, jakie są poinstalowane itp. Kolega mówi, że mi się nudzi ale zawsze coś ciekawego wynajdę w tym aucie
pawelvw - 2010-07-21, 21:36
ciekawe jak ty to zrobiłeś
Mlody~ - 2010-07-21, 23:11
hehe fajne i pierwszy raz słyszę i widzę o takim czymś
sebastian - 2010-07-22, 13:19
Mlody~ napisał/a: | ciekawe jak ty to zrobiłeś |
wciskasz jednocześnie ECON+temp- + wiatrak- i wybierasz, sterując temp + lub - pozycję 16
Tam możesz sterowac wszystkim, i mieć dostęp do wszystkiego
Można też zczytywac kody błędów nie podłączając pod VAGa (oczywiście błędy dla klimy)
Mlody~ napisał/a: | i pierwszy raz słyszę i widzę o takim czymś |
no to już teraz wiesz
pawelvw - 2010-07-23, 15:29
sebastian, dzięki
naws - 2010-07-26, 12:53
a ja podziękuję ładnie za nadkole - przyszło do mnie
sebastian - 2010-08-05, 17:32
Dziś wymieniony kompletny rozrząd.
Części:
- Pasek - 103,70 zł
- Rolka napinająca - 109,80 zł
- Rolka prowadząca 1 - 48,80 zł
- Rolka prowadząca 2 - 97,60 zł
- Rolka prowadząca 3 - 53,68 zł
- Pompa wody - 122 zł
Robocizna - 200 zł
Razem: 735,58 zł
Części zamawiałem przez allegro, bo w sklepie ponad 700 zł bym musiał zostawić, a za tą cenę mam kompletnie wymieniony rozrząd, więc warto było. Trochę się bałem, bo gdyby coś nie pasowało, to bym później bujał się z częściami, ale wszystko poszło po maśle, więc już jest wszystko dobrze.
Stare wszystkie części były oryginalne i nie widać po nich żadnego śladu zużycia, jakby ktoś nowe wymontował. Ale tak, czy owak, mogę jeździć spokojnie już przez następne 90 tysięcy kilometrów
cinek82 - 2010-08-05, 21:01
No to nie jest tak źle z cenami...... w necie Oby jak najdłużej autko Ci dobrze służyło
Wąski 2 - 2010-08-05, 21:36
no i najwazniejsze że już po a teraz to tylko się cieszyć autkiem
sebastian - 2010-08-18, 19:16
Zakupiony koncentrat G12++
3 butelki po 1.5 litra, w serwisie po 30 zł za butelkę. Czyli nie tak tragicznie. Na allegro ceny raczej podobne, ale licząc koszt przesyłki, to wychodzi duuuuużo więcej, także nie opyla się z neta tego brać.
Dziś się miałem za wymianę zabierać, ale deszcz mi przeszkodził. Poczekam, może jutro będzie lepiej. Przy okazji zostanie wymieniony olej.
Powiedzieć muszę, że ten czujnik deszczu to kapitalna sprawa. Nie obchodzi mnie, kiedy i na jaki bieg muszę włączyć wycieraczki. Deszcz nie pada to się nie włączą, jak zacznie kropić, to chodzą sobie powoli, jak leje, zapierniczają równo. I tak w kółko. Na prawdę sympatyczny bajer.
Hormon - 2010-08-18, 20:14
sebastian napisał/a: |
Powiedzieć muszę, że ten czujnik deszczu to kapitalna sprawa. Nie obchodzi mnie, kiedy i na jaki bieg muszę włączyć wycieraczki. Deszcz nie pada to się nie włączą, jak zacznie kropić, to chodzą sobie powoli, jak leje, zapierniczają równo. I tak w kółko. Na prawdę sympatyczny bajer. |
Własnie u mnie kumpel chce założyć taki czujnik deszczu, on to ma w Peugeot i bardzo zachwala.
sebastian - 2010-08-18, 21:13
Za to bagażnik zaczyna mnie już wkurzać... jest wiele rzeczy, które z trudem mogę włożyć do Bory, gdzie w Vencie bez problemu wchodziło (przez ten mały otwór) - przykład: fotelik dla dziecka - do Venta wchodził bez problemu, otwór duży, więc nie było takich kombinacji, jak tutaj, żeby włożyć, to nieźle się nagimnastykować musiałem
Mlody~ - 2010-08-18, 23:16
sebastian napisał/a: | żeby włożyć, to nieźle się nagimnastykować musiałem | sprzedaj to w pierony i kupuj Ventyla i problem rozwiązany
sebastian - 2010-08-19, 21:21
Olej wymieniony, płyn chłodniczy wymieniony, czyli udało się i jest dobrze. Pół dnia straciłem, by odczepić węże od chłodnicy, ale jakoś poszło. Kupiłem też wzmacniacz antenowy do radia i próbowałem zakładać, ale to chyba nie działa, albo zepsuty on jest, bo nie spełnia swojej funkcji, wręcz przeciwnie - pogarsza odbiór stacji, a jak próbuję połączyć ten kabel zasilający to nic się nie dzieje - zero reakcji, albo ja coś źle robię, albo faktycznie chińszczyzna zepsuta... Jutro idę to badziewie zareklamować.
sebastian - 2010-08-25, 17:34
Przejechałem dzisiaj kota
skurczybyk wlazł mi prosto pod koła, ja po hamulcach, czuję, że się auto lekko podniosło, a za chwilę opadło, czyli że przejechałem po nim. Wychodzę, a ta franca spierd..oliła, wężykiem po ulicy zapierdzielała Na szczęście auto całe, tylko chlapacz lekko mokry sie zrobił, a że czarny, to nie widać było co to za kolor. Za chwilę jakas baba z okna się drze: rozjechałeś kota, jaki kolor, to krzyczę, że jakiś szary. A gdzie on jest? A ch..j z kotem, se pomyślałem, nie ma to nie ma ma jeszcze kilka żyć, kaskader jeden
zeniTh - 2010-08-25, 17:37
sebastian, BORA CatKiller
pawelvw - 2010-08-25, 18:16
rozjechac kotka i to tak w bialy dzien
sebastian - 2010-08-25, 20:02
Najważniejsze, że auto całe, a kot niech uważa następnym razem gdzie lezie
Rafik - 2010-08-25, 20:05
hehe moher Cie podkabluje jeszcze
sebastian - 2010-08-25, 20:12
brak dowodu rzeczowego - dowód uciekł
Rafik - 2010-08-25, 20:37
hehe zabili go i uciekł
Paweł J. - 2010-08-25, 21:11
Przypomniał mi się mój kolega....kiedyś wracał z dyskoteki i zobaczył dwa koty...niestety nie wyhamował i uderzył w zwierzaki.....wychodzi i widzie że kot sobie siedzi i nic sobie z tego nie robi. Myśli sobie otumaniany od uderzenia i się nie kontroluje. Chcąc ulżeć w cierpieniu, wyjął klucz do zmiany kół i dobił kota bo przecież po co ma się męczyć. Niby mniejsze zło. Następnego dnia zauważył że coś mu ze zderzaka zwisa, coś kudłatego....jak się okazało to był koci ogon który należał do martwego zwierzaka wbitego w zderzak.....mała retrospekcja....były dwa koty.....jeden ubity w zderzaku a tamten Jak się okazało zarąbał kota, zdrowego kota kluczem.
Rafik - 2010-08-25, 21:28
Cytat: | Jak się okazało zarąbał kota, zdrowego kota kluczem. |
ale zonk :/ szkoda zwierzaka
Paweł J. - 2010-08-25, 21:33
Rafik napisał/a: | szkoda zwierzaka |
Pewnie, że szkoda....nawet niegłupi zwierzak
sebastian - 2010-08-25, 21:45
nie, no tutaj sytuacja na prawdę przykra... Ja, będąc na jego miejscu, chociaż już bym go zostawił. A to ubicie było już sadyzmem. Wiadomo, zawsze może wlecieć pod koła, tego się nie uniknie, to tylko zwierze. szkoda ale znalazł się w nieodpowiednim momencie. Mój nie przykleił się do asfaltu, uciekł zaraz. Na pewno dostał porządnie, bo krzywo uciekał, ale tak szybko uciekał jak wleciał pod koła...
Mlody~ - 2010-08-25, 23:39
sebastian napisał/a: | Za chwilę jakas baba z okna się drze: rozjechałeś kota, jaki kolor, to krzyczę, że jakiś szary. A gdzie on jest? A ch..j z kotem, se pomyślałem, nie ma to nie ma ma jeszcze kilka żyć, kaskader jeden | o kur... dobrze że Borcia cała
sebastian - 2010-09-08, 19:02
Ja dzisiaj po wymianie czujnika ABS tył jestem. Wcześniej sam próbowałem go wyciągnąć, ale nie udało się bo raz, że śrubę ze starości ukręciłem od jego przykręcenia, to dwa, że i tak bym go nie wyciągnął, bo był strasznie zapieczony. Więc dzisiaj auto na warsztacie wylądowało, wykręcili zacisk, tarczę, czop, czyli wszystko, żeby do niego się dobrać, trzeba było go rozwiercać, bo nawet wybić nie dało rady go. Nowy czujnik założony, ale kontrolka dalej się świeci. Coś nie tak, myślę sobie... Ale przejechałem się i sama zgasła. Po prostu powyżej 40 km/h po wymianie czujnika kontrolka sama gaśnie. I znów ABS ładnie działa
EDI_DTR - 2010-09-08, 20:19
Mi aż głupio się przyznać ale po pół roku jak kupiłem Vento (2008 ) też przestał działać ABS i do tej pory zwlekam z wymianą/naprawą pewnie też czujnika
Nawet za kazdym razem jak w służbowym chwyci ABS to sobie obiecuje ze wkoncu sie za to wezme ale ... przerwa w zdaniu mówi sama za siebie aż wstyd
sebastian - 2010-09-11, 21:37
Nie wiem kiedy i nie wiem czy wszystko to uda mi się zrobić, ale trochę z tych funkcji co na tym filmiku pokazane jest, to sobie uaktywnię: http://www.youtube.com/wa...feature=related Bo niewątpliwie, część z takich bajerów przydaje się
sebastian - 2010-09-15, 17:52
Niedawno tyle mi licznik wskazywał, strach się bać
pawelvw - 2010-09-15, 22:52
no to lepiej uważaj
sebastian - 2010-09-16, 17:38
Dzisiaj zakupione nowe gratki do auta: Gumowe dywaniki na podłogę na zimę i podłoga do bagażnika.
Dywaników nawet nie montowałem na stopery bo wyśmienicie się trzymają i nie zsuwają się spod nóg i nawet nie śmierdzą gumą. Firma Petex - jakość zaraz po oryginale VW.
A ta podłoga do bagaja musi się jeszcze ułożyć, bo przyszła zwinięta w rulon. Fajna sprawa bo często wożę jakieś duperele i wiecznie ten dywanik się brudzi, a tak tylko wyciągnę, wytrzepię, ewentualnie szmatką przemyję i gra.
cinek82 - 2010-09-16, 18:16
Nio dobre graty bracie Też by mi się taki zestaw przydał Oczywiście nie do Bory
sebastian - 2010-09-16, 18:59
cinek82 napisał/a: | Też by mi się taki zestaw przydał |
Więc w czym problem?
http://moto.allegro.pl/li...5&change_view=1
klik i jest Twoja
pawelvw - 2010-09-16, 19:32
no ładnie
cinek82 - 2010-09-16, 20:31
No to sebuś jeszcze mi kliknij 85 + przesyłka na konto No i jeszcze możesz wkliknąć mi na dywaniki na konto bo też już do wymiany się kwalifikują
sebastian - 2010-09-16, 20:42
Wezmę Cię kiedyś na moje wesele jako kataryniarza to doliczysz sobie do rachunku
cinek82 - 2010-09-16, 21:29
Spoko już Cię zapisuję w kalendarzyku
krzeszak - 2010-09-17, 08:02
sebastian, - kiedy dołożyłeś obrysówke US na przednim zderzaku
zeniTh - 2010-09-17, 08:58
krzeszak, ale seba nie ma obrysówek ... to tylko foto z neta co ma w sygnaturce ;P
krzeszak - 2010-09-17, 09:24
zeniTh napisał/a: | krzeszak, ale seba nie ma obrysówek ... to tylko foto z neta co ma w sygnaturce ;P |
to ładnie dałem się zrobić ... ale fakt faktem fajnie to wygląda
sebastian - 2010-09-17, 18:28
krzeszak napisał/a: | to ładnie dałem się zrobić |
w trąbę
Taaaaaaaki myk
sebastian - 2010-09-22, 19:47
Uaktywniłem sobie kontrolkę niezapiętych pasów (mimo, że nie mam czujnika od ich zapinania, ale kontrolka jest), przy zamykaniu samochodu uaktywniłem w module komfortu potwierdzenie piknięcia syrenki od alarmu. Chciałem jeszcze uaktywnić otwieranie szyb z pilota, ale przez walnięty zamek w drzwiach chyba mi to nie zadziała. Niestety czeka mnie masakra - koszt naprawy, to znaczy samej części to około 2 zł, bo chodzi o jeden mały mikroprzełącznik, jednak żeby się do niego dobrać, potrzeba jakieś 5 godzin czasu... :/
Opis mam wszystko co i jak krok po kroku, jednak nie jestem w stanie się tego sam podjąć, nikt mi również w mieście też nie chce się za to zabrać. Z resztą, sami zobaczcie - http://forum.vwgolf.pl/vi...p?f=14&t=255090
Zastanawiam się jeszcze nad funkcją tzw. antynapadu, że powyżej prędkości 15 km/h zamki w drzwiach samoczynnie się ryglują, a po wyjęciu kluczyka ze stacyjki automatycznie się odblokowują. Jednak nie wiem, czy nie będzie to za nadto upierdliwe w obsłudze, w użytkowaniu...
Chciałem jeszcze uaktywnić taki specjalny brzęczyk, jak się którekolwiek drzwi otworzy (ale to co innego jest niż brzęczyk świateł). Przeważnie w amerykańskich samochodach takie coś jest. Oczywiście dało radę ro przywołać do porządku, jednak wtedy wszystkie wskazania na liczniku zostają wyświetlane w milach, również godzina z formatu 24h zamienia się na 12h. Bajer ciekawy, jednak wolę już mieć licznik w kilometrach.
Niech mi jeszcze ktoś kumaty powie, czy w komputerze MFA da radę uaktywnić opcję, żeby pokazywało np. spalanie na postoju albo ilość pozostałego paliwa i dystans do przejechania? Bo wiem, że w przypadku 1/2 fis lub pełnego fis'u nie ma z tym problemu, ale nie wiem jak to jest w przypadku samego MFA ,komp w obrotomierzu
sebastian - 2010-09-22, 20:47
Tak to wygląda w realu
centralny: http://www.youtube.com/watch?v=8N6XSaeFo5g
licznik: http://www.youtube.com/watch?v=2tuzoi25d-0
lub mirror, gdyby coś nie działało:
1: http://w271.wrzuta.pl/film/3SLXyufGl3k/centralny
2: http://w271.wrzuta.pl/film/a5n00KTrOXo/licznik
sebastian - 2010-10-25, 17:58
Nie wiem, czy jest się czym chwalić czy nie, ale pokażę.
Trasa cały czas autostrada, 110 km/h przepisowe jak znaki nakazują, troszkę po mieście i z powrotem powrót.
http://www.youtube.com/watch?v=_BNO0xX6Hy0
http://www.youtube.com/watch?v=8v7sIfBSpLk
sorry za jakość, ale nic lepszego pod ręką nie miałem...
Fable - 2010-10-25, 19:44
sebastian, super prawie nic nie pali jezeli mfa nie klamie to naprawde dobry wynik!
sebastian - 2010-11-15, 17:45
pawelvw - 2010-11-15, 18:26
kupiłes takie bajery do borki
cinek82 - 2010-11-15, 22:52
Eee no git majonez Spalanie godne pozazdroszczenia
No i Ty nadziany jesteś, zbiornik pełen.......
sebastian - 2010-11-29, 21:37
Przyszła zima, przyszły mrozy i mogę trochę wad już wytknąć borewiczowi...
Pierwsze co, to zamarzająca linka od ręcznego - po zaciągnięciu nie cofa się prawa strona, przez co blokuje hamulec (ale to tylko, gdy jest mróz).
A po drugie to gdy jest śnieg czy lód na drzwiach czy klapie, pomimo zgarnięcia go, to w momencie otwierania drzwi część poleci do środka. Najgorzej klapę otwierając - pełno lodu zawsze wleci do środka. Dobrze, że mam tam jednolitą plastikową podłogę, którą nie bez powodu kupiłem, bo tak to by dywanik był mokry. W Vencie tego nie było, nic się nie sypało do środka po otworzeniu jakichkolwiek drzwi...
Oponki zimowe Goodyear ultragrip 7+ spisują się wyśmienicie
Ale co zauważyłem, że jak mam gaz wciśnięty i wcisnę jednocześnie hamulec nożny, nawet lekko, to od razu odcina gaz (to jest właśnie albo wada albo zaleta elektronicznego gazu...)
Dosyć długo się nagrzewa silnik, ale termostat w porządku, bo jak dłużej silnik pochodzi to otwiera się, ale mimo wszystko, nawet i ok. 20 km muszę zrobić, żeby do tych 90 st. wskazówka dobiła. Ale wnętrze się momentalnie nagrzewa.
Szkoda tylko, że nie można za nic w świecie uruchomić teraz klimy, którą to blokuje czujnik elektroniczny ustawiony na min. 3 st. A przydałoby się migusiem, żeby szybki odparowało (no a zalecają co jakiś czas uruchomić sprężarkę, żeby się przesmarowała co pewien czas - ciekawe jak...)
Zatankowany do pełna pod sam korek, pod czubeczek zimowej ropki (było ciut mniej w baku jak połowa, a weszło 40 litrów jeszcze , a bak mam 55 - pojemne gardło od baku jest, co chwila odpowietrzane, to i się wlało porządnie). Na 1200 kilometrów powinno wystarczyć.
pawelvw - 2010-12-25, 23:17
wszystkiego najlepszego i sto lat
Rafik - 2010-12-26, 09:13
Wszystkiego Najlepszego Zawsze tak niskiego spalania Sukcesów w życiu osobistym i czego tylko sobie zapragniesz
sebastian - 2010-12-26, 11:55
A dziękuję bardzo
Nawet zapomniałem o tej dacie i o tym temacie, heh
bradley - 2010-12-26, 12:23
sebastian napisał/a: | Ale co zauważyłem, że jak mam gaz wciśnięty i wcisnę jednocześnie hamulec nożny, nawet lekko, to od razu odcina gaz (to jest właśnie albo wada albo zaleta elektronicznego gazu...) |
Tez to mam i mnie denerwuje
sebastian napisał/a: | za nic w świecie uruchomić teraz klimy, którą to blokuje czujnik elektroniczny ustawiony na min. 3 st. |
Osuszacz i tak chyba dziala bez sprezarki.
Mlody~ - 2010-12-26, 13:55
Wszystkiego Najlepszego Sto lat
sebastian - 2011-03-29, 20:48
Dodaję dwa zdjęcia, aktualne, co byście może nie myśleli, ze nic się nie dzieje. No bo tak, nic się nie dzieje, jak na razie, poza tym, że niedawno zmieniłem kółeczka z zimowych na letnie. I tyle
piechu43 - 2011-03-29, 20:53
co ten Borowik taki brudny
jeszcze obrysówek nie założyłeś
eeeehh, tylko jeździć i jeździć
sebastian - 2011-03-29, 20:59
No brudny, brudny - nie ma komu umyć piechu43 napisał/a: | eeeehh, tylko jeździć i jeździć |
No tak tak - nic się kompletnie nie dzieje, tylko leję i jeżdżę. Ale co chwila co raz to mniej leję, bo z dnia na dzień ropka droższa... niedługo pozostanie mi tylko rowerek
sebastian - 2011-05-04, 17:25
Mój borowik został dzisiaj doposażony w taki oto gadżet:
http://www.youtube.com/watch?v=US4osuBaUiQ
zeniTh - 2011-05-04, 17:31
fajny bajer mój ojciec ma takie coś w touranie fabrycznie montowane
i bynajmniej jak ja jeżdżę to mi się to przydaje,m bo jak wyprzedzam to mam nawyk puszczenia kierunku tylko na jedno mignięcie, a to automatycznie samo miga 3 razy
Lwomati - 2011-05-04, 18:01
przydatny gadżet we fieście mk6, czy mk7 jest to seryjnie.
bradley - 2011-05-04, 18:07
zeniTh napisał/a: | bynajmniej |
to nie przynajmniej!
sebastian - 2011-05-04, 20:37
Chcę jeszcze zastosować tą poradę: http://www.passatplus.de/...usine/index.htm tylko niech mi ktoś powie, jaka mniej więcej powinna być ta sprężyna? Jaka grubość drutu i długość? Da się to tak pi razy oko określić? Tam śruba M8 przychodzi do przykręcenia jej...
zeniTh - 2011-05-04, 20:53
sebastian napisał/a: | to nie przynajmniej! |
no tak ;P
mała pomyłka
pawelvw - 2011-05-04, 22:08
z passata ściągasz pomysły
sebastian - 2011-05-05, 16:58
pawelvw napisał/a: | z passata ściągasz pomysły |
Z czegoś trzeba, coś musi być inspiracją do czerpania pomysłów
krzeszak - 2011-05-05, 17:16
a na jakiej zasadzie działa ten gadżet to jakiś przekaźnika czy jak
bradley - 2011-05-05, 17:39
Wystarczy ze podepnie pod pilota zamek klapy, zamek sie zwalnia, klapa sama jest odciagana do gory.
sebastian - 2011-05-05, 18:45
krzeszak napisał/a: | a na jakiej zasadzie działa ten gadżet | Zależy, o który pytasz
Jeśli chodzi o te kierunki, to na allegro kupić można gotowy moduł, który wpina się w instalację dochodzącą do przerywacza kierunkowskazów i ot taka filozofia. Natomiast co do tych sprężyn, to po prostu bajer taki, że klapa się sama otworzy, a zamykając ją z kolei nie będzie potrzeby trzaskać, czego to ja właśnie nie lubię. Tylko muszę odpowiednie sprężyny dobrać...
krzeszak - 2011-05-05, 19:03
fiu fiu no to bajer niezły
sebastian - 2011-05-10, 16:16
Moja dzisiejsza przygoda - ni stąd, ni zowąd... I trach...
pawelvw - 2011-05-10, 19:40
no wymiana szybki jak nic
sebastian - 2011-05-10, 19:41
Ano... i 600 zł mnie będzie kosztować (bo to pod czujnik deszczu inna jest). na pocieszenie, w serwisie by chcieli za to 900 no i do tego wymiana.
bradley - 2011-05-10, 19:45
Co to za giant? Malowanie jak glorka
Ja juz jezdze rok z peknieciem na srodku szyby. W widocznosci mi to nie przeszkadza, nie powieksza sie ale i tak pozostaje tylko wymiana.
Wvojtek - 2011-05-10, 19:51
ta szyba tak sama od siebie??może jakiś kamyczek czy cuś?
sebastian - 2011-05-10, 19:56
bradley napisał/a: | Co to za giant? |
Terrago, model 2010. Kupiłem niedawno, nawet chwaliłem się
Umówiłem się już na jutro, wymienią i będzie z głowy. Co innego, jakby był jakiś tam odprysk niewielki, to bym może i zostawił tak, jakby nie szło dalej, ale tu się boję, a i gliny dowodzik zabiorą, jak zobaczą. Tym bardziej, że to pęknięcie od samej krawędzi szuby pod uszczelką z boku już się zaczyna. I nie wiem, w jaki sposób to się stało, jedynie co mi przychodzi do głowy to różnica temperatur - na dworze był ukrop, a po paru minutach jazdy, klima włączona i chłodniej w aucie się zrobiło. Bo nie od razu, tylko po paru minutach. No, ale przecież nie raz już tak jeździłem, bywały gorsze upały, klimę się na ful włączało i nic się nie działo, a tu teraz trach... Można gdybać. Tak czy owak kasa miała być na co innego przeznaczona, a pójdzie na szybę. A jeszcze przegląd i ubezpieczenie mam do końca maja, to tylko sie pociąć (o szkło!)
No sama z siebie. Żadnego kamyczka ani odpryska nie było. Jadę i w pewnym momencie trach i widzę, jak pęknięcie zapier.dala od krawędzi i pnie się ku górze
bradley - 2011-05-10, 20:07
Ja w zasadzie tez nie wiem jak to sie stalo. Dostalem co prawda sporym owadem w szybe jak wracalem z Helu ale przyjechalem i nic, pojezdzilem nastepny dzien po miescie i nic, wsiadam kolejnego dnia do auta z rana patrze i pekniecie... I od jakiegos kamienia bo czuc pod palcem male wglebienie.
pawelvw - 2011-05-10, 20:22
no to jak masz przeglą do końca maja to z taką szybą mogą ci odmówić podbicia dowodu
cinek82 - 2011-05-10, 21:36
Jak to moja matka mówi: " Miłość i sraczka przychodzą znienacka" a ja jej zawsze odpowiadam, że nie planowane naprawy w aucie też..... i patrz u Ciebie bracie też się sprawdza
No z takim sznytem to przeglądu nie przejdzie
sebastian - 2011-05-11, 19:44
No i po krzyku. Wymienili, skasowali 600 zł i jest.
Mlody~ - 2011-05-11, 23:33
Nie ma co się smucić sebastian, nowa szybka bez rys też plus tego wszystkiego
cinek82 - 2011-05-12, 20:13
Mlody~ napisał/a: | Nie ma co się smucić sebastian, nowa szybka bez rys też plus tego wszystkiego |
No teraz przy tej pogodzie będziesz miał lepszą widoczność, bo w tym cieple to jest na czym oko zawiesić
sebastian - 2011-05-12, 20:50
cinek82 napisał/a: | No teraz przy tej pogodzie będziesz miał lepszą widoczność |
...na niewidzialne, przezroczyste 600 zł
cinek82 - 2011-05-12, 21:23
No jak Cię poza tym nic nie interesuje to niech będzie, że na szybę będziesz się lampił
A tak swoją droga to co ona ma takiego z tym czujnikiem deszczu czy co ty tam masz za bajer Co w niej jest, że taka droga jest
sebastian - 2011-05-13, 18:32
Wydaje mi się, że pewnie chodzi o mocowanie lusterka wstecznego do szyby. Bo zwykłe lusterko przykleja się bezpośrednio na szybę, natomiast ta moja szyba ma specjalne miejsce już przygotowane, że w środek wkleja się tzw. folię żelową i na to nakłada ten czujnik, a następnie mocuje się lusterko, bo ma już specjalne miejsce na jego zamocowanie. Tak, jak ja to widziałem na szybie i podczas montażu. jednak, jak jest w rzeczywistości to już nie powiem, bo fachowcem nie jestem. A jeśli tylko tym mocowaniem się różni, to tyle kasy za to gówno to niezła przebitka...
sebastian - 2012-03-15, 17:37
Mały upgrade...
Nic się dotychczas nie działo, ale niedługo biorę się za wymianę hamulców. Dzisiejsze prezenciki:
krzeszak - 2012-03-17, 19:19
dobry wybór sebastian, będziesz zadowolony
sebastian - 2012-03-17, 19:56
krzeszak, a Ty pisałeś, że też wymieniałeś na ATE komplet. Powiedz mi, jak jest z twardością klocków w porównaniu do tarczy? Miękkie - pylą mocno, czy może twardsze są? Tarcza nosi jakieś znamiono zużycia? I kiedy wymieniałeś i jaka jest różnica? Mocno na plus? I jak docierałeś hamulce?
krzeszak - 2012-03-17, 20:17
sebastian napisał/a: | Ty pisałeś, że też wymieniałeś na ATE komplet. |
Tak wymienialem z przodu na komplet ATE bo tyl poprzedni wlasciciel wymienił ale na BOSCHA ,
sebastian napisał/a: | Powiedz mi, jak jest z twardością klocków w porównaniu do tarczy? |
wydaje mi się ze klocki są średnio miękkie , choć pylą sporo na tarczach po 15tys. praktycznie niewyczuwalny rancik ale jest
sebastian napisał/a: | I kiedy wymieniałeś i jaka jest różnica? |
wymienialem w lipcu 2011 a heble w pasacie są b dobre nie to co w vento wiec różnicy po samej wymianie nie odczujesz ,ja widzę różnice jak się przesiada z auta do auta wtedy czuć różnice.
sebastian napisał/a: | I jak docierałeś hamulce? |
no przez 500 -600 km była lipa bo tarcze ATE są fabrycznie pokryte jakimś lakierem dopóki się nie zetrze i klocki się nie ułożą heble są slabe , po prostu trzeba uważać i na początku nie hamować ostro z reszta z każdym kilometrem czuć było ze sie wszystko dociera i układa ... teraz jest super choć po zimie tarcze trochę poszarzały ale już niedługo się dotrą
sebastian - 2012-03-17, 20:37
krzeszak napisał/a: | heble są slabe , po prostu trzeba uważać | Aż tak źle było? Nie strasz mnie
Na czwartek jestem umówiony na wymianę, ale zaczynam się bać...
krzeszak napisał/a: | ATE są fabrycznie pokryte jakimś lakierem | A nie korodują w miejscu stykania się z felgą? na tym "bębnie"
krzeszak - 2012-03-17, 20:40
sebastian napisał/a: | A nie korodują w miejscu stykania się z felgą? na tym "bębnie" |
na razie nic nie widać
sebastian - 2012-05-30, 21:02
No, hamulce spisują się rewelacyjnie, przejechane ponad 2000 km po ich wymianie i są the best Poza tym to nic się więcej nie działo, aż do dziś, gdzie założyłem sobie dodatkowy moduł z funkcją automatycznego domykania szyb z pilota. Wprawdzie domykanie szyb u mnie działa standardowo fabrycznie, ale tylko z kluczyka (otwieranie i zamykanie). Niestety, mój moduł komfortu nie obsługuje otwierania i domykania szyb z pilota. Po części w żadnym modelu takiej funkcji fizycznie nie było, ale można było za pomocą vaga sobie zaprogramować. Niestety, u mnie tego zrobić się nie da, bo komfort nie obsługuje tego. No to ręcznie to zrobiłem, polutowałem dwa kabelki i od teraz wszystko pięknie działa. Na razie tylko domykanie, otwierania nie mam, bo trochę więcej roboty przy tym jest i więcej kombinacji z otwieraniem, więc na razie mi to wystarczy. Nie nagrałem filmu jak to funkcjonuje, ale za to posłużę się już zamieszczonym na YT czyimś filmikiem (mam nadzieję, że ten ktoś się nie obrazi ). Jestem zadowolony, wreszcie nie muszę pamiętać, żeby przed zamknięciem drzwi domknąć szybki, jak ktoś sobie je otworzył i nie zamknął.
sebastian - 2012-05-31, 18:43
No tak, dobry ja jestem... Napisałem, że wklejam link z YT, a tego nie zrobiłem, hehe. Ale za to nagrałem na swoim przykładzie, więc filmik jest już mojego autorstwa na moim własnym samochodzie
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
astaroth - 2012-05-31, 18:55
Fajny gadżet Szkoda że u mnie w ibizie nie ma modułu komfortu :/
sebastian - 2012-06-09, 21:23
Zrobiłem sobie automatyczne włączanie świateł po włączeniu zapłonu, ale z taką możliwością, że mogę je ręcznie wyłączyć (kiedy pokrętło świateł mimo wszystko mam ustawione na 0), kiedy np. zajdzie potrzeba żeby coś zrobić na zapłonie, lub chociażby jakaś ingerencja w VAGa - żeby bez potrzeby światła się wtedy nie świeciły. Wykorzystałem do tego celu drugi włącznik od podgrzewanej szyby (ze wszystkich, które wcześniej nabyłem, nadawał się idealnie). Co tu będę się rozpisywał, przedstawię jego działania na filmiku.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Dodatkowo wywaliłem jedną zaślepkę w miejscu tych przycisków i włożyłem jeden - podłączyłem go póki co tylko do jego oświetlenia, na razie żadnej funkcji on nie spełnia, ale mam pomysła z jego wykorzystaniem
majkel00230 - 2012-06-18, 21:15
Dawaj jakieś fotki borki ;> będę zwracał na nią szczególną uwagę na mieście ;p
sebastian - 2012-07-05, 19:41
Po ponad tygodniowej morderczej pracy, wreszcie mogę się pochwalić moją pracą
Stary, wielki Magnat odszedł w zapomnienie
jego miejsce zajął o połowę mniejszy JBL.
Zależało mi na praktyczności bagażnika, ponieważ ostatnio dość dużo w nim wożę różnych niewymiarowych przedmiotów, wiele razy musiałem nawet kanapę rozkładać, więc i za każdym razem tego grzmota również musiałem wywalać, później na nowo wkładać, podłączać... - po prostu miałem już tego dosyć. Kombinowałem, gdzie umieścić ten głośnik, żeby nie zajmowało to zbyt dużo miejsca. Po wielu próbach doszedłem do wniosku, że jedyna racjonalną opcją będzie włożenie go w środek koła zapasowego, 16". Jak pomyślałem, tak też zrobiłem. Pomierzyłem, obliczyłem mniej więcej pojemność takiej skrzynki i szukałem głośnika odpowiedniego, co by w małym litrażu w miarę oki zagrał. Więc zacząłem tworzyć, ciąć, piłować, kleić, wkręcać, aż w reszcie coś zaczęło nabierać kształtów. Fotek z poszczególnych etapów pracy niestety nie mam, bo jakoś wyleciało mi z głowy, żeby pstryknąć, jak to po kolei mi szło, ale w wersji prawie finalnej mogę pokazać to, co już udało się zrobić.
Nie jest to jeszcze do końca skończone, muszę to porządnie szmatą obić, ale póki co założyłem i próbowałem, jak będzie się sprawować w nowym miejscu. Jak włożyłem, to już nie chciało mi się ponownie tego wyciągać, ale kiedyś się za to jeszcze wezmę, póki co muszę odpocząć
Po położeniu podłogi wreszcie mam schludnie, jak przystało na porządnego obywatela tego kraju
oczywiście dziękuję naszemu forumowemu koledze lesny1982, dzięki któremu udało mi się stworzyć tą skrzynkę wykorzystując jego cenne rady i wskazówki Dzięki Pitrek
Jeśli chodzi wrażenia audiofilskie, to tamten był raczej zwykłym tłuczkiem, co z reszta kiedyś mi Piotrek pisał, ale... co tam, ten gra zdecydowanie lepiej, tylko im głośniej, to troszkę może dudni, ale w miarę znośnie. Jednak nie będę głóśno słuchać muzy, chodzi mi tylko o samo wypełnienie przodu, żeby dodać trochę efektów dźwiękowych. Skrzynka przydałaby się na pewno większa, bo pojemność, jaka mi wyszła z obliczeń to jakieś 9 litrów na 20 cm głośnik, ale nie ma tragedii. W każdym razie gra trochę lepiej od starego tłuczka no i nie zajmuje tyle miejsca
majkel00230 - 2012-07-05, 19:54
za ile ten magnacik ;p
sebastian - 2012-07-05, 20:18
majkel00230 napisał/a: | za ile ten magnacik ;p | no kurdę, zamiast najpierw pochwalić mnie, to ten o interesach tak od razu, hehe
Wiesz, muszę pomyśleć bo jeszcze nie zastanawiałem się nad tym
majkel00230 - 2012-07-05, 20:21
Tu nie ma co chwalić ! prosty i elegancki standard a co dźwięk głębokiego basu się znudził ;P
sebastian - 2012-07-05, 20:25
Ja wiem...? Tamten aż takiej głębi może nie miał, ale budą zatelepało jak trzeba było Znudziło mi się po prostu jego ciągłe wkładanie i wykładanie
vw-maly - 2012-07-05, 21:47
heh dobre rozwiazanie głosniczek w kole sam sie powoli skłaniam do czegos basowego do bagaznika bo juz mało mi basu
sebastian - 2012-07-07, 12:16
No i finito, tak wygląda w wersji ostatecznej moja skrzyneczka
karolek_ust - 2012-07-07, 12:35
No i nic widać nie będzie w bagażniku ;D
sebastian - 2012-07-07, 12:37
Bo o to właśnie chodziło
pawel39106 - 2012-07-07, 18:53
Bardzo praktyczny patent
czarnysauber - 2012-07-08, 10:30
Dobry pomysl a jakiego materialu uzywales do zrobienia tej skrzyneczki
majkel00230 - 2012-07-08, 11:43
ciekawe jestem jak z efektem audio będzie z tak schowanym głośnikiem ;> ale robota bardzo elegancka i dokładna ! CHWALE
sebastian - 2012-07-08, 11:53
czarnysauber napisał/a: | jakiego materialu uzywales do zrobienia tej skrzyneczki | Z góry i z dołu znajduje się płyta OSB 12mm, a dookoła jedna przy drugiej - listewka drewniana (kupiona w sklepie, kilka sztuk, następnie przycięte na odpowiednią wysokość). Wszystko ze sobą sklejone i skręcona. Na koniec dookoła obiłem to płytą pilśniową na całości i co kawałek również skręcone. Ja wiem, że jakość użytych materiałów jest mizerna, ale nie spodziewałem się, że to tak dobrze nawet sobie poradzi w tak małej skrzyneczce. majkel00230 napisał/a: | ciekawe jestem jak z efektem audio będzie z tak schowanym głośnikiem | Jest całkiem przyzwoicie. Zależy też od rodzaju muzyki, bo na niektórych utworach gra to zdecydowanie lepiej od starego magnata, a na niektórych porównywalnie. Jednak plecki bardzo dobrze masuje Tylko nie mogę na razie za głośno słuchać, bo wszystko mi się telepie z tyłu, każda najmniejsza jakaś niedoróbka i wpada w rezonans. Także następnym zadaniem będzie wyeliminowanie wszelkich drgań, żebym się nie musiał wkurzać przy słuchaniu umcy umcy umcy
czarnysauber - 2012-07-08, 12:34
sebastian napisał/a: | Z góry i z dołu znajduje się płyta OSB 12mm, a dookoła jedna przy drugiej - listewka drewniana (kupiona w sklepie, kilka sztuk, następnie przycięte na odpowiednią wysokość). Wszystko ze sobą sklejone i skręcona. Na koniec dookoła obiłem to płytą pilśniową na całości i co kawałek również skręcone |
To troche roboty bylo
sebastian napisał/a: | Tylko nie mogę na razie za głośno słuchać, bo wszystko mi się telepie z tyłu |
ja sie tam nie znam za bardzo ,ale moze z powodu braku otworu na odpowietrzenie
sebastian - 2012-07-08, 13:18
czarnysauber napisał/a: | To troche roboty bylo | Nikt nie mówił, że będzie łatwo Tydzień czasu się grzebałem, ale jakoś to wyszło/ czarnysauber napisał/a: | ale moze z powodu braku otworu na odpowietrzenie | nie... to mi karoseria drga, podłoga mi lata, nawet wzmacniacz mi drżał, przykręcony do góry do blachy. Dzisiaj podłożyłem pod niego kawałki gumy i już jest lepiej, musiałem też niektóre elementy wyposażenia zestawu bagażnika przenieść w inne miejsce, jakieś tam klucze i tym podobne duperele szmatami poowijać, bo my dzwoniło to w środku
sebastian - 2012-08-05, 14:24
Wykorzystując wolny dzień, piękną pogodę, wziąłem wiadereczko, gąbkę, płyn i podjechałem na bezobsługową i "bezdotykową" myjnię. Umyłem, wypucowałem i spłukałem. Wróciłem z powrotem do domu i zobaczyłem, że znów gówno umyłem, więc trochę poprawiłem, ale jakoś już jest wporzo. No i pomyślałem sobie, że może by jakaś sesyjka by się przydała, bo już dawno nie odświeżałem tematu. Jak pomyślałem, tak też uczyniłem, a poniżej efekty
majkel00230 - 2012-08-05, 14:45
no no elegansio ! uwielbial ludzi którzy dbają o auto ! mi wczoraj mycie odkurzanie i pastowanie zajęło 3 h ale normalnie cyc glanc po wszystkim był, aż rodzice się śmiali ze chory jestem żeby 3 h auto myć ! ale musi być czysty i już !
sebastian - 2012-08-05, 15:01
Tylko ten zamek coś mi nie pasuje do otoczenia, a nie chciało mi się po całym mieście jeździć w poszukiwaniu odpowiedniej miejscówki na sesję, więc żeby zbytnio nie krążyć pierwsza lepsza myśl, że podskoczę tam i już Szkoda tylko że żadnego ventylka w pobliżu nie było
majkel00230 - 2012-08-05, 15:37
dobra miejscówka jest tam za wieniawskiego pod wiaduktem na obwodnicy tam myślę że ładne by wyszły ;>
sebastian - 2012-08-05, 15:40
Kiedyś tam przejeżdżałem rowerem to pełno szkła potłuczonego było, bo tam i miejscówka i melina pewnie jak się patrzy
majkel00230 - 2012-08-05, 15:41
no w sumie racja ale byłem ostatnio na spacerze to nie jest źle a tam przy zachodzie dobre światło do zdjęć a można podjechać stanąć przed i ogarnąć nogą trochę tam gdzie się będzie parkować ;>
sebastian - 2012-08-05, 15:45
Na jakiś czas ta sesja wystarczy, nie chce mi się więcej fotek pstrykać
Kiedyś, pamiętam, jak ventce robiłem zdjęcia, to podeszła jakaś para do mnie i spytałi czy sprzedaję i za ile
sebastian - 2012-08-09, 20:28
Mój nowy nabytek:
helenki
Długo czekałem, ale warto było
pawelvw - 2012-08-09, 20:30
będą halogenki tylko musisz je dobrze zabezpieczyć bo prawie nikt nie ma tego i towar nie spotykany
sebastian - 2012-08-09, 21:24
Mam tylko problem z kablami w aucie. Co prawda instalację do lamp w komorze silnika mam poprowadzoną, pozostaje tylko znaleźć te kable w środku w aucie i je do wyłącznika podłączyć. Nie mogę tych kabli nigdzie wymacać. Rozbebeszyłem wszystko, co się dało i nigdzie ich nie widzę... pawelvw, Ty u siebie jak zakładałeś, miałeś fabrycznie, czy sam od podstaw wszystko robiłeś?
pawelvw - 2012-08-10, 00:14
miałem fabrycznie w lampach już halogeny
sebastian - 2012-08-10, 21:09
Założone.
Ale cały dzień walczyłem, do końca
Hormon - 2012-08-10, 21:36
Zrób smoked lamp na przodzie, bo aż razi po oczach .
Bimber - 2012-08-11, 19:06
Hormon, dobrze radzi tez bym smoked zrobił
sebastian - 2012-08-11, 19:30
Nic nie kombinuję, za duże ryzyko. Wiecie jak długo takich lamp szukałem?
Kruchy69 - 2012-08-12, 15:42
a co...? pozachodziły...? ;>
sebastian - 2012-08-23, 20:57
Kolejny rarytasik wpadł mi w ręce...
pawelvw - 2012-08-23, 21:41
lampka ala W8 jak w pasku po liftowym
sebastian - 2012-08-23, 21:47
pawelvw napisał/a: | ampka ala W8 | to nie ala W8, tylko właśnie W8
pawelvw - 2012-08-23, 21:47
pomyliłem się gdzie to dorwałeś
sebastian - 2012-08-23, 21:49
Niestety... W ASO
Za to odrobinę taniej niż to, co na Allegro stoi
http://www.getem.pl/sklep...947105f2en.html
Kruchy69 - 2012-08-23, 21:54
Szlachta sie bawi, koszta sie nie liczą
sebastian - 2012-09-28, 18:29
Mój nowy nabytek: lusterko od Passata B5 z podświetleniem diodami led, ambiente
A wieczorem wrzucę foto z podświetleniem w środku, jak wygląda
Wczoraj założyłem, ale efekt jest zniewalający
Filipovic - 2012-09-28, 20:43
Mam takie w jettc'e V, naprawdę pomocna rzecz i dość fajnie wygląda w wozie. Gorzej jak masz navi czy tam panel od radia czy co innego na niebiesko podświetlone to deko gryzie się. ;/
Kruchy69 - 2012-09-29, 00:37
I to swieci na lewarek ob biegów...? ;>
krzeszak - 2012-09-29, 16:26
Kruchy69 napisał/a: | I to swieci na lewarek ob biegów...? |
tak na lewarek i popielniczkę trochę na ręczny przynajmniej tak jest w pasacie b5 skąd sebus to wyrwał
dikus14 - 2012-09-30, 00:48
Seba powiem Ci tak. Masz świetną tą Bore:) Pozazdrościć
sebastian - 2012-09-30, 09:22
Kruchy69 napisał/a: | I to swieci na lewarek ob biegów...? ;> |
Tak, tak jak Kamilek napisał, oświetla lewarek zmiany biegów, popielniczkę, część konsoli i w ogóle robi taki zajebisty nastrój wewnątrz auta
...i obiecane fotki wnętrza, efektu w środku:
Sorki, trochę pewnie kiepskie foto wyszło, ale mam nadzieję, że cokolwiek widać...
Kruchy69 - 2012-09-30, 14:17
hmm, mam drugi swiatełko, moze bym porzeźbił w nim cos
sebastian - 2012-10-04, 19:34
Dziś założony został zestaw świateł do jazdy dziennej Philips LED DayLight 4
A oto efekt:
http://www.youtube.com/watch?v=F6mu2Y0cqJw
Układ wyposażony jest w przetwornicę, co w momencie skoku napięcia przy rozruchu zapala światła i gasi je po kilku sekundach po wyłączeniu silnika. Tylko taki mały problem się pojawia, że mam zakłócenia w odbiorze radia przy słabych stacjach, gdy lampy świecą. I nie wiem jak sobie z tym poradzić...
szefuniopaslek - 2012-10-04, 20:32
Jak dla mnie takie ledy tylko psują wygląd... I całkiem nie pasują... No ale jak kto woli
sebastian - 2012-10-04, 20:38
Może i psują, ale założyłem je żeby ciągle lampa się ciągle nie paliła. Zauważyłem, że lekko zaczynają mi żółknąć lampy od światła i ciepła wydzielanego. Szkoda mi ich trochę. No ale zobaczymy - jak nie uda mi się wyeliminować problemu zakłóceń, wylecą.
szefuniopaslek - 2012-10-04, 22:57
sebastian napisał/a: | Może i psują, ale założyłem je żeby ciągle lampa się ciągle nie paliła. Zauważyłem, że lekko zaczynają mi żółknąć lampy od światła i ciepła wydzielanego. Szkoda |
Chyba jedyny plus takich ledów
sebastian - 2012-10-06, 18:40
No i udało się wyeliminować te wstrętne zakłócenia. Znalazłem jakiś rdzeń ferrytowy, nawinąłem trochę na niego kabla, dodatkowo podłączyłem też cewkę z w miarę grubym drutem i jak ręką odjął
A już byłem przygotowany do demontażu lampek...
Paweł J. - 2012-10-06, 20:56
Powiem Ci że dobra taka bora. Jak wiesz mój kolega ma taką....niestety rozbił ją jakiś czas temu....babka mu pierwszeństwo wymusiła. Uderzył w scenica.....bora była przesunieta 4cm na podłuznicy, fachowcy naciągneli i furka smiga jak nowa do dziś.....a scenic....szkoda całkowita i na złomowanie.
dikus14 - 2012-10-07, 01:10
Paweł J., Zgodzę sie. Bora mi sie strasznie podoba:) Auta ciekawe:) Jakiś ładny Dieselek z 6-stką skrzynią i bym sie cieszył. Narazie fundusze nie pozwalają:( Ale z czasem:) Sebastian raz jeszcze. Zazdroszcze:) no i działaj działaj temat śledzony
sebastian - 2012-10-07, 09:39
Dzięki
Dla niektórych światła dzienne mogą wydawać się trochę wieśniackim pomysłem. Dla mnie akurat przemawiają plusy tego rozwiązania, że przynajmniej lampa trochę odpoczywa. Zauważyłem, że zaczynają mi leciutko klosze żółknąc. Oczywiście, że lampy przecież można wymienić na inne. Owszem. Ale na lampach mam wybitą datę produkcji, taką samą jak na wszystkich szybach, więc na pewno kiedyś będzie to dodatkowym atutem przy sprzedaży auta, niż miałby ktoś myśleć, że było coś kombinowane. A o akumulator czy mniejsze spalanie - rzecz dyskusyjna - tym się nie przejmuję W dzień światełka świecą na wprost, rzucają się w oczy, więc przynajmniej widać mnie
Co do modów dalszych, to poluję na słonecznik w wersji Home Link:
http://img840.imageshack....052/dsc6770.jpg
Mam zamiar zamontować sobie elektrycznie otwieraną bramę na podwórko, więc taki gadżet na pewno się przyda, niż noszenie przy sobie kilku pilotów czy kluczyków.
czarnysauber - 2012-10-07, 16:33
Fajne te swiatla a miśki sie nie przyczepia ze za nisko
sebastian - 2012-10-07, 17:38
czarnysauber napisał/a: | a miśki sie nie przyczepia ze za nisko |
Nie będą mieli czego - minimalna wysokość to 25 cm. U siebie mam jakieś 33 cm, więc wszystko mieści się w normie.
czarnysauber - 2012-10-07, 20:07
a to super sam pomysle nad czyms takim
dikus14 - 2012-10-07, 23:29
sebastian napisał/a: | Dzięki
Oczywiście, że lampy przecież można wymienić na inne. Owszem. Ale na lampach mam wybitą datę produkcji, taką samą jak na wszystkich szybach, więc na pewno kiedyś będzie to dodatkowym atutem przy sprzedaży auta, niż miałby ktoś myśleć, że było coś kombinowane. |
Zawsze możesz zostawić oryginalne lampy i pokazać kupującemu czym sie sprawa ma:) Że zaczeły yellołować:)
sebastian - 2012-11-03, 20:19
Założone głośniki na tył, 4 szt. Tak więc mam zestaw 8.1 hehe
wojtas83 - 2012-12-25, 11:56
Sto lat!!! I powodzenia w modach
vwjanekvento - 2012-12-25, 12:04
Sto lat kolego
karolek_ust - 2012-12-25, 12:05
sto lat Prezes
Kruchy69 - 2012-12-25, 12:34
StóVWka kolego
zeniTh - 2012-12-25, 12:50
sto lat
czarnysauber - 2012-12-25, 13:36
wszystkiego najlepszego
sebastian - 2012-12-26, 08:59
O jak miło, że jeszcze tutaj ludzie pamiętają...
Dzięki panowie
Bimber - 2012-12-26, 12:13
Stówka troche spozniona ale co tam:-)
Rafik - 2012-12-26, 12:51
Również spóźnione ale Szczere Sto Lat !
sebastian - 2013-05-02, 22:11
Takie tam, żeby nie było, że nic się nie dzieje
Borka żyje i ma się dobrze, żadnych awarii i dolegliwości
Paweł J. - 2013-05-02, 22:22
sebastian, rób w borze profile zamknięte i ogólnie konserwacje czego się da....tej wiosny jest straszliwy wysyp mk4 z korozją z początku produkcji. Według mnie jest to tak samo źle zrobione jak mk3 i trzema samemu zabezpieczać. Jednym słowem lipa z VW.
majkel00230 - 2014-11-01, 22:07
sebastian, czy ty nie masz pakietu US na aucie ?
sebastian - 2014-11-02, 18:56
Nie, a dlaczego pytasz? Czyżbyś widział taką borowinę? Bo taka jeździ po Żarach, ale to VR
majkel00230 - 2014-11-02, 21:24
widziałem właśnie, zieloną na pakiecie US pomyślałem że to Ty ;p
ale nie zwróciłem uwagi że to VR6... no to koleś ma dobrą podstawę ale ona takie wszystko na seri
sebastian - 2014-11-03, 17:58
Ale to zaniedbany strasznie egzemplarz, miałem okazję przyjrzeć się jej z bliska, to ruda zewsząd wyłazi, w środku też rewelacji nie ma... Po Żarach jeździ jeszcze tez taka zielona, jak moja, ale z tyłu ma takie fajne grafitowe lapmy, mega mi się podobają
kowal323 - 2014-12-25, 13:12
Wszystkiego Najlepszego !
pawelvw - 2014-12-25, 23:43
stówka Seba
|
|