|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - temperatura układu chłodzenia
piezasty - 2010-06-24, 23:29 Temat postu: temperatura układu chłodzenia Mam problem temperatura poszła na 110st. pękł, przewód od głowicy do nagrzewnicy, po uzupełnieniu płynu i wymianie przewodu okazało się żę mam mały stan oleju w silniku. sprawdzałem nie dawno był górny stan. kiedy odpaliłem przy temperaturze 90 st. ze zbiorniczka wyrównawczego wychodzi powietrze. podejrzewam uszkodzoną uszczelkę pod głowicą może ktoś z was miał podobny przypadek z góry dzięki.
D_M_C_ - 2010-06-25, 22:27
Według mnie masz racje choć nie jestem mechanikiem. Na zakręconym korku nie szło auta w ogóle zapalić (2.0). Jak odkręciłem korek to poszło odpalić ale takie były przedmuchy że wywalało wodę. Nawet już dokręcenie korka nic nie dawało. Więc ja dobrze nie wróżę, ale niech koledzy bardziej doświadczeni się wypowiedzą.
speedy gonzales - 2010-06-27, 00:35
Jeśli przy odpalonym silniku ze zbiorniczka wyrównawczego uchodzi powietrze (wyraźne bąbelki w płynie) to ewidentnie uszczelka pod głowicą wywalona- część kompresji uchodzi z nieszczelnych cylindrów do układu chłodzenia. Innym objawem są nienaturalnie twarde węże płynu chłodniczego (efekt wzrostu ciśnienia)
piezasty - 2010-06-27, 22:46
Sąsiad mechanik sprawdził testem przedmuchy brak. wymienił termostat i wszystkodzisiaj aprawdziłem na trasie dzięki za pomoc
|
|