Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - stanął tłoczek z przodu i niechce się schować

pszczola19 - 2010-06-30, 22:23
Temat postu: stanął tłoczek z przodu i niechce się schować
Koledzy mam problem ponieważ w vento mojej panny tłoczek w przednim kole stanął i nie chce się schować próbowałem wszystkie sposoby i nic nie daje rady go ruszyć żeby żył. Nalałem WD 40 pod gumkę i nic nie pomaga. Prosił bym o poradę jak się zabrać w vento do wymiany całego zacisku na nowy, co muszę po kolei zrobić żeby zdemontować ten stary i włożyć nowy. Oczywiście zacisk jest odkręcony od uchwytu na którym trzyma się ten zacisk przy tarczy. z góry dzięx.
MustangGT - 2010-07-01, 00:03

A odkręciłeś odpowietrznik?
FWD350 - 2010-07-05, 00:36

pszczola19, odkręcasz korek w zbiorniku płynu ham... próbujesz wkręcić tłoczek w zacisk jak nie idzie to traktujesz go młotkiem jak młotek go nie ruszy czy jakiś ściskacz to siadasz za ster i wciskasz hamulec sam wyskoczy
arek07 - 2010-07-05, 22:05

miałem ten sam problem :D

okazało się że tłoczek w zacisku był mocno zardzewiały;/
trzeba było go wysunąć w miare na maxa tak żeby nie wypadł, podwinąć gumeczkę, mocno go spryskać WD40 poprzecierać i wtedy już wcisnął się bez większego problemu ;)

można też wyjąć go całego i przejechać papierem ściernym o małej gradiacji ale tego zabiegu nie polecam bo koszt tłoczka z gumkami to około 60zł

ja sam zamówiłem nowy tloczek i gumki i bez problemu go wymieniłem tylko nie zapomnij o nowym płynie hamulcowym i przepłukaniu dobrze układu ;)