|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - temperatura
miroxpl - 2010-07-02, 14:03 Temat postu: temperatura witam... autko działa i smiga normalnie wszystko glancu¶ ale mam taki problem w zime wskazowka byla 70-80C teraz jest 80C jak jade a w miescie w korkach podchodzi nawet delikatnie ponad 100C (102/105) tak... plyn byl zimowy i na wiosne jakos 2 L wyparowalo dolalem wody destylowanej na stacji i tak jezdze... wiatraki na postoju w korku sie zalaczaja sprawdzalem... ale temp przekraczaj±ca 100C nie jest niczym zlym w takie upaly na postoju?
FWD350 - 2010-07-02, 16:38
ale jak wentylatory się załacz± to spada do 90 czu 80? moze tylko czujnik lub licznik oszukuje.
miroxpl - 2010-07-05, 11:57
temperatura nie bardzo chce spadac wedlug wskaznika nawet po zalaczeniu wentylatorow... ale za to jak rusze i zaczne jechac to zacznie spadac
lesny1982 - 2010-07-05, 13:19
mam tak samo za pierwszym razem sie do okolo 104C nagrzewa po chwili spada i pozniej zalezy jak jade taka temperature pokazuje jak wentylatory sie odpalaja to luzik
woytek - 2010-07-05, 13:54
dziwnie troche masz...
u mnie od zawsze mam 90st.
moze termostat?
a moze rzeczywiscie zegar temp Cie oszukuje, skoro przy zalaczeniu wiatrakow temp nie spada?
ja kiedyz mialem problem z wiatrakiem- nie kontaktowal na kostce przy wiatrakku i nie zawsze sie zalaczal.
ale wtedy przy okazji sprawdzilem multimetrem temperatury zalaczania i wylaczania sie wiatrakow i wszystko sie zgadzalo jak popdaje producent (wyszlo wtedy, zs zegar temp. nie jest zbyt dokladny):
temp. wlaczenia:
I predkosc 92 do 97 st C
II predkosc 99 do 105 st C
temp wylaczenia:
I predkosc 84 do 91 st C
II predkosc 91 do 98 st C
no i dane termostatu:
temp poczatku otwarcia: 85 st C
temp konca otwarcia: 105 st C.
FWD350 - 2010-07-05, 16:38
woytek, temp. wlaczenia:
I predkosc 92 do 97 st C
II predkosc 99 do 105 st C
temp wylaczenia:
I predkosc 84 do 91 st C
II predkosc 91 do 98 st C
no i dane termostatu:
temp poczatku otwarcia: 85 st C
temp konca otwarcia: 105 st C.
ja bym to dał do jakiejs porady czy cos takiego
co do termostatu to jak by mu sie nie otwierał to silnik b y mu sie zagotował
a jak by był otwarty to by przy spokojnej jezdzie nie łapał 90
mi sie wydaje ze licznik oszukuje,lub czujnik
woytek - 2010-07-06, 12:28
lesny1982, moim zdaniem sposob jest prosty.
sprawdz czy temperatury rzeczywiste pokrywaja sie ztymi ze wskazan zegarami. ja z moich prob stwierdzilem, ze ponizej 90st wskaznik na zegarach oszukuje, potem jest juz dobrze.
sprawdzisz przy okazji czy czujnik od wiatrakow dobrze pracuje. jak pisalem u mnie zalaczaly i wylaczaly sie dokladnie przy podanych temperaturach.
skombinuj multimetr z zewnetrznym czujnikiem temperatury i wrzuc go do zbiorniczka wyrownawczego. bedziesz wiedzial co Cie tam oszukuje.
FWD350 z termostatem to w sumie masz racje, ale moze dziala a sie rozregulowal?
a co do temp., to ja zawsze, przy jakiejkolwiek jezdzie mam 90st wedlug zegara. o ile pamietam z pomiarow, w rzeczywistosci jest to jakies 85-88.
pozdrowka
*woytek
|
|