|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Zwarcia w instalacji elektrycznej
andRyou - 2010-07-07, 12:00 Temat postu: Zwarcia w instalacji elektrycznej Witam, od jakiegoś czasu w moim Ventylu pojawiają się dziwne i nieregularne zwarcia, zauważalne przede wszystkim poprzez wariowanie wskazówki obrotomierza i wyłączanie radia gdy wciskam przycisk opuszczania/podnoszenia szyby (obojętnie której). Jeśli mam włączony nawiew, to radio potrafi też czasem wyłączyć się np. gdy hamuję (zapala się stop) czy włączę kierunek. Czasem wskazówka obrotomierza wariuje też sama z siebie. Kulminacją tego było zwarcie podczas próby przekręcenia kluczyka na zapłon - słychać było napierdzielanie przekaźnika (chyba B106? Tego głównego...) i zonk - nie mogłem uruchomić rozrusznika w ogóle. Po kilkakrotnym wyjęciu i przekręcaniu kluczyka, udawało się przekręcić bez wystąpienia zwarcia. W pewnym momencie zwarcia to pojawiało się już niemal przy każdej próbie odpalenia, do tego przestała działać przednia prawa szyba a co jakiś czas słychać pracujący jej silniczek (sam się czasem załącza i po jakimś czasie przetaje). Wymieniłem przekaźnik i zwarcia przy odpalaniu już nie ma (jednak przy przekręcaniu kluczyka na zapłon, dość wyraźnie słychać cyknięcie tego przekaźnika) - reszta problemów pozostała Dodam, że poprzedni właściciel zainstalował przekaźnik, który włącza światła mijania razem z zapłonem - nie wiem, czy to może mieć związek z wyżej opisanymi problemami. Przeglądając forum, dowiedziałem się, że powinienem sprawdzić przewody idące w gumach do drzwi - zrobię to jeszcze dziś. Czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie? Z góry dziekuję!
Lwomati - 2010-07-07, 16:20
radio i szyby mogą mieć coś wspólnego właśnie w przewodach idących w połączeniach drzwi. Sprawdzić nie zaszkodzi. Jeżeli któryeś z przewodów są przetarte to może robić się zwarcie. Miałem ten problem u siebie. Jak opuszczałem tylną szybę to wyłączało mi radio. Zaizolowałem porządnie przewody i już nie mam tego problemu. Jeżeli poprzedni właściciel coś kombinował przy przekaźniku, to mógł coś spitolić i może warto przywrócić stan sprzed zamontowania dodatkowego przekaźnika.
|
|