Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Jak zdjąć plastiki na tylnych słupkach???

kucyk - 2010-07-07, 22:35
Temat postu: Jak zdjąć plastiki na tylnych słupkach???
Witam.

Mam problem. Mianowicie kupiłem 3 światło stopu i chciałem zamontować je w górnej części tylnej szyby. Przewód chciałem ukryć pod plastikami, ale nie mogę dojść do ładu z plastikiem na tylnym słupku. Są tam jakieś zaczepy lub spinki ale są słabo widoczne ponieważ są zakryte gąbką. Może już ktoś się z tym już bawił i wspomoże doświadczeniem :)

pablomed - 2010-07-07, 22:39

Ja to zdejmowałem i n9e ma tu innej metody tylko odrywanie ich na wyczucie, czyli tak żeby nie połamać, pomaga kiwanie na boki bo zaczepy mają ząbki i przy kiwaniu w bok (właściwie góra doł) ząbki puszczają po jednym. Zacznij od podważania ale jak najbliżej zaczepu
Arcaj - 2010-07-07, 22:41

na środkowym słupku masz plastik na zaczepy musisz je podważyć i pokaże Ci się jedna śrubka odkręcasz. Listwę cała ciągniesz do siebie ale z czuciem bo cała reszta jest na zatrzaski. Kilka razy pociągniesz i powoli będzie odchodzić ;)
kucyk - 2010-07-07, 22:42

a ile jest tych zaczepów?? bo na moje oko są tam dwa zlokalizowane w centralnej części.. czy są również na krańcach??

śrubkę odkręciłem, górną cześć zdemontowałem, zawiesiłem się na samym słupku.

lesny1982 - 2010-07-07, 22:49

wszystko bardzo fajnie sie odrywa ;) troszke sily i po sprawie :]
Arcaj - 2010-07-07, 22:53

ile zaczepów? na pewno masz 3 duże w tym boczku w listwie chyba 3 czy 4 małe
bradley - 2010-07-07, 22:56

Tylne slupki to najgorsze co moze byc. Pozniej sa jaja zeby zalozyc to dobrze, zeby dzialala regulacja pasow.
Jeszcze wspomoz sie wyrwaniem listwy nad tylna szyba.

Arcaj - 2010-07-07, 23:00

fakt jest trochę zabawy ale bradley nie strasz chłopaka :P
chyba nie musi wyrywać nad szybą tej listwy

kucyk - 2010-07-07, 23:01

listwę wyrwałem i się zastanawiam jak ja ją teraz założę hehe :) z tego co mówicie może... nie będzie tak źle.. :) jutro będę kończył dzieło mam nadzieje że niczego nie pourywam..
lesny1982 - 2010-07-07, 23:04

ja juz tyle razy to wszystko sciagalem i jeszcze nic nie wyrwalem polamalem bo nie ma co , a jade ile bozia sil dala :P
kucyk - 2010-07-07, 23:07

ze mnie hardy chop to dam sobie radę ;) dzięki za wskazówki, właśnie o takie mi chodziło :)
naws - 2010-07-08, 10:12

lesny1982 napisał/a:
a jade ile bozia sil dala

Też bym tak robił z moją Ventką jakbym ja postanowił w powietrze wysadzić :P
Bo co by mi było szkoda :)

Taki se żarcik :faja:

wasil1 - 2010-07-11, 17:15

Ja gdzieś na forum opisałem demontaż tylnej półki w vento. Żeby ją zdemontować musowo zdemontować boczki, a przynajmniej jeden. Poszukaj, bo w tym upale nie bardzo pamiętam ale ja spinki odhaczałem na siłę listwą drewnianą, specjalnie spiłowaną jak dłuto. Listwa chyba była grabowa lub bukowa, taką mi wpadła w ręce. Robota wredna, bo nie wiadomo, czy nie urwą się spinki.
kucyk - 2010-07-13, 21:37

Witam po dłuższej przerwie..

Ostatecznie nie zdemontowałem tego plastiku. Miałem kilkanaście podejść, ale ostatecznie dałem sobie "siana". Boczek stawiał takie opory że strach i obawa przed połamaniem zmusił mnie do odpuszczenia sobie ;p lampę stopu oczywiście zamontowałem, a przewody poprowadziłem pod boczkiem bez demontażu. Generalnie jeśli chodzi o spinki są one przekombinowane, może i solidne ale w demontażu i montażu wymagające dużego spokoju i opanowania :) Nie mniej jednak satysfakcja z 3ciego stopu rekompensuje trudy :faja:

Dzięki wszystkim za wskazówki :]