|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - olej, p³yn ch³odniczy, temperatura silnika
Adacho - 2010-07-13, 17:46 Temat postu: olej, p³yn ch³odniczy, temperatura silnika Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce na zamieszczenie tego tematu ale napiszê go tutaj
otó¿ w zwi±zku z chêci± wymiany p³ynów w samochodzie chcia³bym siê zapytaæ jaki olej oraz ile litrów powinienem wlaæ do silnika przy przebiegu 240 tys. km oraz ile p³ynu ch³odniczego nale¿y wlaæ. Nie wiem ile mam kupiæ, ¿eby potem po prostu nie woziæ ze sob±.
Kolejn± rzecz±, która mnie zastanawia to to jaka powinna byæ temperatura silnika przy dzisiejszych upa³ach (34 stopni w cieniu), poniewa¿ mnie pokazuje ok 70. Z tego co wiem, to powinna byæ ok 90 nawet to 100 stopni. Podejrzewam, ¿e to termostat nawala i ¼le pokazuje
Z góry dziêki za odpowied¼.
sebastian - 2010-07-13, 18:11
Adacho napisa³/a: | hcia³bym siê zapytaæ jaki olej oraz ile litrów powinienem wlaæ do silnika przy przebiegu 240 tys. km |
Je¶li nie wiesz jaki olej by³ wcze¶niej zalany, proponujê zalaæ mineralnym, 15w40. przebieg dosyæ spory, wiêc to chyba najbardziej odpowiedni olej.
Adacho napisa³/a: | ile p³ynu ch³odniczego nale¿y wlaæ | nieco ponad 6 litrów. ^ litrów na pewno wejdzie. Oczywi¶cie na pocz±tki mo¿e siê okazaæ, ¿e wlejesz nawet mniej ni¿ 5 i bêdzie pokazywaæ stan na max., ale po jakim¶ czasie bêdzie trzeba dolaæ, bo zanim termostat siê otworzy to trochê czasu minie.
Adacho napisa³/a: | aka powinna byæ temperatura silnika przy dzisiejszych upa³ach |
powinna oscylowaæ w granicach 90 stopni. Ale to nie ma regu³y, bo w wiêkszo¶ci przypadków to tylko wina samego czujnika. który niezbyt dok³adnie mo¿e pokazywaæ t± temperaturê. Je¶li dolne wê¿e masz ciep³e, a wentylator normalnie siê za³±cza to termostat masz dobry, tylko czujnik ¼le pokazuje. Czyli w zasadzie jest ok.
Adacho - 2010-07-13, 18:57
co do oleju to w tej chwili mam 5W40, przynajmniej tyle wyczyta³em na niemieckim opakowaniu
co do p³ynu to tak te¿ podejrzewa³em, ¿e mogê wlaæ na max a po jakim¶ czasie bêdzie brakowa³o go troszeczkê
chodzi w³a¶nie o to, ¿e wentylator w ogóle mi siê nie w³±cza. :/
Pawe³ J. - 2010-07-13, 20:04
Adacho napisa³/a: | chodzi w³a¶nie o to, ¿e wentylator w ogóle mi siê nie w³±cza. :/ |
Czyli pewnie termostat. Sprawd¼ górny przewód id±cy do ch³odnicy...ten co ma trójnik z czujnikiem temperatury. Powinien parzyæ jak przysta³o na temperaturê oscyluj±ca wokó³ 90 stopni.....w zasadzie powiniene¶ go utrzymaæ w rêku 2-3 sekundy a potem Ciê powinno odrzuciæ (tak my¶lê ) a przy 70 stopniach to bêdzie tylko bardzo mocno ciep³y....parzyæ za bardzo nie powinien....czyli skoro Ciê nie poparzy to faktycznie p³yn jest za zimny i to wina termostatu....w zimie mozesz mieæ lipê z tego powodu.
Co do oleju to skoro masz 5W40 to taki lej. Ja mam przebieg wiêkszy od Twojego o 30 tys km i ci±gle na 10W40 czyli od pocz±tku.
sebastian - 2010-07-13, 20:33
Adacho napisa³/a: | chodzi w³a¶nie o to, ¿e wentylator w ogóle mi siê nie w³±cza |
Pawe³ J. napisa³/a: | Czyli pewnie termostat. |
Ale niekoniecznie. Mo¿liwe, ¿e móg³ pa¶æ czujnik w³±czenia wentylatora, albo sam wentylator np. móg³ siê spaliæ.
Pawe³ J. - 2010-07-13, 20:49
sebastian napisa³/a: | Ale niekoniecznie. Mo¿liwe, ¿e móg³ pa¶æ czujnik w³±czenia wentylatora, albo sam wentylator np. móg³ siê spaliæ. |
Plus oczywi¶cie czujnik temperatury skoro pokazuje 70 stopni.
Sam mia³em z tym cyrki....raz by³ termostat...potem kilkukrotna wymiana termostatów-bez powodzenia i w koncu pad³o na czujnik (ale za pierwszym razem to by³ termostat) czyli latem 70 stopni w zimie 65
FWD350 - 2010-07-14, 10:37
Cytat: | Je¶li nie wiesz jaki olej by³ wcze¶niej zalany, proponujê zalaæ mineralnym, 15w40. przebieg dosyæ spory, wiêc to chyba najbardziej odpowiedni olej. |
zadnego minerala do tdi
Wlej 10w40
jak wymienisz p³yn ch³odniczy ustawiasz temp orzewania na max ciep³e i predkosc na max na zapalonym silniku i czekasz a potem dolewasz ile tam brakuje.naj lepiej jest sie kawa³ek przejechaæ
Adacho - 2010-07-14, 16:38
nowy termostat dosta³em razem z samochodem jak go kupowa³em, a ¿e bêdê napewno wymienia³ p³yn ch³odniczy to bêdzie chyba po drodze, zobaczymy wtedy czy bêdzie dobrze. Przy okazji spytam mechanika o co chodzi.
tak my¶la³em nad wlaniem 10W40 i raczej na 90% taki wlejê.
w s³u¿bowym samochodzie (Iveco Daily 3.0 HPI) mam 15W40 Mobil Delvac o ile sie nie myle przy przebiegu 290 tys. ale to dwa ró¿ne silniki i nie zag³êbiam siê w to.
No có¿, napiszê jak wszystko zrobie. Cieszy mnie koszt wszystkiego, bo za wymiane p³ynu ch³odniczego, termostatu, oleju w silniku, filtra oleju oraz wyrzucenie korektora si³y hamowania( niestety nie staæ mnie na nowy chwilowo) zap³ace +/- 100z³
Adacho - 2010-07-21, 18:20
wla³em olej Gm 10W40
wymieni³em termostat i p³yn ch³odniczy
okaza³o siê to co podejrzewa³em. Stary termostat nie pokazywa³ odpowiedniej temperatury
po wymianie pokazuje prawie tak jak trzeba i wentylator siê w³±cza
dziêkujê serdecznie za rady
zosta³y mi tylko do naprawy tylne hamulce bo je¿d¿ê tylko z przednimi,
siad³ mi korektor i najprawdopodobniej bêdê go wywala³ i dam ³±czniki.
Arcaj - 2010-07-22, 06:25
termostat nie jest od pokazywanie temperatury od tego s± czujniki. termostat spe³nia inn± rolê.
robota hamulców tylnych to czysta przyjemno¶æ
pozdr
FWD350 - 2010-07-22, 11:13
Adacho napisa³/a: | siad³ mi korektor i najprawdopodobniej bêdê go wywala³ i dam ³±czniki. | tylko nie zdziw siê kiedy¶ jak po deszczu za szybko wpadniesz w zakrêt i naci¶niesz mocniej hamulec i cie postawi bokiem.
co do oleju to chyba kupi³e¶ najtañszy ale twoja sprawa.
Adacho - 2010-07-31, 07:30
a dok³adnie gdzie ten czujnik jest.... tego akurat nie wiem
|
|