Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Dziwny dźwięk

dst.stanek - 2010-07-22, 12:10
Temat postu: Dziwny dźwięk
Dobra krótko z mostu, bez owijania w bawełnę. Jadę sobie ,jadę i nagle słyszę dźwięk piszczenia. Nie mam pojęcia z kąt się wydobył bo był krótki, ale brzmiał jak sygnał ostrzegawczy( taki pisk). No, ale nic myślałem, że się przesłyszałem. Ostatnio jednak jak pojechałem z dziewczyną poćwiczyć, bo ona przygotowuje się do prawka to znowu usłyszałem ten dźwięk i już teraz jestem pewny, że to z samochodu. Tylko nie wiem co on oznacza. Czy wiecie czy w naszych wentylkach były jakieś takie sygnały ostrzegawcze np. przegrzewania silnika, lub małej ilości oleju czy czegoś tam?
mateusz_vento - 2010-07-22, 12:30

A coś dokładniej ;) ?? Czy to się dzieje przy skręcie czy przy jeździe na wprost, przy ruszaniu itp ??
dst.stanek - 2010-07-22, 12:35

Słuchaj, to nie jest piszczenie, żadnego paska czy gum. To elektroniczny dźwięk, tak jak by z jakiegoś głośniczka lub buzera
Paweł J. - 2010-07-22, 12:43

dst.stanek, a czy ten dżwięk był przy dociskaniu hamulca ??
dst.stanek - 2010-07-22, 12:47

wiesz trudno mi powiedzieć bo nie kojarzę, jeżeli tak to robiłem to odruchowo nie myśląc o tym. Mam nadzieje, że nie podejrzewasz tu piszczenia klocków, bo klocki to na bank nie były. To był na 100% elektroniczny dźwięk z jakiegoś głośniczka lub buzera.
michal__861 - 2010-07-23, 18:36

piszczenie... może jakaś choinka się robi po jakimś np. starym, odłączonym już alarmie czy zabezpieczeniu antykradzieżowym. ja na licznikach ciągle mam jakieś dziwne kreski albo "error" kontrolka oleju mruga bez przerwy, prędkość i obroty są wychylone na maksa, czasem coć piszczy i kontrolka od płynu potrafi się świecić. jeżdzę już tak od pół roku i nic się nie dzieje( dodam że przepalam tygodniowo 100 litrów on), olej w normie płyn też prawdopodobnie jest to wina liczników,alternator jest po remoncie, ale kto by się takimi drobnostkami przejmował
mateusz_vento - 2010-07-23, 18:45

Jak to w każdym aucie :( Mi jak kupiłem radio gubiło fale ( antena w błotniku ) więc rozebrałem trochę deski i co się okazało miałem 2 anteny w aucie jeszcze :/, które wywaliłem i popiołem do ori i wszystko gra, z alarmem i centralnym też się bawiłem bo wszystko było ale nic nie chodziło. Musiałbyś dokładnie obczaić z skąd ten dźwięk jest.
sebastian - 2010-07-23, 19:06

dst.stanek, prawdopodobnie sygnał ostrzegawczy od kontrolki oleju - w ogóle zaświeciła Ci się ona?
dst.stanek - 2010-07-24, 00:06

sebastian chyba masz racje bo mało oleju było. Jak zaświeciła mi się kontrolka i wtedy sprawdziłem stan oleju i faktycznie było minimum to dolałem i puki co jest git. Tylko nie wiedziałem, że jest coś takiego. Znaczy taki sygnał dźwiękowy ostrzegawczy o małej ilości oleju. W sumie fajna sprawa :D . Na przyszłości będę wiedział. Dzięki wszystkim za pomoc!