|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Brak doładowania AAZ
Arturek - 2010-08-09, 21:28 Temat postu: Brak doładowania AAZ Witam, mam taki problem.
Zmieniłem turbinę K03 (która była zupełnie bez życia) na K14. Turbina u poprzedniego właściciela była ustawiona na 1,1bara (według jego wskaźnika), u mnie pokazuje maksymalnie 0,7. Nie muszę pisać jak ogromną czułem różnicę po przejechaniu się z działającą turbiną i to nieco podkreconą. Jest jednak jeden problem, otóż gdy turbina osiągnie 0,7 bara , to czuć szarpnięcie i na wskazniku 0bar (dziś próbowałem jeszcze dodawać nie 3/4 gazu ,a deche) to robiło się nadciśnienie(jak na postoju).
Na drugim biegu nastepuje to ok. 2500-2800 obr (nie przyglądałem się dokładnie)
Na trzecim i czwartym ok. 2200 obr
Po osiągnięciu tych obrotów auto jedzie jak przedtem - jak bez turbo.
W czym problem?
-Kąt wtrysku?
-Wastegate?
-mało mu paliwa? (boost pin przestawiłem na max więc niesądzę)
Może spotkał się ktoś z podobnym problemem. Z góry dzięki za pomoc..
Arturek - 2010-08-10, 14:51
Nikt nie wie?
Rafik - 2010-08-10, 14:55
Arturek, poczekaj az Bradley lub Slaw71 oni ogarniają temat
bradley - 2010-08-10, 15:44
Czy na pewno wszystko jest szczelne? Nie ma jakichs gwizdow spod maski?
Sprobuj podlac paliwo ale na srubie od dawki paliwa na pompie, nie przestawiajac boost pina.
Arturek - 2010-08-11, 14:48
Doszedłem o co chodzi. Najpierw sprawdziłem filtr paliwa i okazało się że jest czysty. Jednak coś mnie tknęło , że zimą jak grzebałem pod maską to zauwazyłem ,że rurka wychodząca pod zderzak z obudowy filtra paliwa jest połamana troche.. (rurka po prawej stronie na tym zdjęciu) Okleiłem to co z niej zostało taśmą szmacianą ,bo myślałem że może hałas większy sie robi jak ta rurka jest dziurawa, połamana. I wnioskuje że cisnienie 0,7bara zasysało ją tak , że zamykała mi dolot do filtra... Wszystkie problemy ustąpiły, turbina, auto chodzi jak ta lala
piotrekgal - 2010-08-12, 11:24
Arturek oby turbinka sluzyla Ci jak najdluzej
FWD350 - 2010-08-12, 13:04
Arturek napisał/a: | Doszedłem o co chodzi. Najpierw sprawdziłem filtr paliwa i okazało się że jest czysty. Jednak coś mnie tknęło , że zimą jak grzebałem pod maską to zauwazyłem ,że rurka wychodząca pod zderzak z obudowy filtra paliwa jest połamana troche. |
chyba filtra powietrza
Arturek - 2010-08-12, 19:23
FWD350 napisał/a: | chyba filtra powietrza |
Tak tak, filtr paliwa.
|
|