Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Brak doładowania AAZ

Arturek - 2010-08-09, 21:28
Temat postu: Brak doładowania AAZ
Witam, mam taki problem.

Zmieniłem turbinę K03 (która była zupełnie bez życia) na K14. Turbina u poprzedniego właściciela była ustawiona na 1,1bara (według jego wskaźnika), u mnie pokazuje maksymalnie 0,7. Nie muszę pisać jak ogromną czułem różnicę po przejechaniu się z działającą turbiną i to nieco podkreconą. Jest jednak jeden problem, otóż gdy turbina osiągnie 0,7 bara , to czuć szarpnięcie i na wskazniku 0bar (dziś próbowałem jeszcze dodawać nie 3/4 gazu ,a deche) to robiło się nadciśnienie(jak na postoju).

Na drugim biegu nastepuje to ok. 2500-2800 obr (nie przyglądałem się dokładnie)
Na trzecim i czwartym ok. 2200 obr

Po osiągnięciu tych obrotów auto jedzie jak przedtem - jak bez turbo.

W czym problem?
-Kąt wtrysku?
-Wastegate?
-mało mu paliwa? (boost pin przestawiłem na max więc niesądzę)

Może spotkał się ktoś z podobnym problemem. Z góry dzięki za pomoc..

Arturek - 2010-08-10, 14:51

Nikt nie wie?
Rafik - 2010-08-10, 14:55

Arturek, poczekaj az Bradley lub Slaw71 oni ogarniają temat :)
bradley - 2010-08-10, 15:44

Czy na pewno wszystko jest szczelne? Nie ma jakichs gwizdow spod maski?
Sprobuj podlac paliwo ale na srubie od dawki paliwa na pompie, nie przestawiajac boost pina.

Arturek - 2010-08-11, 14:48

Doszedłem o co chodzi. Najpierw sprawdziłem filtr paliwa i okazało się że jest czysty. Jednak coś mnie tknęło , że zimą jak grzebałem pod maską to zauwazyłem ,że rurka wychodząca pod zderzak z obudowy filtra paliwa jest połamana troche.. (rurka po prawej stronie na tym zdjęciu) Okleiłem to co z niej zostało taśmą szmacianą ,bo myślałem że może hałas większy sie robi jak ta rurka jest dziurawa, połamana. I wnioskuje że cisnienie 0,7bara zasysało ją tak , że zamykała mi dolot do filtra... Wszystkie problemy ustąpiły, turbina, auto chodzi jak ta lala :D
piotrekgal - 2010-08-12, 11:24

Arturek :oklaski: oby turbinka sluzyla Ci jak najdluzej :piwo:
FWD350 - 2010-08-12, 13:04

Arturek napisał/a:
Doszedłem o co chodzi. Najpierw sprawdziłem filtr paliwa i okazało się że jest czysty. Jednak coś mnie tknęło , że zimą jak grzebałem pod maską to zauwazyłem ,że rurka wychodząca pod zderzak z obudowy filtra paliwa jest połamana troche.

chyba filtra powietrza ??

Arturek - 2010-08-12, 19:23

FWD350 napisał/a:
chyba filtra powietrza ??

Tak tak, filtr paliwa.