|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - moja Ventka też w robocie
Gavel - 2006-12-01, 18:03 Temat postu: moja Ventka też w robocie Pochwale się, że dziś wziąłem się za samodzielne rozkręcanie Ventki
Celem było dostanie się do zegarów i zobaczenie jak to wszystko wygląda od kuchni. Jak wiadomo pierwszy raz jest najtrudniejszy ale jakoś mi się udało więc jestem z siebie dumny
Przy okazji pozbyłem się tego okropnego zielonego koloru podświetlenia który strasznie mnie drażnił. Na razie wyszedł kolor taki żółtawy ale dla mnie i tak lepiej niż ten zielony. Ale cel do którego dążę to oczywiście czerwony
Najważniejszym faktem jest oczywiście to, że udało mi się to wszystko poskładać później do kupy i nie zostały mi żadne zbędne części (no oprócz tych na ostatniej fotce).
Byłem tak zaoferowany całym procesem, że o fotkach na początku zapomniałem ale jak zakupie niezbędne materiały to przy ich montażu postaram się nie zapomnieć wziąć aparat to może jakaś porada z tego wyjdzie
Paweł J. - 2006-12-01, 21:04
to gdybyś mógł opisać wymianę tych ochydnych zielonych posków byłym wdzięczny bo akurat staram się wymienić podświetlanie
spyro - 2006-12-02, 02:02
Tygrysisko napisał/a: | to gdybyś mógł opisać wymianę tych ochydnych zielonych posków |
Gavel poprostu je wyjął i tyle, no nie?
TO jest bardzo proste, po rozłożeniu zegarów od razu widzisz ten długi pasek (pod białym długim plastikiem z żaróweczkami, a po zdjęciu wyświetlaczy zobaczysz te malutkie paski i gotowe. Wyjmujesz je i już. Choć to połowiczne rozwiązanie bo żeby mieć jakiś fajny kolorek musisz założyć jakieś diody i ja polecam osobiście neonik jako główne podświetlenie (katoda, nie żaden niby neon z diód led).
Gavel - 2006-12-02, 10:25
dokładnie tak - tylko te folie wyjąłem
a nie jest to żadna trudność skoro robiłem to po raz pierwszy i to sam i dałem rade
A, że to połowiczne rozwiązanie to się zgadzam i u mnie na pewno tak nie zostanie...
kovval - 2006-12-02, 10:33
dobrze kombinujesz gavel, mi to samo po glowie chodzi. najlatwiej byloby te zielone paski zamienic na czerwone, tylko takowych to chyba nie ma....Ale mysl, mysl, jak wroce z Norwegii, przyjade na gotowe i na bezczela wszysyko od ciebie sciagne
spyro - 2006-12-02, 13:16
kovval napisał/a: | najlatwiej byloby te zielone paski zamienic na czerwone, tylko takowych to chyba nie ma |
Oj Kovval, jakbyś czytał wszystko na forum jak ja i Gavel to byś wiedział A na poważnie nie ma i jak narazie nie zanosi się żeby były... Najlepiej neonik (prawdziwy, nie z LEDów).
Paweł J. - 2006-12-02, 13:54
UF, u mnie jest już po zabiegu. Zrobiłem dokładnie tak jak Gravel. Efekt całkiem niezły w porównaniu z tą zielenią. Jeszcze tego nie widziałem w pełnym wdzięku bo musze poczekać do nocy ale po zdjęciach Gravela widzę że jest oki. Przy okazji wymieniłem podświetlanie pokręteł od nawiewu na niebiekie(takie trochę k&%wiaste)ale zawsze jakaś ucieczka od tej zielonej monotonii. Teraz to już nic z zieleni mi nie zostało.
GRAVEL: dzięki że umieszczenie zdjęcia swoich zegarów po całym zabiebu. Gdybym ich nie widział nie zdecydowałbym się na taki krok bo wydawało mi się że będzie to beznadziejnie wyglądać, a tak...przynajmniej po części zrealizowałem swoje plany odnośnie liczników. Ja też na tym nie poprzestanę...
SPYRO: dzięki za wytłumaczenie.
[ Dodano: 2006-12-02, 13:55 ]
Kurcze dałbym Wam po "POMÓGŁ" ale chyba w tym temacie nie bardzo mogę.
kovval - 2006-12-02, 14:12
kliknij im w temacie co ty zalozyles i juz. to bolaczka tego forum. chociaz nie wiem czy gdziekolwiek da sie kliknac POMOGL nie w swoim temacie
spyro - 2006-12-02, 14:21
Tygrysisko, fajnie że CI sie udało zadziałać z zegarami, każda zmiana to plus w wyglądzie Ventki...
Paweł J. - 2006-12-02, 16:41
Zrobiło się ciemno i oblukałem na żywo jak to wygląda i musze powiedzieć że całkiem, całkiem...napewno lepiej niż wcześniej.
Za to podświetlanie nawiewów niezabardzo tzn prawie wcale go nie widać. Chciałem w sklepie nuningowym kupić neon ale wcisnęli mi diodę led (22zł) bo neonów nie mieli. Wiem że Spyro otrzegał przed tym ale kupowałem ją już jakiś czas temu. Faktycznie z diodą nie poszaleję. Standardowa żarówka po zdjęciu z niej tej szklanej, zielonej jakby tulejki(która zabarwia światło) daje kilka razy mocniejsze światło niż dioda a przynajmniej o niebo lepiej podświetla pokrętła. Wkurzyłem się i wywaliłem to bardziewie, wrzuciłem zwykłą żarówkę ale już bez tej zielonej tulejki i teraz mam podświetlanie takie samo jak na zagarach i przynajmniej jest pod kolor i lepiej widać oznaczenia na pokrętłach bo na zielono to czasami ciężko było cokolwiek zauważyć.
Muszę powiedzieć że zarówno ten zielony pasek z licznika jak i owo "tulejka"(nie wiem jak inaczej to nazwać) strasznie tłumią światło. Dopiero teraz wnętrze mojego Ventyla w nocy przyzwoicie świecie. Wcześniej nadrabiałem to radiem, ale czerwone klawisze z białym lekko wpadającym w niebieski wyświetlaczem w połączeniu z zielonym podświetlaniem nie wyglądało zaciekawie.
Gavel - 2006-12-02, 17:02
Ciesze się, że dzięki mnie udało Ci się troche te zegary zmodyfikować i jesteś zadowolony. Mi teraz też to się bardziej widzi niż wcześniej ale tak jak już pisałem wcześniej - to nie koniec!
Co do zdjęć nie są one niestety najlepszej jakości bo robione komórką ale jak już zabiore się do zakłądania czerwonego to porobie lepsze fotki
spyro - 2006-12-02, 18:08
Gavel napisał/a: | to porobie lepsze fotki |
Odebrałeś już cyfrówkę? BO rzeczywiście komórą to nie wychodzą dobre fotki...
Wracajac do tematu, dobrze chłopaki, że kombinujecie coś z Ventkami
WOLF1955 - 2006-12-03, 21:19
TO JA TEŻ SIĘ ZAJMĘ TYM OŚWIETLENIEM CHYBA MI KOLEGA Z PRUSZCZA POMOŻE ?
[ Dodano: 2006-12-03, 21:21 ]
TO JAK GAVEL POMOŻESZ DZIADKOWI
Gavel - 2006-12-03, 21:54
spyro napisał/a: | Odebrałeś już cyfrówkę? | A skąd miałem odebrać? Jeśli chodzi Ci o serwis w którym była chyba we wrześniu to ta historia dawno zakończyła się pomyślnie i aparacik strzela fotki jak tralala. A że robiłem komórką to dlatego, że cyfrówka raz jest u mnie a raz u Andzi i akurat jak licznik wykręcałem to była u Andzi
WOLF1955 napisał/a: | TO JAK GAVEL POMOŻESZ DZIADKOWI | Jasne że pomogę. Między innymi po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać
spyro - 2006-12-04, 00:47
Gavel napisał/a: | to ta historia dawno zakończyła się pomyślnie |
no właśnie pamiętałem że było coś ale kiedy to było to już nie bardzo
WOLF1955 napisał/a: | TO JA TEŻ SIĘ ZAJMĘ TYM OŚWIETLENIEM CHYBA MI KOLEGA Z PRUSZCZA POMOŻE ? |
Dokładnie, po to właśnie jest forum żebyśmy razem sobie pomagali na wzajem, więc na pewno Gavel pomoże
Gavel - 2006-12-11, 15:06
Jak ta nasza poczta mnie wk....
Chciałem dziś ponownie rozbierać zegary i zamontować trochę nowości ale niestety w skrzynce pusto I po co się dopłaca za ten głupi priorytet
Na osłodę pozostało mi włożenie nowego włącznika świateł, który dopiero dziś odebrałem
Na razie wszystko gra - mam nadzieje, że włącznik halogenów też ale niestety nie jestem w stanie go na razie sprawdzić bo samych halogenów na razie mi brakuje
kovval - 2006-12-11, 18:20
nooo to powazny ubytek w systemie ale popsztrykac zawsze sobie mozesz
Gavel - 2006-12-14, 19:50
Wymieniłem przed chwilą oryginalne żarówki podświetlające licznik na czerwone diody.
Efekt jest całkiem niezły ale to jeszcze nie to do czego dążę
Na razie tyle ale prawdopodobnie w poniedziałek lub wtorek zegary będą wyglądać jeszcze lepiej
Polibo - 2006-12-14, 21:17
robi się gorąco uff
zobaczymy jak się sprawdzą
i ile poświecą chodzi mi o żywotnosć
spyro - 2006-12-14, 23:55
Proszę, proszę, zmiany w toku...
Paweł J. - 2006-12-15, 22:50
eee super
BANDERAS_RR - 2006-12-16, 20:49
calkiem ciekawie widfze ze jesienno zimowe wieczory sprzyjaja przerobką
Gavel - 2006-12-18, 23:06
dziś w moja Ventka przeszła kolejny etap modernizacji
po raz kolejny wykręciłem zegary i zabrałem się za malowanie wskazówek
oto jak schły:
jak przeschły założyłem nowy nabytek
efekt końcowy już w Ventce
no i pełen lans - czerwono na białym
Już coraz bliżej do końca prac z zegarami ale jeszcze jedna modyfikacja mnie czeka i mam nadzieję, że wtedy będzie to już wyglądało tak jak sobie to wymarzyłem.
A na koniec pochwale się jeszcze, że nie tylko Spyro nakładki sobie zamówił
Slawoll - 2006-12-18, 23:25
No efekt z zegarami bardzo fajny, a mam pytanie jaką farbą malowałeś wskazówki, czy nie przypadkiem fluorescencyjną firmy model master?
Gavel - 2006-12-18, 23:41
dokładnie taką
kolor fluorescent red
Polibo - 2006-12-18, 23:53
Jakie LEDY założyłeś i jak
Gavel - 2006-12-19, 00:14
Zmieniłem tylko oryginalne żarówki na takie diodowe zamienniki więc jak już wyjmiesz zegary z auta to ich montaż jest prostszy niż wymiana żarówki w żyrandolu
Polibo - 2006-12-19, 00:21
Ile sztuk potrzeba do wymiany
Slawoll - 2006-12-19, 01:17
Dlatego zapytałem bo ja właśnie taką pomalowałem i wszystko było by ok gdyby nie mały problem, że farbka jak jest trochę cieplej to robi się "miękka" i czasami np. wskazówka od prędkościomierza przykleja się do ogranicznika i trzeba jej pomóc żeby ruszyła
Gavel - 2006-12-19, 09:32
Oj nie strasz mnie
Mi się właśnie przyklejały jak je malowałem i kombinowałem jak je odsunąć od tych ograniczników żeby wyschły spokojnie ale w końcu mi się udało.
Polibo napisał/a: | Ile sztuk potrzeba do wymiany |
Zależy co chcesz podświetlić. Dwie są do podświetlenia tarcz z góry (ale jak sam widzisz nie zdają idealnie egzaminu więc lepiej założyć neonik), no i dwie do podświetlenia tych dwóch wyświetlaczy (po jednej na wyświetlacz).
Gavel - 2006-12-19, 21:07
No na razie u mnie koniec z zegarami.
Dziś przyszły zamówione katody (dzięki Theority za pomoc w ich znalezieniu), które od razu założyłem i teraz wygląda to wszystko u mnie tak:
Przydałoby się dla lepszego efektu jeszcze przynajmniej raz albo dwa przemalować wskazówki ale dziś już mi się nie chciało i pewnie zabiorę się za to dopiero po nowym roku.
Acha! Jeszcze jedno - na żywo wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach
arlosza - 2006-12-19, 21:42
no no... czerwono mi....
spyro - 2006-12-19, 22:24
No wreszcie katody i jak widać efekt zajeb...
Slawoll - 2006-12-19, 23:53
Teraz to robi wrażenie, efekt niezły
Cytat: | Przydałoby się dla lepszego efektu jeszcze przynajmniej raz albo dwa przemalować wskazówki |
Z tym to bym nie przesadzał jak się nałoży za dużo farby to wierzch wskazówki się zmienia, robi się półokrągły.
kovval - 2006-12-20, 11:21
bomba, krotko mowiac. no to teraz mnie zagioles.
Polibo - 2006-12-20, 20:15
przemolas4 - 2006-12-22, 15:52
a mowisz wszystkim hehe ze sie kurde nie znasz. nie ladnie tak kurde klamac cwaniaczku . no to mi jescze pozostaje dokonczyc te twoje podzielniki ciepla i bedzie goood . no nie?
Gavel - 2006-12-22, 16:15
Bo się nie znam ale zanim się za to zabrałem przez wiele tygodni konsultowałem się z wieloma osobami (m.in. z Tobą ), szukałem i czytałem co nieco w necie, a przede wszystkim luki w wiedzy nadrabiam wielką chęcią "upiększenia" mojej Ventki
No i jakoś wyszło
Cieszę się, że nie tylko mi się podoba.
przemolas4 napisał/a: | no to mi jeszcze pozostaje dokonczyc te twoje podzielniki ciepla i bedzie goood . no nie? | Jasne, że będzie good
Choć pewnie wtedy znajdę sobie jakąś kolejną rzecz, która wymaga zmian
spyro - 2006-12-22, 21:03
Gavel napisał/a: | kolejną rzecz, która wymaga zmian |
Spróbuj przerobić na Cabrio
Gavel - 2006-12-22, 21:07
szyberek mi wystarczy
spyro - 2006-12-22, 21:15
No to limuzynę zrób z 3 parami drzwi
A na poważnie jak Ci się będzie nudzić to pokombinuj z audio w aucie, puść sobie nowe kabelki do głośników, od razu poczujesz różnicę... Trochę roboty, ale za to zrobisz samemu i jaki będziesz dumny z siebie.
Ja dzisiaj rozebrałem całe wnętrze Ventki, oprócz deski rozdzielczej, Wreszcie wiem dokładnie gdzie co jest w środku pod tymi plastikami i dywanikami
Gavel - 2006-12-22, 21:23
Kabelki to ja mam może nie te z najwyższej półki ale też nie te najgorsze więc na razie nie mam zamiaru ich wymieniać.
A nudzić to się na pewno nie będę bo mam co robić - np. maty podgrzewające czekają na założenie
spyro - 2006-12-22, 21:37
Gavel napisał/a: | maty podgrzewające czekają na założenie |
to się narobisz jak dziki z tymi matami... TO jest masakra rozdzielić lusterko od tego plastiku. Przechodziłem to raz i obiecałem sobie że już nigdy więcej...
Gavel - 2006-12-25, 13:13
Powiem Wam tylko jedno - Mikołaj to chyba nasze forum czyta
kovval kiedyś mi w tym temacie napisał/a: | nooo to powazny ubytek w systemie |
i oto co wczoraj pod choinką znalazłem:
przemolas4 - 2006-12-25, 14:06
a zebys wiezial ze czyta hehehe.
bynajmiej nie po raz kolejny skarpety nie?
pozdrawiam .
kovval - 2006-12-26, 17:02
dokladnie...kolejny plus forum
spyro - 2006-12-28, 00:03
Gavel napisał/a: | Mikołaj to chyba nasze forum czyta |
hehe, to dobrze
Dzolo - 2006-12-28, 17:57
Mi też coś skapneło od mikołaja
Gavel - 2007-01-27, 23:37
Dziś w końcu udało mi się znaleźć wolne popołudnie i zabrałem się za podłączenie halogenów i kierunków, bo powoli już kurz na nich w domu osiadał
Nadmienię, że nie było to dla mnie takie łatwe, bo w sumie wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu sam coś lutowałem
Na szczęście udało mi się nie pomylić "+" i "-" i wszystko już ładnie świeci
Jak nie zapomnę to jutro przy dziennym świetle porobię fotki
przemolas4 - 2007-01-28, 22:56
dawaj stary foty ...... pochwal sie jak to ci wyszlo . bo znam takich co ciut krzywo maja hehehe
Gavel - 2007-01-29, 00:13
Nie ukrywam - mi też nie wyszło to super równo ale najważniejsze że w końcu założyłem i że świecą. A na ewentualne poprawki kosmetyczne kiedyś jeszcze przyjdzie czas.
Na razie wygląda to u mnie tak:
theority - 2007-01-29, 00:31
Dzolo - 2007-01-29, 01:25
Goood
kovval - 2007-01-29, 09:26
noo oto sa halogeny, a nie te moje swietlowki jeb.....
przemolas4 - 2007-01-29, 19:09
no stary . swietna sprawa .
tylko tak dalej ziomek hehehehe
mam nadzieje , ze bed sie niezle sprawowaly .
,
Polibo - 2007-01-29, 22:07
przemolas4, ty tez czekasz na swoje klary
co a te to jednak klasyka
spyro - 2007-01-29, 22:37
Gratulacje Gavel, efekt zajeb...
Paweł J. - 2007-01-29, 22:49
mmmmm....a ile taki efekt kosztuje?????
jak dla mnie SUPER....i normalnie ten bliźniaczo (w stosunku do mnie) zadarty tyłeczek....
Gavel - 2007-01-29, 23:36
Tygrysisko napisał/a: | a ile taki efekt kosztuje????? |
Poszukaj na allegro - jest tego trochę. O ile pamiętam ceny kształtują się od ok. 200 nawet do 300... A jakie ja mam dokładnie to Ci nie powiem, bo to mikołaj mi kupił więc po dalsze informacje odsyłam do...... Laponii
Bliźniaczo zadarty powiadasz? Ciekawe ile masz niżej
Spyro przed zlotem też uważał że ma wysoko ale jak zobaczył moją Ventke w Krzeczowie to nawet mierzyć nie chciał
A tak z innej beczki to Wam powiem, że byłem dziś na przeglądzie i wszystko cacy - mogę kolejny rok Ventką spokojnie śmigać
Przy okazji dorzucę jeszcze jedną fajną fotkę z wczorajszej sesji
przemolas4 - 2007-01-30, 22:43
nie bede specjalnie tematu otwieral , tylko tu sie podkleje .
to moje zegarki po malym remaku ...... no i to na co Gavel czeka ,po zrobieniu tego zdiecia spalila sie cala czerwona sekcja ....... a ja dostalem apsolutnej ()*#^% macicy ...
panel wyladowal na scianie , a ja poszedlem sie powiesic .
Gavel - 2007-01-30, 23:14
przemolas4 napisał/a: | panel wyladowal na scianie , a ja poszedlem sie powiesic |
oj to niedobrze niedobrze
ale za to zegarki Ci fajnie wyszły - trzebaby je oblukać na żywo
przemolas4 - 2007-01-30, 23:18
podejde do tematu panela srodkowego jescze raz . na spokoj w niedziele .
wstane rano ......policze do 10ciu i zrobie .
wtedy wezme anke za d..... i pojedziemy po koszule hehehe . (to by dopiero bylo hehehe)
Dzolo - 2007-01-31, 20:07
Noo Przemek swietna sprawa z zegarami
przemolas4 - 2007-01-31, 22:27
szczerze mowiac ..... nie dokonca jest to ten efekt , o ktorym marzylem , ale na chwilke moze (prawda ) byc hhehe.
kovval - 2007-02-01, 00:41
jakich diod do paneli uzywales? wrzuc foto
Gavel - 2007-02-06, 00:24
W związku z tym, że powstał na forum nowy dział Nasze Ventki, następne prace nad swoją Ventką będę opisywał w tamtym dziale w tym temacie:
http://forum.vwvento.org/...p?p=16283#16283
Dlatego też dla porządku ten temat zamykam.
|
|