Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Pozostałe - moja Ventka też w robocie

Gavel - 2006-12-01, 18:03
Temat postu: moja Ventka też w robocie
Pochwale się, że dziś wziąłem się za samodzielne rozkręcanie Ventki ;)
Celem było dostanie się do zegarów i zobaczenie jak to wszystko wygląda od kuchni. Jak wiadomo pierwszy raz jest najtrudniejszy ale jakoś mi się udało więc jestem z siebie dumny :]
Przy okazji pozbyłem się tego okropnego zielonego koloru podświetlenia który strasznie mnie drażnił. Na razie wyszedł kolor taki żółtawy ale dla mnie i tak lepiej niż ten zielony. Ale cel do którego dążę to oczywiście czerwony :OK:
Najważniejszym faktem jest oczywiście to, że udało mi się to wszystko poskładać później do kupy i nie zostały mi żadne zbędne części (no oprócz tych na ostatniej fotce).
Byłem tak zaoferowany całym procesem, że o fotkach na początku zapomniałem ale jak zakupie niezbędne materiały to przy ich montażu postaram się nie zapomnieć wziąć aparat to może jakaś porada z tego wyjdzie :mysli:

Paweł J. - 2006-12-01, 21:04

to gdybyś mógł opisać wymianę tych ochydnych zielonych posków byłym wdzięczny bo akurat staram się wymienić podświetlanie
spyro - 2006-12-02, 02:02

Tygrysisko napisał/a:
to gdybyś mógł opisać wymianę tych ochydnych zielonych posków

Gavel poprostu je wyjął i tyle, no nie?

TO jest bardzo proste, po rozłożeniu zegarów od razu widzisz ten długi pasek (pod białym długim plastikiem z żaróweczkami, a po zdjęciu wyświetlaczy zobaczysz te malutkie paski i gotowe. Wyjmujesz je i już. Choć to połowiczne rozwiązanie bo żeby mieć jakiś fajny kolorek musisz założyć jakieś diody i ja polecam osobiście neonik jako główne podświetlenie (katoda, nie żaden niby neon z diód led).

Gavel - 2006-12-02, 10:25

dokładnie tak - tylko te folie wyjąłem
a nie jest to żadna trudność skoro robiłem to po raz pierwszy i to sam i dałem rade ;)

A, że to połowiczne rozwiązanie to się zgadzam i u mnie na pewno tak nie zostanie...

kovval - 2006-12-02, 10:33

dobrze kombinujesz gavel, mi to samo po glowie chodzi. najlatwiej byloby te zielone paski zamienic na czerwone, tylko takowych to chyba nie ma....Ale mysl, mysl, jak wroce z Norwegii, przyjade na gotowe i na bezczela wszysyko od ciebie sciagne :D
spyro - 2006-12-02, 13:16

kovval napisał/a:
najlatwiej byloby te zielone paski zamienic na czerwone, tylko takowych to chyba nie ma

Oj Kovval, jakbyś czytał wszystko na forum jak ja i Gavel to byś wiedział :-) A na poważnie nie ma i jak narazie nie zanosi się żeby były... Najlepiej neonik (prawdziwy, nie z LEDów).

Paweł J. - 2006-12-02, 13:54

UF, u mnie jest już po zabiegu. Zrobiłem dokładnie tak jak Gravel. Efekt całkiem niezły w porównaniu z tą zielenią. Jeszcze tego nie widziałem w pełnym wdzięku bo musze poczekać do nocy ale po zdjęciach Gravela widzę że jest oki. Przy okazji wymieniłem podświetlanie pokręteł od nawiewu na niebiekie(takie trochę k&%wiaste)ale zawsze jakaś ucieczka od tej zielonej monotonii. Teraz to już nic z zieleni mi nie zostało.

GRAVEL: dzięki że umieszczenie zdjęcia swoich zegarów po całym zabiebu. Gdybym ich nie widział nie zdecydowałbym się na taki krok bo wydawało mi się że będzie to beznadziejnie wyglądać, a tak...przynajmniej po części zrealizowałem swoje plany odnośnie liczników. Ja też na tym nie poprzestanę...

SPYRO: dzięki za wytłumaczenie.

[ Dodano: 2006-12-02, 13:55 ]
Kurcze dałbym Wam po "POMÓGŁ" ale chyba w tym temacie nie bardzo mogę.

kovval - 2006-12-02, 14:12

kliknij im w temacie co ty zalozyles i juz. to bolaczka tego forum. chociaz nie wiem czy gdziekolwiek da sie kliknac POMOGL nie w swoim temacie
spyro - 2006-12-02, 14:21

Tygrysisko, fajnie że CI sie udało zadziałać z zegarami, każda zmiana to plus w wyglądzie Ventki...
Paweł J. - 2006-12-02, 16:41

Zrobiło się ciemno i oblukałem na żywo jak to wygląda i musze powiedzieć że całkiem, całkiem...napewno lepiej niż wcześniej.

Za to podświetlanie nawiewów niezabardzo tzn prawie wcale go nie widać. Chciałem w sklepie nuningowym kupić neon ale wcisnęli mi diodę led (22zł) bo neonów nie mieli. Wiem że Spyro otrzegał przed tym ale kupowałem ją już jakiś czas temu. Faktycznie z diodą nie poszaleję. Standardowa żarówka po zdjęciu z niej tej szklanej, zielonej jakby tulejki(która zabarwia światło) daje kilka razy mocniejsze światło niż dioda a przynajmniej o niebo lepiej podświetla pokrętła. Wkurzyłem się i wywaliłem to bardziewie, wrzuciłem zwykłą żarówkę ale już bez tej zielonej tulejki i teraz mam podświetlanie takie samo jak na zagarach i przynajmniej jest pod kolor i lepiej widać oznaczenia na pokrętłach bo na zielono to czasami ciężko było cokolwiek zauważyć.

Muszę powiedzieć że zarówno ten zielony pasek z licznika jak i owo "tulejka"(nie wiem jak inaczej to nazwać) strasznie tłumią światło. Dopiero teraz wnętrze mojego Ventyla w nocy przyzwoicie świecie. Wcześniej nadrabiałem to radiem, ale czerwone klawisze z białym lekko wpadającym w niebieski wyświetlaczem w połączeniu z zielonym podświetlaniem nie wyglądało zaciekawie.

Gavel - 2006-12-02, 17:02

Ciesze się, że dzięki mnie udało Ci się troche te zegary zmodyfikować i jesteś zadowolony. Mi teraz też to się bardziej widzi niż wcześniej ale tak jak już pisałem wcześniej - to nie koniec! :)
Co do zdjęć nie są one niestety najlepszej jakości bo robione komórką ale jak już zabiore się do zakłądania czerwonego to porobie lepsze fotki :)

spyro - 2006-12-02, 18:08

Gavel napisał/a:
to porobie lepsze fotki

Odebrałeś już cyfrówkę? BO rzeczywiście komórą to nie wychodzą dobre fotki...

Wracajac do tematu, dobrze chłopaki, że kombinujecie coś z Ventkami :-)

WOLF1955 - 2006-12-03, 21:19

TO JA TEŻ SIĘ ZAJMĘ TYM OŚWIETLENIEM CHYBA MI KOLEGA Z PRUSZCZA POMOŻE ?

[ Dodano: 2006-12-03, 21:21 ]
TO JAK GAVEL POMOŻESZ DZIADKOWI ??

Gavel - 2006-12-03, 21:54

spyro napisał/a:
Odebrałeś już cyfrówkę?
A skąd miałem odebrać? Jeśli chodzi Ci o serwis w którym była chyba we wrześniu to ta historia dawno zakończyła się pomyślnie i aparacik strzela fotki jak tralala. A że robiłem komórką to dlatego, że cyfrówka raz jest u mnie a raz u Andzi i akurat jak licznik wykręcałem to była u Andzi ;)

WOLF1955 napisał/a:
TO JAK GAVEL POMOŻESZ DZIADKOWI ??
Jasne że pomogę. Między innymi po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać :)
spyro - 2006-12-04, 00:47

Gavel napisał/a:
to ta historia dawno zakończyła się pomyślnie

no właśnie pamiętałem że było coś ale kiedy to było to już nie bardzo :-)

WOLF1955 napisał/a:
TO JA TEŻ SIĘ ZAJMĘ TYM OŚWIETLENIEM CHYBA MI KOLEGA Z PRUSZCZA POMOŻE ?

Dokładnie, po to właśnie jest forum żebyśmy razem sobie pomagali na wzajem, więc na pewno Gavel pomoże :-)

Gavel - 2006-12-11, 15:06

Jak ta nasza poczta mnie wk.... :[ :[ :[
Chciałem dziś ponownie rozbierać zegary i zamontować trochę nowości ale niestety w skrzynce pusto :( I po co się dopłaca za ten głupi priorytet ??
Na osłodę pozostało mi włożenie nowego włącznika świateł, który dopiero dziś odebrałem

Na razie wszystko gra - mam nadzieje, że włącznik halogenów też ale niestety nie jestem w stanie go na razie sprawdzić bo samych halogenów na razie mi brakuje :bezradny:

kovval - 2006-12-11, 18:20

nooo to powazny ubytek w systemie :D ale popsztrykac zawsze sobie mozesz :)
Gavel - 2006-12-14, 19:50

Wymieniłem przed chwilą oryginalne żarówki podświetlające licznik na czerwone diody.
Efekt jest całkiem niezły ale to jeszcze nie to do czego dążę ;)

Na razie tyle ale prawdopodobnie w poniedziałek lub wtorek zegary będą wyglądać jeszcze lepiej :>

Polibo - 2006-12-14, 21:17

robi się gorąco uff
zobaczymy jak się sprawdzą
i ile poświecą chodzi mi o żywotnosć

spyro - 2006-12-14, 23:55

Proszę, proszę, zmiany w toku...
Paweł J. - 2006-12-15, 22:50

eee super
BANDERAS_RR - 2006-12-16, 20:49

calkiem ciekawie widfze ze jesienno zimowe wieczory sprzyjaja przerobką
Gavel - 2006-12-18, 23:06

dziś w moja Ventka przeszła kolejny etap modernizacji ;)

po raz kolejny wykręciłem zegary i zabrałem się za malowanie wskazówek
oto jak schły:

jak przeschły założyłem nowy nabytek

efekt końcowy już w Ventce

no i pełen lans - czerwono na białym ;)

Już coraz bliżej do końca prac z zegarami ale jeszcze jedna modyfikacja mnie czeka i mam nadzieję, że wtedy będzie to już wyglądało tak jak sobie to wymarzyłem.

A na koniec pochwale się jeszcze, że nie tylko Spyro nakładki sobie zamówił :P

Slawoll - 2006-12-18, 23:25

No efekt z zegarami bardzo fajny, a mam pytanie jaką farbą malowałeś wskazówki, czy nie przypadkiem fluorescencyjną firmy model master?
Gavel - 2006-12-18, 23:41

dokładnie taką :)
kolor fluorescent red

Polibo - 2006-12-18, 23:53

Jakie LEDY założyłeś i jak ??
Gavel - 2006-12-19, 00:14

Zmieniłem tylko oryginalne żarówki na takie diodowe zamienniki więc jak już wyjmiesz zegary z auta to ich montaż jest prostszy niż wymiana żarówki w żyrandolu ;)
Polibo - 2006-12-19, 00:21

Ile sztuk potrzeba do wymiany ??
:idea: :OK:

Slawoll - 2006-12-19, 01:17

Dlatego zapytałem bo ja właśnie taką pomalowałem i wszystko było by ok gdyby nie mały problem, że farbka jak jest trochę cieplej to robi się "miękka" i czasami np. wskazówka od prędkościomierza przykleja się do ogranicznika i trzeba jej pomóc żeby ruszyła :[
Gavel - 2006-12-19, 09:32

Oj nie strasz mnie :)
Mi się właśnie przyklejały jak je malowałem i kombinowałem jak je odsunąć od tych ograniczników żeby wyschły spokojnie ale w końcu mi się udało.

Polibo napisał/a:
Ile sztuk potrzeba do wymiany ??

Zależy co chcesz podświetlić. Dwie są do podświetlenia tarcz z góry (ale jak sam widzisz nie zdają idealnie egzaminu więc lepiej założyć neonik), no i dwie do podświetlenia tych dwóch wyświetlaczy (po jednej na wyświetlacz).

Gavel - 2006-12-19, 21:07

No na razie u mnie koniec z zegarami. :lol2:
Dziś przyszły zamówione katody (dzięki Theority za pomoc w ich znalezieniu), które od razu założyłem i teraz wygląda to wszystko u mnie tak:

Przydałoby się dla lepszego efektu jeszcze przynajmniej raz albo dwa przemalować wskazówki ale dziś już mi się nie chciało i pewnie zabiorę się za to dopiero po nowym roku.

Acha! Jeszcze jedno - na żywo wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach ;)

arlosza - 2006-12-19, 21:42

:OK: no no... czerwono mi.... :muza:
spyro - 2006-12-19, 22:24

No wreszcie katody i jak widać efekt zajeb...
Slawoll - 2006-12-19, 23:53

Teraz to robi wrażenie, efekt niezły :-)
Cytat:
Przydałoby się dla lepszego efektu jeszcze przynajmniej raz albo dwa przemalować wskazówki

Z tym to bym nie przesadzał jak się nałoży za dużo farby to wierzch wskazówki się zmienia, robi się półokrągły.

kovval - 2006-12-20, 11:21

bomba, krotko mowiac. no to teraz mnie zagioles. :achtung:
Polibo - 2006-12-20, 20:15

:OK: :[
przemolas4 - 2006-12-22, 15:52

a mowisz wszystkim hehe ze sie kurde nie znasz. nie ladnie tak kurde klamac cwaniaczku . no to mi jescze pozostaje dokonczyc te twoje podzielniki ciepla i bedzie goood . no nie?
Gavel - 2006-12-22, 16:15

Bo się nie znam ale zanim się za to zabrałem przez wiele tygodni konsultowałem się z wieloma osobami (m.in. z Tobą ;) ), szukałem i czytałem co nieco w necie, a przede wszystkim luki w wiedzy nadrabiam wielką chęcią "upiększenia" mojej Ventki :D
No i jakoś wyszło :)
Cieszę się, że nie tylko mi się podoba.

przemolas4 napisał/a:
no to mi jeszcze pozostaje dokonczyc te twoje podzielniki ciepla i bedzie goood . no nie?
Jasne, że będzie good :OK:
Choć pewnie wtedy znajdę sobie jakąś kolejną rzecz, która wymaga zmian :hahaha:

spyro - 2006-12-22, 21:03

Gavel napisał/a:
kolejną rzecz, która wymaga zmian

Spróbuj przerobić na Cabrio :dokuczacz:

Gavel - 2006-12-22, 21:07

szyberek mi wystarczy :terefere:
spyro - 2006-12-22, 21:15

No to limuzynę zrób z 3 parami drzwi :-)

A na poważnie jak Ci się będzie nudzić to pokombinuj z audio w aucie, puść sobie nowe kabelki do głośników, od razu poczujesz różnicę... Trochę roboty, ale za to zrobisz samemu i jaki będziesz dumny z siebie.
Ja dzisiaj rozebrałem całe wnętrze Ventki, oprócz deski rozdzielczej, Wreszcie wiem dokładnie gdzie co jest w środku pod tymi plastikami i dywanikami :-)

Gavel - 2006-12-22, 21:23

Kabelki to ja mam może nie te z najwyższej półki ale też nie te najgorsze więc na razie nie mam zamiaru ich wymieniać.
A nudzić to się na pewno nie będę bo mam co robić - np. maty podgrzewające czekają na założenie :)

spyro - 2006-12-22, 21:37

Gavel napisał/a:
maty podgrzewające czekają na założenie

to się narobisz jak dziki z tymi matami... TO jest masakra rozdzielić lusterko od tego plastiku. Przechodziłem to raz i obiecałem sobie że już nigdy więcej...

Gavel - 2006-12-25, 13:13

Powiem Wam tylko jedno - Mikołaj to chyba nasze forum czyta :OK:

kovval kiedyś mi w tym temacie napisał/a:
nooo to powazny ubytek w systemie :D

i oto co wczoraj pod choinką znalazłem:

przemolas4 - 2006-12-25, 14:06

a zebys wiezial ze czyta hehehe.

bynajmiej nie po raz kolejny skarpety nie?

pozdrawiam .

kovval - 2006-12-26, 17:02

dokladnie...kolejny plus forum :)
spyro - 2006-12-28, 00:03

Gavel napisał/a:
Mikołaj to chyba nasze forum czyta

hehe, to dobrze !!

Dzolo - 2006-12-28, 17:57

Mi też coś skapneło od mikołaja :mrgreen:
Gavel - 2007-01-27, 23:37

Dziś w końcu udało mi się znaleźć wolne popołudnie i zabrałem się za podłączenie halogenów i kierunków, bo powoli już kurz na nich w domu osiadał :)
Nadmienię, że nie było to dla mnie takie łatwe, bo w sumie wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu sam coś lutowałem :)
Na szczęście udało mi się nie pomylić "+" i "-" i wszystko już ładnie świeci :OK:
Jak nie zapomnę to jutro przy dziennym świetle porobię fotki :aparat:

przemolas4 - 2007-01-28, 22:56

dawaj stary foty ...... pochwal sie jak to ci wyszlo . bo znam takich co ciut krzywo maja hehehe
Gavel - 2007-01-29, 00:13

Nie ukrywam - mi też nie wyszło to super równo ale najważniejsze że w końcu założyłem i że świecą. A na ewentualne poprawki kosmetyczne kiedyś jeszcze przyjdzie czas.
Na razie wygląda to u mnie tak:

theority - 2007-01-29, 00:31

:OK:
Dzolo - 2007-01-29, 01:25

Goood :oklaski:
kovval - 2007-01-29, 09:26

noo oto sa halogeny, a nie te moje swietlowki jeb.....
przemolas4 - 2007-01-29, 19:09

no stary . swietna sprawa .
tylko tak dalej ziomek hehehehe
mam nadzieje , ze bed sie niezle sprawowaly .
, :OK: :OK: :OK: :OK:

Polibo - 2007-01-29, 22:07

przemolas4, ty tez czekasz na swoje klary
co a te to jednak klasyka !! :OK: :mrgreen:

spyro - 2007-01-29, 22:37

Gratulacje Gavel, efekt zajeb...
Paweł J. - 2007-01-29, 22:49

mmmmm....a ile taki efekt kosztuje?????

jak dla mnie SUPER....i normalnie ten bliźniaczo (w stosunku do mnie) zadarty tyłeczek....

Gavel - 2007-01-29, 23:36

Tygrysisko napisał/a:
a ile taki efekt kosztuje?????

Poszukaj na allegro - jest tego trochę. O ile pamiętam ceny kształtują się od ok. 200 nawet do 300... A jakie ja mam dokładnie to Ci nie powiem, bo to mikołaj mi kupił więc po dalsze informacje odsyłam do...... Laponii :hahaha:

Bliźniaczo zadarty powiadasz? Ciekawe ile masz niżej :D
Spyro przed zlotem też uważał że ma wysoko ale jak zobaczył moją Ventke w Krzeczowie to nawet mierzyć nie chciał :P

A tak z innej beczki to Wam powiem, że byłem dziś na przeglądzie i wszystko cacy - mogę kolejny rok Ventką spokojnie śmigać :]

Przy okazji dorzucę jeszcze jedną fajną fotkę z wczorajszej sesji

przemolas4 - 2007-01-30, 22:43

nie bede specjalnie tematu otwieral , tylko tu sie podkleje .
to moje zegarki po malym remaku ...... no i to na co Gavel czeka ,po zrobieniu tego zdiecia spalila sie cala czerwona sekcja ....... a ja dostalem apsolutnej ()*#^% macicy ...
panel wyladowal na scianie , a ja poszedlem sie powiesic . :głupek2: :głupek2: :głupek2: :głupek2: :głupek2: :głupek2: :głupek2: :głupek2: :głupek2: :beczy: :beczy: :beczy: :beczy: :beczy: :nerwus: :nerwus: :nerwus: :nerwus: :nerwus: :nerwus: :nerwus: :beczy: :beczy: :beczy:

Gavel - 2007-01-30, 23:14

przemolas4 napisał/a:
panel wyladowal na scianie , a ja poszedlem sie powiesic

oj to niedobrze niedobrze

ale za to zegarki Ci fajnie wyszły - trzebaby je oblukać na żywo :)

przemolas4 - 2007-01-30, 23:18

podejde do tematu panela srodkowego jescze raz . na spokoj w niedziele .
wstane rano ......policze do 10ciu i zrobie .
wtedy wezme anke za d..... i pojedziemy po koszule hehehe . (to by dopiero bylo hehehe)

Dzolo - 2007-01-31, 20:07

Noo Przemek swietna sprawa z zegarami :OK:
przemolas4 - 2007-01-31, 22:27

szczerze mowiac ..... nie dokonca jest to ten efekt , o ktorym marzylem , ale na chwilke moze (prawda ) byc hhehe.
:tak: :tak: :tak:

kovval - 2007-02-01, 00:41

jakich diod do paneli uzywales? wrzuc foto
Gavel - 2007-02-06, 00:24

W związku z tym, że powstał na forum nowy dział Nasze Ventki, następne prace nad swoją Ventką będę opisywał w tamtym dziale w tym temacie:
http://forum.vwvento.org/...p?p=16283#16283
Dlatego też dla porządku ten temat zamykam.