|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Włącznik ogrzewania tylnej szyby
Gavel - 2006-12-01, 18:08 Temat postu: Włącznik ogrzewania tylnej szyby To w zasadzie nie jest żaden problem ale ciekawostka.
Grzebałem dziś trochę w Ventce (zainteresowanych odsyłam do innego tematu) i rozebrałem też z ciekawości środkowy panel i zaciekawiło mnie dlaczego do włącznika ogrzewania tylnej szyby idą aż 4 przewody? Może moje pytanie jest całkowicie bez sensu bo na prądzie to ja się specjalnie nie znam ale wydawało mi się że do takiego włącznika wystarczyłyby tylko 2 kabelki. Skąd w takim razie 4?
Jedyne co mi do głowy wpadło to to, że 2 pozostałe kable mogłby służyć do podgrzewania lusterek ale moje lusterka nie ma mają elektryki
Czy to może być tak, że instalacja do lusterek jest położona standardowo i gdzieś te kable po prostu się kończą czy wogule błądzę i nie tędy droga?
gucio - 2006-12-01, 18:47
Widzisz kolego i tu masz racje Tak do lusterek . Kup na Allegro sobie maty podgrzewajace lusterka
jaca - 2006-12-01, 20:05
gucio, ja bym sie z toba nie zgodzil
po 1 dwa przewody sa do tylniej szyby
po 2 nastepne 2 sa do podswietlenia wlacznika ktory ma oddzielne zasilanie z regacja
gucio - 2006-12-01, 20:40
nie mozliwe
Gavel - 2006-12-02, 00:11
Wydaje mi się że jaca ma jednak racje. Że też na to nie wpadlem
Cieńsze przewody pewnie są do podświetlenia jednej żarówki i są połączone z resztą tego typu bajerów, a te grubsze pewnie podświetlają tą drugą i idą do szyby.
gucio napisał/a: | Kup na Allegro sobie maty podgrzewajace lusterka |
Szukałem kiedyś, patrzyłem przed chwilą i jakoś nie mogę na takowe natrafić. Mógłbyś mi wskazać jakieś dokładne miejsce gdzie można takowe kupić bo myślę już o tym od kilku miesięcy.
spyro - 2006-12-02, 02:15
Gavel napisał/a: | patrzyłem przed chwilą i jakoś nie mogę na takowe natrafić |
Oj Gavel, źle szukasz: Np tutaj:
http://www.allegro.pl/ite...am_gb_10s_.html
http://www.allegro.pl/ite...z_je_miec_.html
A ja mam pytanie w tej sprawie w takim razie. Jak ostatnio jakiś czas temu zdjąłem boczki od drzwi to zauważyłem coś dziwnego, tzn że do moich lusterek idą jakieś kable, a nie mam podgrzewanych, co to może być? Kable są dość grube i wędrują do samych lusterek...
Poldi - 2006-12-02, 10:05
Ale elektryczną regulacje lusterek masz?... chyba z tąd te kable
Gavel - 2006-12-02, 10:38
jak masz elektryczna regulacje to masz i podgrzewanie - to zawsze idzie w parze - jeszcze się nie spotkałem żeby fabryka wypuściła jedno bez drugiego
Spyro dzięki masz plusa. Na prawdę nie umiałem tego znaleźć. Baran ze mnie ale coż - dobrze że są klubowicze
ali - 2006-12-02, 11:36
ja mam elektrycznie sterowane lusterka i nie są ogrzewane. A znajomy np. ma 4 elektryczne szyby a lusterka ma manualne i też bez ogrzewania. To jest dopiero głupie wyposarzenie.
kovval - 2006-12-02, 11:56
ja mam pelna elektryke, ale nie grzebalem przy lusterkach , to nie wiem czy ida kabelki do podgrzewu... i dzieki spyro za matki, tez zamierzam to zalozyc
spyro - 2006-12-02, 13:27
Gavel napisał/a: | Baran ze mnie ale coż - dobrze że są klubowicze |
nie przesadzaj, wiem że czasami ciężko coś znaleźć na Allegro a kto inny znajduje w 5 sekund Nie ma sprawy, cieszę się, że mogłem pomóc...
Poldi napisał/a: | Ale elektryczną regulacje lusterek masz? |
Nie mam niestety, dlatego też dziwi mnie że do lusterek idą kable, Nie mam ani ogrzewanych ani elektrycznie regulowanych lusterek.
kovval napisał/a: | i dzieki spyro za matki, tez zamierzam to zalozyc |
Czyli Kovval masz elektryczne, ale nie podgrzewane?
kovval - 2006-12-02, 13:33
no mam elektryczne tylko.... narazie
spyro - 2006-12-02, 13:55
kovval napisał/a: | no mam elektryczne tylko.... narazie |
Gavel napisał/a: | to zawsze idzie w parze |
jednak nie...
Chociaz Kovval ma zupełnie inną Ventkę, kierownica od Golfa IV, brak poduszek (to jest dla mnie najdziwniejsze), więc możliwe i to nie będzie regułą...
kovval - 2006-12-02, 14:10
ale nie patzrylem w srodku lusterka, moze juz kable sa pociagniete, tylko samej maty brakuje
rav - 2006-12-02, 17:00
Świetna sprawa taka mata grzewcza. Chyba sobie kupię i zainstaluję bo kosztuje grosze. Ciekawe tylko jakie przeszkody w montażu napotkam bo to, że napotkam, to pewne. Zawsze tak jest...
A wracając do tego wyłącznika, to kiedyś go rozbierałem i jest jak jaca napisał czyli dwa cieńsze to podświetlenie symbolu wyłącznika, a konkretnie mała dioda LED zielona, natomiast dwa grubsze przewody, to obwód podgrzewania szyby, dodatkowo jest w środku wyłącznika kontrolka (zwykła żarówka), która świeci po załączeniu grzania. Jakby ktoś czasem chciał ją wymienić, to ostrzegam, żeby otwierać go ostrożnie, bo chwila nieuwagi i wyskoczą ze środka dwie małe sprężynki no i sobie potem można szukać Cóż, taki mechanizm.
Gavel - 2006-12-02, 17:07
kovval podejrzewam, że Ty jednak masz podgrzewane tylko jeszcze o tym nie wiesz
spyro - 2006-12-02, 18:10
rav napisał/a: | Ciekawe tylko jakie przeszkody w montażu napotkam |
główną przeszkodą będzie odseparowanie szkła lusterka od tego plastiku pod spodem, do któego szkło jest przyklejone, To jest masakra żey to zrobić, wiem jak mi zbili lusterko ie się namęczyłem z tym badziewiem. A jak już to pokonasz to idzie jak z płatka - bezproblemowo...
jaca - 2006-12-02, 18:44
ja mam elektryczne i nie mam podgrzewanych lusterek
Gavel - 2006-12-02, 23:05
bo Ty masz inne lusterka
jaca - 2006-12-03, 09:59
Gavel, ale elektryka jest orginal i jak by byly dodatkowe kable to bym kupil z podgrzewaniem
Slawoll - 2006-12-03, 10:27
spyro napisał/a: | Główną przeszkodą będzie odseparowanie szkła lusterka od tego plastiku pod spodem, do któego szkło jest przyklejone |
To fakt przerabiałem temat montażu mat i bez zakupu nowej szybki się nie obyło dlatego chyba lepiej od razu kupić wkłady lusterek z zamotowaną matą. Prawdopodobnie bilans wyjdzie na zero
Odnośnie samego motażu to robota nie jest skomplikowana ale bardzo czasochłonna jak chce się dobrze przewody pociągnać to trochę rozbierania jest.
|
|