Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - rosnace spalanie

krzys9262 - 2010-08-15, 13:20
Temat postu: rosnace spalanie
cześć. problem polega na tym ze na wolnych obrotach silnika spalanie ciagle rosnie dochodzi do 99.9 i tak sie trzyma... dopiero jak zaczne jezdzic to spada nawet do 5.8 ... czy nie powinno byc na odwrót?? silnik 2E, przepływomierz przekładałem od kolegi i jest to samo...
astaroth - 2010-08-16, 09:51

Na jakim biegu masz te 99.9 ? Pewnie na pierwszym, więc nie dziwne, najlepsze, najmniesze spalanie jest na najwyższym biegu, przy optymalnych obrotach, czyli gdy nie żyłujesz silnika :)
krzys9262 - 2010-08-16, 11:52

podczas postoju na luzie i wolnych obrotach silnika jest to nieszczesne 99.9l
Gavel - 2010-08-16, 12:45

zakładam że to spalanie odczytujesz z MFA
jeśli tak to się nie przejmuj bo wszystko jest ok :OK:
Wartość którą widzisz na wyświetlaczu to nie jest spalanie chwilowe tylko ilość spalonego paliwa (którą podaje komputer) podzielona przez ilość przejechanych kilometrów dlatego jak tylko ruszysz i stoisz na luzie to silnik cały czas spala jakąś tam ilość paliwa i co chwila dodaje to do siebie, a że przejechanych kilometrów masz ciągle tyle samo (blisko zera) dlatego wartość na wyświetlaczu szybko rośnie aż do 99,9.

krzys9262 - 2010-08-16, 13:01

ok wielkie Dzieki leci plusik :oklaski: , wynik własnie odczytywałem z MFA i sie troche przeraziłem, ale dobrze ze nie ma na to co zwracac uwagi , odrazu mi ulzyło :hejka: a czy ktos z Was przełaczał MFA w tryb serwisowy??