Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - REGULACJA ZAWIESZENIA

aras575 - 2006-12-04, 19:16
Temat postu: REGULACJA ZAWIESZENIA
witam
mam malutki kłopot z wyrególowaniem kątów zawieszenia przedniego w moim ventylku. wymieniłem przednie amorki i chyba coś jest $*^%*&%( z kątami koła bo niby nic sie nie dzieje na drodze w czasie jazdy ale podczas hamowania strasznie gubi przyczepność. pytałem juz koleżki czy jest jakis sposób garażowy taki bez przyrządów na ustawienie tych kątów i powiedział że trzeba popuścić śróby mocujące amorek do piasty i odciągnąć piastę jak najbardziej w dół bo na uchwycie od wahacza jest u góry podłóżny otwór i jak sie ją odciągnie i skręci w tej pozycji to powinno być ok. tylko że od strony pasażera jest tak jak od strony kierowcy w uchwycie piasty na górnej śróbie podłóżny otwór a w uchwycie amorka na dolnej jeszcze jeden i w ten sposób łatwo mozna przedobrzyć kąt. macie może jakiś sposób na to??

browar1 - 2006-12-04, 20:15

stacja kontrolii pojazduw i niebaw sie wto sam to tylko tak prosto wyglonda i nieradze bawic sie samemu bo bendziesz widzial skutki po oponach ja ci radze zrub to w jakeis firmie nieduzo zaplacisz ale bendzie ok pozdrowienia
jaca - 2006-12-04, 20:23

mozna na klepki ale to stara metoda i tak piszac to na forum to jest troche zawile
jec na laserowe ustawianie bo szkoda opon ŻYCIA co najwazniejsze
mogles tez na stare punkty ustawic i by bylo dobrze

spyro - 2006-12-04, 22:29

Popieram przedmówców to jest Twoje życie i nie warto na tym oszczędzać, pojedź do jakiegos nowoczesnego warsztatu (nie Pana Czesia co ustawi ci ręcznie w garażu), zaplacisz parę groszy a będziesz miał pewność że wszystko jest GIT a patrząc finansowo szybko się zwróci wydana kasa bo zaoszczędzisz na oponach.

Ja za pełną geometrię zapłacilem 120 zł. I jest super.

jaca - 2006-12-04, 23:38

w ostródzie robia za 60 zł
wiec nie warto samemu grzebac

przemolas4 - 2006-12-04, 23:44

popieram przedmowcow.
daj sobie spokoj chlopie. ja to kiedys tez robilem na sznurek , ale tak naprawde zadna z tych komunistycznych metod nie jest dobra. nie ta era.
proponuje do fachowcow.

Gavel - 2006-12-05, 00:12

no proszę jaka zgodność na forum zapanowała :) wszyscy fachowców proponują ;)
ale nie ma się co dziwić - geometrię warto zlecić fachowcom

a tak wogule to aras575 witaj na forum i w miarę możliwości zaglądaj częściej :OK:

spyro - 2006-12-05, 00:40

jaca napisał/a:
w ostródzie robia za 60 zł

za pełną geometrię? W Łodzi 70 kosztuje ta najprostsza ale po wymianie przekładni musiałem zrobić pełną. Samo sprawdzenie to 50 zł, więc u Ciebie Jaca jest bardzo tanio...

jaca - 2006-12-05, 17:30

to normalna cena sa tansi nie polecam
MAPET - 2006-12-07, 16:54

bzdury ci jacys koledyz gadaja ze odkrecic pociagnac i bedzie dobrze.. to bezsens! I CO DALEJ BEDZIE ZLE USTAWIONE! musi byc przyrzad ktory zmeirzy kat pochylenia kola.. zgadza sie tak sie przestawia ale nei jestes w stanie zmierzyc i ustwaic pochylenia kola bez przyrzadu...

jedz na ustawienie calej geometrii tj zbierznsoc i katy...

ja place 30 zl za wszystko i robie to 2 razy do roku ale to inna bajka i moj staly mechanik ;)

spyro - 2006-12-08, 00:51

MAPET napisał/a:
ja place 30 zl za wszystko

Na komputerze, czy ręcznie?

MAPET - 2006-12-08, 09:14

po 1 ustawieniu strickto komputerowym nie wierze tym uradzeniom do konca :(

to robie u kolesia na ustawianiu jakby recznym ale laserowym ( bo sa tez na linki i inne pierdy)

ma dosc dobry ten sprzet i co wazne obrotnice pod przednimi kolami czego czasem mechanicy nei maja wiec nei wiem jak sa w stanei dobrze ustawic zbierznosc... nabijaja ludzi w butelke!

jaro - 2006-12-08, 16:10

witam,polecam robic najpierw ustawienie wszystkich kątow i dopiero na koncu zbieznosc, najlepiej laserowym przyzadem 4 glowicowym.Odradzam wszystkie stare narzedzia pomiarowe na linki itd
spyro - 2006-12-11, 22:40

MAPET napisał/a:
ustawieniu strickto komputerowym nie wierze

to dziwne, o komputer się nie pomyli a człowiek tak... Poza tym ten komputer sam nie zrobi wszystkiego i tak człowiek jest niezbędny :-)
jaro napisał/a:
Odradzam wszystkie stare narzędzia pomiarowe

popieram w 100% trzeba iść za postępem a nie stać w miejscu, naprawdę to jest niebo a ziemia w stosunku do starszych metod...