|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Roznica pomiedzy sprzeglami golf i vento - sachs
bradley - 2010-09-13, 22:43 Temat postu: Roznica pomiedzy sprzeglami golf i vento - sachs Do silnika 1Z pasuje sprzeglo z 1Z tudziez z G60 bo to to samo o numerze sachs 3000 332 001. Jednak w katalogach podaja, ze pasuje do golfa 3 i innych pojazdow jednak brak w niej Vento. Do Vento jest numer sachs 3000 426 001.
Oba samochody maja ten sam silnik, tak samo ulozony, taka sama skrzynie (ASD), srednice sprzegla 228mm, i 28 zebow.
Roznice juz znalazlem w katalogach sachsa.
Wynika z tego, ze zestawy sprzegiel o powyzszych numerach sa takie same, a roznia sie samym dociskiem. Tarcza sprzeglowa i reszta jest taka sama, docisk inny.
Czy to oznacza, ze kolo zamachowe w silniku 1Z Vento jest jakies inne? Ze nie da sie zamontowac z tego powodu docisku dla golfa jesli tarcza sprzeglowa jest ta sama?
sebastian - 2010-09-14, 16:00
bradley, dziwne właśnie, ale tylko Sachs rozgranicza osobno dla MK3 i osobno dla Vento. Inni producenci, jak np. LUK, Valeo mają zastosowanie w obu modelach już. Dla sachsa jest jeszcze dla danego modelu drugi rodzaj sprzęgła jako wersja wzmocniona. Ale pomijając to, w sumie to pojęcia nie mam, dlaczego tak jest, może jakiś kumaty sprzedawca w sklepie by potrafił odpowiedzieć na to pytanie, albo zwrócić się bezpośrednio do samego producenta, tudzież Sachsa.
bradley - 2010-09-14, 20:11
Ponoc docisk z golfa nie ma jednego otworu ktore vento ma. Normalnie jaja, to Sachs specjalnie robi sobie trudnosc i wystawia drugi zestaw skoro moglby zrobic jeden otwor i sprzedawac dla wszystkich aut.
slaw71 - 2010-09-14, 20:21
mówiłem Ci ,bierz LUK-a
bradley - 2010-09-14, 20:25
Jak pisalem Napisalem do sprzedawcy z allegro, ktory sprzedaje sprzeglo LUK (tarcza, docisk, lozysko), narazie brak odzewu ;p
http://allegro.pl/show_item.php?item=1197716028 o takie
sebastian - 2010-09-14, 20:37
bradley napisał/a: | Sachs specjalnie robi sobie trudnosc |
A niech Ci padnie silnik, kupisz nowy, taki sam, ale już nie z vento, a od Golfa. I później będziesz chciał kupić sprzęgło i co potem? Zonk Niektórzy na prawdę chyba nie potrafią się dogadać.
Paweł J. - 2010-09-14, 22:37
slaw71 napisał/a: | mówiłem Ci ,bierz LUK-a |
Miałem LUka w oryginale i teraz mam LUKa w zamienniku, nie było rozróżnienia między golf/Vento....tak samo masz z amorkami. tylko Sachs wprowadza rozróżnienie, którego nawet oryginały nie mają.
bradley - 2010-09-25, 08:30
Zamowilem sprzeglo, ktore wg katalogu LUK`a mialo pasowac do Vento. Lecz gosc ze sklepu poprosil o VIN i wyszlo jeszcze co innego.
Padlo na numer LUK 623 1089 00 sprzeglo montowane w Toledach, Cordobach, Octaviach
|
|