Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zabezpieczenie pod³ogi - PORADY

arek07 - 2010-09-21, 18:36
Temat postu: Zabezpieczenie pod³ogi - PORADY
Jutro mam zamiar wyj±æ ca³y ¶rodek i zabezpieczyæ go :] Spodu jeszcze nie konserwowa³em ale te¿ mam zamiar tylko dzieñ lub dwa pó¼niej bo nie mam zbytnio innej mo¿liwo¶ci :(

Proszê o poradê jak najlepiej i czym to zrobiæ?
Ile warstw? Jaki podk³ad zastosowaæ je¶li wyczyszczê rdze do blachy?
Czy nic sie nie stanie jak wiertark± bede czy¶ci³ rdze oczywi¶cie z odpowiedni± nak³adk±? ¦rodek siê przez to pobrudzi?

Z góry dziêki za pomoc bêde robi³ to pierwszy raz st±d te pytania :P

aro1120 - 2010-09-21, 18:49

¶rodek sie przez to zabrudzi od zewnatrz czy od wewnatrz chcesz konserwowac ??

ja jestem w trakcie konserwacji kupi³em sobie mase uszczelniajaca boll, ¶rodek do konserwacji razem z pistoletem tez boll, i baranka do progów tez boll :D do tego podk³ad "czerwony" nobilesa. Zacza³em od rozebrania ¶rodka i najpierw w srodku wszystko wysprzata³em znalaz³em 2 wgniecenia to je wypuka³em i zamalowa³em podk³adem a potem zwyk³a czarna farba( bo uwazam ze jak pod³oga zdrowa to nie ma co nawalac ton konserwacji od srodka tym bardziej ze mam jasna tapicerke i nie chcia³bym zeby mi gdzies jakas plama sie pojawi³a od ¶rodka do konserwacji ktory nie zastyga na dobre) potem przeszed³em do strony zewnetrznej wczesniejsze wgniotki wyczyscilem wiertarka z taka druciana nak³adka do go³ej blachy odt³u¶ci³em na to podk³ad masa uszczelniajaca i na to boll konserwacja i tak po ca³ej pod³odze : ] najwiekszy ból to sciagniecie baku paliwa na ktore sie uparlem ale wszystko sie da rade zrobic ;)

arek07 - 2010-09-21, 19:06

najpierw chcê zabezpieczyæ wnêtrze ;)
aro1120 - 2010-09-21, 19:12

a rozebra³es juz ?? masz pewnosc ze jest w miare czy jutro rozbierzesz a tam ser szwajcarski moze byc??
Pawe³ J. - 2010-09-21, 19:52

arek07 napisa³/a:
wyczyszczê rdze do blachy?

To nie jest tak hop-siup. Je¶li widzisz rudzielca to niestety na 90% stawiam ¿e po obczyszczeniu zostanie dziura.

Moja rada....wywal wszystkie gumowe ¿a¶lepki, je¶li w miejscach po nich bêdzie rudy to wyczy¶æ i zapaciaj konserwacj±, poczekaj kilkana¶cie minut a¿ konserwacja lekko przyschnie i wci¶niej te gumki i zabezpiecz je ca³e z obu stron a potem ca³± pod³ogê i ¶migaj d³ugo. Ja tak zrobi³em 2 lata temu i pod³oga jak dzwon za to wcze¶niej dorobi³em siê kilku dziurek i mia³em problemy z wilgoci±. Wczesniej robi³em to zwyk³ym stalochronek a teraz mas± do zabezpieczeñ podwozia firmy APP pod pêdzel, w takiej puszcze

Osobi¶cie uwa¿asz ¿e przy pod³odze nie ma co siê bawiæ w odrdzewiacze i utwardzacze, wystarczy czysta-zdrowa blacha i konkretne zabezpieczenie i bêdzie na d³uuuugo ok.