|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Oznaki nie szczelnosci instalacji
rafal3rf - 2010-09-27, 10:23 Temat postu: Oznaki nie szczelnosci instalacji Mam pewne obawy co do szczelnosci układu ;/
autko ma problemy z przełaczeniem na gaz po postoju
Silnik ciepły, ruszam, obroty wzrosną przełączy się na gaz i gasnie
Nastepna sytuacja: gasze silnik i po chwili znów odpalam, ruszam bez zadnech problemów
jak dlamnie to gdzies powoli gaz ucieka, czy to normalne a ja sie tylko wkręcam
Paweł J. - 2010-09-27, 11:22
A śmierdzi gazem
rafal3rf napisał/a: | autko ma problemy z przełaczeniem na gaz po postoju |
Miałem tak przez ok 2 tygodnie, jak się okazało parownik wymagał regeneracji i wszystko wróciło do normy.
rafal3rf - 2010-09-27, 11:35
nie smierdzi, i spalanie to trasa 10 miasto 12 tez wydaje mi sie w normie
Paweł J. - 2010-09-27, 15:47
rafal3rf, a ile zrobiłeś km na tej instalce
rafal3rf napisał/a: | trasa 10 |
trochę dużo jak na trasę
rafal3rf - 2010-09-27, 19:20
zebym ja to wiedział ile jest na instalacji chodzi o dynamiczna jazde ja emeryt nie jestem wiec mysle ze dyszka to daje rade oglnie to zastanawiam sie czy to jest przez nie szczelnosc wiec moze ktos tak juz miał lub ma cały czas i to jest normalne
Paweł J. - 2010-09-27, 19:31
mi po regulacji w cyklu mieszanym z przewaga trasy wyszło 9.3-9.4 L/setkę i powiem, że jestem średnio z tego zadowolony, ale ponoć jest 1000km na ustawienie się kompa, więc puki co czekam. chodź przyznam że jazda spokojna
rafal3rf napisał/a: | oglnie to zastanawiam sie czy to jest przez nie szczelnosc wiec moze ktos tak juz miał lub ma cały czas i to jest normalne |
Gdybyś miał nieszczelność to byłoby czuć gaz, szczególnie w czasie jazdy.
rafal3rf napisał/a: | zebym ja to wiedział ile jest na instalacji |
No własnie....a membrany w parowniku mogą już po 70 tys km paść.
Mi przez ponad tydzień gdy membrany już siadły na maxa, pomagała następująca czynność. Przekrecanie kluczyka na zapłon, wrzucenie na gaz (słychać zawór w butli), przerzucam na benę i dopiero odpalam. Auto potem lepiej przerzucało się na gaz....zamiast gaśnięcia było tylko szarpanie.
Chodź u mnie gdy parownik nie domagał, w cale dużo furak nie palił....tzn nie mierzyłem ale nie było widać drastycznych zmian.
rafal3rf - 2010-09-27, 21:20
zastanawiałem sie nad wymianą membran ale wydaje mi sie ze nowy reduktor bedze lepszą opcją bo nowy kosztuje 159 na allego a gumy 50 a zawsze moze cos pójscia nie tak
oponki 205 i przelot tez mi zwieksza spalanie xD
Paweł J. - 2010-09-27, 21:41
rafal3rf napisał/a: | nowy reduktor bedze lepszą opcją bo nowy kosztuje 159 na allego a gumy 50 a zawsze moze cos pójscia nie tak |
Fakt...tanie graty masz do gazu, 40-50% ceny tej co u mnie
rafal3rf napisał/a: | a zawsze moze cos pójscia nie tak |
Nie jest to trudne....najwięcej czasu zajmuje czyszczenie parownika. Chodź jeśli wymienisz reduktor czy zrobisz regenerację, trzeba jechać na ustawienie instalki....mi chodziło ok ale co z tego jeśli spalanie w cyklu mieszanym skoczyło o dobre 3 L gazu na setkę.
twety100 - 2010-09-27, 22:41
mialem podobne objawy w poldolocie i okazało się że cewka zaworu w butli słabła poczym padła i przestał na gazie chodzić
rafal3rf - 2010-09-28, 19:21
hehe to jak mi przestanie chodzic to bede wiedział gdzie szukac
panowie wsumie mam jeszcze jedno pytanie : na 4 biegu gdy dojdzie do 3 tysiecy to łapie muła i trzeba odpucic gaz i jeszcze raz depnąć, nie zawsze ale czesto ... wiecie co to moze być ??spotkaliscie sie juz z czyms takim oO ? bardzo irytujące
|
|