Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - problem z biegami

tomek1051 - 2010-10-09, 22:27
Temat postu: problem z biegami
Witam. Mam problem z wrzuceniem 3 biegu i czasami 4. tak jakby cos blokowalo. Dodam,ze gdy auto stoi nie odpalone to wszystkie biegi wchodza idealnie. Jeden mechanik stwierdzil,ze wina ciezarka,ktory odpowiada za zmiane biegow bo jest luzny a drugi,ze to wina synchronizatora biegu i zeby wymienic cala skrzynie. Pewnie jesli bym pojechal do trzeciego to jeszcze inaczej by to zdiagnozowal. Moze ktos z Was borykal sie z podobnym problemem i podzieli sie cennymi informacjami?
Raziel500 - 2010-10-09, 23:05

oleju dość????
sebastian - 2010-10-09, 23:10

Proponowałbym najpierw zacząć od sprawdzenia oleju w skrzyni, a jakby było ok, to spróbować wyregulować cięgna od zmiany biegów... (czasami wymiana oleju pomaga...)
tomek1051 - 2010-10-10, 11:51

Stan oleju jest ok. Kilka miesiecy temu kupilem to auto i przy wymianie paskow filtrow itp mechanik mial wymienic olej w skrzyni ale przy odbiorze powiedzial,ze nie wymienial bo oleju jest dosc i nie ma potrzeby wymieniac. I tak dopiero na wiosne zamierzam cos z tym zrobic,wiec jak nie zapomne to napisze co to bylo. Teraz chcialem tylko sie dowiedziec czy ktos z Was mial juz taki problem. Dzieki za odpowiedzi
bradley - 2010-10-10, 15:22

Co do ciezarka to ja sie go calkiem pozbylem bo przez niego uwalila mi sie dzwignia od wybieraka. Mam webasto i waz chlodniczy klinowal sie o ciezarek, w koncu sie wyrobilo i dzwignia pekla i nie moglem wrzucic zadnego biegu nawet gdybym chcial pod maska go wrzucic. Ciezarka byc nie musi, biegi wchodza tak samo ;)

Wyregulowac na cieglach mozna. Jedna linka odpowiada za ruchy lewarka na boki, druga do tylu i przodu.
Caly ten uklad lewarka i wybieraka to straszna kupa. Skok lewarka kilometrowy i precyzji zadnej.

przemo8312 - 2010-10-12, 09:06

Mialem podobna sytuacje tylko z 1. Tez mialem stan oleju w skrzyni. U mnie pomogla regulacja na linkach. Tylko uwazaj jak bedziesz regulowal bo tam wystarzczy przesunac linke o pare mm.