|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - 2.0 8v Gaśnie.Tarpie. Nie trzyma niskich obrotów
fafal_92 - 2010-10-22, 09:31 Temat postu: 2.0 8v Gaśnie.Tarpie. Nie trzyma niskich obrotów Witam.Jestem posiadaczem VW jetty sprowadzonej ze stanów w 2 litrowym silniku. Mam problem z niskimi obrotami.Przy odpalaniu od razu gaśnie wcale nie trzyma obrotów. Lecz gdy odpala się i automatycznie dodaje gazu wchodzi na obroty i na wysokich jest ok. lecz gdy się odpuści gaśnie. Podobnie jest w trakcie jazdy: powyżej 2500 obr rozpędza się normalnie lecz gdy chce się jechać jedną prędkością tarpie.Przy ruszaniu trzeba dodawać dużo gazu i ruszać z pół sprzęgła, inaczej gaśnie. Dodam iż takich objawów nie ma cały czas są one mniej więcej przy 60% odpaleń auta. Najgorzej jest gdy jest wilgotno lub po jeżdzie w deszcz. Posiadam w samochodzie gas sekwencyjny na gazie i na bęzynie dzieje się to samo. Jeździłem po mechanikach i żaden nie wie co to jest. Na komputerze wyświetla się 3 błędy
16684 p0300
16685 p0301
16687 p0303
Wiem ze 2 z oznaczają wypadanie zapłonów tylko nie wiem co zrobić aby tego nie było.
Jakby coś to pomogło to świece i przewody są założone nowe.
Prosił bym o pomoc bo już nie wiem co robić z tym samochodem;/
samurai - 2010-10-27, 10:16
Witam,
miałem też podobny problem. Przebicie miał jeden kabel WN, później padł czujnik temperatury (czarny). Objawy też były dziwne, łącznie z wyłączaniem się klimy.
Za trzymanie obrotów odpowiada silniczek krokowy - spróbuj od kogoś pożyczyć - bo objawy, które opisałeś na niego wskazują. Spróbuj też wymienić kopułkę i palec - jeśli są stare. Cewka również może mieć wariacje. Czujnik Halla też może szwankować.
Kombinacji sporo, ale zacznij od podmiany silniczka krokowego.
Powodzenia, bo ja już byłem na skraju wytrzymałości, ale upór się opłacił i moja Jetta to inne autko teraz.
D_M_C_ - 2010-10-27, 12:28
samurai napisał/a: | Czujnik Halla też może szwankować. |
To raczej bym wykluczył. mi czujnik halla padł bezobjawowo. auto zgasło podczas jazdy i już nie dało się uruchomić.
|
|