|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Pompa schodzi z tego swiata ?
klimur - 2006-12-18, 18:32 Temat postu: Pompa schodzi z tego swiata ? Witam
Ponownie bawie sie z Vento w co mi wymienisz jak mi zdiagnozujesz problem... Od kilku dni mam ciezki dylemat, Ventowski stanowczo odmawia wspolpracy na benzynie. Po przestanej nocy pali (z oporami) po 3-10 razie i po kilkunastu sekundach, jezeli silnik jest cieply pali za 1-2 razem aczkolwiek obroty zaraz spadaja i zdarza mu sie zdechnac... w trasie po przelaczeniu z gazu na benzyne jest automatyczne odciecie i nawet na moment nie zalapie. Na gazie nie ma absolutnie jakichkolwiek problemow, dziala jak zloto. U gazownika sprawdzilem komputer - wszystko jest ok, filtr paliwa wymieniony, kopulki, swiece, palec - nowki. Problem z imobiliserem rozwiazalem i wszystko jest ladnie zakonczone bezpiecznikiem i (teoretycznie) nie powinno miec wplywu. Dzisiaj bylem na pomiarach cisnienia z pompy - jest zero, nie idzie nic, skapnelo doslownie kilka kropel - ale slchac ze pompa pracuje i miesza paliwo. Teraz glowne pytanie, przekopalem sie przez forum i wszystko wskazuje na pompe, ale z racji ze przekladka kosztowalaby mnie kolo 300 zl - nie mam checi ani nerwow bawic sie w wynalazki z allegro zastanawiam sie czy nie ma jakiegos sterownika lub zasadzki ktory moglby powodowac to zjawisko ?
Z gory dziekuje
pozdrawiam
T.
tomala2301 - 2006-12-18, 21:15
Wymieniaj pompe i będzie ok , jak na pomiarach ciśnienia nic nie wskazało no to pompa do bani , raczej nie polecam kupna na allegro pompy , jak masz jakiegoś znajomka co pracuje w hurtowni motoryzacyjnej to załatwi Ci taniej pompe nową .
klimur - 2006-12-18, 21:51
mam mozliwosc nabycia za 250 zl nowke pompe zdielana in germany... mam nadzieje ze pozipie nieco... kilkukrotnie sparzylem sie na patentach z allegro i powiedzmy ze traktuje to jako brzytwe ktorej i tak sie nie zlapie jak bede tonal (zapozyczal sie) ;]
dzieki za pomoc
spyro - 2006-12-19, 22:59
Czemu aż 300 zł za przełożenie pompy paliwa. To 30-70 zł max... Zaś pompa z Allegro, ma takową marmarek już jakis dłuższy czas i nie narzeka A cena bardzo niska.
igi - 2006-12-19, 23:05
ja pompe kupiłem na allegro z rachunkiem i z gwarancją ze ma działac za 96zł za przesyłke zapłaciłem 16 zł z groszami a przelozenei to pryszcz ze tak powiem
spyro - 2006-12-19, 23:07
A co do gwarancji, jak już kiedyś pisałem, to nie zależnie czy dasz za nią 100 zł na Allegro czy 1200 w serwisie ASO to i tak nikt ci ni uzna nic na gwarancji, zawsze napiszą, że wina paliwa itp.
igi - 2006-12-19, 23:14
nie no nei o to chodzi napewno nei uznają gwarancji ale uznają to ze poprostu na sucho nawet nei ruszyła albo jak nei poasuje to ci wymienią tak mi powiedzieli jak dzwonielm
klimur - 2006-12-20, 13:44
pompe mam za 250 zl, za wymiane dam gora 50 zl... sam nie mam czasu/checi/umiejetnosci zeby sie za to zabierac, wole dac znajomemu pare groszy niz samemu sie dusic i liczyc na to ze uda mi sie to zreanimowac ;] co do ceny to poszedlem zgodne z opinia znajomego ktory serwisuje golfy i vento nie warto sie wbijac w najtansze rozwiazania - licze na to ze rozwiazanie nieco drozsze i produkcji niemieckiej a nie zgrabnorekich chinczykow wytrzymaja mi dluzej i beda mniej awaryjnie. dodatkowo i tak mam zamiar wrzucic wylacznik pompki za 20 zl wiec obciazenie znacznie jej spadnie...
spyro - 2006-12-20, 15:00
klimur napisał/a: | mam zamiar wrzucic wylacznik pompki za 20 zl wiec obciazenie znacznie jej spadnie |
nie rób tego, sam byłem zainteresowany tym rozwiażaneim, ale po długiej rozmowie z moim elektrykiem a potem po lekturze artykułu w jakiejś gazecie motoryzacyjnej odpuściłęm sobie. Takowe urządzonko powoduje topienie się wtryskiwaczy a co za tym idzie ogromne koszty. Poprostu miej zawszebenzynę w baku - co najmniej 10 litrów, i nie oszczedzaj na niej, tylko z firmowych stacji, żeby miała dobra jakość.
Ja teżm am pompę porządną, tzn zamiennik. Drogie to było, ale wtedy nie było szans kupna pompy za 100 zł. Powiem Ci szczerze, że aktualnie (tfu tfu odpukać) jakby się coś stało to jednak kupiłbym tą tanią. N chyba że rzeczywiście miała by paść po miesiącu... BO wiadmo, że nigdy coś co jest bardzo tanienie może mieć jakości porównywalnej to drogiej rzeczy...
Reasumując, nie zakładaj tego ustrojstwa co wyłącza pompę paliwa, nie warto zniszczyć silnik... A pompa będzie wieczna, jak będziesz pilnował poziomy benzyny w zbiorniku i co jakiś czas ją wyjeżdżał. Nie dośc że ratujesz pompe to i silniczek raz na czas jeździ sobie na benzynce
klimur - 2006-12-21, 13:32
aaaahhhaaaaa dzieki za informacje, o tym jeszcze nie slyszalem, co najzabawniejsze bylem przed kupnem vento wyjatkowo naparty na samochod bez instalacji gazowej. Mialem za duzo przebojow z poprzednikiem, jednak po testach zadecydowalem ze dam jeszcze jedna szanse takowej instalacji - na chwile obecna moge powiedziec: nigdy wiecej, (chyba ze mam pecha do spapranych wynalazkow
Pompa wymieniona, jak na razie wszystko dzialczy zadowalajaco - miejmy nadzieje ze pociagnie jakis czas ;] z rzeczy irytujacych pozostly swiszczacy pasek alternatora... ale musi nieco wytrzymac ;]
dzieki za pomoc i pozdrawiam
|
|