Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - brak reakcji

alexxx304 - 2010-11-11, 12:36
Temat postu: brak reakcji
witam to mój pierwszy post.
mam Vento 1.9tdi i dzis rano ladnie mi odpalił, ale musialem szybko ruszyć, przecignąłem go na 3200 obr na 1 i wtedy gawltownie spadły mu obroty, zaczął przerywać i nie reagował na pedał gazu, wyłączyłem silnik odpaliłem go ponownie i chodził nierówno dalej nie reagując na pedał gazu, ale jak poczekałem 3 minuty i znow go odpaliłem juz było ok, co to mogło być??
wczoraj zrobiłem nim 700 km bez żadnego problemu,

slaw71 - 2010-11-11, 13:50

zawiesiła się hydraulika,niedomaga pompa oleju.Nie butuj zimnego tdi-ka ,bo one tego nie lubią.Tdi-ka trzeba użytkować z głową a odwdzięczy się bezawaryjną jazdą,to nie benzyna. ;)
Przemek - 2010-11-11, 13:53

slaw71, benzyna też ma uczucia i nie wolno jej na zimno katować bo umrze
slaw71 - 2010-11-11, 14:08

ventylek86 napisał/a:
slaw71, benzyna też ma uczucia i nie wolno jej na zimno katować bo umrze

to jest oczywista oczywistość :P ,ale chyba nie wszyscy rozumieją że to tylko maszyna i też może mieć kiedyś dość.Użytkujemy samochody z głową :P

Przemek - 2010-11-11, 14:12

slaw71 napisał/a:
Użytkujemy samochody z głową :P

i tu się zgadzam z tobą. Teraz to zrozumiałem. Muszę się przyznać bez bicia :młotek:

bradley - 2010-11-11, 16:13

slaw71 napisał/a:
zawiesiła się hydraulika,niedomaga pompa oleju

Oj domaga i to bardzo. Przez za duze cisnienie oleju, podwiesza hydraulike. Czyscilem smoka, zawor upuszczajacy cisnienie i g to dalo. Przejde na Motula i zobacze czy jest z tym lepiej.
Ale co drugi 1Z i AFN tak ma wiec nie ma tragedii. Wada fabryczna ;)

slaw71 - 2010-11-11, 16:32

domaga czy nie domaga i tak jest niesprawna,a dokładniej mówiąc właśnie ten zaworek w pompie fisiuje i takie rzeczy się dzieją :D
bradley napisał/a:
Ale co drugi 1Z i AFN tak ma wiec nie ma tragedii

:diabełek: ja mam AHU i jak narazie nie mam takiego problemu :P
bradley napisał/a:
Wada fabryczna ;)

myślę że jednak to nie jest wada fabryczna.Najgorsze jest to że nie ma żadnej alternatywy na tą pompę,zostaje wymiana na nową a to boli ;)

alexxx304 - 2010-11-12, 11:14

to byl pierwszy raz kiedy go tak skatowalem i ostatni, a mam pytanie z innej beczki te nowe zarówki H4 OSRAM NIGHT BREAKER Plus 90% beda pasowac do moich lamp w ventylku??
sa to standardowe lampy bez żadnych modyfikacji

bradley - 2010-11-12, 11:19

Pasowac beda ale nie polecam ich. Mialem i spalily sie po pol roku a roznicy miedzy tungsramami nie widze.
Aeternus - 2010-11-16, 00:50

alexxx304, tak jak napisali moi Szanowni przedmowcy :poklon: nie butuje sie zimnego silnika bo wlasnie takie efekty mozna sobie zafundowac ( to i tak nic strasznego w porownaniu z innymi usterkami ). Co do zarowek to moge smialo polecic philips blue vision. Daja duzo wiecej swiatla i to barwy bialej. Roznica jest ogromna a jezdzily ze mna te zarowy 2 lata :]