|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Samodzielna regulacja LPG
hose - 2010-11-15, 21:26 Temat postu: Samodzielna regulacja LPG Gaz założyłem parę miesięcy temu ale nie byłem zadowolony z działania instalacji (przy próbie gwałtownego ruszenia z miejsca robił się tzw."kangur" i wogóle silnik słabo się wkręcał).Po kilku bezowocnych wizytach na regulacji u gazownika postanowiłem zrobić to po swojemu. Zmontowałem kabelek, program z "www" producenta LPG i metodą prób i błędów udało mi się znacznie poprawić "specjalistów" . Poniżej zamieszczam ustawienia w programie i proszę o sugestie co można próbować jeszcze poprawiać (powyżej 3 tys.obr. słabiej przyśpiesza niż w przedziale 2-3tys.obr.) Dodam jeszcze, że przy parowniku jest tylko jedna śruba regulacyjna.
1
2
Rafik - 2010-11-15, 21:36
hose, jestes z Lublina pogadaj z Paweł J on ma dobrego gazwownika bo tak samemu grzebac mozna czasami niezle sobie namieszac
pawel39106 - 2010-11-15, 21:54
Za małą dawkę dostaję lub ma zbyt ubogą mieszankę i dlatego ma słabsze przyspieszenie po wyżej 3tys. Spróbuj jechać np. na trzecim biegu tak na poziomie 2.5tys obortów i gwałtownie wcisnąć mu gaz PRAWIE! do dechy jeżeli słabo przyjmie tzn. że ma za małą dawkę. A i jak nie masz sekwencji to jedno pokrętło powinieneś mieć na parowniku do wolnych obrotów na biegu jałowym a drugie na wężyku idącym od parownika do przepustnicy, na nim ustawiasz dawkę. Ja też sam reguluję gaz. Spalanie średnie LPG przy silniku 1.8 AAM mam na poziomie 9,5 do 10l /100km. A jeśli chodzi o moc to praktycznie różnica miedzy jazdą na benzynie a na LPG jest prawie nie zauważalna.
hose - 2010-11-15, 21:58
Zapomniałem napisać. Instalacja IIgen.
Na swoich ustawieniach jeżdżę już przez dłuższy czas i powiem, że samochód dopiero od tamtej pory zachowuje się normalnie. Jest odczuwalna różnica z dynamice i w cyklu mieszanym mieści się w 10L/100km. Gaz włącza sie dopiero na ciepłym silniku. Jest możliwość, że zrobi się coś gorzej...???
pablomed - 2010-11-15, 23:20
hose, po pierwsze popieram że sam chcesz regulować, ponieważ 90 procent gazowników zrobi to źle. Może dodaj 10 kroków do maximum powyżej progu TPS. A najlepiej skorzystaj z doświadczeń innych. Na przykład wejdź na http://forum.vwgolf.pl/ poszukaj tematu sprzed kilku lat kol homsky o ustawieniu Bingo dla silnika RP (prawie to samo co ABS) lub próbuj go złapać bezpośrednio.
Ddatkowe pytanie ode mnie - nie widzisz problemów na benzynie przy ustawienu emulacji sondy na falę?
A i jeszcze chyba za nisko ustawiłeś próg Lambdy
Nic nie zepsujesz na pewno
Jak załącza ci się gaz na ciepłym silniku skoro masz odptaszkowane pole czujnika temperatury w reduktorze?
hose - 2010-11-16, 21:51
pablomed
Cytat: | Ddatkowe pytanie ode mnie - nie widzisz problemów na benzynie przy ustawienu emulacji sondy na falę? |
Nie zauważyłem problemów. Jeździ tak jak przed montażem LPG. Jedna różnica to jest to, że na Pb obroty biegu jałowego są na 900obr a na LPG troszkę ponad 800obr.
pablomed
Cytat: | A i jeszcze chyba za nisko ustawiłeś próg Lambdy |
Według instrukcji programu "Wartość powinna być połową maksymalnego widocznego napięcia sondy"
pablomed
Cytat: | Jak załącza ci się gaz na ciepłym silniku skoro masz odptaszkowane pole czujnika temperatury w reduktorze? |
Jest "zaptaszkowane" tylko screenshot był zrobiny troszkę wcześniej
archeolog - 2010-11-22, 23:36
Popieram inicjatywę nie ma co kabzy gaźarzą nabijać
hose - 2010-11-23, 21:25
Proste. Bo za samo "Ma być" u gazownika też trzeba bulić mimo, że żadnej poprawy nie widać. Ale też takie doświadczenie może się kiedyś przydać
Paweł J. - 2010-11-23, 21:35
No to dziwnych macie gaziarzy....u mnie płaci się za usunięcie usterki, a nie za grzebanie....jest poprawa i w tedy płacę, a jeśli nie to dziękuję. Każdy szanujący się zakład tak postępuje. Przecież ostatnią usługę (ustawienie dawki na niskich obrotach) miałem z racji tego gratis.
pawel39106 - 2010-11-23, 22:14
Paweł J. napisał/a: | Przecież ostatnią usługę (ustawienie dawki na niskich obrotach) miałem z racji tego gratis. |
Bo to jest najwyżej minuta roboty
archeolog - 2010-11-24, 23:03
No wszystko zależy od człowieka mi kiedyś pewien spec za zdjęcia magneta bo nie miałem siciągacza (allegro 20zł) skasował mnie 15zł ... czas trwania usługi 25 sec
|
|