|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - co zrobic gdy zamarza linka hamulca ręcznego
kikan82 - 2010-11-29, 22:50 Temat postu: co zrobic gdy zamarza linka hamulca ręcznego byc moze i taki temat na forum juz jest lecz ja go znalesc nie moge a moze i nie ma ale nie wazne, w kazdym razie koledzy szanowni co zrobic gdy zamarza linka hamulca recznego???
[ Komentarz dodany przez: cinek82: 2010-11-29, 23:12 ]
Proszę o nie pisanie "niedokończonych" tytułów tematów, typu właśnie "co zrobić gdy...." precyzujemy w tytule problem, ułatwia to potem wyszukiwanie
Edytowałem tytuł
zlotykamil - 2010-11-29, 22:57
kikan82 napisał/a: | co zrobic gdy zamarza linka hamulca recznego??? |
ja sie jej nie urzywa to i zamarza - mi poki co nigdy nie zamarzla powaznie a zaciagam praktycznie zawsze ( jak na kursie PJ ) oczywiscie jak przyjdzie -15 to sie pilnuje zeby nie zaciagac - bo dmucham na zimne patrzac jak ludzie palnikami bebny grzeja
grabo - 2010-11-29, 23:21
Ja kiedyś latem się zapomniałem i auto stało dwa tygodnie na ręcznym. Nie chciała cholera puścić, ale puściła na szczęście. Od tamtej pory używam ręcznego tylko jak muszę.
kikan82 - 2010-11-29, 23:28
no ale chyba jest jakieś rozwiązanie by nie zamarzała wogole, moj tata mial honde i zawsze bylo ok a teraz jak chce tylem zarzucic to od razu kola sie blokuja i pucic nie moze. Chyba jest jakies rozwiązanie??
bradley - 2010-11-29, 23:48
Mnie tam sie nic nie blokuje a recznego uzywam jak na lekarstwo.
kikan82 - 2010-11-30, 08:15
a nie mozna czyms posmarowac tej linki cz ycus by nie zamarzała??
Mefiusz - 2010-12-07, 22:45
Ja mam ciągle zaciągnięty ręczny na parkingu i jeszcze mi nigdy nie zamarzł.Proponuje sprawdzić linki czy pancerz nie jest czasem popękany to wtedy Ci będzie zamarzać...
Fable - 2010-12-07, 22:46
ja przed zima wymienilem obie linki i jest git przy -25
FWD350 - 2010-12-08, 16:33
profilaktycznie można nalać w pancerz dot 4
archeolog - 2010-12-10, 22:25
Jeśli pancerz jest Ok to nie zamarza a jeżeli jest gdzieś dziurka- przetarcie to wody wlezie i zamarznie na kość i jest problem zamiast płynu hamulcowego proponuje olej ... płyn wyżera niektóre gatunki gumy... i plastiku
kikan82 - 2010-12-11, 18:02
no linka miałem w lato wymienic ale nie wymienilem i chyba sie to na mnie zemscilo.
A mozna i czy latwo ja samemu wymienic? Czy lepiej do mechaniora zaprowadzic wentylka???
Z reszta profilaktycznie bede musial je dwie wymienic,
BANDERAS_RR - 2010-12-11, 18:38
z tego co piszesz mozna wnioskować ze mechanika jest ci obca wiec idz z tym do mechanika z warsztatem bo potrzebna jest wiedza i narzędzia przy wymianie
jak sie nie znasz to mozesz tylko sobie zaszkodzic
co do smarowania linki to oczewiscie jesli pancerz jest ok czyli nie ma uszkodzen typu pekniec i przetarc to mozna przesmarowac olejem lub smarem grafitowym ale to jest mozliwe po zdemontowaniu linki sa takie specjalne smarownice do linek ale u nas rzadko ktory warsztat to posiada
PODSTAWA TAKIE RZECZY ROBI SIE JESIENIA JAK JEST CIEPLO I ELEMENTY SA ELASTYCZNE TERAZ TO MUSISZ ODPOKUTOWAC
POZDRAWIAM
kikan82 - 2010-12-11, 18:52
no wiesz jak się nie spróbuje samemu zmienić to nie będzie się umieć. I tak będę musiał poczekać do wiosny bo tak jak piszesz ze teraz jest wszystko zmarznięte więc wiadomo.
archeolog - 2010-12-11, 18:57
Upierdliwa robota małe śruby od chwytaków linek często się ukręcają no i są czasem opory z wyciągnięciem bębenka z dźwigni przy szczekach ... całe auto w górze ....
BANDERAS_RR - 2010-12-11, 19:01
a tyl masz bebny czy moze tarcze?ale raczej bebny mi sie wydaje wiec jak juz porozbierasz to przygotuj sie na sprawdzenie zuzycia szczek i bebnow dobrze jest wymyc lozyska i sprawdzic ich bieznie jesli nie sa powycierane to nalozyc nowego smaru i ok do tego wyczyscic samoregulatory jesli sa skorodowane to wymienic tez sprezynki mocujace szczeki pozniej to wszystko wyregulowac pojezdzic troche i podregulowac raz jeszcze i wtedy bedzie dobrze a jak bedziesz zakladal nowe linki to zanim je zalorzysz to przesmaruj je smarem i to tak konkretnie to dluzej ci to potrzyma pracy duzo ale pozniej nie bedziesz mial problemu
kikan82 - 2010-12-11, 19:05
mam bębny, szczeki były niedawno wymieniane przy czym lewy bęben w czerwcu byl wymieniany z powodu łożyska ktore sie rozwalilo
BANDERAS_RR - 2010-12-11, 19:10
takie rzeczy wymienia sie parami wiec teraz to sie msci rozumiem ze nieraz brak kasy ale taka robota na raty nie pomaga tylko szkodzi
|
|