|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - AAM na ADZ
MihasZiom - 2010-12-13, 01:30 Temat postu: AAM na ADZ Witam. Mam Vento z silnikiem aam 75 km, myślę nad swapem na jakiś silnik 90 konny, np ADZ. I tu pytanie, bardziej opłaca się kupować silnik ADZ czy przerabiać AAM na 90 KM czy cały osprzęt od AAM pasuje do ADZ Co z programem kompa Ogólnie czy to bedzię łatwy swap Plug&Play Myślałem nad zakupem gołego silnika ADZ i zrobieniu jakiegoś małego remontu przed wrzuceniem w rame. I kolejne pytanie: jaki koszt remontu? (silnik za 500 zł kupie spoooookojnie).
Sorry ze tak chaotycznie:P Czekam na odpowiedzi. Pozdro
pawel39106 - 2010-12-13, 13:08
Nie wolałbyś już 2.0 wrzucić?
Paweł J. - 2010-12-13, 15:22
pawel39106 napisał/a: | Nie wolałbyś już 2.0 wrzucić? |
Chyba nawet w tej samej kasie by to wyszło....ze swapem AAM na ABS/ADZ byłoby wszystko pieknie, ładnie poza tym że trzeba wymienić komputer i jakis kawałek elektryki czyli ingerencja w auto zbliżona do swapowania na znacznie mocniejszy motor.
MihasZiom - 2010-12-13, 20:09
Właśnie wolałbym zostać przy tej samej pojemności. A jaki jest koszt doprowadzenia silnika do dobrego stanu?? ten co mam nie jest zły, pali, jeździ ale już jakiś czas lata na gazie co pewnie miało spory wpływ na jego kondycje.
pawel39106 - 2010-12-13, 20:25
Najpierw to wymiana wszystkich płynów, olejów. pasków i filtrów
Moj lata na gazie już 9 rok Wymieniłem nie tak dawno wszystko to co napisałem wyżej i na światłach wy*ebałem vento szwagra z takim samym silnikiem ale jego auto jest młodsze 3 lata od mojego no i jego na gazie chodzi dopiero drugi rok.
MihasZiom - 2010-12-13, 20:41
Ogólnie problemem mojego samochodu jest to ze długi czas stał niejeżdżony u poprzedniego właściciela, nie wiem jak to sie miało do parownika itp itd, najwiekszym kłopotem sa dla mnie falujące obroty na benzynie, i zbyt małe obroty jak jest zimny ( gaśnie) a zbyt wysokie jak sie zagrzeje, około 1500 obr/min. No i troszki doskwiera brak mocy stąd pomysł na silnik 90 km.
pawel39106 - 2010-12-13, 20:52
No fakt że czasami te 75KM to stanowczo za mało ale z drugiej strony według mnie na 15KM więcej szkoda zachodu Jak już zmieniać motór to przynajmniej na 2.0 115km takie jest moje zdanie.
Jeśli chodzi o Twoje dolegliwości to ja miałem podobnie jak kupiłem vento i w moim przypadku wystarczył preparat do czyszczenia przewodów paliwowych który się wlewa do baku. Spróbować Ci nie zaszkodzi
|
|