Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - vento TDI 1Z

lukasz17 - 2010-12-15, 22:26
Temat postu: vento TDI 1Z
Witam ostatnio pomyslalem ze zakupie preparat STS do czyszczenia wtryskiwaczy itp mysle a niech ma bo zimno na dworze i dzisiaj to dolalem jak tankowalem i ruszylem w trase i odrazu zauwazylem ze wiecej mi spalil niz zwykle i na 4 i 5 biegu jak tak od 1900obr/min daje buta to przyspiesza z takim przycieciem jakby co chwila turbo przestawalo ciagnac ale przyspiesza... pozneij dolalem jeszcze z 20L ropy moze jak to wyjezdze to poworci do normy...dodam ze pod vagiem nie ma zadnego bledu. wiec to naprawde moze byc przyczyna tego extra preparatu??;/
Brutal - 2010-12-16, 07:02

Jak chodzi to co ulepszać?
pawel39106 - 2010-12-16, 11:03

Brutal napisał/a:
Jak chodzi to co ulepszać?

Głupie i często używane stwierdzenie :mur:
Najlepiej wcale nie dłubać przy aucie tylko jeździć dotąd aż stanie heh.
lukasz17, Może źle dawkę dobrałeś, wiem że taki preparaty leje się na pełny bak w odpowiednich ilościach i raz na kilka lub kilkanaście tys. km.

Bucus - 2010-12-16, 12:02

Wlewa się cały pojemnik na pełny bak, i używa się go co 5 lub 10 tyś km.
Sam go ostatnio używałem i nie miałem żadnych problemów, myślałem nawet żeby znowu go użyć, ale po tym co czytam to się zastanawiam
A może to zbieg okoliczności i coś innego zaczęło nawalać, przy podobnych objawach miałem u siebie popsuty zaworek N75, tylko że to by wyszło w VAGu jak miałeś zrobione logi dynamiczne.

lukasz17 - 2010-12-16, 17:37

czytalem na forum golfa z ekolesiowi ten preparat oczyscil wszystkie przewody i zawalilo filtr paliwa dobrze ze do pompy sie nie odstalo nic bo by zapchalo.
chyba zdania sa podzielone na ten temat... teraz mi sie przypomnialo ze kiedys tato do rovera 420 w dielu wlal to i dymil z niskich obrotow a po jakims czasie ustalo wiec to pewnie albo trzeba bardzo lagodnie mieszac albo to poprostu w niektorych przypadkach szkodzi ja jujz nic nie bede probowal chodzi to niech chodzi... to zly byl prezent dla vento :mur: