Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - Problem z odpaleniem

polko - 2010-12-20, 20:33
Temat postu: Problem z odpaleniem
Witam. Dziś podczas jazdy samochód nagle mi zgasł. Z kolejnych prób odpalenia nic nie wyszło.
Po wstępnym sprawdzeniu przyczyny wszystko wyglądało na sprawne.
Czy wiecie co to może być?

Jendker - 2010-12-20, 21:17

możliwe że cewka padła jak miałem tak że przejechałem parę kilometrów zgasiłem auto i już później nie odpaliłem
polko - 2010-12-22, 20:17

Jednak to nie cewka - sprawdziłem ją. Co lepsze pokusiłem się o wymianę przewodów zapłonowych, kopułki i palca lecz to dalej nie jest to. Kolega podpowiedział mi że to może być czujnik halla, co o tym myślicie ?
Przemek - 2010-12-22, 21:00

To jak masz skad to podmien aparat i jesli sie uda to bedziesz wiedzial
polko - 2010-12-23, 11:14

Jaka jest waszym zdaniem dobra pompa paliwowa ? Silnik 1.8 90kM.
Po kolejnym sprawdzaniu przyczyn stwierdziłem, że to właśnie wina pompy, bo prąd dochodzi do styków , a pompa nie tłoczy paliwa.

Przemek - 2010-12-23, 15:48

najlepiej kup uzywana zadnej nówki gdyz one padna odrazu po włozeniu
D_M_C_ - 2010-12-23, 23:41

ventylek86 napisał/a:

I tu się nie zgodzę. Ja na Topran-ie śmigam już okrągły rok.

Paweł J. - 2010-12-24, 07:44

Topran co prawda nie jest jakąś mega dobrą firmą, ale wychodzi na to że pompy ma ok...już kilka osób z forum pisało że właśnie długo smiga na Topranie, chyba Sebastian także na niej lata.

Także nie kupoiwałbym używki....wydaje mi się że zamiennik dobrej firmy i wszystko bedzie ok...oczywiście nie mówię o tych najtanszych pompach z allegro gdyż one czasami doby nie przechodzą.

sebastian - 2010-12-24, 09:07

Paweł J. napisał/a:
.już kilka osób z forum pisało że właśnie długo smiga na Topranie, chyba Sebastian także na niej lata.

Dokładnie, ale latał :)
Pompa mi dzielnie służyła kilka lat, teraz pewnie innemu właścicielowi.
Ja również używki bym nie kupił, bo tak samo jak z zamiennikami - może pochodzić kilka lat, a może stanąć w miejscu za dwa dni. Jedno tylko powiem, że nie kupiłbym żadnej pompy po 50 zł, co to na allegro się ogłaszają. Ja za swoją w tamtych czasach pamiętam, że coś koło 200 zł dawałem...
Paweł J. napisał/a:
wydaje mi się że zamiennik dobrej firmy i wszystko bedzie ok
dokładnie tak
polko - 2010-12-24, 13:52

Wymieniłem pompkę i śmigaaaa.
Kupiłem ją w przystępnej cenie 140zł, ale na opakowaniu nie ma nazwy żadnej firmy tylko oznaczenia MD76398 . Co o tym powiecie ?

polko - 2010-12-24, 15:27

Jestem zaszokowany pompa za którą zapłaciłem 140 zł bez oprzyrządowania w sklepie, w internecie również bez oprzyrządowania kosztuje 332 zł czy to nie jest dziwne ?
Chodzi o tą pompę
http://www.autosklep-car-man.pl/produkt-11900.html

Przemek - 2010-12-24, 21:17

D_M_C_ napisał/a:
ventylek86 napisał/a:

I tu się nie zgodzę. Ja na Topran-ie śmigam już okrągły rok.

czesci hansa priesa sa wmiare dobre. Ja i tak bede trzymal sie tego ze dobra uzywka lepsza niz nowy zamiennik. ja kupilem uzywana pompe paliwa do swojego auta dalem 120z
i jestem zadowolony.
Ale jezeli chodzi o auta z gazem to powinno byc co na mniej pól zbiornika benzyny gdyz pompa chdzi caly czas. Niestety wiele osob o tym zapomina i dlatego pompy sie zacieraja a poza tym ciagna syf z dna zbiornika

D_M_C_ - 2010-12-25, 02:30

ventylek86 napisał/a:

Ale jezeli chodzi o auta z gazem to powinno byc co na mniej pól zbiornika benzyny gdyz pompa chdzi caly czas. Niestety wiele osob o tym zapomina i dlatego pompy sie zacieraja a poza tym ciagna syf z dna zbiornika

No niekoniecznie :diabełek: Jak masz zrobione odcięcie pompy paliwa po przełączeniu na gaz to możesz jeździć na min tak jak ja mam :diabełek: :diabełek: :diabełek: Ale już było zrobione przez poprzedniego właściciela

Mi w zeszłym roku padła to jak wyciągnąłem to był oryginał. na budziku 380 tys.

Ja za swoja dałem 195 zeta. Dokładnie Sebastiana opinia też mi pomogła w podjęciu decyzji.

Paweł J. - 2010-12-25, 08:21

A czemu trzeba mieć co najmniej pół zbiornika benzyny ?? Uważam że to mit. Przecież na rezerwie też pompa zasysa i auto jeździ, więc zaciąga z dna. Owszem...trzeba mieć trochę benzyny, ale żeby min pół zbiornika ?? Osobiście zawsze mam między 1/3 zbiornika a rezerwą i pilnuje się tylko aby wskazówka za bardzo na rezerwę nie zachodziła i jest git. szkoda kisić starej wachy w zbiorniku ;)

Co do pomp to wiadomo jak jest...używka może róznie pochodzić. Ale u nas w PL jest LPG mocno popularny i niestety ludzie przycierają pompy. Ze swoich obserwacji widzę, iż większą ilość benzyny w zbiorniku mają Ci, którzy latają na sekwencji, kto ma gaz pierwszej lub drugiej generacji, tej benzyny sa znikome ilości.....czasami kilka osób mi sie dziwiło że mam tyle benzyny skoro auto ma gaz.

Przemek - 2010-12-25, 08:37

Paweł J. napisał/a:
Ze swoich obserwacji widzę, iż większą ilość benzyny w zbiorniku mają Ci, którzy latają na sekwencji

nie trzeba tez miec benzyny bo jest mozliwosc odrazu odpalic na gazie

Paweł J. napisał/a:
szkoda kisić starej wachy w zbiorniku ;)

jezeli zbiornik jest zamkniety benzyna nie traci wartosci ''odzywczych'' dla silnika

Paweł J. napisał/a:
A czemu trzeba mieć co najmniej pół zbiornika benzyny ?? Uważam że to mit. Przecież na rezerwie też pompa zasysa i auto jeździ, więc zaciąga z dna.

poniewaz benzyna nie jest az tak czysta i zawsze na dnie cos plywa jak mamy malo benzyny to potrafi zassac to wszystko i pompa moze sie przytrzec

vezet22 - 2010-12-25, 20:09

ventylek86 napisał/a:
poniewaz benzyna nie jest az tak czysta i zawsze na dnie cos plywa jak mamy malo benzyny to potrafi zassac to wszystko i pompa moze sie przytrzec

pompa paliwa zasysa je i tak przez filterek który jest na niej :faja:
co prawda jakąś ilość benzyny musi być ale nie asz tyle co piszesz ;)

Przemek - 2010-12-25, 20:31

vezet22 napisał/a:
pompa paliwa zasysa je i tak przez filterek który jest na niej :faja:

ale przez ten filterek syf przejdzie

Paweł J. - 2010-12-25, 20:35

Ale chyba tak czy siak syf przez noc odpadnie na dno ?? Czy 10 czy 50 litrów benzyny pompa i tak go zassie ??
polko - 2010-12-25, 21:45

Widzę, że dobrze wam się rozmawia i to co mówicie mi się przyda :D
Ale mógłby mi ktoś w końcu odpowiedzieć ? ;)

vezet22 - 2010-12-26, 09:24

Cytat:
ale przez ten filterek syf przejdzie

po to on jest aby nie przeszedł i nie zaciągnoł syfu, przecież nie jeden kierowca wybala praktycznie zbiornik paliwa prawie do końca i wtedy tankuje ;)

sebastian - 2010-12-26, 11:53

Jezzzu, kolejny zamęt, kolejne kłótnie... Ludzie, kto chce, niech sobie tankuje zbiornik do pełna, a kto nie, niech jeździ na oparach - jego sprawa i jego problem. Skupmy się na temacie, a nie na tym, kto ile benzyny wozi w baku i komu syf ciągnie pompa, a komu nie. problem dotyczy czego innego, a nie na dyskusjach, które zaraz przerodzą się w niepotrzebne kłótnie :mur:
Paweł J. - 2010-12-26, 17:25

Yyyy.....to ja się kłóciłem ?? :hahaha:

Co do ceny pompy, faktycznie...mała w stosunku do tego co jest w necie, ale skoro jesteś z tej Mełgwi, koło mnie to zapewne kupujesz w tych samych sklepach....u nas na wschodzie rózne ceny bywają ;)

archeolog - 2010-12-28, 01:38

Ja się zastanawiam czemu gazownicy nie robią odcięcia pompy ....?
D_M_C_ - 2010-12-28, 17:56

archeolog napisał/a:
Ja się zastanawiam czemu gazownicy nie robią odcięcia pompy ....?

Bo może mają cichy układ z producentami pomp paliwa i im się to nie opłaca :diabełek: :diabełek: :diabełek:

pablomed - 2010-12-28, 23:23

nie robią tego bo po pierwsze to dodatkowa robota i im się nie chce, a ponadto jeśli pompa daje ciśnienie to zawsze minimalna ilość paliwa wycieka przez wtryskiwacze, które nigdy nie są idealnie szczelne. Dzięki temu pozostają czyste bo ta minimalna ilość benzyny nie pozwala osadzać się na nich brudowi i są zawsze gotowe do pracy. Istotne zwłaszcza w zużytych silnikach plujących w dolot olejem z powodu kiepskiej kompresji
archeolog - 2010-12-29, 03:00

Jak ktoś odpala i rozgrzewa silnik na benie to chyba wystarczy .... Raczej im się po prostu nie chce ....
pablomed - 2010-12-29, 23:02

dam niedługo fotki końcówek wtryskiwaczy z auta które pluło sporo olejem i miało odcięcie pompy. Może uwierzysz
archeolog - 2010-12-30, 13:25

Ale odpalało na benie ?