|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Zamarzające zamki drzwi
mario7911 - 2010-12-29, 17:32 Temat postu: Zamarzające zamki drzwi Witam Wszystkich, szukałem tematu o zamarzających drzwiach ale nie znalazłem, więc proszę o jakieś wasze rady, pomysły na zamarzające zamki w drzwiach. Pryskałem zamki już WD-40, i jakimiś innymi sprajami przeciw zamarznięciom zamków ale to nic nie daje, codziennie rano gdy otwieram auto to od kierowcy się otworzą ale nie chcą się zamknąć, po prostu zamek nie chce wracać, a od pasażera to wogóle nie mogę otworzyć ani od środka ani z zewnątrz czym to spryskać bo nie mam już nerwów pozdro.
MANIEK - 2010-12-29, 17:38
slyszalem ze WD-40 to sama woda wiec nie ma co sie dziwic
ja sam uzywam z firmy K-2 SIL silikon do uszczelek ale pryskam nim gdzie sie da i nie mam problemu. pozdrawiam
mario7911 - 2010-12-29, 17:45
uszczelki spryskałem czymś właśnie do uszczelek i nie przymarzają może psikne właśnie jeszcze zamki
MANIEK - 2010-12-29, 17:48
no jak tak tak wlasnie robie i nie mam problemu a mrozy mamy ladne w nocu np wczoraj -16 i dzis z rana zadnego problemu
Ferbus - 2010-12-29, 17:50
Podepnę się do tematu, ponieważ mi do tej pory zamarzały tylko drzwi pasażera, no ale jak dziś rano już swoich nie mogłem przez chwilę otworzyć to myślałem że szlag mnie trafi...
Pryskałem zamki różnymi preparatami smarującymi firmy Kontakt, ale niestety nic to nie dało... Nawet pół odmrażacza do zamków tam wlałem gdy już otworzyłem drzwi, ale one nadal swoje... Jak otworze, zamknę, to potem znów otworzyć nie mogę na mrozie...
Pzdr.
mario7911 - 2010-12-29, 17:53
a słyszeliście o silikonie w spraju do butów
MANIEK - 2010-12-29, 17:55
o nie o tym to nie słyszzlem
mario7911 - 2010-12-29, 17:58
no mój koleś tym spryskał uszczelki i działa ale nie wiem jak to się ma do części metalowych
MANIEK - 2010-12-29, 17:59
wystarczy sprobowac to bedziesz wiedzial
Brutal - 2010-12-29, 18:20
Ja słyszałem o takim czymś żeby nawalić smaru i spsikac to spra'y do odmrażania zamków
sebastian - 2010-12-29, 18:53
http://forum.vwgolf.pl/vi...p?f=14&t=369765
mario7911 - 2010-12-29, 19:17
dość ciekawy ten link Sebastian, ale klamki u mnie chodzą mam problem z zamkami w drzwiach
krzeszak - 2010-12-29, 19:43
mario7911 napisał/a: | dość ciekawy ten link Sebastian, ale klamki u mnie chodzą mam problem z zamkami w drzwiach |
czyli z czym przecież porada jest właśnie jak uruchomić zastane wkładki zamków wraz z mechanizmem otwierania drzwi... a tobie co zamarza
MANIEK napisał/a: | słyszałem ze WD-40 to sama woda wiec nie ma co się dziwić |
ciekawa teoria ... MANIEK, zrób taki mały eksperyment weź dwa jednakowe kawałki metalu jeden spryskaj WD-40 a drugi odtłuść i wystaw na dwór na wilgoć i zaobserwuj co się będzie działo
mario7911 - 2010-12-29, 20:06
mi zamarza zamek mechanizm który zatrzaskuje drzwi ze słupkiem nie wkładka w klamce
Hormon - 2010-12-29, 21:17
mario7911 napisał/a: | mi zamarza zamek mechanizm który zatrzaskuje drzwi ze słupkiem nie wkładka w klamce |
Odkręć ten plastik z rygielka, i na ten metalowy drut psiknij jakimś ustrojstwem, tylko nie wd-40. Po tym drucie spłynie sobie ładnie na dół do zamka i nie będzie zamarzać, miałem ten sam problem u siebie.
SKoczek - 2010-12-30, 09:36
a ja wczoraj wurwalem boczek sie zlamal;/ otwieraly sie dzwi z druta a pozniej juz nie wogole brak reakcji na klamki obie ijz mnei trawia wyrywam dzis drzwi bede jezdzil zfolia:D
mario7911 - 2010-12-30, 12:51
zdemontowałem dziś klamki, wyczyściłem, wysuszyłem trochę drzwi w środku zobaczymy jutro rano albo później, ale chyba klamkę od kierowcy coś źle włożyłem bo mi centralny nie chodzi muszę od pasażera zamykać
markus - 2010-12-30, 17:42
Ja od trzech dni wsiadam do ventki tylnymi drzwiami bo tylko one normalnie się zamykają i otwierają
Rafik - 2010-12-30, 17:55
ja rozwiazałem problem w najprostszy sposób a mianowicie kupilem odmrazacz do zamków firmy k2 o nazwie gerwazy wydalem cale 5 zlotych a rozwiazal wszystkie problemy drzwi nie chcialy sie zamknac jak mrozik je chwycil i zamki nie otwieraly ale po zastosowaniu wszystko zniknelo
Wilku - 2010-12-30, 17:59
a mi po dogrzaniu samochodu nawet puscilo wszystko i dzis nie mialem problemow z otwarciem, ciekawe czy przypadek czy poprostu jakas tam woda splynela gdzies nizej
Ferbus - 2010-12-30, 18:34
Rafik napisał/a: | ja rozwiazałem problem w najprostszy sposób a mianowicie kupilem odmrazacz do zamków firmy k2 o nazwie gerwazy wydalem cale 5 zlotych a rozwiazal wszystkie problemy drzwi nie chcialy sie zamknac jak mrozik je chwycil i zamki nie otwieraly ale po zastosowaniu wszystko zniknelo |
Ja też użyłem odmrażacza, ale nic to nie dało... Dziś grzebałem trochę w samochodzie i gdy udało mi się już otworzyć drzwi pasażera, to zostawiłem je otwarte żeby się nie szarpać, to później zamknąć nie mogłem bo zamarzło... W Wawie nie mam garażu, ale jak tylko pojadę do siebie na wieś to muszę to ogarnąć w jakiś sprytny sposób, bo tu na parkingu, to nie bardzo w ten mróz...
krzeszak - 2010-12-30, 18:43
mario7911 napisał/a: | zdemontowałem dziś klamki, wyczyściłem |
i jak bardzo była wkładki zalepione starym smarem i kurzem korzystałeś z porady z linku od sebastian,
mario7911 - 2010-12-30, 19:16
krzeszak napisał/a: |
i jak bardzo była wkładki zalepione starym smarem i kurzem korzystałeś z porady z linku od sebastian, |
nie tek bardzo i nie rozbierałem klamki na części pierwsze
mario7911 - 2010-12-30, 20:44
spsikałem zapadki zamków sprayem do uszczelek i strona pasażera dalej zamarzła ale od kierowcy narazie jeszcze nie ale psikłem wazeliną w spraju zobaczę rano, alejuż wiem że po nowym roku zdemontuję zamki i wyczyszcze je i czymś zapuszcze może tą wazyliną ona działa od -30 stopni, tylko nie wiem jak zdjąć korbkę od szyb aby zdemontować tapicerkę
krzeszak - 2010-12-30, 20:52
mario7911 napisał/a: | tylko nie wiem jak zdjąć korbkę od szyb aby zdemontować tapicerkę |
http://www.vwvento.org/porady/tapicerkidrzwi/
mario7911 - 2010-12-30, 20:58
dzięki krzeszak Twój link pomógł masz punkt
mario7911 - 2010-12-31, 10:36
dziś trochę lepiej ale nie było silnego mrozu, moje drzwi otwierają się i zamykają a drzwi pasażera wogóle nie reagują na klamkę ani od wew. ani od zew. strony chyba gdzieś głębiej zamarzło muszę jednak zdjąć tapicerkę i wykręcić zamek
miki9a - 2010-12-31, 10:53
mario7911 napisał/a: | dziś trochę lepiej ale nie było silnego mrozu, moje drzwi otwierają się i zamykają a drzwi pasażera wogóle nie reagują na klamkę ani od wew. ani od zew. strony chyba gdzieś głębiej zamarzło muszę jednak zdjąć tapicerkę i wykręcić zamek |
mi tez tak zamarzało w tamtą zimę i ja swój problem rozwiązałem suszarką. zamka nie wyciągałem tylko przez jakieś 0.5h suszyłem go i do tej pory jest dobrze
mario7911 - 2010-12-31, 11:03
ja wczoraj suszyłem nagrzewnicą u kolegi w garażu ale chyba jednak trzeba rozebrać, wysuszyć, wyczyścić i nasmarować
BANDERAS_RR - 2010-12-31, 12:02
witam panow wiec problem z zamkami to skomplikowana sprawa w naszych samochodach mamy centralny zamek pneumatyczny czyli silowniki sa pneumatyczne
dlaczego nam sie drzwi nie chca otwierac mimo ze centralny otwiera i podnosi rygielki a drzwi trzymaja wewnatrz jak i zewnatrz poprostu w ukladzie centralki nazbieralo sie wody i silowniki zamarzaja jesli autko stoi w garazu ogrzewanym nie mam problemu ale jesli zimuje pod chmurka to niestety problem nas doprowadza do pasji
pompka centralnego jest w bagazniku w ktorym niestety bardzo czesto jest duzo wilgoci a nawet plywajace dywaniki to widok czesto spotykany w Ventkach uruchamiana centralka pobiera z powietrzem wilgoc i pompka pomuje w caly uklad centralki zawilgocone powietrze ktore zalega pozniej w przewodach i silownikach drzwi i zamkow jesli do tego dojdzie kilka stopni mrozu to efekt taki ze biega sie wkolo auta i przeklina na caly swiat a do samochodu wchodzi przez bagaznik
wiec mamy diagnoze i przyczyne naszego problemu
jak to naprawic????? dobre pytanie
zadne smary ,wd,k2 i takie tam to dziala na nasze mechanizmy zamkow ale nie na silowniki
pomoze noc lub dwie spedzone w cieplutkim garazu jesli ktos juz wysuszy autko to mozna porozbierac drzwi i porozkrecac przewody centralnego i po przedmuchiwac je kompresorem gdy juz wszysko jest drozne i suche mozna w przewod zasilajacy od pomki centralnego specjalny srodek przeciw zamarzaniu do instalacji pneumatycznych i wtedy powinien rozwiazac sie nasz problem ale to dosc skomplikowana operacja
niestety cala wine ponosi zawilgocony bagaznik i idiotyczny wynalazek montowany w VW centralka pneumatyczna
tak wiec albo garazowac autko w cieplutkim garazu albo dbac zeby nie bylo wilgoci w bagazniku i ukladzie centralnego
pozdrawiam wszystkich i zycze szczesliwego nowego roku 2011
mario7911 - 2010-12-31, 13:03
no powiem Ci kolego że coś w tym racji jest, bo w moim bagolu po prawej str. mam taką plastikową kieszeń na jakieś duperelki jak pewnie w każdym venciaku, no i tam przymarzła mi ostatnio kamizelka odblaskowa i rękawiczki robocze normalnie zamarzły, szukałem przyczyny ale nie znalazłem więc pytam, skąd ta wilgoć w bagandzie i w którym miejscu jest ta centralka może ją jakoś zabezpieczyć
krzeszak - 2010-12-31, 13:22
mario7911 napisał/a: | skąd ta wilgoć w bagandzie |
sprawdź czy nie dostaje się woda pod uszczelka lamp ... sprawdź czy nie poluzowały sie nakrętki przy lampie i w jakim stanie jest uszczelka pod nimi, może jest zawinięta lub tak jak było u mnie na szwie sie rozklejła uszczelka i zaciekała woda.
morze tez woda zaciekać przez pęknięte uszczelnienie na łączeniu blach tuz pod lampami
mario7911 napisał/a: | w którym miejscu jest ta centralka |
pompka znajduje się z lewej strony w bagażniku na nadkolu przy fotelu
mario7911 - 2010-12-31, 13:38
[quote="krzeszak"]
sprawdź czy nie dostaje się woda pod uszczelka lamp ... sprawdź czy nie poluzowały sie nakrętki przy lampie i w jakim stanie jest uszczelka pod nimi, może jest zawinięta
wiesz że o tym nie pomyślałem a co same uszczelki można kupić ?
BANDERAS_RR - 2010-12-31, 13:39
u mnie spod prawej lampy woda leci i juz robilem na rozne sposoby uszczelki ale bezskutecznie a dywanik to przymarz do podlogi ze nawet do zapasu nie idzie sie dobrac
Paweł J. - 2010-12-31, 13:48
mi też jedna uszczelka w lampie puszczała wodę do bagażnika....trochę zwykłego silikonu i po sprawie.
czester - 2010-12-31, 13:53
Witam dołacze się do tematu. Koledzy próbowaliście wstrzyknąć do zamków troche płynu do hamulców? Bo to działa mi zamki na razie nie przymarzaja. wszystkie linki mam tak zrobione i wszystko na razie smiaga. Stary pomysł ale dobry. a Poza tym trzeba pamietać kiedy uzywa sie róznych preparatów antyzamarzajacych bo one wypłukuja smar w zamkach i dlatego zamarzaja;]
krzeszak - 2010-12-31, 13:55
mario7911 napisał/a: | a co same uszczelki można kupić ? |
podejrzewam ze nie uszczelka z lampa jest tak jakby zespolona ... no chyba ze przez tyle lat się ze sobą zwulkanizowało
mario7911 - 2010-12-31, 14:05
zobaczę po nowym roku, a czester może i ma rację z tym płynem hamulcowym co???
sebastian - 2010-12-31, 14:14
Do zamków w zasadzie nie powinno się nic pryskać. Jak już coś się dzieje z nim, to po prostu trzeba go rozebrać i wyczyścić. Bo to ten bród w środku w nim zamarza i będzie to się działo w nieskończoność. Rozebrać go, wyczyścić porządnie, osuszyć, złożyć i nie ma bata - na pewno już nie zamarznie tak szybko.
krzeszak - 2010-12-31, 14:18
mario7911 napisał/a: | a czester może i ma rację z tym płynem hamulcowym co?? |
może i pomoże ale trzeba uważać bo można sobie lakier zepsuć na drzwiach ... płyn hamulcowy jest trochę agresywny ... pozostawiony na lakierze może go uszkodzić
chyba lepiej rozebrać wkładki oczyścić ,przesmarować i będzie na następne 17lat... a płyn hamulcowy wątpi żeby tak długo działał ,zabieg trzeba będzie powtarzać no i to ryzyko zeszpeconego lakieru
mario7911 - 2010-12-31, 14:29
tak tak jak już wcześniej pisałem po nowym roku jak już dojde do siebie to rozbiorę wyczyszcze osuszę i nasmaruje zamki bo już mnie wk....wia codziennie to samo
sebastian - 2010-12-31, 14:39
mario7911 napisał/a: | bo już mnie wk....wia codziennie to samo |
Mnie też to wkur.ało przez pare lat, ale teraz mam otwieranie i zamykanie z pilota i martwić się nie muszę Aczkolwiek co jakiś czas otwieram przez kluczyk, co by się mechanizm nie zastał
mario7911 - 2010-12-31, 14:57
sebastian napisał/a: |
teraz mam otwieranie i zamykanie z pilota i martwić się nie muszę Aczkolwiek co jakiś czas otwieram przez kluczyk, co by się mechanizm nie zastał |
ja otw. kluczykiem i wszystkiete dzyndzelki się podnoszą to chyba cent. otwiera tylko mi zamarzł zamek w drzwiach
BANDERAS_RR - 2010-12-31, 20:08
ja mam tez centralny na pilota z alarmem i nie mam problemu z mechanizmem kluczyka tylko silownik zamka centralnego zamarza i to jest przyczyna ze nie mozna drzwi otworzyc
a plyn hamulcowy to sie sprawdzal ale w syrenkach i fiatach a tu to faktycznie warto rozebrac i wymyc cale te swinstwo z wkladek i nie bedzie problemu jak sie posklada na smar calosc ale mowimy o dwoch roznych problemach i wiekszy problem to te piorunskie silowniki a nie wkladki zamka
krzeszak - 2010-12-31, 21:41
BANDERAS_RR napisał/a: | wiekszy problem to te piorunskie silowniki a nie wkladki zamka |
no to na pewno choć niestety częściej się przydarza zamarzająca wkładka ... a jedyny ratunek to
krzeszak napisał/a: | rozebrać wkładki oczyścić ,przesmarować i będzie na następne 17lat... |
mario7911 - 2011-01-03, 07:47
[quote="BANDERAS_RR"] silownik zamka centralnego zamarza i to jest przyczyna ze nie mozna drzwi otworzyc
czy to jest ten siłownik w drzwiach, jak go można zregenerować, bo u mnie niby wszystkie te dzyndzle idą do góry to chyba ten siłownik u mnie otwiera co ??????
vst93 - 2011-01-04, 09:21
markus napisał/a: | Ja od trzech dni wsiadam do ventki tylnymi drzwiami bo tylko one normalnie się zamykają i otwierają |
Pozdrawiam wszystkich, którzy gimnastykują się z wsiadaniem tak jak ja
Krzysiek9042 - 2011-01-04, 17:26
ja mam taki problem z dzwiami ze otwieraja sie ok. Ale jak chcem zamknac to juz sie nie zamykaja
Tylko obijaja sie
piotrek/wawa - 2011-01-04, 19:07
zobacz czy ten jezyczek od zamka sie chowa musisz tam namarowac smarem albo silikonem w sprayu pare razy otworzyc i zamknac ale na otwartych drzwiach czyli otwierasz klamka a zamykasz jakims srubokretem i powinno byc w porzadku
Krzysiek9042 - 2011-01-04, 19:09
ahaa no ok
ale nawet jak reka biore i zamykam sobie to chodzi to bardzo lozno tak jakby sprezyny nie bylo albo sie urwala
piotrek/wawa - 2011-01-04, 19:15
moze sie zlamala bo jak bedziesz wciskal tam srubokret to powinno to tak naskakiwac zreszta zobacz jak jest w innych drzwiach to bedziesz wiedzial jak powinno byc zamek to sie trzyma na 2 albo trzech toxach tylko nie wiem czy boczka nie musisz sciagnac zeby go wyjac
Krzysiek9042 - 2011-01-04, 19:23
hmm no ok zobacze jutro jak to tam jest. Bo narazie sa zamkniete aby na ten pstryczek u gory. Bo nawet nie moglem kluczyka wlozyc w zamek bo jest tak jakby wcisniety no ze nie da rady wlozyc
mario7911 - 2011-01-04, 20:00
piotrek/wawa napisał/a: | zobacz czy ten jezyczek od zamka sie chowa musisz tam namarowac smarem albo silikonem w sprayu pare razy otworzyc i zamknac ale na otwartych drzwiach czyli otwierasz klamka a zamykasz jakims srubokretem i powinno byc w porzadku |
no miałem ten sam problem z jednymi drzwiami i tak samo zrobiłem tylko ja przesmarowałem wazeliną w sprayu
Krzysiek9042 - 2011-01-04, 20:03
aha no ok jutro sie pobawie tym
archeolog - 2011-01-04, 22:55
A ja mam tak zabawnie ze sie nie zamykają ... choć drzwi można docisnąć do karoseri normalnie a na zakręcie można wypaść z fury xD
Wąski 2 - 2011-01-05, 00:29
archeolog napisał/a: | a na zakręcie można wypaść z fury |
bo zamarza ci zapadka wewnątrz zamka i się nie cofa ,miałem tak w pasku ostatnio ,trza wyciągnąć zameczek z drzwi wysuszyć i posmarować dobrze ,ja użyłem smaru do łożysk i wszio git w vento tak zrobiłem jak go pierwszy raz rozbierałem i nic do tej pory nie zamarza
mario7911 - 2011-01-10, 22:05
no wziąłem się w końcu i wyjąłem dziś zamek z drzwi od kierowcy, ale nie było łatwo strasznie tam mało miejsca żeby go wyjąć a co dopiero poskładać wszystko do kupy, ale jak już go wydobyłem i rozebrałem to naprawdę to naprawdę był w środku zasyfiały więc go wyczyściłem, wysuszyłem i przesmarowałem wazeliną techniczną taką jak ta http://moto.allegro.pl/wa...1388783703.html
zobaczymy jak wrócą mrozy czy pomogło jak tak to rozbiorę jeszcze drugą stronę ale co mnie to nerwów kosztowało, bo nie ukrywam były momenty że trzecia ręka by się przydała a zatem czekam na mróz PzDr
archeolog - 2011-01-10, 22:09
Ja poczekam na jakiś poważniejszy powód do demontażu boczków bo i tak już rozlatane są chyba ze sie da nie demontując ?
BANDERAS_RR - 2011-01-23, 15:49
mrozy minely i problem znikl .......do nastepnych mrozow
Krzysiek9042 - 2011-01-24, 19:08
mrozy wrocily i problemy z zamkami i dzwiami rowniez.
Chyba po tych rozstopach tak mi sie zrobilo bo wczesniej w te mrozy nie mialem takich problemow.
Wczoraj wychodzilem od swojej hmm Dziewczynki i samochod stal na dworzu gdy złapalem sie za klamkie dzwi ani drgnely. Aby jedne tylnie sie otworzyly i przez tyl wsiadalem. Ale gdy juz sie przyjechalem dos iebie do domu po 15 km jazdy w samochodziku bylo juz cieplo i dzwi sie pootwieraly. No ale dzis od strony pasazera sie nie otwieraja. A u mnie zeby zamknac suszarka grzeje zamek. Jak stoi w garazu jest ok ale jak stoi w robocie na dworzu jest denerwujace ;/ Chyba w lato sobie rozbiore zamki i przeczyszcze zeby na przyszla zime bylo ok
Ferbus - 2011-01-25, 15:38
Dziś napotkał mnie ten sam problem co Krzysiek9042 miał... Do tej pory tylko drzwi pasażera sprawiały problem, ale dziś zamarzły również moje... a co najlepsze, to swoich otworzyć nie mogłem długo a pasażera otworzyły się za pierwszym razem, tylko jak je zamknąłem, to już się nie otworzyły i musiałem wsiadać tyłem... Oczywiście po kilkunastu minutach ciepłego nawiewu w samochodzie, wszystko puściło i powróciło do normalności...
|
|