|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - niesamowicie nieekonomiczne autko :)
piotrek/wawa - 2011-01-03, 15:33 Temat postu: niesamowicie nieekonomiczne autko :) Witam wiem że ten problem był na forum nie raz a ja nie pierwszy raz zaglądam w opcję szukaj ale każdy przypadek ma inne oznaki....
od pierwszych mrozów ventka zaczęła pochłaniać niesamowite ilości paliwa przykładowo za 20 zł paliwa robię 20km i to ledwo a za 30zl gazu 50km i to też w trasie i wcale nie z ciężką nogą
sonda lambda jest odłączona ale wątpię żeby to byłą ta przyczyna bo i tak była wcześniej popsuta i nie palił tak dużo
od początku dużego spalania vento utrzymuje 2000obr/min na biegu jałowym więc co to może być
czarnysauber - 2011-01-03, 15:44
a silnik łapie temp. moze termostat padł
Wilku - 2011-01-03, 15:53
piotrek/wawa napisał/a: | sonda lambda jest odłączona ale wątpię żeby to byłą ta przyczyna bo i tak była wcześniej popsuta i nie palił tak dużo |
jak dołaczysz sonde lambda zawsze bedzie wiecej palil widocznie moze sonda nie byla wczesniej zepsuta ;> a poza tym jest zima wiec spalanie zawsze bedzie lekko wieksze ale bez przesady, ja stawiam na sonde...
piotrek/wawa - 2011-01-03, 16:13
Wilku napisał/a: | ja stawiam na sonde... |
nie bedzie to sonda bo raz ze jak go kupilem to byla odlaczona i nie palil tak duzo wczesniej byla popsuta a tak pozatym jezeli sonda jest popsuta i wysyla sygnaly wieksze lub mniejsze niz jej zakres prawidlowego dzialania to komputer jej nie bierze pod uwage i przechodzi w tryb awaryjny ale nie pali 100 na 100
piotrek/wawa - 2011-01-03, 16:15
czarnysauber napisał/a: | a silnik łapie temp. moze termostat padł |
silnik lapie tak 70st tylko nie wiem czy to nie wina tego ze mam angielski licznik i rezystencja jest inna termostat wymienialem w zeszlym roku a on bedzie mial sie duzo do spalania???
czy to moze bardziej czujnik temp
czarnysauber - 2011-01-03, 16:23
piotrek/wawa napisał/a: | a on bedzie mial sie duzo do spalania??? |
tak przy walnietym termostacie bedzie wieksze spalanie
piotrek/wawa - 2011-01-03, 17:42
tzn podsumowujac termostat jest walniety puszcza za wczesnie obieg przez co silnik sie nie dogrzewa i chodzi na ssaniu dobrze to rozumiem??
czarnysauber - 2011-01-03, 18:26
Dokładnie chyba ze u Ciebie jest co innego
Paweł J. - 2011-01-03, 18:26
piotrek/wawa napisał/a: | i chodzi na ssaniu |
chodzi dłużej na ssaniu.
piotrek/wawa - 2011-01-03, 21:36
ale ssanie odłacza sie od jakiej temp??? teraz vento pali 2 razy yle co powinno a nagrzewa sie w miare szybko bo gaz sie zalacza szybko no i te obroty nawet przy temp 70 sa za duze bo 2000
Paweł J. - 2011-01-03, 21:57
piotrek/wawa napisał/a: | ale ssanie odłacza sie od jakiej temp??? |
Gdy zaczyna się podnosić wskazówka, ssanie już nie działa.
piotrek/wawa napisał/a: | obroty nawet przy temp 70 sa za duze bo 2000 |
Termostat jedno, czyli do wymiany, a obroty drugie....być może silniczek krokowy czy coś tego typu.
piotrek/wawa - 2011-01-04, 08:53
Paweł J. napisał/a: |
Termostat jedno, czyli do wymiany, a obroty drugie....być może silniczek krokowy czy coś tego typu. |
jedno i drugie ale jezeli bylby to czujnik temp to i za dlugie ssanie i obroty bylyby jednym
albo silniczek krokowy ale jak on ma sie do gazu???
Paweł J. - 2011-01-04, 09:55
piotrek/wawa napisał/a: | ale jezeli bylby to czujnik temp to i za dlugie ssanie i obroty bylyby jednym |
Z tymi obrotami to niekoniecznie...mój tylko zaniżał temperaturę, a nagrzewał się tak samo-chodzi o szybkość.
piotrek/wawa - 2011-01-04, 10:34
no dobra temp przelaczenia gazu mam ustawiona na 10stpC przelacza sie zanim oskrobie szyby wiec nagrzewa sie dosyc szybko moim zdaniem
piotrek/wawa - 2011-01-04, 10:35
no dobra temp przelaczenia gazu mam ustawiona na 10stpC przelacza sie zanim oskrobie szyby wiec nagrzewa sie dosyc szybko moim zdaniem
i jeszcze jedno ten silniczek krokowy czy w duzej mierze jest odpowiedzialny za spalanie i czy ma cos wspolnego z gazem
|
|