Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - ven to tdi 1Z wariuje temperatura i ogrzewanie

lukasz17 - 2011-01-10, 17:20
Temat postu: ven to tdi 1Z wariuje temperatura i ogrzewanie
Witam od paru dni zauwazylem taki problem,lapie mi temp jets juz np70 a z ogrzewania leci chlodne powietrze dojdzie do 90 dalej to samo i czasmi temp spadnie do mniej wiecej 80 i podniesie sie dalej na 90 i p ojakims czasie takjakby cos puszczalo i zaczyna grzac goracym, czasmi jets normalnie,dzisja np ruszlamem po miescie to zaczynal lapac temp ale stanolem na swiatlach i spadla ale akurat grzal juz cieplutkim ruszylem i powoli jechalme jak to po miescie a temp rosla ladnie... termostat mam nowy... cos mogl osie przytkac? czy moze zapowietrzony?
Brutal - 2011-01-10, 19:37

Miałem co¶ podobnego jak miałem walnięta pompę wody tzw ze nie dało się układu odpowietrzyć i ci±gle leciało mi zimne powietrze
sebastian - 2011-01-10, 20:39

Znikome, żeby sam się zapowietrzył, ale spróbować możesz go odpowietrzyć. Dla mnie bardziej prawdopodobne, że jaki¶ syf mógł się przytkać do jakiego¶ kolanka i powodować, że nie przepuszczało do nagrzewnicy ciepłego płynu. Najlepiej spróbować przepłukać układ, lub spu¶cić całkowicie i pod ci¶nieniem powietrzem przedmuchać.
lukasz17 - 2011-01-10, 21:24

zauwazlem takie mcos przewod do nagrzewnicy co wchodzi jets goracy a wychodzacy czasmi goracy czasmi chlodny czyli cos zatkalo nagrzewnice:/ jak ja moge przeplukac?? zwyklym szlaufemz kranu??
lukasz17 - 2011-01-10, 22:21

roni229 napisał/a:
Hej mi się wydaje że mozesz go przepłukać pod ci¶nieniem lecz nie wiem czy to zaskutkuje;/
ale ja bym spróbował;P

chodzi Ci o myjke cisnieniowa?? nie wiem czy tam nic nie rozerwie pod takim cisnieniem...

Paweł J. - 2011-01-11, 08:10

Myjk±, raczej nie....lepiej chyba zwykłym wężem ogrodowym.
lukasz17 - 2011-01-11, 22:18

wszytsko jasne nic nie zapchane tylko uszczelka pod glowica do wymiany bo zapowietrza sie uklad i straszne cisnienie ma...i w zbiorniczku wyrownawczym czuc rope
Brutal - 2011-01-11, 23:14

Z tego co się nie mylę to jak padnie uszczelka pod głowica to w zbiorniczku powinny się pojawiać b±belki powietrza.
lukasz17 - 2011-01-11, 23:28

moz ei sa ale wiem ze jak chc eodkrecic korek to wywala plyn takie cisnienie jest...