|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Pranie tapicerki
Pozio89 - 2011-01-26, 10:40 Temat postu: Pranie tapicerki Witam, Panowie może macie jakieś doświadczenia w praniu tapicerki w Vento. Bardziej chodzi mi o obicie drzwi niz o kanapę i fotele. Mam taki jasny / kremowy kolor . (Jetta III)
Szukam już dłuższy czas podobnych obić na allegro ale nie mogę znaleźć. W związku z tym chcę się dowiedzieć jak to bezpiecznie wyprać po zimie, zeby za bardzo nie zniszczyć. Wiadomo, ze na jasnym kolorze widać każdy najdrobniejszy brud czy smar...
Jaki preparat? Czym wycierać i tym podobne.
krzeszak - 2011-01-26, 11:18
Do prania ręcznego polecam Vanish lub Wezyr do prania dywanów ... rozcieńczy w cieplej wodzie zbełtać żeby solidnie piana stanęła i prac piana ,nanosić na zabrudzona tapicerkę i rozcierać kawałkiem firanki (dzięki czemu materiał się nie mechaci) ,ustrzegaj sie zbytniego namoczenia tapicerki i słabego zebrania brudnej piany bo będą zostawać plamy jeślitapicerka jest bardzo brudna , trzeba będzie czynność powtórzyć nieraz i 2-3 razy.
dobrze też sie sprawuje odkurzacz piorący ... przynajmniej do odessania resztek wody i brudu nawet po praniu ręcznym.
Jeśli masz na prawd zajechana tapicerek to najlepiej skorzystać z usług profesjonalnego zakładu który używa silniejszych detergentów
Ferbus - 2011-01-26, 12:02
Koledzy, a jak jest z podsufitką?? Bo jesienią chciałem zobaczyć co w szyberdachu "piszczy" (standardowo popsuty) i nie domknąłem go dobrze... Zacząłem myć samochód i woda wlała mi się do środka dzięki temu mam zacieki właśnie na podsufitce...
Ojciec w passacie b3 jak samemu prał, to odszedł materiał i "dynda" sobie nad głową... Strasznie to wygląda i wolał bym tego uniknąć... Pewnie za bardzo namoczył, co?
lukasz17 - 2011-01-26, 18:37
co do boczkow to trzeba odessac brudna wode bo inaczej wyjdzie brud dalej...
a posfitke trzeba prac zimna wod ai najlepeij wziasc kawalek fioranki i jej mocno nie moczyc
MANIEK - 2011-01-26, 20:26
ja u siebie myłem podsufitke sam takim preparatem firmy SONAX do tapicerki i bylem zadowolony z rezultatu
Ferbus - 2011-01-26, 20:36
MANIEK napisał/a: | ja u siebie myłem podsufitke sam takim preparatem firmy SONAX do tapicerki i bylem zadowolony z rezultatu |
I nic się z nią niedobrego nie dzieje?? Możesz mi podać pełniejszą nazwę? albo jakiegoś linka, to kupi taki sam preparat
MANIEK - 2011-01-26, 20:39
Ferbus, no jesli nie przesadzisz z iloscia to sie nic nie stanie a najlepiej jak koledzy wyzej pisza uzyc firanki albo miekiej szmatki. co do pełniejszej nazwy to nie ma SONAX do tapicerki kupiony na stacji ORLEN
bradley - 2011-01-26, 20:59
Ja uzywalem psikacza firmy golddrop. Tansza alternatywa Vanisha.
Co do mycia kanapy to mozna bylo psikac bez ograniczen, robila sie piana potem sie gabka i sucha szmata wycieralo.
A co do podsufitki to tutaj trzeba spryskac cala podsufitke rownomiernie, a najlepiej opracowac jakis system od boku do boku i od konca do poczatku.
Jak wyczyscilem tylko miejscowo to w tym miejscu bylo czysto/jasno a pozostale miejsca byly brudne. Jak zrobilem w pasie to zrobil sie taki "zaciek" ze bylo widac gdzie material schnal a gdzie nie. Dlatego jak myc to cala podsufitke, nie moczyc jej nadmiernie zeby sie nic nie stalo z materialem.
Psik psik na gabeczke i przecieramy, a potem czysta sucha szmata dotykamy.
czarnysauber - 2011-01-26, 21:04
Pozio89, może umów sie z lukasz17, on sie tym zajmuje
Rafik - 2011-01-26, 21:09
tak jak pisze bradley jesli chodzi o podsufitke trzeba uwazac by nie przecholowac z wodą no i ze srodkiem tez nie bo jak damy za duzo srodka to wtedy wyjda nam zacieki .
krzeszak - 2011-01-26, 21:44
Rafik napisał/a: | trzeba uwazac by nie przecholowac z wodą |
tapicerki nie pierzemy bezpośrednio sama woda a piana z preparatu wiec aby przecholowac z woda trzeba sie postarac
Rafik napisał/a: | no i ze srodkiem tez nie bo jak damy za dużo środka to wtedy wyjda nam zacieki . |
zacieki wychładza wtedy gdy tapicerka jest bardzo brudna i źle się zbierze brudna piane i nie wytrze sie do sucha ... dlatego jak wspominałem wcześniej albo prac 2-3razy albo odessać piane i brud odkurzaczem piorącym
|
|