Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Problem z hamulcami

art88 - 2011-02-02, 11:57
Temat postu: Problem z hamulcami
Mój problem polega na tym że podczas hamowania przy wiekszych predkosciach wystepują drgania kierownicą. Co może być tego powodem?
Paweł J. - 2011-02-02, 12:02

Krzywa tarcza.

Też tak miałem do pewnego momentu gdy rozgrzaną tarczę polałem zimną wodą....kupa pary i syku, ale tarcza zrobiła się idealnie prosta chodź teoretycznie powinna sie bardziej wykrzywić. Ale polewania wodą nie polecam....prawdopodobieństwo, że bedzie lepiej to tak jak prawdopodobieństwo wygrania w lotka-chodź czasami sie udaje ;)

A co dalej ?? Albo wymień tarcze albo naucz się z tym zyć. ;)

hrubek18 - 2011-08-02, 23:28

odkopie :) W sobotę wymieniłem klocki i dzisiaj dopiero zauważyłem dziwne zachowanie hamulców a dokładniej jak delikatnie przycisnę hamulec to czuję jak on odbija coś podobnego jak przy ABS jak się porządnie depnie po heblach i mam tutaj pytanie czy może być krzywa tarcza a może klocki lipne dodam że na starych było wszystko dobrze.
I jeszcze jedno pytanko po wymianie heblów odpowietrzyłem układ i pedał mam taki sam jak wcześniej czyli łapie od polowy i tutaj moje pytanie czy nie przypadkiem pedał powinien łapać od samej góry skoro są nowe klocki czy może ten typ tak ma? :)

gryzonvw - 2011-08-03, 09:02

jeśli w sobotę klocki wymieniłeś to daj im się chłopie ułożyć skoro tarcze masz stare :faja:

co do bicia na pedale to wskazuje na zwichrowana tarczę :faja:

hrubek18 - 2011-08-03, 09:40

gryzonvw, Producent zaleca przejechać 300km bez gwałtownego hamowania ja już mam ponad 400km :)
przy kolejnej wymianie trzeba będzie i tarcze wymienić nie ma innego wyjścia