Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Jakie śruby do alusów Borbet KBA 43191?

bart_jawelin - 2011-03-09, 12:02
Temat postu: Jakie śruby do alusów Borbet KBA 43191?
Jak w temacie. Do Vento AAM - 1,8 Benzyna wersja GL.
sebastian - 2011-03-09, 16:01

M12x1.5 tylko musisz zobaczyć czy kula czy stożek. Po otworze w feldze poznasz.
zeniTh - 2011-03-09, 16:04

do alusów prawdopodobnie stożek, ale lepiej sprawdzić
bart_jawelin - 2011-03-09, 19:17

Ok. A jaka długość śruby? Bo słyszałem, że do alusów musi być dłuższa niż do stalówek...
sebastian - 2011-03-09, 19:29

Teoretycznie tak, ale musisz sam sprawdzić. Ja miałem tak, że zarówno do stalówek, jak alusów jednocześnie pasowały. Długości nie pamiętam, ale musi co najmniej te 2 cm wychodzić jak włożysz śrubę w koło.
bart_jawelin - 2011-03-09, 19:45

Ok, Wielkie dzięki. Tylko cały czas mnie zastanawia dlaczego "fachowcy" od śrub do których pisałem z allegro piszą mi, że do vento są śruby M14 x 1.5 ?!
sebastian - 2011-03-09, 19:56

bart_jawelin napisał/a:
"fachowcy" od śrub do których pisałem z allegro
Zacznijmy od tego, jacy fachowcy, takie allegro :D
bart_jawelin - 2011-03-09, 20:04

sebastian napisał/a:
bart_jawelin napisał/a:
"fachowcy" od śrub do których pisałem z allegro
Zacznijmy od tego, jacy fachowcy, takie allegro :D

W sumie racja, ale pisałem do 3 i jednoznacznie cała trójka wskazała na M14 , więc musiał to być niezły zbieg okoliczności :P

sebastian - 2011-03-09, 20:35

Powiem tak. Wszedłem z ciekawości do ele katalogu: http://katalog.fota.pl/Ka...x?GenArtNr=2070 i co ciekawe, co mnie zdziwiło, rozróżnia się M12 i M14 właśnie. Nie spotkałem się jeszcze z M14 z racji chociażby na to, że u siebie miałem przecież M12 założone. Nawet dokładnie mierzyłem wszystko suwmiarką i to pamiętam, że na pewno było M12. Długości gwintu czy całej śruby nie pamiętam, ale bez problemu zarówno pod alusy, jak i pod stalówki pasowały. Może dlatego, że jedne, jak i drugie koła były oryginalne. Ale przecież skoro Twoje stare Ci pasują, po po kiego licha inne wstawiać? Przecież nie da rady inaczej. Przymierz po prostu swoje śruby do nowego koła. jeśli z drugiej strony wystawać będzie co najmniej te 2 centymetry oraz osadzenie samej śruby będzie pasować (kula czy stożek) to nie zawracaj sobie głowy innymi śrubami, bo to później tylko kłopot wozić dwa komplety kół na wymianę wraz ze śrubami. Także reasumując: U siebie miałem NA PEWNO M12 i silniczek identyczny, tak samo jak i rocznik.
bart_jawelin - 2011-03-09, 20:42

Dokładnie. Ale z tego co teraz sam zacząłem przeglądać tabele z allegro to M14 to są do wersji GT, VR6, a reszta to M12, czyli już chyba wszystko jasne. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w moim problemie :) Mam nadzieje, że komuś się nasza rozmowa kiedyś przyda i nie będzie musiał zakładać nowego tematu co ja uczyniłem :) Punkcik dla Ciebie sebastian :]