|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Układ zaplonowy
krzeszak - 2011-03-15, 11:27 Temat postu: Układ zaplonowy Witam!
Temat dotyczy układu zapłonowego w najbardziej rozpowszechnionych silnikach ABS i AAM a dokładnie kilku najważniejszych elementów które potrafią przysporzyć kłopotów:
-kopułka rozdzielacza
-palec rozdzielacza
-przewody wysokiego napięci
-świece zapłonowe
dokładnie chodzi mi o to by zebrać w całość cala wiedzę na temat tych elementów
( sprawdzone i polecane marki, odstępy pomiędzy wymianami ,numery części , ceny i inne ważne spostrzeżenia ) wiem ze dużo było pisane na forum,lecz nie ma tego w jednym temacie wszystko porozrzucane i ciężko coś znaleźć.
Paweł J. - 2011-03-15, 11:44
U mnie wszystko jest beru....palec, kopułka (inna w ABS i AAM) i przewody, jedynie świece NGK BUR6ET. Zalecana wymiana co 60-70 tys km. W sumie marka za bardzo nie ma się co sugerować, gdyż obecnie na rynku jest taki burdel, że nawet najlepsze markowe graty są na starcie do niczego i jest mega dużo zwrotów.
Swiece ok 70zł
Palec i kopułka 40-45zł
Przewody 120-150zł.
krzeszak - 2011-03-16, 11:25
Paweł J. napisał/a: | W sumie marka za bardzo nie ma się co sugerować, gdyż obecnie na rynku jest taki burdel, że nawet najlepsze markowe graty są na starcie do niczego i jest mega dużo zwrotów.
|
co fakt to fakt...lecz chyba dalej jest przekonanie do sprawdzonej marki Bosch, Champion, Beru przynajmniej łatwiej wyegzekwować zwrot.
Paweł J. napisał/a: | świece NGK BUR6ET |
to jest 3 elektrodowa świeca
Czy po wymianie wymienionych elementów jest niezbędna jakaś czynność ustawcza
Jakie sa objawy padniętych poszczególnych elementów
Paweł J. - 2011-03-16, 18:26
krzeszak napisał/a: | to jest 3 elektrodowa świeca |
tak:
krzeszak napisał/a: | Czy po wymianie wymienionych elementów jest niezbędna jakaś czynność ustawcza |
Nie.
krzeszak napisał/a: | Jakie sa objawy padniętych poszczególnych elementów |
Lekkie poszarpywanie na zimnym silniku tuż po odpaleniu oraz dłuższe kręcenie na ciepłym silniku, przynajmniej ja tak miałem.
krzeszak napisał/a: | Bosch, Champion, Beru |
Tak, ale także zadrzają się buble....ciekawe jak jest z Sentech-em.
Krzysiek9042 - 2011-03-16, 18:38
Widzialem ju te swieczki w archiwum.
Z tym masz racje bo mi lekko poszarpuje jak jade to nieraz jest takie szarpniecie.
Wywalilem stare swiece co byly nim zalozylem od innego samochodu ktory mialem i moje zdziwienie bylo takie ze chodzil eleganco i palil szybciutko.
Ale teraz na tych swiecach jest juz kiepsko palic zimny pali ale jak silnik cieply to juz troche pokreci. A najgorzej jest jak np. zapale go zimnego przejade z 0.5km zgasze na 5 minyt to pozniej kreci bardzo dlugo
Krzysiek9042 - 2011-03-18, 17:50
panownie wczoraj tak mi machanik ustawil zaplon ze dzis rano krecil dlugo jak cholera zeby zapalic az mysalalem ze cos nie tak jest i w ogole mocy nie ma. Straszny mol teraz z niego jest o wyprzedzaniu zeby przyspieszyc nie ma szans
sebastian - 2011-03-18, 20:59
Krzysiek9042 napisał/a: | panownie wczoraj tak mi machanik ustawil zaplon ze dzis rano krecil dlugo jak cholera zeby zapalic az mysalalem ze cos nie tak jest i w ogole mocy nie ma. Straszny mol teraz z niego jest o wyprzedzaniu zeby przyspieszyc nie ma szans | Krzysiek9042, który raz z kolei jeszcze będziesz o tym pisał? Nie wystarczy, że w jednym temacie o tym napisałeś, to teraz we wszystkich, gdzie się da będziesz to wałkował?
vwjanekvento - 2014-07-08, 20:16
Znalazlem jakiś temat to odgrzej kotleta, pytanie brzmi jak dobrze ustawić zapłon? Bo cos mi się wydaje ze minimalnie zle jest ustawiony bo pyrka i poszarpuje mi furka, nie jest to az tak uciążliwe ale gdzies jednak popelnilem blad.
tom cio - 2014-07-08, 20:33
Najlepiej lampą stroboskopową. Inaczej to tylko "na słuch" ale to wiesz jak to jest Sprawdź jeszcze rozrząd czy na znakach jest, a potem zapłon lampą i musi być ok.
vwjanekvento - 2014-07-08, 20:43
No to będę musial komus oddac bo nie mam lampy niestety, wcześniej był ustawiony pewnie fabrycznie i było ok po kapitalce wiadomo ze wszystko było rozebrane. No coz trza będzie komus dac zarobic
|
|