|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - RDZA
bradley - 2011-03-22, 18:50 Temat postu: RDZA Z racji tego ze moje nadkola przednie przy prograch wygladaja tragicznie a juz mi ciamka gore tylnej klapy nad rejestracja i dol drzwi pasazera to chcialem temu jakos zaradzic.
Zeszlifowac do zywego to nie problem. Choc problem taki, ze w przypadku nadkoli moze byc to z dziurami na wylot.... dlatego lepiej chyba kupic nowe nadkola.
Co dalej? Czym zabezpieczac?
Mile widziane srodki, farby, lakiery, podklady. Ile kosztuje lakier mojego koloru? mystic pearl.
pawel39106 - 2011-03-22, 19:56
bradley napisał/a: | Z racji tego ze moje nadkola przednie przy prograch wygladaja tragicznie |
Jeśli reszta błotnika jest w miarę zdrowa to jest możliwość wstawienia samej reperaturki, czyli tej częsci błotnika po niżej plastikowej listwy. W sklepach są one nie dostępne, przynajmniej u mnie ale na allegro można takie kupić. Ja niedawno kupiłem i są dość solidne.
A jeśli chodzi o środek na rdzę to ja bym polecał Brunox.
lukasz17 - 2011-03-22, 22:11
repreaturek bym nie proponowal kiedys wspawalem ale i tak szpachla zaczela pekac na spawaniu a robilem dla siebie solidnie..mam dobry preparat pare rzeczy w golfie nim zrobilem i lalka bylo... jutro ci moge wsyslac nazwe
bradley - 2011-03-22, 22:21
Glownie chodzi mi o chronologie dzialan po zdarciu do zywej blachy.
Paweł J. - 2011-03-22, 22:28
Bawiłem się w robienie przednich błotników i bez piaskowania z obu stron sie nie obejdzie. Aby to dobrze wypiaskować trzeba ściągnąć błotnik.....jak tego nie zrobisz....co byś nie działał to rudzielca się nie pozbędziesz. Nawet jak wypiaskujesz dół błotnika i zostanie Ci siateczka możesz to zaspawać i będzie git, zawsze góra błotnika zostanie w tedy w ori lakierze, a jeśli źle dobierzesz lakier to nie bedzie tak widoczny gdyz od listwy masz złamanie.
Oczywiście najprościej będzie kupic nowy błotnik i dać do lakierowania.
bradley - 2011-03-22, 22:35
Pominmy blotniki, zajmijmy sie klapa
Jak krok po kroku ogarnac ruda.
Paweł J. - 2011-03-22, 22:45
Ja zdzierałem do gołej....dawałem zwykły Stalochron...nakładany delikatnym pedzlem.....zaprawka trzyma 6 lat....potem delikatne zeszlifowanie zaprawki i psiknięcie puktowe dobranym lakierem i tyle...a na koniec kilka polerek pasta tempo, aby zniwelować chmurkę.
i taki tego efekt
lukasz17 - 2011-03-22, 22:53
tez bym zdarl do golej blachy nalozyl odpowiedzni preparat odczekal i pomalowal ewentyualnie rysna szpachla... ten preparat co mam to trzeba posmariowac i 3 dni odczekac dopeiro pozniej preztrzec go papierem imozna na niego polozyc szpachle
bradley - 2011-03-22, 23:04
Moge miec nawet purpurowe laty na aucie (sleeper style) byleby nie rdzewial dalej
lukasz17 - 2011-03-22, 23:07
jutro podam nazwe tego preparatu wedlug mnie jest dobry tylko trzeba troche pojezdzic z tym preparatme a pozniej go dopeiro szczyscic co nie co i pomalowacno i szpachle polozyc zeby zlikwidowac ten dolek co zostanie po wyczyszczeniu do golej blachy
devill4 - 2011-03-23, 11:26
lukasz17, czyżbyś miał na myśli Cortanin F ? bo z nim właśnie około 3 dni trzeba poczekać aż tam sobie z tą rdzą po reaguje i dopiero czy jak piszesz papierem czy benzyną ekstrakcyjną przejechać do czysta a najlepiej to pierw papierem a potem szmatką z benzyną
lukasz17 - 2011-03-23, 15:14
nie... epoxy brunox dobry preparat u mnie lakiernicy go chwala tylko mowia z ejak sie farbe bezposrednio na niego kladzie to czasmi sie wazy czy cos wtym stylku i dlatego radzilbym troche to zaszpachlowac i doczyscic i dopeiro podklad i baza i na koniec lakier
devill4 - 2011-03-23, 15:39
skoro chwalą to i ja muszę wypróbować
no ale dobra czyścimy do cna smarujemy czekamy te 3 dni aż podziała trochę ubytek szpachla łatamy ale jak to z tym malowaniem jest dokładnie?
ile podkładu warstw? i jak to nanosić ?
bazy i klaru doczytałem że około po 3 ? i tu to samo pytanie jak? bo ile tematów wygrzebałem tyle różnych opinii było
vst93 - 2011-03-23, 17:46
lukasz17 napisał/a: | nie... epoxy brunox dobry preparat u mnie lakiernicy go chwala tylko mowia z ejak sie farbe bezposrednio na niego kladzie to czasmi sie wazy czy cos wtym stylku i dlatego radzilbym troche to zaszpachlowac i doczyscic i dopeiro podklad i baza i na koniec lakier |
Brunox epoxy radzę i ja tylko właśnie cieniutką warstwę szpachli położyć, później papier na wodę, benzyna ekstrakcyjna, podkład, baza, lakier.
Gdzie nie wyczyścisz do dna tam brunox zwiąże rdzę i będziesz mieć taki fioletowy kolor. 24-48 godzin się na brunoxa czeka o ile dobrze pamiętam. Szpachla aby nie gryzł się brunox z lakierem na wszelki wypadek i żeby nie było takiego wgłębienia po czyszczeniu rudej. Ja dawałam 3 warstwy podkładu (trzeba czekać aż każda po kolei wyschnie- dopiero następna). Bazy i klaru też 3. Najlepiej malować odpowiednim pistoletem, ale jeśli takiego nie masz można od bidy sprayami motipa.
bradley - 2011-03-23, 19:17
Poszukam tego brunoxa epoxa. Jest jakakolwiek szansa, ze dostane go w markecie budowlanym?
vst93 - 2011-03-23, 19:29
Można poszukać, pewnie będzie. Po specjalnych sklepach samochodowych jeździłam za nim a kiedyś przypadkiem zobaczyłam, że pod samym nosem w małym sklepiku budowlanym jest
bradley - 2011-03-23, 19:35
vst93, wypozyczylbym Cie na weekend przy pracach kolo samochodu ;p
Co do malowania to bedzie ciezko bo mam lakier perlowy LC5L Mystic Blue Pearl , wiec pewnie tylko w ASO beda miec takowy do malowania w magicznej cenie.
lukasz17 - 2011-03-23, 19:46
devill4 napisał/a: | no ale dobra czyścimy do cna smarujemy czekamy te 3 dni aż podziała trochę ubytek szpachla łatamy ale jak to z tym malowaniem jest dokładnie?
ile podkładu warstw? i jak to nanosić ?
bazy i klaru doczytałem że około po 3 ? i tu to samo pytanie jak? bo ile tematów wygrzebałem tyle różnych opinii było |
ja tam klade pare warstw podkladu tak na oko zeby czyszczac nie przetrzec do blachy wole wiecej i troche potrzec niz zamalo...
a baze kladzie sie tyle razy az ladnie pokryje podklad niektore farby za 3 razem pokryja a niektore trzeba z 5 albo wiecej to tez radze na oko...
co do lakieru to 3 warstwy powinno wystarczyc tylko po kazdej warstwie trzeba odczekac....
bradley napisał/a: | Co do malowania to bedzie ciezko bo mam lakier perlowy LC5L Mystic Blue Pearl , wiec pewnie tylko w ASO beda miec takowy do malowania w magicznej cenie. |
zaden problem jedziesz do mieszali farb i dorobia Ci tylko musisz wziasc klapke i kad lakieru spisac... ja do vento sliwkowego placilem 22zl za 100ml...
vst93 - 2011-03-23, 22:00
bradley napisał/a: | vst93, wypozyczylbym Cie na weekend przy pracach kolo samochodu ;p |
jakby było kapkę bliżej to nie byłoby problemu... A tak w ogóle to trudne nie jest tylko trochę żmudne i wymagające cierpliwości w czekaniu a to na brunox a to na szpachlę (czasami kilka warstw) a to na wszystkie podkłady etc
lukasz17 napisał/a: | jedziesz do mieszali farb i dorobia Ci tylko musisz wziasc klapke i kad lakieru spisac... |
tak też można jak nie da się dobrać jakiegoś popularnego koloru, do mojego akurat pasował jeden motipa bo lakier przez kilkanaście lat trochę wyblakł i już oryginalny nr 1 różniłby się od oryginalnego nr 2
lukasz17 - 2011-03-23, 22:05
vst93 napisał/a: | tak też można jak nie da się dobrać jakiegoś popularnego koloru, do mojego akurat pasował jeden motipa bo lakier przez kilkanaście lat trochę wyblakł i już oryginalny nr 1 różniłby się od oryginalnego nr 2 |
ale jak oni dobieraja to itak pod kolr klapki wiec z innym odcieniem nie powinno byc problemu zrestz ato ciemny kolor to spoko gdyby byl srebrny to tragedia zeby to jakos wygladalo:/
bradley - 2011-03-23, 22:09
A klapke bede mial w innym odcieniiu niz klape i bedzie klapa (kapa) ;P
lukasz17 - 2011-03-23, 22:16
bradley napisał/a: | A klapke bede mial w innym odcieniiu niz klape i bedzie klapa (kapa) ;P |
to najlepiej pojedz samochodem do tego co dobiera farby i powiedz ze trzeb aCi do klapy dobrac on wezmie probniki i ci dobierze ostanio podobnie dobierlame i spoko wyszlo
vst93 - 2011-03-23, 22:27
lukasz17 napisał/a: | ale jak oni dobieraja to itak pod kolr klapki wiec z innym odcieniem nie powinno byc problemu zrestz ato ciemny kolor to spoko gdyby byl srebrny to tragedia zeby to jakos wygladalo:/ |
A widzisz, mądrze prawisz. Może miałam więcej szczęścia niż rozumu ale spasowałam niemal idealnie za 14 zł za puszkę 200 ml
devill4 - 2011-03-26, 10:07
lukasz17 napisał/a: |
a baze kladzie sie tyle razy az ladnie pokryje podklad niektore farby za 3 razem pokryja a niektore trzeba z 5 albo wiecej to tez radze na oko...
co do lakieru to 3 warstwy powinno wystarczyc tylko po kazdej warstwie trzeba odczekac....
|
no dobra to już mniej więcej ale jak Ty z tym jedziesz? tzn oklejasz miejsce w koło i wszystkie warstwy jadą na te same miejsce czyszczone tzn baza i klar czy robisz jakieś schodki żeby progu nie było? no chyba że od razu cały element bo o to najbardziej mi się rozchodzi
lukasz17 - 2011-03-27, 20:11
devill4 napisał/a: | no dobra to już mniej więcej ale jak Ty z tym jedziesz? tzn oklejasz miejsce w koło i wszystkie warstwy jadą na te same miejsce czyszczone tzn baza i klar czy robisz jakieś schodki żeby progu nie było? no chyba że od razu cały element bo o to najbardziej mi się rozchodzi |
zalezy jaki element malujesz,baze klade tylko na podklad i troszke w okolo a lakier dalej sie rozpyla zeby pozniej spolerowac zejscie ... a samochod to okleic nalepiej caly oprocz malowanych elementow bo go zapyli...chyba ze np kolor srebry wiec nie radze malowania tylko elementow bo bedzie widac..jak np malujesz przedni blotnik w srebrym kolorze to czesto matuje troche drzwi zeby wejsc baza na drzwi i pozniej lakierem to sie wtedy nie rzuca tak ze inny odcien bo srebry ciezko dobrac zeby byl idealny...
devill4 - 2011-03-28, 12:58
no ja mam na oku klapę ale to raczej przy samym podświetleniu rejestracji za próg rdza mi nie wyszła jeszcze i parę bąbli na słupku...raczej mało widoczne miejsca ale mimo wszystko jakoś to sensownie ogarnąć trzeba a kolor to wiśnia bo ni to czerwony ni to bordowy
kikan82 - 2011-03-29, 23:15
jezleimi sie tworzy rdza na tej czesci co idzie od progu w strone kawalka listwy mam na uwadze bok lewy dół to da rade zapobiedz albo w razie ost cos wstawic?
lukasz17 - 2011-03-30, 14:35
kikan82 napisał/a: | jezleimi sie tworzy rdza na tej czesci co idzie od progu w strone kawalka listwy mam na uwadze bok lewy dół to da rade zapobiedz albo w razie ost cos wstawic? |
nie rozumiem o ktora Ci czesc progu chodzi? moze pokaz zdjecie?? napewno cos da sie z tym zroibc
kikan82 - 2011-03-30, 15:48
fotki nie mam ale postaram sie to wytlumaczyc wiec tak: lewe tylnie drzwi pod lista czarna ale nie na drzwiach tylko miedzy drzwiami a nadkolem pod listwa nad progiem
vst93 - 2011-03-30, 17:20
Tu? (zielona strzałka)
Można spróbować zdrapać rudą, brunox i tak jak wyżej. Listwę jak pamiętam dość łatwo się wyjmuje.
kikan82 - 2011-03-30, 18:59
tak kolego to te miejsce gdzie koniec strzalki, i chcialem wziasc papier scierny do zera podklad i w sprayu kupic lc9z i opamlwoac i potem polerke , bo bylem u lakiernika i mi powiedzial za pare podobnych troszke pod klapa 2000 to ja wole sam to zrobic moze nie bedzie idealnie ale taniej
pawel39106 - 2011-03-30, 20:54
kikan82 napisał/a: | o bylem u lakiernika i mi powiedzial za pare podobnych troszke pod klapa 2000 |
Jedź zapytaj jeszcze innego, mi też jeden od robinia blacharki powiedział 3500zł a inny za to samo 2000zł. Wiadomo że mechanior mechaniorowi nie równy ale z drugiej strony nie mamy żadnej gwarancji ze drożej tzn lepiej.
kikan82 - 2011-03-30, 21:57
tak kolego ale na ta chwile nie mam nawet 500 zl wiec musze samemu zaradzic i nie dac sie rdzy:)
lukasz17 - 2011-03-31, 08:59
zdrap ta rdze do zera pozniej zakup brunox preparat od rdzy posmaruj odczekaj tak z dzien dwa... pozniej pasowaloby troszke podszpachlowac bo napewno zostanie dolek jak to wyczyscisz a na szpachle podklad i farbe poloz i powinno sie trzymac... podstawa to dobrze wyczyscic rdze
kikan82 - 2011-03-31, 18:05
kolego a mozesz mi napisac jako to szpachla dobra by byla do takich rzeczy i co to jest ten burnox czy jakos tak ile kosztuje( i pelna nazwe ) zeby wiedzial oco prosic:)
lukasz17 - 2011-03-31, 20:40
jak tylko drobne pryszcze tam sa to szpachla wykonczeniowa... a brunox to preparat antykorozyjny... niby zapobiega rozwijaniu sie rdzy szpachle to taka mala tupke kupisz pewnie za 10zl i ten preparat placilem 18zl ostatnio...
bradley - 2011-04-16, 17:04
Przemycalem kontrabande whiskey i Al Capone ostrzelal moj samochod. Cudem ocalalem ale blacha ma dziury jak szwajcarski ser od kul
A teraz mozecie zobaczyc z czym zaczalem walke...
sebastian - 2011-04-16, 18:04
Ale korniki Ci ześrupały
slaw71 - 2011-04-16, 19:05
uuuuuuuuuuuu,to moja aż tak nie była zeżarta
bradley - 2011-04-16, 20:03
Bede sie musial zglosic do pimp my ride
bradley - 2011-04-17, 22:02
Pierwszy etap zakonczony.
Mam nadzieje, ze zgnilizna zostala zdecydowanie zahamowana do czasu kiedy bede mial wiecej czasu zeby ladniej szpachelka wszystko zalatwic
Ile moze kosztowac spray taki 250ml pod kolor mojego auta jakbym jakiegos lakiernika prosil?
vst93 - 2011-04-17, 22:47
Podłoga cała? Bo skoro reszta tak smakowała rudej to podłoga dla niej prawdziwe delicje
spray taki 250ml pod kolor mojego auta- ze 40 zeta może... Różne ceny podają ale licz tak około
devill4 - 2011-04-17, 23:12
Podłoga to o ile od spodu dobrze zabezpieczona a do środka nic nie kapie to jako tako wyżyje a jak kapie a na dodatek tego za bardzo nie widać to wtedy się robią kwiatki i dodatkowa wentylacja w samochodzie ja niestety coś o tym wiem
vst93 - 2011-04-17, 23:29
Też myślałam że jakoś wyżyje ale sól na ulicach w zimie i śnieg aż po klamki z codzienną jazdą zmuszają mnie w tym roku do remontu. Ze wstępnej analizy pozimowej wynika wniosek: podłoga oraz progi są smaczne
bradley - 2011-04-17, 23:40
Podloga jest spoko chociaz musze poprawic autosmarem po zimie kolo korkow wentylacyjnych bo sie rozszczelnila ochrona.
vst93 - 2011-04-17, 23:45
bradley napisał/a: | Podloga jest spoko chociaz musze poprawic autosmarem po zimie kolo korkow wentylacyjnych bo sie rozszczelnila ochrona. |
to dobrze, że jest dobrze
devill4 - 2011-04-17, 23:49
vst93, może masz trochę racji u mnie zjadło u pasażera z tyłu trochę i się do tej pory zastanawiam jakim cudem tam wlazła ta maszkara
callme47 - 2011-04-18, 08:44
devill4 napisał/a: | u mnie zjadło u pasażera z tyłu trochę i się do tej pory zastanawiam jakim cudem tam wlazła ta maszkara |
Powiem, że u mnie podobnie w tym samym miejscu. Wookół korka dookoła rdza się rozniosła. Przód podłogi ok, zero rdzy. Z tego co się dowiedziałem to podłoga ma przychył do tyłu, toteż cała wilgoć leci wstecz.
W miejscach zarażonych już zawsze będzie się pojawiała to ruda plaga. Po 2-3 latach wychodzi ponownie na światło dzienne. Najlepiej zrób to porządnie, wygolić rudę do blachy, odrdzewić, szpachla, podkłąd, lakier i klar. Powinno wytrzymać parę lat
Lakier polecałbym kupić na allegro, tylko musisz znać numer lakieru (jest na naklejce w bagażniku).
A co do samej rdzy to lepiej, zabezpieczyć niż leczyć
devill4 - 2011-04-18, 09:56
callme47, szefie no jednym słowem opisałeś jak się zrobiło u mnie ale ja mam trochę straszniej blacha na niedużym kawałku no krótko mówiąc nie nadaje się do niczego będę musiał dawce znaleźć albo z ocynku dosztukować kawałek i wtedy dopiero ale to już biteksem polecę no i jeszcze blacharza albo spawacza z migomatem
no i jak wspomniałeś z przodu blacha aż się świeci nawet kawałka rdzy nie widać
vst93 - 2011-04-18, 10:58
Podłoga i progi ciężko będzie bez miga. Znaczy można, tylko po co jak przy podnoszeniu auta podnośnik wejdzie przez podłogę?
bradley - 2011-04-18, 11:34
vst93 napisał/a: | Znaczy można, tylko po co jak przy podnoszeniu auta podnośnik wejdzie przez podłogę? |
Dlatego auto podnosi sie za wahacze i belke
devill4 - 2011-04-18, 17:44
bez miga to na tej super grubej blasze to nic tylko dziury można porobić....dobrze że w ogóle jest profilowana jak tako bo to się gnie jak gumowe
callme47 - 2011-04-19, 09:13
czasami lepiej od spawania sprawuje się żywica z matą szklaną. W miejscach nie narażonych na drgania jest praktycznie niezniszczalna i rdza jej nie weźmie
vst93 - 2011-04-19, 13:03
bradley napisał/a: | vst93 napisał/a: | Znaczy można, tylko po co jak przy podnoszeniu auta podnośnik wejdzie przez podłogę? |
Dlatego auto podnosi sie za wahacze i belke |
Gorzej jak wstawisz do serwisu np i odbierzesz dziurawe jak nie będą się znać a będą podnosić
Albo jak ktoś "życzliwy" zacznie podnosić
bradley - 2011-04-19, 14:14
callme47, ja wlasnie na swieta zamierzam kupic mate i zywice z utwardaczem. Bede modelowal przedni blotnik i latal dziury w klapie kolo podswietlenia tablicy. Pozniej zeszlifowanie, podklad, szlif, szpachla, szlif, podklad, szlif i malowanie.
W Kadecie tak z bratem polatalismy tylne nadkole bo do bagaznika lala sie woda. Do konca jego zywota bylo suchutko i zero wzerow.
callme47 - 2011-04-20, 20:58
Ja się też spotkałem z autkami, w których belka była positkowana i pokryta rudą. Oprócz tego progi zżarte, i jak tu auto podnieść
bradley napisał/a: | ja wlasnie na swieta zamierzam kupic mate i zywice z utwardaczem. Bede modelowal przedni blotnik i latal dziury w klapie kolo podswietlenia tablicy. Pozniej zeszlifowanie, podklad, szlif, szpachla, szlif, podklad, szlif i malowanie.
W Kadecie tak z bratem polatalismy tylne nadkole bo do bagaznika lala sie woda. Do konca jego zywota bylo suchutko i zero wzerow. |
O tak, ja jestem zdania że żywica lepsza od spawu, przy małych dziurach. Tylko sporo pierdaczenia jest z tym, lepka jest cholera No to powodzenia przy klapie, oby ładnie wyszło. Jak wrzucisz zdjęcia po skończonej robocie ocenimy
Paweł J. - 2011-04-20, 21:12
bradley, nie chcę Ci źle wróżyć ale przednie błotniki masz do wywalenia....jedynie co tu może pomóc to piaskowanie, ale z obu stron....w tedy dopiero łatanie, o ile coś zostanie i dalej bawienie się w malowanie
Poza tym...skoro ruda się tak rozwinęła na błotniku w widocznym miejscu to musi być w szparze między błotnikiem, a progiem i pewnie oba te elementy są zainfekowane
U mnie prawie rok temu.....z tym miejscu co u Ciebie u dołu błotnika było co nieco robione przez niby malarza, z tym że powierzchownie i w tym miejscu do tej pory zrobił mi sie mały babol...czyli blacha "oddycha". Teraz będe zdejmował błotniki.....czyszczenie i piaskowanie z obu stron.....kilka warstw zabezpieczeń i dopiero w tedy podkład.....wierz mi nie ma sensu bawić się w takie rzeczy jeśli rudzielca nie wywalisz ze wszystkich zakamarków.....a tego nie zrobisz w Twoim przypadku bez ściągania błotników.
bradley - 2011-04-20, 21:38
Sciagac bede teraz na swieta bo mam ponad tydzien wolnego.
Paweł J. - 2011-04-20, 21:41
bradley napisał/a: | Sciagac bede teraz na swieta bo mam ponad tydzien wolnego. |
Pozytywnie jest szansa
kikan82 - 2011-04-21, 21:43
koledzy mam pytanko mam dziurke mala znaczy srednica tak na 3 4 cam da sie jakos to zalatac? bo mam weselicho ciotki za tydzien i na szybkiego musze cos wykombinowac bo mialem ogolnie wymienic ale czasu nie mam poradzicie
twety100 - 2011-04-21, 22:54
kikan82, szpachla z włóknem da radę ale to pół środek
kikan82 - 2011-04-22, 20:44
a ile to kosztuje i gdzie to dostac?
twety100 - 2011-04-22, 21:16
w każdym sklepie z artykułami typu lakiery farby mają koszt male op. okolo 15 zl ale na to musisz dać wyrównującą więc wszystko bez lakieru wyniesie ok 50 zeta
bradley - 2011-04-23, 14:20
Nie sadzilem, ze tyle zywicy zejdzie. Ciut jeszcze zostalo z puszki 250g ale to mam na koncowe poprawki dzis wieczorem. Nawet fajnie dalo sie wymodelowac brakujaca czesc blotnika. Po swietach szpachla gladzenie i malowanie.
callme47 - 2011-04-23, 15:56
bradley napisał/a: | Nie sadzilem, ze tyle zywicy zejdzie. |
a tak zapytam, ile dajesz warstw maty ?
bradley napisał/a: | Nawet fajnie dalo sie wymodelowac brakujaca czesc blotnika. Po swietach szpachla gladzenie i malowanie. |
Dobrze, że się udało z modelowaniem. Mi przy modelowaniu rędkawice się lepią, że masakra...Używasz jakiegoś narzedzia czy rękami nakładasz?
bradley - 2011-04-23, 18:34
Daje ok 3-4 warstw zalezy od miejsca. Mam zwykle rekawiczki wampirki gumowe. Trzeba poczekac na moment kiedy zywica zaczyna twardniec i wtedy macie mozna nadac bardziej odpowiedni ksztalt i mata "nie flaczeje" tylko pozostaje w miejscu.
Poszlo na 2 blotniki, klape i czesc progu ktora jest zaraz za blotnikiem.
callme47 - 2011-04-23, 19:19
bradley napisał/a: | Daje ok 3-4 warstw zalezy od miejsca. |
solidnie
bradley napisał/a: | Trzeba poczekac na moment kiedy zywica zaczyna twardniec i wtedy macie mozna nadac bardziej odpowiedni ksztalt i mata "nie flaczeje" tylko pozostaje w miejscu. |
Ja muszę jeszcze nad tym popracować, ostatnio podłoge od dołu przejechałem (pod podwoziem) i był mały problem właśnie z wymodelowaniem. Co docisnąłem rękawicą to przyklejało się do palców i w momencie jak wyciągałem to ciągnęło matę, ale w końcu sobie poradziem
bradley napisał/a: | Poszlo na 2 blotniki, klape i czesc progu ktora jest zaraz za blotnikiem. |
O to odwaliłeś kawał dobre roboty, więc teraz wszystko załatane Teraz zapewne dopieszczanie, gładzenie...
bradley - 2011-04-23, 19:36
Acha, zapomnialem o pedzlu. W sumie najgorzej zaczac. Najpierw miejsce moczylem zywica, pozniej nakladalem mate i mokrym pedzlem dociskalem i maczalem calosc.
Najgorsze bedzie szpachlowanie zeby to wyszlo rowno i gladko, nie popekalo no i dobrac kolor kryjacy. Pewnie pomaluje calosc podkladem i zostawie na jakis czas az kolor dopasuje
callme47 - 2011-04-24, 08:24
Pędzel rzecz jasna nieodzowna rzecz, robiłem podobnie do Twojego opisu...więc wychodzi, że w moim przypadku troche za wcześniej przeszedłem do etapu wyprofilowywania. Dlatego mi się lepiło wszystko
Ze szpachlą wiem, że trzeba mieć dużo cierpliwości, nie śpieszyć się bo będzie lipa. Troche precyzji i wyjdzie dobrze Jeżeli myślisz o sprayu z lakierem to bardzo ciężko będzie dobrać, zazwyczaj wychodzi odrobinę ciemniejszy, albo jaśniejszy od lakieru na aucie. Mówie to, bo wiem to z własnego doświadczenia
bradley - 2011-04-26, 20:16
Szpachlowy koszmar...
bradley - 2011-04-27, 20:42
Dupy calosc nie urywa ale dobralem kolor motipa pod nadwozie i z daleka wyglada calkiem dobrze
Jak bezbarwny przeschnie to zostala jeszcze konserwacja blotnikow od srodka, poskladanie wszystkiego w kupe i polerka.
Teraz juz wiem dlaczego maluje sie cale elementy a nie tylko czesci. No i puszka sprayu to mozna pomalowac maly detalik najlepiej niewidoczny a nie 3/4 blotnika
A jako ze to dupowoz to wygladac slisznie nie musi, wazne ze jezdzi
P.S. Nastepne auto musze kupic chyba biale bo to najtanszy lakier i nie da sie go zepsuc
hrubek18 - 2011-04-27, 22:24
bradley napisał/a: | P.S. Nastepne auto musze kupic chyba biale bo to najtanszy lakier i nie da sie go zepsuc |
Lepiej kupić w czarnym macie nie będzie widać tak nierówności
callme47 - 2011-04-28, 08:04
U Ciebie można by się pokusić o położenie baranka na progach, wtedy to że progi były robione z przodu woogóle nie byłoby widać
hrubek18 - 2011-04-28, 08:50
i tak też można
bradley - 2011-04-29, 22:03
Pisalem ze podloga zdrowa no i zdrowe... zabezpieczenie. A tam gdzie sie wyszczerbilo zabezpieczenie kolo korka zrywam dalej, dalej blacha w rdzy, az dobilem sie do wygluszenia. To dlatego od jakiegos czasu mialem mokro przy dywaniku....
No i latamy teraz podwozie...
Pocieszam sie faktem, ze jak wszystko zrobie to na 1-2lata spokoj.
vst93 - 2011-05-02, 23:54
http://moto.allegro.pl/st...1584793346.html
kto poświęci dla dobra ludzkości i wiedzy ogólnej 66 zeta?
Wvojtek - 2011-05-03, 08:57
vst93 napisał/a: | http://moto.allegro.pl/st...1584793346.html
kto poświęci dla dobra ludzkości i wiedzy ogólnej 66 zeta? |
nie chce mi się w to wierzyć...
sebastian - 2011-05-03, 10:38
Wvojtek napisał/a: | kto poświęci dla dobra ludzkości i wiedzy ogólnej 66 zeta? |
hahahahahaha czego to ludzie nie wymyślą dla pieniędzy
bradley - 2011-05-03, 12:50
Ochrona katodowa dziala w przemysle i jest stosowana
vst93 - 2011-05-03, 12:57
Jakby działało na samochody to pudełeczko za 66 to nie litry brunoxu, tylko kwestia czy rzeczywiście działa
bradley - 2011-05-03, 13:04
Problem polega na tym, ze protektor (anoda) po jakims czasie zuzywa sie i wypadaloby ja zmienic. Wiec jesli faktycznie pudeleczko by dzialalo to po pierwsze (zywot bateryjek, po drugie anody).
vst93 - 2011-05-03, 17:45
Prąd to pudełeczko ciągnie z aku, co do anody to nie wiem...
|
|