Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Problem ze sprzęgłem

solex - 2011-03-25, 11:53
Temat postu: Problem ze sprzęgłem
Podczas ruszania mam objawy tj. lekkie drgania silnika :( .
Czy w takim przypadku jest do wymiany tarcza sprzęgła czy docisk, czy też coś innego? Volkswagen Vento 1.9 TDI (1997)

solex

Hormon - 2011-03-25, 12:15
Temat postu: Re: Problem ze sprzęgłem
solex napisał/a:
Podczas ruszania mam objawy tj. lekkie drgania silnika :( .
Czy w takim przypadku jest do wymiany tarcza sprzęgła czy docisk, czy też coś innego? Volkswagen Vento 1.9 TDI (1997)

solex

Gdzie łapie ci pedał? Jak u samej góry to sprzęgło do wymiany. Warto tez wcześniej sprawdzić linkę, bo jeśli masz z samo regulatorem to mogła się uszkodzić. Jak już wymieniać tarcze to razem z dociskiem.

solex - 2011-03-25, 12:41
solex"]Podczas ruszania mam objawy tj. lekkie drgania silnika :( .

solex[/quote]

Gdzie łapie ci pedał? Jak u samej góry to sprzęgło do wymiany. Warto tez wcześniej sprawdzić linkę, bo jeśli masz z samo regulatorem to mogła się uszkodzić. Jak już wymieniać tarcze to razem z dociskiem.[/quote]

re: pedał jak nie jest wciśnięty to słychać szum (słaby) jak wycisnę to zanika. Natomiast (lekkie) drganie objawia się podczas ruszania samochodu, oczywiście postępowanie zgodnie z instrukcją :(

solex

Hormon - 2011-03-25, 13:48
solex napisał/a:
solex"]Podczas ruszania mam objawy tj. lekkie drgania silnika :( .

solex

Gdzie łapie ci pedał? Jak u samej góry to sprzęgło do wymiany. Warto tez wcześniej sprawdzić linkę, bo jeśli masz z samo regulatorem to mogła się uszkodzić. Jak już wymieniać tarcze to razem z dociskiem.[/quote]

re: pedał jak nie jest wciśnięty to słychać szum (słaby) jak wycisnę to zanika. Natomiast (lekkie) drganie objawia się podczas ruszania samochodu, oczywiście postępowanie zgodnie z instrukcją :(

solex[/quote]

Jak słychać szum to pada docisk.

bradley - 2011-03-25, 13:59

Hormon, tam nie ma linki tylko jest wysprzeglik hydrauliczny.
A jak szumi przy wcisnietym sprzegle to pewnie pada lozysko oporowe

solex napisał/a:
pedał jak nie jest wciśnięty to słychać szum (słaby) jak wycisnę to zanika.

Jak wyciskasz to tzn ze wczesniej byl wcisniety a piszesz ze jak nie jest wcisniety. To juz nic nie wiadomo :)

Pedal wcisniety w podloge = szumi
Nie nacisniety pedal = nie szumi ?

solex - 2011-03-25, 17:26

bradley napisał/a:
Hormon, tam nie ma linki tylko jest wysprzeglik hydrauliczny.
A jak szumi przy wcisnietym sprzegle to pewnie pada lozysko oporowe

solex napisał/a:
pedał jak nie jest wciśnięty to słychać szum (słaby) jak wycisnę to zanika.

Jak wyciskasz to tzn ze wczesniej byl wcisniety a piszesz ze jak nie jest wcisniety. To juz nic nie wiadomo :)

Pedal wcisniety w podloge = szumi
Nie nacisniety pedal = nie szumi ?

RE: nie wciśnięty w podłogę, to szumi
wciśnięty w podłogę nie szumi :( Ale pomijając to, są nieznaczne drgania podczas (ruszania) samochodu. :(

solex

woytek - 2011-04-09, 12:33

Moje tez szumi(tak jak Tobie: nie wicisniety szumi, pedal spr. wicsniety-nie szumi).
Od dwoch lat z okladem. Nawet sie zbieralem, zeby wymienic ten docisk(a wlasciwie cale sprzeglo), ale ze nic poza tym szumeiniem sie nie dzieje, na razie sobie darowalem.