|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - problem z zawieszeniem - przod
marchewa91 - 2011-03-30, 19:09 Temat postu: problem z zawieszeniem - przod witam!
od dluzszego czasu gdy przejezdzam przez nierówności slysze z przodu od strony pasazera metaliczny dzwięk. na stacji diagnostycznej mowili ze mam luzy na sworzniu (wyglądało to tak jakby diagnoza była na "odpieprz sie pan, nie mam czasu" wymaniłem sworzen i teraz jeszcze musze jechac na ustwienie zbiezności bo sie popaprało po tej wymianie chyba. klocki ham odpadaja, sworzen wymieniłem wiec tez odpada . poza tym nic wiecej nie mial diagnosta do zarzucenia.
myslalem nad wymiana łożyska w kolumnie ale nie chce sie pchac nie potrzebnie w koszty. co o tym myslicie? help
sebastian - 2011-03-30, 19:15
Amortyzator, pęknięta sprężyna, owo łożysko... najlepiej udaj się do innego, bo to takie wróżenie z fusów...
marchewa91 - 2011-03-30, 19:34
sprężyn jest cała ok, była sprawdzana. Amortyzator? Czy mógłby tak wyrazie się tłuc? Jest możliwość sprawdzenia jakoś to lozysko? przy skręcaniu nie zauważyłem żadnych zmian czy to ma postoju czy w czasie jazdy.
marchewa91 - 2011-03-30, 19:34
sprężyn jest cała ok, była sprawdzana. Amortyzator? Czy mógłby tak wyrazie się tłuc? Jest możliwość sprawdzenia jakoś to lozysko? przy skręcaniu nie zauważyłem żadnych zmian czy to ma postoju czy w czasie jazdy.
piotrek_inf - 2011-03-30, 19:54
Ja też miałem metaliczny dźwięk na nierównościach i jak się okazało to klocki dzwoniły bo te blaszki sprężynowe już nie trzymały dobrze. Spróbuj poruszać klockiem hamulcowym czy się rusza jak nie to coś innego.
marchewa91 - 2011-03-30, 20:49
piotrek_inf napisał/a: | Ja też miałem metaliczny dźwięk na nierównościach i jak się okazało to klocki dzwoniły bo te blaszki sprężynowe już nie trzymały dobrze. Spróbuj poruszać klockiem hamulcowym czy się rusza jak nie to coś innego. |
czyt. pierwszy post. Też się z tym kiedyś borykalem ale to jest coś innego. Dźwięk jest mocniejszy i słyszalny wewnątrz tak do 60km/h.
co z tymi objawiami wybitego lozyska lub/i tej górnej poduszki amora ?
piotrek_inf - 2011-03-30, 20:52
U mnie w pierwszej chwili też obstawiałem co innego i byłem zdziwiony jak się okazało że to klocki.
Paweł J. - 2011-03-31, 08:09
Klocki łatwo sprawdzić....jesli jedziemy po nierównościach wystarczy tylko delikatnie przycisnąc hamulec....jeśli dzwięk ustaje to wina klocków.
marchewa91 - 2011-03-31, 10:39
po raz trzeci pisze że to nie klocki ...
hrubek18 - 2011-03-31, 10:45
sprawdź tuleje na wahaczu ja mam jedna do wymiany i stuka,ewentualnie poduszka na amortyzatorze albo sam amorek.U mnie po wymianie poduszki i amorka bo był wylany przestało stukać
tomek1051 - 2011-04-04, 09:09
Na 90% amortyzator.Sprawdz czy nie ma sladow wycieku oleju.Tez tak mialem.
|
|