Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Regulacja halogenow

Fable - 2011-03-31, 20:44
Temat postu: Regulacja halogenow
powstalo pytanie. sam montowlem halogeny. nie pedzilem ich regulowac. ale moz jakolwiek mozna samemu je prawidlowo odregulowac. moze ktos ma fotke jak one swieca przy scianie np w odleglosci 2-3metrow od sciany. mnie interesuje vyskosc swiatla do ziemi.
vst93 - 2011-03-31, 20:55

Dziś niby instalowałam halogeny akurat :D Nie gwarantuje czy dobrze ustawione. Jak chcesz to mogę kiedy niekiedy pyknąć :aparat: tyle, że to będzie komórką, bo aparat zdechł. Usatysfakcjonuje Cię zdjęcie komórką?
Fable - 2011-03-31, 21:48

vst93, jasne! zrob na odleglosci jakich 3m od sciany zeby dobrze bylo vidac ziemie i linie swiatla halogenow. mi oto chodzi i prosze zmierz na jakiej wysokosci zaczyna sie linia od ziemi plius minus.
pablomed - 2011-03-31, 23:32

Fable, zdaje się niema na to konkretnych przepisów, przyjmuje się 2-2.2% skosu w dół, czyli strumień obniża się na każdy metr o 2 cm. Załóżmy że masz lampy na wysokości 30 cm, to ma świecić na 15m
vst93 - 2011-04-07, 21:06

Sory, że tak długo. Za to zdjęć trochę jest, także może coś się nada. Robione ok 3 m od garażu, też widać poziom lampek

Nie wiem czy dobrze ustawione, ale na robionym przeglądzie koleś nie miał do nich zastrzeżeń
te mocniejsze światła to halogeny z mijania, te słabsze same halogeny, 1 zdj z samochodem trochę bliżej, dla porównania. Z przodu zdj też zrobiłam 2

sebastian - 2011-04-08, 20:21

Halogeny powinny być ustawione na jednakowej wysokości. Mi gość na stacji diagnostycznej tak ustawiał, wyjaśniał wszystko i nawet pokazywał rysunek jak powinno być.
vst93 - 2011-04-08, 20:51

są na jednakowej tylko ściany mi brak :P tu się trochę załamuje na 2 garażu ale żeby świecić na jednym w jakiejś normalnej odległości musiałabym wjechać na kontener ze śmieciami :diabełek: Dlatego załączyłam citroena- inny punkt odniesienia dla porównania że z lewej i prawej jest tak samo.
Znajdę gdzieś w nocy płaską białą ścianę to pyknę kolejną serię