Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Mam 2 pytania !!

Jendker - 2011-04-09, 20:42
Temat postu: Mam 2 pytania !!
Mam 2 pytania

1. Czy ktoś z kolegów z forum używał proszku do uszczelniania chłodnic czy to jest bezpieczne i czy pomaga ??

2. Czy felgi od Opla Astry będą pasować do ventyla chodzi mi o otwór centrujący

Paweł J. - 2011-04-09, 20:54

Jendker napisał/a:
1. Czy ktoś z kolegów z forum używał proszku do uszczelniania chłodnic czy to jest bezpieczne i czy pomaga ??

Czyli zamulacz....zamulacz....wlałem to kilka lat temu do poprzedniego auta i lata do dziś....co prawda nie jestem zwolennikiem takich rozwiań...ale mi kiedyś nie narobiło szkód.....

Jendker napisał/a:
Czy felgi od Opla Astry będą pasować do ventyla chodzi mi o otwór centrujący

Skoro to oryginały i podchodza bez pierścieni to lipa gdyz łopel ma piastę na 56.? mm, a vento 57.1 mm

Hormon - 2011-04-09, 21:05

Używałem specyfiku do uszczelniania układu chłodzenia i nawet się sprawdzało, ale podobno zostawia po sobie nieźle zasyfiony układ, tego akurat nie zauważyłem.

Felgi podejdą jak delikatnie rozwiercisz otwór centrujący :P , tak jak napisał Paweł J.

Jendker - 2011-04-09, 21:05

Dzięki za szybką odpowiedz.... "zamulacza" muszę wlać bo mam małą dziurkę a nie chcę całej chłodnicy wymieniać :(
vst93 - 2011-04-10, 00:00

Ja dostałam samochód po zamulaczu. Dopóki porządnie nie przepłukałam układu działy się dziwne rzeczy, np syfy pływające w zbiorniczku wyrównawczym (nie kamień), mętny płyn, przytkanie chłodnicy. Po wypłukaniu i zmianie płynu jak się można było spodziewać chłodnica przeciekała z lekka na złączach z plastikami. Ostatecznie i tak została wymieniona a uszczelniacza sypać/ lać nie będę. Szkoda auta. Lepiej poszukać usterki gdzie i co cieknie.
pawel39106 - 2011-04-10, 12:17

Ja też tego używałem i się sprawdzało, nic nie pożądanego nie zauważyłem. Wiadomo że trochę za paskudzi układ bo nawet zbiorniczek wyrównawczy sie ubabrał od sodka że już nic nie było widać ale specyfik swoją funkcje spełnił.
Ferbus - 2011-04-10, 13:04

Co do felg to w astrze jest piasta dokładnie 56,6mm więc tak jak kolega wyżej pisał musiał byś delikatnie rozwiercić otwór centrujący.
pawel39106 - 2011-04-10, 13:35

Ferbus napisał/a:
tak jak kolega wyżej pisał musiał byś delikatnie rozwiercić otwór centrujący.

Nawet zeszlifować go wystarczy ale tak czy tak to druciarstwo.

Jendker - 2011-04-10, 14:11

pawel39106 napisał/a:
Nawet zeszlifować go wystarczy ale tak czy tak to druciarstwo.

właśnie nie chcę szlifować za bardzo żeby nie przejechać wymiarów a jak pomyślę ile do roboty to mi się odechciewa ale mam znajomego na tokarce może coś wykombinuję :)

Wvojtek - 2011-04-10, 15:40

Jendker, papierem ściernym powiększysz otwór ;)