Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Cisnienie oleju

szyszekCK - 2011-05-24, 13:52
Temat postu: Cisnienie oleju
Witam.
Po wymianie oleju i filtra oleju przy 2000-2200 obr/min mryga i piszczy kontrolka cisnienia oleju ale dopiero po zagrzaniu silnika (ok. 30km). Cisnienie jest napewno. Kabel od alternatora i czujników dobre. Licznik dziala super. I moje pytanie czy mogli uszkodzic czujnik przy wymianie filtra czy moze wystarczy go jakos wyczyscic? I czy mozna odłaczyc czujniki bo jestem aktualnie w berlinie i uciazliwie jest to piszczenie i jazda 80-90km/h na 4 biegu i prawie 3tys obrotów?
Dzieki za odpowiedz.

bradley - 2011-05-24, 17:26

To zalezy ktory czujnik piszczy. Od za malego czy za duzego cisnienia. Jeden zwierny drugi rozwierny. Wiec jak jednemu zdejmiesz wtyczke to nie bedzie sie nic dziac, a drugi bedzie piszczal.
szyszekCK - 2011-05-24, 19:55

Najciekawsze było to ze jak zdejmowalem i jeden i drugi to nic nie piszczalo. To dopiero po jakiejs chwili piszczy czy odrazu po odpieciu?
bebos - 2011-07-10, 15:08

normalka bo deska bierze pomiar z jednego lub drugiego czujnika zależnie od obrotów silnika. Nie da rady ominąć czujników (chyba), bo na niskich obrotach jeden jest załączony, a drugi rozłączony i zmienia się to na obrotach wyższych. Mam to samo. Rok temu wymieniłem pompę oleju było dobrze, ale znowu zaczyna świecić przy 3tys. obr.(moze dlatego ze to była najtańsza pompa Topran :D )) Ktoś gdzieś pisał ze częsta przyczyna jest siadająca deska.
szyszekCK - 2011-07-11, 03:21

Dowiedzialem sie od poprzedniego wlasciciela ze poziom oleju musi byc takie dobre max na miarce i wtedy piszczec nie bedzie