Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Nasze Ventki - VW Vento- bialo-czarna strzała by Heavy

Heavy - 2014-04-22, 15:39
Temat postu: VW Vento- bialo-czarna strzała by Heavy
Witam. Moja perełka, cudów nie ma mogło by być lepiej :D
- Marka: VW
- Model: VENTO
- Rok produkcji: 1992
- Kolor: Biała perełka wpadająca w niebieski, czarny w a'la brazowy mix brokatu
- Pojemność: 2.0
- Moc: 115, ale bede modził ;)
- Silnik: ADY
- Wyposażenie: el. szyber i lusterka, szyby korbotronic, wspomaganie, piczo-magnes ;)

MODYFIKACJE:
- Car Audio: radio pionner deh 2300, glosniki podszybie ori, drzwi peying basic 100W, tył blaupunkt gt 180w
- Felgi:czarne przó 7.5 J tył 9j
- Opony: przód 205/45/16 tył uniroyal rainsport 195/50/16 naciąg
- Zawieszenie: gwint
- Opis zewnętrzny:lakier troche obity i porysowany, ale jako daily car to calkowicie nieuniknione
- Wnętrze: wnętrze jeszcze ori. w planach podsufitka i plastiki spod dachu na czarny welur, plastiki deski i drzwi na biało, i szukam tunelu koncowego, tj ten z ręcznym z wersji US z podłokietnikiem
ogólnie w planach jeszcze zderzak przedni i może tylni z US, ale do tego muszę odnaleźć magika co mi dorobi taki lakier. byłem już u 4 i zaden nie chce się tego podjąć

Swap ruszył pełną parą , generalnie plan jest taki ze ogarne silnik, wsadzę, i jak go odpalę, wezmę się za komore bo to aktualnie drugorzędna sprawa ;)
i tu parę foteczek z zabawy ;)

I jeszcze kilka zdjęc roboty ;) w 5 godzin zlozylem do kupy i wsadzilem silniczek ;)

Ogólnie wszystkie zakupione częsci to same najlepsze ;D wiktor reinz, contitech, gates itp.
Kupiłem kilka rzeczy i tak prawie 1000 zł poooszedł, a to przecież jeszcze nie wszystko.

<3

NO i ;D kumulacja całej pracy na ten dzień
;D ;D

jak narazie robota stoi w miejscu bo jednak wiązka lipa, oby koleś który mnie oszukał dostał długiej i ostrej sraczki xd

ale "nowa" wiązka w drodze i w międzyczasie :

w takim welurku będzie podsufita i plazdyki :D
- czyszczenie podsufitki z resztek kleju, smrodu stęchlizny wilgoci i innych czarów :D
-w czasie "postoju" i tak robota szła pełną parą bo ogarnąłem cale wnętrze i wniosek z tego taki ze jednak podłoga szybko do roboty :D
-wpadły nowe linki hebelka
wpadły jeszcze 2 głośniczki z bmw x3 :D niby nic ale o wiele lepiej w środku brzmi ;)
- są i czarne kierunki
i przy okazji nieznacznie sie kręciło gwintem :D i tak jak ledwo tu widać do ziemi jest moze ze 4 cm :D

pomarańczowe kierunki w blotniki ( biale byly okropne) trzeba bylo je odmłodzić :D papier 2000 na wode i tempo efekt? :

no i te wszystkie szaro upieprzone plazdyki z wnetrza wpadły w czarny lakierek ;)

pozdravwiam i zapraszam do komentowania :D

Ruda102 - 2014-04-22, 17:09

Oooo obszerna relacja :oklaski: Ciekawie się zapowiada a i już się ładnie prezentuje :mniam: No no będę zaglądać na pewno ;)
Lakier to też już Twoja robota?

vwjanekvento - 2014-04-22, 17:24

Jak dla mnie za dużo bieli noi ta maska i ten dach mi się nie widzi, może gdyby listwy w zderzakach i te boczne drzwi były czarne plus zeberka z grilla i jakiś smoked nabraloby to kolorytu ;)
Heavy - 2014-04-22, 17:39

Ruda102, z takim lakierem kupiony ;) a ja modzę dalej ;)
vwjanekvento, mi tam się podoba ;) w sobote mi kumpel przywiezie lamy bo mi robi smokedy
haha i w pełnym słońcu traci na tej bieli bo się mieni na niebiesko :D jak już skończę przygody ze swapem to zabieram się za zderzaki US

Hitchhiker - 2014-04-22, 18:23

Najbardziej brakuje mi blend z przodu lub halogenów, i lapm smoked tył i boki :P
Za to koło ewidentnie na plus

Heavy - 2014-04-22, 19:01

swap wypompował mi portfel, a jak już mówiłem smoked na przedzie bedzie w sobote teraz, moze wczesniej jak się uda, a na tył za jakiś czas :D poza tym staram sie szukac supoer okazji cenowych, raz za 100 w mega stanie znalazlem na tył i kurde spoznilem sie o 10 minut z telefonem :mur: :mur: :mur:
tom cio - 2014-04-22, 19:27

Heavy napisał/a:
poza tym staram sie szukac supoer okazji cenowych, raz za 100 w mega stanie znalazlem na tył i kurde spoznilem sie o 10 minut z telefonem :mur: :mur: :mur:

I to się ceni! Nie wyczyn wywalić kupe kasy na graty, trzeba kombinować. ventke już oceniałem na golf.pl także raz wystarczy :P

Heavy - 2014-04-27, 20:22

Czas na mały up. W zwiazku ze nastąpił mój koniec szkoły i 4 miesięczne wakacje to grzebie jeszcze wiecej ;p Ogólnie jutro przyjdzie komputer, więc może sie uda odpalić :D ale od piątku zrobione zostało :
1. Generalne odkurzanie, czyszczenie i inne cudowanie wnętrza ;)
2. Zrobiłem sobie ładne czerwone wskazóweczki na zegarach ;)

3. Ciut stickera, zeby to nudno nie było

4. Wcześniej pisałem i pokazałem troche, jak to zrobilem te szaro-brudne plastkiki na czarno ;) tak to wygląda w aucie, jednakże jeszcze je sciągnę bo trzeba sufit założyć :D

5. no i caly elegancko wymyty i to bardzo dokładnie przepolerowany i wosk ;p teraz co kto idzie to sie ogląda na nie ;) nawet chwile poświęciłem zeby kółka przepolerować choć i tak nadają sie do malowania bo ranty potrzaskane i wneki na sruby obite od klucza :C

Ogólnie ja tam jestem bardzo zadowolony ;) sory za wydłubane oczy, ale wlasnie są do odbioru stare "nowe" lampki wer. smoked ;p
Rate or hate :D pozdro

Ruda102 - 2014-04-27, 21:49

Jak tylko rozkminie jak wybebeszyć środek to też maluje plastiki na czarno :oklaski:
No, po kolei: Wskazówki są na plus. Stiker z tego co widze całościowy, więc tym mi podpadłeś :połbie: Plastiki bomba, mam nadzieje że tak zostanie, bo ja mam zamiar malować całe (z tymi papierdółkami na pasy), więc nie będę Cię dublować :D
Polerowałeś ręcznie czy jakimś sprzętem? A oglądają się ludziska bo nie dość że łaciaty to ślepy :P
No mam nadzieje że przez te 4 miechy nie przystopujesz i szybko zobaczymy kolejną odsłonę Venciaka :papa:

Hitchhiker - 2014-04-27, 22:05

Wskazówki malowałeś czymś po prostu ?
Heavy - 2014-04-27, 22:11

Ruda102, wiesz. ja u siebie z nikim sie prawie nie zadaje wiec siedze tylko przy aucie i czasem sobie gotuje dla przyjemności xD haha ;p i tu odpowiedź również dlaczego tak napieprzam na tym forum. generalnie te plastiki ze slupka od pasów przemalowałem jeden ale mi się to nie spodobało to go zmyłem i zostały tak jak widać ;)
polerka ręczna. wlasnie sticker ze schowka chyba poleci bo nie wyglądał na jakiś super wytrzymały :D
Hitchhiker, wskazówki generalnie dostałem wiec nie wnikałem :D ale to wygląda raczej na czorny plastik niz malowanie

Ruda102 - 2014-04-27, 22:19

Heavy, ty musisz nas na wschodze odwiedzic w te wakacje, będziesz nam gotował, ze 3 tygodnie Ci to zajmie :D
Ło matko bosko ręczna polerka to mnie zagiołeś :poklon: ... ja sobie zrobiłam takie ustrojstwo na wiertare i smigam :faja:

Heavy - 2014-04-27, 22:25

haha tam to mnie jeszcze nie było xd a reczna polerka dobra jest! :D wiesz jaka satysfakcja? co prawda samo np. nakładanie wosku to luz, ale jak to trzeba zaś spolerować to szlag jasny moze trafić :D ale z jaką dumą się później patrzy na ten handmade xd :samochod:

w ogole to ostatnio myślałem nad tą ori ławką a bagażniku co była ;)
co Wy na to mi poradzicie? dobry pomysł czy niezbyt?

Heavy - 2014-04-28, 20:02

dziś przyjechały lampy i jest piekny smołk

no i komputer ;) tylko trzeba aku naładować, sęk ze nie mam gdzie xD :mur: :mur:

Ruda102 - 2014-04-28, 20:17

A my na wschodzie mamy takie gniazdka, w każdym dwie dziurki, podłącza się do tego taki kabel z dwoma bolcami, na końcu kabla skrzynka co się zwie prostownik, od niego jeszcze dwa kable: plus i minus, lub prościej czerwony i niebieski, na końcach mają żabki, żabki zakładamy na odpowiednie klemy przy akumulatorze i takim cudownym sposobem płynie prąd i samochód odpala. :diabełek: Ale to u nas, przyjedź to Ci pokarzemy, jak u Was nie ma gdzie :D
A smoki to masz chyba tak jak moje robione.

Heavy - 2014-04-28, 20:45

haha wiem co to prostownik xD chodzi o to ze nie mam skąd pożyczyć ;p a po kablach nie da rady bo aku jest calkiem wypompowany ;p
Heavy - 2014-06-08, 23:51

STAŁO SIĘ 2.0 po 2 dniach jazdy wyleciało xd szykuje sie VR tymczasem komora wymalowana :P zdjecie tylko jedno po robocie bo w trakcie nie chciało mi sie robić fotek ;p wszystko w czarny i biały połysk :3

Heavy - 2014-06-19, 16:57

Do kolekcji kolejne graty, wychodzi na to ze plany z audio zakończone :) wszystko jest nowe i w ostatnim tyg wleciala skrzynka, wzmak i radio wszystko nowe :P

do tego pasy od baku bo stare były takie ze mogłem je rękami zrywać i aktualnie został tylko na jednym :P a tu 3 pachnące nowością pasy, zez przetłoczeń jak to w ori jest i lubi tam rdzewieć :)

niedługo foteczki z operacji przeszczepu VR :)

pawelvw - 2014-06-24, 23:09

i jak tam przeszczep vrki coś się dzieje
Młodyy - 2014-06-24, 23:35

A moglby byc caly bialy.... bez tej maski czarnej i bylo by duzo ładniej :P

Ale koło robi robote ! :D :D

Heavy - 2014-06-24, 23:42

pawelvw, foteczki bedą będą :) jak narazie to silnik jeszcze nie przyjechał :C już jakiś tydzień idzie, a jak narazie to jest już wsadzony nowy wybierak bo skrzynia od 2.3 v5, MFA nowy pas z chłodnicą, nowa wiązka swiateł i kompletnie nowy wydech :) w każdym razie modzenie venta idzie pełną parą ! :)

Młodyy, mi się własnie taki biało czarny widział :) w pełnym słońcu wygląda jeszcze lepiej jak z lakieru się te wynalazki ukazują

wojtas83 - 2014-06-24, 23:52

Heavy napisał/a:
narazie to jest już wsadzony nowy wybierak bo skrzynia od 2.3 v5

Kiedyś Wally44 wkładał do swojej VR6 taką skrzynię i ponoć ma sporo krótszą piątkę, do pełni szczęścia pasowało by włożyć jej tryb od piątki ze skrzyni ASD

Heavy - 2014-06-25, 00:05

no wlasnie jeździłem troszeczkę na tym w golfie kumpla i fakt, jest ogień na każdym biegu, ale ta piątka mogła by być dłuższa, ale co to za problem wsadzić 5 bieg od tdi :P
Heavy - 2014-06-26, 12:09

Zaczyna się dziać :)

Moniczka - 2014-06-27, 11:53

Heavy,
Ventyl przyciąga oko, na twoim miejscu zmienia bym lampy z tyłu na całe czerwone tak jak na zdjęciu
http://www.kamanet.pl/biernas/lampy1/4.jpg

powodzenia w swapie :]

Heavy - 2014-06-27, 12:01

Dzięki :) no wlasnie cale czerwone do bialego niezbyt, jak juz to te ciemno czerwone :P
Moniczka - 2014-06-27, 12:59

właśnie fajnie by wyglądały :]
a tobie penie chodzi o coś takiego
http://i702.photobucket.c...666/znka128.jpg

Heavy - 2014-06-27, 13:06

tak, dokładnie :) poliftówki
tom cio - 2014-06-27, 15:58

Ja też jestem za całymi czerwonymi, poliftowe ma prawie każdy kto bierze się za jakieś mody, a czerwonych nie ma nikt. Ja też miałem całe czerwone ale poszedłem w ogólnie ciemny wygląd autka i mam ciemne Depo, które u Ciebie przy czarnym dachu też nie byłyby złym pomysłem.
pawel66600 - 2014-06-27, 18:12

A może by tak całe białe z obrysem z boku?

Albo biało czerwone

Heavy - 2014-06-27, 19:50

hehe póki są pieniądze mozna kombinować :) muchomor ma biało czerwone klary zawsze moglbym podjechać i przymierzyć :)
Heavy - 2014-07-05, 12:02

no to malutki aktual :D foto z przed paru dni ;D akurat z tego w którym padło forum

tom cio - 2014-07-05, 12:28

To już jeździ majster? Bo na foto prawie złożony chyba :D
Heavy - 2014-07-05, 14:22

Powiem tak. Na dniach juz wyjazd ;) z tego wzgledu ze wiazka na wtryski nie wygladala swiezo i trzeba bylo ja wymienic bo przez to by mu brakowalo mocy. Ale juz jest. I pare przewodow od wody bo hyly kiepskie. A tak to ogolnie juz jest na finiszu. Silnik siedzi. Wysprzeglik wymodzony. Mfa jest. Wszystko cacy ;)
Heavy - 2014-07-13, 21:46

i Takie małe zdjecie :* ventolot robi ostry gnój na ulicy, fest ryczy, tylko hamulce troche niezbyt xD ale ogolnie GIT

Heavy - 2014-07-30, 14:55

Kolejny aktual :P
VR jest bardzo zdrowy :P zapierdziela fest, ideolo pali gume :)
krótki filmik z wutututu, chcialem postrzelać ale za ciepły już był :C
http://pl.tinypic.com/use...eAbsYh4l5k2TGxc
tak wygląda po małym pucowaniu

Skromnie pod maską :3

I w końcu naprawiłem skutki kolizji :D jak narazie tylko sticker bo lakieru nikt nie chce mi dorobić, a po sezonie i tak będzie nowy lakier tak więc sticker to tylko przejściówka ;)

tutaj skutek małego poślizgu :D mogło być gorzej ale udało mi się wyciągnąć go na tyle zeby były jak najmniejsze straty :) udało mi się wyrwać identyczną felgę niestety jest na innym rozstawie i dojdą jeszcze dystanse 20-25mm :) więc będzie grubiej, szerzej i niżej
bo nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, ventyl pójdzie w dół :)

Niestety belce też się dostało, przy alu to tak źle nie wyglądało, ale jest tragedia

I taka ładniejsza fotka z ostatniego spota :)

Plany na zime? Są i to grube :)
-ogarnięcie blachy na cacy :)
-nowy lakier na całym aucie
-nowe koło, myślę nad jakąś 17" jakis klasyk typu BBS, lub ciut taniej Dare
-zderzaki US
-w końcu kupić halogeny
-jeśli wyrobię się z pieniążkami to AirRide
-o ile się uda wyrwać to ori dokladka VR
-na tył ciemne lampy
-stary grill ze znaczkiem, tak, znaczkiem ale takim dość nietypowym, tego to już na pewno nikt nie ma ;) moze ze 200 za niego zapłacę, ale widok będzie bezcenny :)
PozdraVWiam :)

hotdriver - 2014-07-30, 15:13

Ladnie wyglada autko i ladnie zes przylozyl :-P oby zimowe mody sie poszczescily powodzonka :-D
dratek - 2014-07-30, 16:28

Chociaż żebra na czarno pomaluj :D Grill starego typu z nietypowym znaczkiem? Możesz jaśniej? :D
Heavy - 2014-07-30, 17:11

taki znaczek w grill, wypalony z chromówki normalnych rozmiarów jak ten co jest w grillu z normalnymi mocowaniami tak jak ma znaczek VW :P tego nie ma nikt i ludzie sie będą slinić na to :P hah

tom cio - 2014-07-30, 17:17

Ty chcesz do tego co jest dodawać 2,5cm? To już będzie przesada, i na wyglądzie straci wg mnie. Co do blacharki co masz do zrobienia? Ponoć miał być cacy blacharsko i lakierniczo (tak było w ogłoszeniu). Plany dobre, pójdzie sporo $$$ i miejmy nadzieję że wszystko się uda. Powodzonka :D
Heavy - 2014-07-30, 17:19

nie mam wyboru, nowa felga jest identyczna ale 5x100 bo innej nie było na sztuki, a zlot za tydzień więc musi być gotowa :D
a blacharka ? podloga, moja jazda nie jest powolna sam ją podziurawiłem xd cale nowe platy podlogie wspawam i pasuje :D

Tomaszex - 2014-07-30, 20:57

Własnie kiedys miałem pisać żebyś filmik nagrał :oklaski: Znaczek ciekawy pomysł, ale ja jednak wole jak jest VW :P
patrolfak - 2014-07-30, 21:07

nie martwi Cię że vr troszke kopci ?
Heavy - 2014-07-31, 00:33

łe to że se przykopci troszeczke to nic złego ;P motor i tak jest zdrowiuteńki :)
patrolfak - 2014-07-31, 08:23

Mój też ostatnio chmurkę puścił jak przypałowałem mu troszkę ale jeżdżę a oleju nie bierze także chyba puki co nie mam się czym martwić . Przewrażliwiony jestem na punkcie tego silnika :P
Heavy - 2014-07-31, 13:56

oj tam, jak sie przypałuje to też puści dymek to nie jest nic strasznego :) a tak to mój nie puści żadnego dymka, jedynie jak mu deptam :P
Heavy - 2014-10-26, 10:06

cicho tu u mnie, to zeby nie było :D
niedługo pojawi się drugi ventyl, + w końcu musze sie zgrać z przemkiem :D
Ventlej powoli będzie rozbierany co do srubki bo jak już robić to raz a porządnie :D
pójdzie sporo scansolu, chyba że ktoś ma tańszy sposób na wyżarcie lakieru do blachy to chętnie przeczytam opinie :P
Na sam początek zrobię podłogę bo dziury zabezpieczać nie będę xD haha
będzie blacha git, to wszystko już pójdzie w zabezpieczanie podwozie, i podkład :)
następnie myślę zeby złożyć zawieszenie praktycznie każdy element + air jak się uda
( bez kompletnego malowania jak narazie bo szkoda zeby się porysowało coś przypadkiem, a podkładu nie będzie szkoda :) ) trzeba też ściągnąć sanki i belke wypiaskować i wymalować bo też mają być cacy :) tylko nie wiem jaki kolor będzie pasował do brązu, wiem że tego nie widać zbytnio, ale chciałbym tez mieć ładnie pomalowane, na 666% muszą być hamulce, przód przyjdzie od przemka :) a tył z golfa mk4 tdi :) na to Ventlej dostanie tarcze wiercone nacinane i w ogole będzie stawał w miejscu a nie jak do tej pory spowalniał :D bo jednak VR i hamulce 226mm średnicy to śmiech na sali xD dobrze ze mam je w miarę dobrym stanie to chociaż idzie się zatrzymać :P
do tego jeszcze dojdzie wnętrze :) kubły gti z mk4 w czorną skróre i brąz jasny alkantara czy coś takiego :D zobacze co mi sie bardziej gdzie uwidzi :D
i uwidziałem sobie PRZE-kozackie koło na nowy sezon :) a mianowicie takie:

Tu zdjecie z ostatniego spota i chyba już ostatniego w tym setupie Ventleja :D

myślę, że już w listopadzie uda się rozpocząć projekt i będzie grubo hehehe xD POZDRO

Budda - 2014-10-26, 12:08

Czy ty srasz hajsem? :P
A tak na poważnie, wielkie gratulacje za chęci i pomysły. No ale jeśli można sobie pozwolić na odstawienie auta to też myśli się inaczej :) Oby wszystko się udało tak jak chcesz, choć łatwo nie będzie :D

Heavy - 2014-10-26, 13:10

w końcu dostałem dobrą pracę :3 poza tym na firmie robią lakiery itp :) a jeszcze mam tam do dyspozycji komore lakierniczą więc mogę sobie pozwolić :) hehe poza tym do maja sporo czasu :)
hehe fajnie, że chociaż ktoś to skomentował :3

hotdriver - 2014-10-26, 21:45

no kurde Heavy, dawaj dawaj bedzie grubo czekam na kontynuacje w opisach co sie bedzie po kolei dzialo :]
Hitchhiker - 2014-10-27, 10:00

Plany grube i zacne. Oby starczyło zapału, czasu i monet :OK:
Heavy - 2014-11-02, 00:22

Hehe pare dni temu udalo mi sie wygrzebać to u sie :D hehehe szmponik dla FałWeja :D hehehe
hehe już czuję tą zazdrość :faja:
:faja: :faja: :faja:

Tomaszex - 2014-11-02, 00:36

Ja uzywam płynu z Carrefura za 4zł i jakoś nie czuje zazdrości :diabełek: :P
Heavy - 2014-11-02, 00:44

Hehehe bo nie używałeś szamponu FałWeja ! :D
pawlik1993 - 2014-11-03, 19:11

dodawaj zdjecia z postepow prac :)
Pozdro :)

Heavy - 2014-11-03, 19:38

pawlik1993, zdjęcia będą ! :) ale najpierw trzeba mieć druie auto do jazdy :D bo o rowerze w taką pogode nie zostane :D poza tym do pracy mam 10 km :) choć jak narazie to jeszcze w częstochowie siedze :D
pawlik1993 - 2014-11-03, 21:15

jak sa checi i hajs to nie ma na co czekac :)
ja swoja golfine tez chciałem przez zime odje,ac ale narazie jestem na etapie budowy garazu :)

Heavy - 2014-11-04, 20:12

chęci są, hajs się kręci :D hehe dziewuchy nie mam bo po co? nie mam czasu na takie pierdoły xD haha
jak skończe delegację będzie drugie auto i zaczynam projekt :) zdjęć postaram się robić sporo, bo do tej pory czego bym nie robił przy aucie to już zczynałem i miałem zbyt uwalone ręce zeby zdjecie zrobić :D albo o zdjeciach mi sie przypominało po robocie xD hehe ale teraz się postaram robić ich dużo i w miarę dobrze opisywać i na bieżąco co się dzieje :)

Tak. To jest miłość :*

Heavy - 2014-11-16, 13:52

Przedwczoraj wpadła kiera z mk6 :3 na frezy pasuje ale trzeba jeszcze troszkę porzeźbić i będzie ideolo

Projekt uważam za rozpoczęty, dlatego że wczoraj kupiłem sztrucla na zime :D 1.9TD ogólnie jest baardzo zdrowy, aż jestem w szoku za za 1500 idzie takie wyrwać, jedynie co to polerka :D

heble idą od Przemka :) w końcu będzie tarcza 280 :)
No i jeszcze ten panel, głównie chodziło mi w nim tylko o to że ma gniazdo obd2, bo to od cabrio jest :D

tom cio - 2014-11-16, 15:21

Kiera pasuje na frez?! Tego bym się nie spodziewał... Ogółem to jakaś bogata ta kierka, jak zrobisz żeby to wszystko na niej działało to będzie naprawdę super bajer :D
TigerZary - 2014-11-16, 17:35

Heavy napisał/a:
Przedwczoraj wpadła kiera z mk6 :3 na frezy pasuje ale trzeba jeszcze troszkę porzeźbić i będzie ideolo

Jakie przeróbki trza poczynić bo ja zastanawiam się na kierą od MK IV

hotdriver - 2014-11-16, 18:38

Heavy, nie chcem Ci psuc humoru ale ten panel nie jest od cabrio no chyba ze od golfa 3 cabrio bo od golfa 4 cabrio napewno nie bo podswietlenie zapalniczki jest na zielono, ale jak cos to mozesz mi przyslac zaslepke obd ;) :P
Przemek - 2014-11-16, 19:41

hotdriver, jest kilka rodzai zaślepek :P wiem bo sam to przerabiałem . kilka mam luzem
Heavy - 2014-11-16, 20:01

hotdriver, no to jest od mk3 cabrio, wyrażnie widać ze jest guzik od ele. skladania dachu. ale wut?, gdzie ja napisałem, że to od mk4 xD
tom cio, tak, kiera pasuje na frez, ale tylko na frez :D do manetek jest jeszcze 2 cm luzu :D no i się postaram aby przyciski działały, przynajmniej w większości :)
TigerZary, ale ja wsadziłem od mk6, od m4 pasuje ponoć normalnie :D ja będę miał rzeźbę aby to wszędzie dochodziło elegancko

patryk1989 - 2014-11-17, 23:07

Jak spasujesz kiere to bedzie miazga!! Kibicuje projektowi zioom :D
lavirant - 2014-12-04, 01:14

co to za czarne kółko ?
Heavy - 2014-12-04, 18:02

to są proszę ja Ciebie shaper champy 16 cali :) i chcę je sprzedać bo nie bedą pasowały po projekcie do auta :D
Młodyy - 2014-12-04, 20:10

Daj mi patent na kase :D
Heavy - 2014-12-07, 00:54

Młodyy, ciężka praca i pasuje hehehehe xd

ale co by nie było, że tylko piszę o projekcie to chyba czas coś pokazać :)
co prawda nie jest zbyt wiele jeszcze zrobione bo całe dnie spędzam przy składaniu Gaza m13 czajka a termin tuż tuż, wnętrze prawie całe rozebrane dobrałem się do podłogi, skrobałem ten gumolit z podłogi i jestem pozytywnie zaskoczony :) mój Ventlej jest z samego początku produkcji podłoga jest w bardzo dobrym stanie :) 1 dziurka, reszta to powierzchniówka i to niezbyt groźna :) gdzie o wiele młodsze roczniki się sypią od rdzy :) , a więc :D
tak troszkę od "dupy" strony ale bagażnik :)
trochę rudej jest, ale bez dziur :)
tu już wnętrze, ogólnie tak się zabrałem z wszystkim od tyłu :D tutaj na spokojnie :) wyciąganie kanapy

prawy tył , w koło odpływu obżarte i troche przedziurawiło aż widać przewód paliwowy :) ale wszystko wyspawam, wszystko będzie niezniszczalne :) i zbliżenie na tą dziurkę
;)
tutaj prawy tył :) praktynie powierzchniówka do okoła odpływu, reszta płyty ideał :)

tu z kolei prawy przód, jak dla mnie ta strona jest bardzo dobra, biorąc pod uwagę, że przód mam niżej niż tył i bardzo często tą cześcią trę niemiłosiernie, a co się okazało, bo próbowałem wcześniej wyciągnać dywan na przodzie, ale wyszło ze prawa strona była kompletnie zalana i zamarzło :) od 2 dnitemperatura jest plusowa więc odtajało i udało mi się to wyciągnąć + szmaty zeby tą wodę wpiło, powodem był odpływ szybra który wyskoczył z odpłwu i wszystko leciało i leciało do środka,

i podłoga kierowcy, tutaj jest najgorzej na całym aucie, ale przecież ma prawo, on ma 22 lata :)
1 dziura i przy pedale gazu, bardziej skorodowane choć nie na wylot, ale wyciąć i wspawać będzie trzeba :)

postaram się w miarę na bieżąco odawać zdjęcia, załatwię lepszy aparat i będzie cacy :) niedługo już wjazd na warsztat i ruszam z pełnego kopytka :)

PozdraVWiam

Heavy - 2014-12-29, 23:48

mała pożywka dla was choć i tak nikt pewnie na to nie patrzy, zeby nie bylo ze aby chlam to

w sumie po co te zdjecia... dobranoc jest mi bardzo przykro ze dodaje post pod swoim postem ;c

Budda - 2014-12-29, 23:56

Ojj tam przyzwyczaisz się :D
Ale do zdjęć to mogłeś chociaż felgi przetrzeć :P

hotdriver - 2014-12-30, 08:58

nie marudz :P robota dobrze Ci idzie, sam bym chcial tak swojego rozbebeszyc i zrobic po swojemu a nie dawac komus
patryk1989 - 2014-12-30, 10:37

Eeeee panie a skad ta butla po elpidżiii ? :D
Heavy - 2014-12-30, 23:26

hotdriver, robota idzie fatalnie ;p bo podłoga powinna być juz dawnoo wyspawana i komora na piaskowaniu, ale wiadomo, 11 dzień dzisiaj i niezbyt dużo zrobiłem :)
patryk1989, elpidździ było 2 silniki temu, a butla do teraz leży XD

Heavy - 2015-01-01, 23:16

1 stycznia, i jak to mówią na kaca najlepsza praca :D
ale jak dla mnie to rok trzeba zacząć w jak najlepszy sposób, no to zacząłem :) kilka godzinek na warsztacie, tylko ja - ventlej i dobra muza :3 efekt widać na zdjęciach :)

tutaj jest ogólnie najgorsza ruda na całym aucie... :D

na dniach auto będzie rozbebeszone całkowicie, silnik wszystko w sumie wyjedzie i bedę mógł zacząć prace blacharskie :)

patryk1989 - 2015-01-01, 23:23

jakis Clean Look pod machą w planie ? :)
tom cio - 2015-01-01, 23:47

A co tam chcesz z blacharką robić jak rdzy ni ma? Ale do malowania to się nie przyłożyli wcześniej, pod zderzakiem wszystko pryśnięte na pałę.
Heavy - 2015-01-02, 00:07

patryk1989, clean raczej nie
tom cio, nie mówię że nie ma, ale nie ma jej na tyle dużo ze bym spawał tygodniami :) w jeden dzień będzie zrobione :) i fakt pod zderzakiem zapryskane totalnie na pałe, tzn, widać ze nie przeszlifowane i nie odtłuszczone

vwjanekvento - 2015-01-02, 11:34

Bedziesz go lakierowal? Czy to juz po? :P
Heavy - 2015-01-02, 18:27

yyyy XD dopiero zacząłem i juz by miał być polakierowany? :D musial bym miec chyba z 10 tyś w kieszeniu juz i z 10 osób do roboty XD zeby w 2 tygodnie takie cos zrobic hahaha
Hitchhiker - 2015-01-03, 09:50

Heavy napisał/a:
yyyy XD dopiero zacząłem i juz by miał być polakierowany? :D musial bym miec chyba z 10 tyś w kieszeniu juz i z 10 osób do roboty XD zeby w 2 tygodnie takie cos zrobic hahaha

No co Ty Discovery nie masz? Nie takie rzeczy się robi w kilka dni :D :faja:

wojtas83 - 2015-01-03, 17:36

Heavy, mam nadzieje że pozbędziesz się tego tłumika na rzecz jakiegoś poczciwego bo ten wg mnie wcale nie wygląda.
Heavy - 2015-01-03, 20:03

Hitchhiker, hehe XD mam discovery, ale nie jesteśmy w ameriko :D
wojtas83, tak, będzie inny, bardziej finezyjny i z polotem :P sam go będę tworzył, aby materiały zakupie :)

Budda - 2015-01-04, 00:05

Już się boję tego tłumika :D
Heavy - 2015-01-04, 10:15

Budda, jeden taki tłumik juz z kumplami sie zrobiło do paszczeta b5 w 2.8 V6 i wyszlo coś takieg

majkel00230 - 2015-01-04, 16:07

szczerze mówiąc to nie lubię czytać takich tematów xD
żal dupe mi ściska jak widzę jak tak właśnie ktoś ma ciepłe miejsce, sprzęt potrzebny i bebeszy i robi po swojemu ! marzenie me bo wyznania jestem że nikt nie zrobi lepiej niż ja ;pp

Heavy - 2015-01-04, 16:28

majkel00230, hehehe XD rozaliłęs mnie na łopatki XD ale za odpowiednią kwotę mogę Ci tez tutaj zrobić szystk jak chcesz po swojemu :P
majkel00230 - 2015-01-04, 16:32

takich co mogą mi zrobić za odpowiednią kwotę jest pełno xD
a ja chcę sam ;p ale niestety najpierw muszę kupić dom na wsi z garażem i go wyposażyć ;/ :mur: bo do podstawowych robót sprzęt jest ale już spawanie malowanie to drogie sprzęty są ;p

Heavy - 2015-01-12, 22:56

No własnie :D
tak było kilkanaście dni temu :D

A tak jest obecnie, całkowicie wszystko wyleciało, została praktycznie sama buda i zawieszenie :D

do tego okazało sie ze w nagrzewnica jest ORI, zdziwiłem się ze 23 letnia nagrzewnica wygląda i jest w stanie idealnym! :D
Obecnie zaczynam blacharkę, mało roboty jest na szczęście :) teraz piaskuje podłogę i grubo lece z tematem
Najgorsze, ale tu KONKURS :D kto pierwszy zgadnie co to sie stało stawiam browara na zlocie

Tutaj eleganckie foto :D aż je trzasnąłem z widlaka jak ogarnialem drugą cześć warsztatu :D niestety Ventlej na 3 planie :C

majkel00230 - 2015-01-13, 10:14

jaram się jak jesienne liście kuźwa !! !! :fala:
tom cio - 2015-01-13, 14:43

Dobrze lecisz z tematem ;) Budę piaskujesz, zrywasz konserwację czy aż tak nie wnikasz?
hotdriver - 2015-01-13, 17:42

Nie no gruboo, lubie takie cos, czekamy na efekt koncowy :-D i mow co sie stalo
Heavy - 2015-01-13, 22:01

generalnie to blok pękł ;/ ale juz mam ogarniety nowy XD
tom cio - 2015-01-13, 23:11

Miałeś wodę i zamarzła? :młotek:
Heavy - 2015-01-14, 19:23

tom cio, nie XD generalnie to blok był juz pewnie pęknięty jak silnik przyjechał do swapu
majkel00230 - 2015-01-14, 19:29

taaak taaaak pewnieeee już dawno był pęknięty :wysmiewacz:
Heavy - 2015-01-14, 19:33

w 4 miesiące nie był bym w stanie zajechać blku, tym bardziej ze u mnie jak zapowiedzieli i przyszedł mróz to caly uklad chlodniczy opróżniłem do zera
Heavy - 2015-01-22, 21:21

dzieje sie dalej, i w większym tempie, kumpel spawa w sumie juz nie ma co spawać, a ja już zaczałem lakierke :D szyby wycięte, ranty wyczyszczone do zera bo fakt było troche rudej tam, dach wyszlifowany na igłę, i świeżo położyłem epoksyd najwyżeszej jakości :)

do tego dochodzi problem na później, jak by tu przerzeźbić tunel z podłokietnikiem :D od b5 wsadzić do venta :D jak narazie wymyslilem tyle ze plastikarz będzie miał co robić, trzeba go przeciąć w pół wzdłuż ujmując mu 2 cm i wtedu na szerokość będzie pasował, no i łączenie z 1 częścią tunelu trzeba też przerobić.
jak się uda to będę prze szczęśliwy, a jak nie no to trudno będzie musiał być nudny ori usa ;/

patryk1989 - 2015-01-24, 00:29

z tym podłokietnikiem z b5 ładna rzeźba :P jestem ciekaw czy Ci sie to uda. Trochę mi szkoda że Clina nie robsiz pod macha moim zdaniem przy tak zaawansowanym projekcie to priorytet :D Chociaż taki mały Clinic :P
dratek - 2015-01-24, 18:10

B5 mają inne podłokietniki. Taki jest jak u mnie :D
pawelvw - 2015-01-24, 23:42

ten szary to podłokietnik z B5 tylko z tego po lifcie
Heavy - 2015-02-06, 23:06
Temat postu: VR by Heavy
Mały aktual. zabierając sie za przegląd klapy bagażnika zostałem łowcą betonu, klapa totalna porażka

przez 2 dni teraz na spokojnie zabrałem sie za rozbiórkę silnika i przegląd co jest do wymiany. mianowice prawie cały dół, w stanie ponownego użytku jest wał, tłoki, korby, rozrząd jest jak nowy, no i głowica jest też raczej w porządku :) płakać nie będę bo wiadomo no stało się, choć ten co sprzedał mi ten silnik powinien sie smażyć w piekle :bije: :bije: :boks: :boks: :strzela: :strzela: :strzela: jak nisko trzeba upaść aby trupa sprzedać jako niby po generalce, gdzie był tylko wyczyszczony i odmalowany, żeby wyglądał.

ogólnie to nie wszystkie zdj. góry bloku, ale takie pęknięcia idą do każdej tulei.

panewki oryginalne. pierscien dystansowy wału rozpadł mi sie w rękach jak go wyciągnąłem

ale jako pozytyw, przyjechała klapa bagaja w stanie idealnym :3

PozdraVWiam

Wydym - 2015-02-07, 09:44

Sądzisz że wał jest ok a jak to sprawdziłeś ?? Blok mógł walnąć od zamarznięcia,od butowania bez osiągnięcia odpowiedniej temperatury może wpadłeś w kałużę....teorii jest sporo.....Jak robisz to dla siebie aby polatało na dłużej zadbaj o pierdoły które większość turbo speców będzie ci kazała pominąć bo co mogło się z tym czy tym stać......Vr nie lubi po łebkach robienia bo jest kapryśny.... Nie będę się rozpisywał zbytnio bo znowu jacyś Nowo przybyli mnie zjadą że się nie znam :diabełek:
Heavy - 2015-02-07, 10:29

Wydym, ja robie z gosciem ktory jest mechanikiem ponad 40 lat, obadał go i mowi ze wał jest spoko, no rys nie ma itp, na panewkach jakiś rys nie było, ale lepiej jak bym dostał blok razem z wałem w dobrym stanie. Fakt, lubie pałować, wiem od czego jest pedał gazu i co vr może, ale bez rozgrzania nie dawałem w palnik, nowego nie dam robić po łebkach. wszystko bedzie zrobione. co mnie pewnie opóźni z planem wyjazu. ale włożę wszystko nowe co się da :) szkoda tylko tych niecalych 3 tysi co poszło na zakup tego trupa.
patryk1989 - 2015-02-07, 11:01

Mimo wszystko ja i tak kocham ten silnik :P i nie wyobrazam sobie dobrego projektu bez mocnego enginu :D
tom cio - 2015-02-07, 13:14

Heavy, koledze Wydym, nie chodzi raczej o to czy wał wygląda ok, daj do pomierzenia, sprawdź osiowość i wtedy można powiedzieć coś na temat wału ;)
Heavy - 2015-02-07, 13:29

jak juz kupic to chyba cały dół od razu wezme :D
tom cio - 2015-02-07, 13:39

I być może trafisz kolejnego trupa. Jak chcesz tym jeździć to kup dobry blok i zrób kpl remont bo po opowiadaniach sprzedających to wiesz jak jest...
vwjanekvento - 2015-02-07, 20:34

Blok zajechany jak araba sandał :diabełek:
Rafik - 2015-02-07, 20:39

Heavy, Wydym dobrze prawi a ja tez juz widzialem jednego mechanika z ponad 30 letnim stażem który oceniał wał (nie w vw) i jego stwierdzenie "wał jak lustro" dawaj nowe panewki i jazda co sie później okazało po wymianie panewek ciśnienie spadło do zera czyli było jeszcze gorzej niż przed naprawą a co sie okazało że wał miał nie równe szlify i panewki były źle dobrane wiec na oko to wiesz można sobie gdybac przyjacielu :)

Szacun za to co robisz z Ventylem :poklon:

Heavy - 2015-02-07, 21:20

no tak. ale znajde kompletny dół, to wszystko sie ogarnie, sprawdzi wał, nowe pierscienie itp. a kupie goły blok to jeszcze pewnie bez wału i stopek i bede musial jechac na zerowanie stopek z tego bloku co mam co sie wiąże z kolejna kasa itp a tu wydatków jest na serio co nie miara :D
patryk1989 - 2015-02-07, 22:54

Cytat:
wydatków jest na serio co nie miara

tuningow sie zachciało to teraz masz hehe :P

wojtas83 - 2015-02-08, 09:04

Heavy, Zakładając taki projekt jak masz w planach nie oszczędzał bym na silniku teraz nawet złotówki, bo zemści się to szybciej niż myślisz i kolejny raz będziesz go rozbierał. Pewnie nie powinienem Cię pouczać ale po zakupie drugiego bloku należy go wyosiować, wyczyścić wszystkie kanały z syfu który przez lata się nazbierał, sprawdzić wał jeśli się nadaje to polerka, jeśli nie bardzo szlif i nowe panewki w obydwu wypadkach, do tego tulejował bym blok pod nowe tłoki a w ostateczności pod stare jeśli nie są porysowane i trzymają wymiar, tulejowanie korbowodów, nowe pierścienie, sprawdzenie/kpl remont głowicy jeśli będzie wymagać, nie zapominając o klp nowych uszczelek i simeringów. A potem zero pałowania przez 10 tys km żeby wszystko się ułożyło jak powinno. Lepiej opóźnij zakończenie projektu o kilka miesięcy niż co chwile masz poprawiać to samo i tracić zbędne stówki. I zawsze wtedy masz zapas czasu na dokładne składanie całego samochodu.
I gratki za wkładaną pracę :oklaski:

Heavy - 2015-02-08, 09:16

No w sumie racja, lepiej wlożyć troche więcej niz sie pieprzyć z niedociągnięciami, ale wszystko raczej sie na spokojnie zrobi :)
a wkladanej pracy jest co nie miara, soboty i niedziele spędzam od rana do wieczoraj na ventylu, wczoraj wyszlifowałem całą lewą strone pod epoksyd, zostałą mi tylko komora i prawa strona, w marcu docelowo ma być juz w kolorze

Heavy - 2015-02-11, 21:56

miałem już dziś pół auta pomalować podkladem epoksydowym, ale okazało sie ze nie mam czym rozcieńczyć podkladu bo jest gęsty i zrobię to jutro :D ale dziś na spokojnie wziąłem sie za lewe nadkole :D

ten taki zgniło zielony kolor to jest na prawdę bardzo dobry epoksyd. i tym jest machnięte całe nadkole i podłużnica, a to szare co w srodku widać to jest moje zabezpieczenie antykorozyjne :) kiedyś ktoś mnie hejtował ze nie ma nic lepszego niż ori konserwa, ale jeśli pod nią jest gnój i trzeba to zerwać to trzeba radzić sobie inaczej :D to szare to jest specjalna masa gumowa, nawaliłem tam około cm grubości tego nawet w kielichu, i zaś na to baran, i mam 100 % pewność że zabezpieczone jest solidnie :)
oczywiście nadkole już jest całe w tej masie, zdj. do pokazu jak to zabezpieczyłem :)
( - tej masy jest cena, za puszkę z zawartością 1kg trzeba położyć 30 zł. a na nadkole poszła cała puszka)

majkel00230 - 2015-02-11, 22:01

piękna robota ! :brawa:
hotdriver - 2015-02-11, 22:23

Heavy, nie moge patrzeć na Twój temat weź już żadnych fotek nie dodawaj bo mnie zazdrość zżera :kosci:
tom cio - 2015-02-12, 00:36

Będziesz robił też coś masą poliuretanową? Słyszałem że mocne to jest i nie pije wody jak konserwacja. Wiesz coś więcej o tym?
A twoje vento po takiej kuracji będzie jak Audi w ocynku wytrzymałe :P

Wydym - 2015-02-12, 09:08

Ładnie,pięknie Ale wiesz że za grubo towaru to też nie dobrze niestety :( Jak dopakujesz za grubo to siuwar popęka i będą szczelinki które będą piły wodę,,,,niestety każde auto które już będzie robione jest bardziej podatne na rdze(szlifowanie,spawanie itp) To tak samo jak masz lakier przykładowo szpachlujesz czy nadlejesz czy coś tam a potem jak każdy wie to spękuje itp...Nie bierz tego zbyt negatywnie bo każdy stara się zrobić jak najlepiej....Co do masy to stosuje się na łączenie głównie jest naprawdę konkret jak zaschnie to ciężko sukę ogarnąć(jeśli mówimy o tej w tubie)
Heavy - 2015-02-12, 21:33

hotdriver, to dziś z dedykacją dla Ciebie haha
tom cio, mój ventylek musi być beton.
Wydym, ta masa jest twarda ale elastyczna w miarę :) grubo nie jest nawalone :) ale na pewno to lepsze niż na podklad bym dał barana. app seal wody pić nie będzie :) co do np. szpachlowania na moim to na budzie szpachel jest tylko tam gdzie były wymieniane progi :)

Dziś małe zakupy, jeszcze wincy podkładów itp. :D , jutro po sanki i stabi od vrki ;p w weekend po jeszcze całkiem inne czory. dziś ventyl w podklad epoksydowy prysnąłem :) i do końca zrobiłem nadkole :)

Heavy - 2015-02-17, 22:58

ogarnięta druga strona.

i ventyl zmienił położenie ;D tak jest mi o wiele łatwiej bez przewracania na boki zrobić niektóre rzeczy :)

Heavy - 2015-02-28, 00:26

Ventyl już cały na wózku, przywiozłem kolejne częsci heble 288mm i od razu piaskowanko no i do tego tył belka ze stabilizatorem teraz tylko heble na tył kupić i bajka, cały juz jest zabezpieczony tą szarą masą o której pisałem wczesniej, obeznie zaczynam robić komore no i matowanie pod grunt i kolor. myslę ze pod kniec marca juz bedzie faktycznie w kolorze :) uruchomilem kilka przydatnych rzeczy w warsztacie co by mi było łatwiej robić :) np. specjalne ramię gdzie mam w nim cały zestaw do lakierki :) cisnienie odsysanie i konkretne oświetlenie :) wiec szlifki będą szybciutkie :)
przywiozłem również kolejny silnik :D (jak by to nie było to od roku to jest czwarty)

piasty oczywiscie wyciągniete już :) to tak aby do wyciągania do okoła opiaskowałem zeby sie aż za badzo nie uwalić bo byly całe czorne.

majkel00230 - 2015-02-28, 08:55

świetna robota !! ! :D zazdroszczę czasu, pieniędzy i miejsca !! ! :P śledzę temat ostro.
p.s mam jeden hebel lucas na tył.
a te 288 mm to od czego ?

tom cio - 2015-02-28, 09:11

majkel00230, 288 są od GTI, występowały takie w vr6 i abf oraz xx jahre.
Heavy - 2015-02-28, 10:37

majkel00230, te co kupiłem to jeździły w 2.9 ;p mam jeszcze jedne heble od GTIka na tarcze 280 więc pójdą do żyda :D
a w brew pozorom to jak tak patrzę ile zrobiłem a ile wsadziłem $$ o nie narzekam :) aż tak dużo jeszcze nie wpakowałem

majkel00230 - 2015-02-28, 11:03

Heavy, dużo $$ czy mało to pojęcie względne ;)
a z 256 na 288 to dużo roboty czy tyle co samo ich przełożenie ? czy piasta z zwrotnicą też ?

Heavy - 2015-02-28, 11:22

majkel00230, ja pod te hample wymieniałem całe sanki bo moje były od gleby przetarte pod wahaczami i tak ciężkawo sie odkręcało, a w dobrej cenie znalazłem w bardzo dobrym stanie wypiaskowane i pomalowane ze stabi i nie oplacalo mi sie moich robić :D ale wystarczy zmienić tylko wahacze i stabi :) no i zwrotnice z jarzmem i zaciskiem :)
majkel00230 - 2015-02-28, 15:15

Heavy, a czym się różni wahacz i stab przy takich hamulcach ? inaczej są rozmieszczone uchwyty przy jarzmie ? tak szukam w necie i nie mogę znaleźć ani 288 ani 280 mm
Heavy - 2015-02-28, 16:55

przyheblach 280/288 stabilizator ma inne mocowanie do końcówki stabilizatora w wahaczu, sam stabilizator jest też inny bo jest inaczej wygięty i do tego wahacz i zwrotnica ma inną końcówkę sworznia wahacza bo jest troche bardziej pod kątem niż te co są w 1,8 czy 2.0, sanki są te same ogólnie rzecz biorąc :)
patryk1989 - 2015-02-28, 17:57

Heavy a nie czasem wahacz jest taki sam tylko sworzen z vr6 jest pod kątem? :D dobrze sie przypatrz ;)
wojtas83 - 2015-02-28, 18:01

Heavy, pozwól że się wtrącę w temat, ale wprowadzasz majkel00230, w błąd bo żeby założyć zamiast hebli 256 mm heble 280 mm lub 288 mm nie trzeba zmieniać piast, zwrotnic, wahaczy czy stabilizatora, wystarczy wymienić zaciski z jarzmami i tarcze i pasowało by blachy osłaniające tarczę od wewnątrz (choć ja u siebie zostawiłem z 256 mm). majkel00230, montując 280 mm zakładasz tarczę z mkII G60 a 288 mm musisz robić nawiert otworów w tarczy bo nie występują tylko pod rozstaw 5X100. otwory w zwrotnicach do przykręcenia jarzma w tych wersjach są takie same i wszystko podchodzi P&P.
Heavy, ale oczywiście gratki za postępy w pracach :oklaski:

majkel00230 - 2015-02-28, 18:44

wojtas83, to jeśli dobrze kumam 280mm były tylko w mkII G60 a 288mm w VR6 ? i do 288mm są tarcze tylko z rozstawem 5x100 czyli albo rozwiercam swoje albo kupuje nowe ?
Heavy - 2015-02-28, 20:28

wojtas83, myslalem ze w 256mm jeszcze jest po staremu XD
patryk1989 - 2015-02-28, 20:50

majkel00230 napisał/a:
wojtas83, to jeśli dobrze kumam 280mm były tylko w mkII G60 a 288mm w VR6 ? i do 288mm są tarcze tylko z rozstawem 5x100 czyli albo rozwiercam swoje albo kupuje nowe ?

źle kumasz :] w vento i golfach było 280mm i 288mm i rozstaw śrub 5x100
w dwójkach g60 było 280mm ale rozstaw 4x100.
i niby jak chcecie nawiercić tarcze z 5X100 na 4X100 bo dziwne co najmniej... :]
wiele nawiertów widziałem ale taki jest fizycznie niemożliwy
z resztą między tarczą 288 a 280 różnicy nijak nie odczujesz. w ogóle ładowanie większych hampli jest rownoznaczne z większą mocą . bo i tak tak duże tarcze pomagają w 100% w zatrzymaniu się z dużej prędkosci. miałem porównanie , ja miałem 288 a kolega 239 i podobna moc jak ja . gdy z 200km/h ja stawałem w miejscu kolega jechał dalej a tarcze i klocki spalone. także ja nie widze sensu ładowac wiekszych hamulców do auta poniezej 150km

tom cio - 2015-02-28, 20:51

wojtas83, też troszkę pomieszałeś z tym nawiertem ;) Sorki Heavy za ot ;) majkel00230, jest tak: jeśli zostajesz przy 4x100 to dajesz tarcze 280/22mm z mk2 g60, toleda, cordoby afn, zacisk zostaje stary, zmieniasz jeszcze jarzmo i jak Wojtek pisał możesz osłonę. Jak 288/25mm tarcze to rozstaw 5x100, nie założysz tych tarcz do zwrotnic 4x100 bo są niższe (28mm a tarcze 280/22 mają 39mm), jak chcesz koniecznie 288 to musowo przejść na zawias gti czyli jak Heavy pisał wachacze, stabilizator, zwrotnice kpl.
patryk1989 - 2015-02-28, 20:56

Tak Tomcio ma rację :D Zakończmy koledze Heviemu OT :D Heavy kawał dobrej roboty :D
hotdriver - 2015-02-28, 20:59

Heavy, już mówilem że Cie nie lubie za Twoje aktuale w temacie :P ;) a powiedzcie mi do cholery co to znaczy OT jak piszecie??? (troche starszej daty jestem i nie kumam slangu bimbozy :] )
tom cio - 2015-02-28, 21:05

Tej bimboza :P OT-off topic, czyli zboczenie z tematu.
patryk1989 - 2015-02-28, 21:06

Off Topic czy coś takiego no że nie na temat :D
hotdriver - 2015-02-28, 21:07

podziekowal :)
Heavy - 2015-02-28, 21:35

dziś kilka godzinek na warsztacie i komora w gruncie :D

heble wszystko wypiaskowane i w gruncie :D w poniedzialek je pomaluje i wrzucę focie jaki kolor wleciał na zaciski :3 a zapewniam ze będzie ogień :D bo szef jak sie zapytał jak chce pomalować zaciski to za głowe sie złapał XD hahah

( na zdjeciu tylko kawałek :D bo reszta była na drugim stojaku)

majkel00230 - 2015-02-28, 21:42

mnie też trafiają takie aktuale jak nie wiem xD
Heavy - 2015-02-28, 21:45

oj no na zlocie dam wam usiąść XD hahaha
Heavy - 2015-03-02, 18:33

hehe mała zapowiedź koloru na wszystkie bajery typu dolot, zaciski i inne jaja :D

kolorek wyjęty z palety ŁADY, tak wiem brzmi to śmiesznie ale idealnie sie wpasował pod marrakesh :D

vwjanekvento - 2015-03-02, 20:50

Wydaje mi sie ze nie będzie to pasowalo mogles dobrac taki wlasnie żeby był kontrast ;)
majkel00230 - 2015-03-02, 21:29

taki jakby złoty ? :]
Heavy - 2015-03-02, 22:27

majkel00230, tak, to jest złoty :)
vwjanekvento, no wlasnie do marrakeshu czy ogólnie do takich brązów, złoty kolor najlepiej pasuje i nie ma lepszego :) tak o z kubeczka, świeżo co zrobionego to nie ten sam efekt co jak juz będzie pomalowane i wyschnięte :D ale jak pisałem to mała zapowiedź :)

Heavy - 2015-03-03, 22:21

nie mozna edytować i musi być ciagle post pod postem :D
tak wyszły zaciski :D na zdj. tylko jeden :P ale oby dwa sa takie same wiec wiadomo XD

tu jakoś z tostera :D ale cały przód juz pomalowany :)

majkel00230 - 2015-03-03, 22:34

Zwykłym lakierem zabezpieczyłes?
hotdriver - 2015-03-03, 22:36

ładnie wyszły :oklaski:
tom cio - 2015-03-03, 23:28

Co to za zacisk? G60?
Heavy - 2015-03-04, 18:07

majkel00230, akryl + klar platinum a jako grunt epomix :D na spokojnie wytrzyma te 200 stopni a ventyl i tak będzie tylko na weekendy sie przejechać i schować więc na spokojnie może być :)
tom cio, to jest zacisk z Vrki :) na 288mm :)
a tak to wyszło w świetle dziennym bez flesza XD choć jakość kromki chleba XD

wojtas83 - 2015-03-04, 21:08

Kolor ciekawy. tom cio, zaciski G60 są GIRLING a nie ATE
tom cio - 2015-03-05, 08:43

Hmm, zawsze myślałem, że gti ma zaciski z tłoczkiem 57mm nie 54. Ale skoro takie są to takie muszą być, fajnie wyszły te zaciski teraz będziesz musiał nie hamować żeby nie ubrudzić :D
majkel00230 - 2015-03-05, 09:42

mi też się bardzo kolor podoba, tylko jakie felgi będą żeby się pasowały pod kolor ;p ?
kowal323 - 2015-03-05, 10:20

To po to robisz żeby tylko w weekendy jeździć? :diabełek:
Heavy - 2015-03-05, 19:14

majkel00230, ileś tam postów wcześniej wrzuciłem fotke :D calibre vintage :3
kowal323, tak, to ma być auto typowo na zloty i raz na weekend wyjechać przepalić fure i zrobić fejm na mieście hehehehe

majkel00230 - 2015-03-05, 19:36

mmm z tego co widzę to nie są tanie rzeczy ;p
hrubek18 - 2015-03-05, 21:14

Heavy, już od dawna śledzę ten temat i po prostu brak słów :oklaski: aż mi sie łezka o oku kręci jak patrze co działasz przy autku też na początku kariery z vento miałem taki plan żeby rozbebeszyć do ostatniej śruby i od podstaw składać itp. no ale cóż życie chciało inaczej .... :( nie mogę się doczekać efektu końcowego :) kolorek zacisków powala ;) do tego jakaś tarcza nacinana np: ATE Power Disc i będzie elegancko :]
vwjanekvento - 2015-03-07, 21:29

Heavy jak juz go zrobisz to uwazaj zebys w poslizg nie wpadl :diabełek:
patryk1989 - 2015-03-07, 22:05

vwjanekvento napisał/a:

Heavy jak juz go zrobisz to uwazaj zebys w poslizg nie wpadl

a to dlaczego ? :D

Heavy - 2015-03-08, 10:32

patryk1989, to chyba była aluzja do teo jak tydzien po swapie na vra sie roztrzaskałem XD
wojtas83 - 2015-03-25, 13:00

Wszystkiego najlepszego Heavy, dla Ciebie i ventki.
PS powodzenia w kończeniu projektu. ;)

hotdriver - 2015-03-25, 18:11

No sto lat Heavy, powodzonka w remoncie: )
vwjanekvento - 2015-03-25, 18:23

Sto lat kolego :piwo:
kowal323 - 2015-03-25, 19:29

Najlepszego ! ; )
tomek87 - 2015-03-25, 19:35

Wytrwałości i kasy na dokończenie zabawki :]
majkel00230 - 2015-03-25, 19:41

Stówka !! !
Heavy - 2015-05-28, 17:03

XD dawno mnie tu nie było i odswieżam kotleta :D
po pierwsze to dzięki wielkie za zyczenia :D
a po drugie to malutki przedsmak tego co będzie :) ale tylko malutki co by następnymi aktualami zaskakiwać :) i żeby nie było ze zaczałem i nie skończyłem :) ventyl zmienił miejsce swojej stagnacji i teraz mu i mi przyjemniej robić to całkowicie u siebie :) na zlot juz na bank się wyrobię więc się zobaczymy :)

PozdraVWiam

majkel00230 - 2015-05-28, 17:10

ja też trochę odświeżę ;p co do zdjęcia części komory pomalowanej to mogłeś lepiej ogarnąć spaw na kielichu ;P tak żeby nie było widać łączeń w ogóle ;>
Heavy - 2015-05-28, 20:18

Majkel, no wlasnie dziś patrzac na komore dostałem mdłości XD całą zapryskałem sonic'iem zdzieram gumy i komora ma być jak nówka, i przy okazji znalazłęm w niej pare nalotów rudzielca wiec piaskuje gdzie trzeba :)
majkel00230 - 2015-05-28, 21:19

nooo i git ;) sprawdź dokładnie łączenia kielichów i okolice otworów na czujnik abs i przewód hamulcowy,
ps. ja ten stary kit fabryczny z miejsc łączenia cały wyje**** ;)

tom cio - 2015-05-28, 21:37

Dobrze, że działasz w temacie ;) Na który zlot zdążysz, klubowy? I pytanko: czym wy zdzieracie tą ori masę uszczelniającą? To cholerstwo jest takie mocne, że nie wiem czym to ściągnąć bez ruszania blachy. I pokaż fotki jak teraz wygląda, coś się zmieniło fest?
majkel00230 - 2015-05-28, 22:09

tom cio, ja próbowałem wieloma rzeczami ;P ale najlepsze jak dla mnie jest po prostu dłuto do drewna ;) wiem że to brzmi drastycznie ale w odpowiednich rękach i z pokładem cierpliwości idzie to sprawnie i szybko,.

papierami itp, szlifierkami od razu odradzam

tom cio - 2015-05-29, 00:44

A ja w międzyczasie znalazłem świetny sposób :P

http://obrazki.elektroda...._1405634848.jpg

tym oto idzie jak trzeba, nie niszczy blachy, nie przegrzewa, po prostu zeszlifuje tą masę i zostawi czyściutką blachę :)

majkel00230 - 2015-05-29, 09:16

tom cio, fakt... ja robiłem taką podobną tylko inaczej wyprofilowaną, na wiertarce w trudno dostępnych miejscach i na wykończenie bo wiadomo dłutem nie zrobisz dokładnie, to na wyończeniu trochę to trwało, to znaczy nie było łatwo tej szczocie na wiertarce zerwać tak sszybko ale chwila trzymania i masz rację robotę robiło ale przy mniejszych i cieńszych warstwach..

A ty u siebie już wypróbowałeś ten typ szczoty ?

tom cio - 2015-05-29, 11:42

Tak, dokładnie taką szczzotką zdzierałem idzie super, nie niszczy blachy. Jak masz jesczcze jakieś pytanka to wal pw, szkoda zaśmiecać tematu Heaviemu ;)
Heavy - 2015-07-18, 18:38

no i ventylek pojechał :C
vwjanekvento - 2015-07-18, 21:49

Gdzie? :P
majkel00230 - 2015-07-18, 21:58

miejmy nadzieję że do lakiernika xD
Heavy - 2015-07-19, 02:48

do blacharza na poprawki XD