Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Nasze Ventki - VOKLSWAGEN von VENTO by jacekdkigs

jacekdkigs - 2012-06-08, 22:51
Temat postu: VOKLSWAGEN von VENTO by jacekdkigs
Witam zakupilem od naszego kolegi z okolic Grójca tego oto ventylka
nie bede sie rozpisywal tylko przejde od razu do rzeczy:
ROCZNIK : 1997
SILNIK : AFN 110km 81kw TDI
ZAWIESZENIE : seria
KOLA : jakas stalowka 14 cali
WNETRZE : skóra z golfa VR6
AUDIO : nic specjalnego
WYPOSAZENIE : alarm z immo, obszyta kiera i dzwignia recznego, podgrzewane lusterka (do ogarniecia), i jeszcze cos o czym nie pamietam bo teraz nie chce mi sie skupiac i myslec
i jeszcze dzis zostala wymieniona przednia szyba na nowy zamiennik z nordglassa z wersji GT

PLANY :
- blacharka znaczy sie progi reperaturki blotnikow i tylnia klapa
- nowy lakier
- moze jkaies kolo ale nie obiecuje
PLAN NA SEZON 2013
- kolo jakas szeroka 16 lub 17
- jakas tam gleba a moze sie pokusze na air
- nowe lampy na przod
- czarne wnetrze (sufitka i plastiki)
- jakies audio zeby czysto gralo a nie dudnilo

jak cos jeszcze wymysle to dopisze ale to podstawowe plany

zdjecia zapozyczone od wojtasa bo ja jeszcze nie fotografowalem auta a jedyne co sie zmienilo to tablice z WGR na CSW

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

vw-maly - 2012-06-09, 13:58

przyjemnej kontynuacji modernizacji i zmian przy ventce:)
wojtas83 - 2012-06-09, 20:59

Ja zawsze będę kibicem tematu Nr 1
Myślę, że będziesz choć w połowie tak zadowolony z ventylka jak ja byłem przez prawie sześć lat, dbaj o niego żeby jeździł jak najdłużej bo związanych z nim jest wiele wspomnień.

jacekdkigs - 2012-06-09, 22:28

napewno kontynuacja i zmiany beda

a dzisiaj tak jakos wyszlo ze w okazyjnej cenie trafilo sie kolo i musialem skorzystac
jest to 16 cali na 7,5 szerokie et35 BORBET T
mial byc kupiony 16 calowy na 9 borbet ale po zalozeniu na auto bym musial poszerzac z przodu a tak jest idealnie rowno z nadkolem a na tyl sie wstawi dystans na przyszly sezon i mniejsza opone bo teraz jest balon 205/50 toyo proxes
wiec teraz zostalo skupic sie tylko i wylacznie na blacharce i na takim setupie narazie auto zostanie w tym sezonie a jak sie trafia jakies fanty napewno beda zakupione
a tutaj foto jak wyglada na borbecie
[IMG=http://img546.images...162e.jpg][/IMG]
[IMG=http://img163.images...161p.jpg][/IMG]
[IMG=http://img19.imagesh...158l.jpg][/IMG]

Andrzej Akier - 2012-06-11, 19:45

no noo ładne autko :oklaski:
jacekdkigs - 2012-07-30, 17:25

mały aktual po wczorajszej wizycie u znajomego i podłączeniu VAGA
dzisiaj ogarnięta nieszczelność dolotu do turbinki oraz czyszczenie icka z zewnątrz a był zawalony syfem
oraz powymieniane wężyki podciśnień na nowe
oraz jedno jest pewne ze zaraz po blacharce wymieniam icka i wstawiam go na przód przed chłodnice bo te osiągi jakoś mnie nie zadowalają i mam problem z wysoką temperaturą w układzie i mam nadzieję że to też zasługa pogody i jeszcze muszę rozkminić jaki icek będzie pasował między zderzak a chłodnice
a kasa na blacharkę się zbiera
a tutaj mała fota jaką mam pomoc przy autku wiec myślę że z takim majstrem szybko pójdzie doprowadzenie auta do stanu prawie idealnego
[IMG=http://img17.imagesh...aaaa.jpg][/IMG]

edit: co jest ze nie moge miniatur wstawic?

Bimber - 2012-07-30, 22:12

jest Vento jest impreza:P jakis planik na kolor nowy?
jacekdkigs - 2012-07-30, 22:46

nie kolor pozostaje bez zmian juz jest koncepcja na przyszly sezon ;)
w tym roku tylko blacharka i lakiernik w obroty pojdzie najpozniej na pozna jesien

tylko pytanko mam moze ktos sie orientuje od czego ic dopasowac aby byl przed chodnica a nie z boku i oczywiscie bez zmiany turbo

wojtas83 - 2012-07-30, 22:51

jacekdkigs, podobno os sharana I generacji pasóje tam też są AFN montowane np taki
http://allegro.pl/chlodni...2525625035.html

jacekdkigs - 2012-07-31, 00:15

dzieki wojtas wlasnie cos takiego szukam
vwjanekvento - 2012-07-31, 09:49

jacekdkigs fela fajna tez taka planuje zalozyc ale 15cali :]
jacekdkigs - 2012-07-31, 10:31

ja chcialem 17 ale stwierdzilem ze za nisko nie zejde :P i na tyl moglo by byc z 9 cali ale pojdzie dystans i bedzie si
wojtas83 - 2012-08-01, 22:48

jak osiągniesz jakiś pomyślny rezultat to może i ja się skusze
Aeternus - 2012-08-07, 23:42

jacekdkigs, wszystkiego dobrego w dokończeniu projektu i miliona km bezawaryjnej jazdy :oklaski:
jacekdkigs - 2012-08-12, 12:37

narazie maly odkop ogolnie wizualnie nic sie nie dzieje z autkiem wiec nie wstawiam fotek
a na obecna chwile zaslepiony zostal EGR, uszczelniony dolot do turbo i jeszcze trzeba wymienic zawor sterujacy turbina i bedzie cacy z silnikiem
a blacharza odwiedzam w pazdzierniku

jacekdkigs - 2013-03-04, 17:23

mały niewielki odkop
ale myślę że czas najwyższy coś napisać bo długo nie zaglądałem na forum
a dokładnie wylgąda to tak:
po oględzinach auta i demontażu dywanów i foteli ukazały się niewielkie dwie dziurki w podłodze
dzisiaj venciak udał się do blacharza w świeciu gdzie będą następujące rehabilitacje:
wymiana błotników
wymiana progów zewnętrznych i wewnętrznych
wymiana reperaturek tył
zaspawanie dziur i może znaczków na klapie
lakierowanie całego auta w obecny kolor znaczy się zielony
wymiana tylnich drzwi pasażera
ogólnie dodatkowo zostały zamówione na alegroszu :P
nowe lampy przod bo stare popękane maja uchwyty
nowy grill bez znaczka nowego typu
blendy z kierunkami smokedy kpl
boczne kierunki smokedy

fotki wstawię jakieś w przyszłym tygodniu bo dzisiaj już wyjeżdżam w trasę a w weekand będą wstępne oględziny prac i jakaś sesja zdjęciowa

jakby ktoś pytał gdzie auto poszło to do szczeblewskiego w świeciu na ulicy mickiewicza
ogólnie auto miało być na jesień oddane na rehabilitację ale brak funduszy musiał się odbić dlatego takie opuźnienie
pozdro

vwjanekvento - 2013-03-04, 19:15

O widze ze dzialasz tam :oklaski: ale zakup grill starego typu bo ten bez znaczka jest paskudny ;)
jacekdkigs - 2013-03-19, 21:21

mały update
jakieś tam fotki u blachmistrza niestety ja nie widziałem jeszcze nic ale moja małżonka była na kontroli i coś tam pstryknęła
ogólnie to już są wymienione progi, pospawana cała podłoga i progi wewnętrzne, wymienione reperaturki i błotnika
w domu już leżą nowe lampy, blendy, kierunki boczne i przednie i hokej od mapeta ten wyginający sie i potwierdzam naprawde wygina się jak ori a co do grila jakos mi sie widzi ten nowy typ ale w bedzie czesciowo pomalowany tzn tylko zeberka beda czarne
a oto kilka fotek:

jakby wojtas sie pytal to nie rzucam slow na wiatr i jak mowie tak robie tylko troche sie opoznilo ale jak obiecalem auto trafilo w dobre rece ;)

TT600 - 2013-03-19, 21:34

jacekdkigs napisał/a:
hokej od mapeta ten wyginający sie i potwierdzam naprawde wygina się jak ori

No no, wygina się jak ori - do pierwszego uderzenia nim o cokolwiek :diabełek:

wojtas83 - 2013-03-19, 22:28

jacekdkigs, dobrze działasz przy ventce :oklaski: , czekam na fotki z dalszych prac i efekt końcowy oczywiście ;)
Swistakes - 2013-03-21, 18:58

Grubo sie dzieje :) :oklaski:
jacekdkigs - 2013-03-30, 09:59

ze auto jest u blacharza i przeciagnie sie w czasie odbior juz przygotowalem smoked front i reszte asortymentu

pajelek - 2013-03-30, 13:20

Elegancko to wygląda. Długo robota zajęła? aa i jaki koszt zabawy:)
lesny1982 - 2013-03-30, 15:03

pajelek napisał/a:

piwko z 15 zł i godzinka ;) na spokojnie

VW_Kriss_PZL - 2013-03-30, 15:45

Dzieje się tutaj, dzieje :D Ventka w dobre ręce wpadła :oklaski: ;) powodzenia w modzeniu
jacekdkigs - 2013-03-30, 17:45

lesny1982 napisał/a:
pajelek napisał/a:

piwko z 15 zł i godzinka ;) na spokojnie

dokładnie najwięcej czasu idzie na usunięcie starego kleju z lamp po zdjęciu kloszy
a tak sprey czarny mat i ja malowałem pędzelkiem bo bałem się zaklejać odbłyśnik bo kiedyś zdarzyło mi się ze po odklejeniu oderwałem odbłyśnik razem z taśmą
i zajęło mi to troszkę więcej czasu ale musi być to zrobione dokładnie

levis521 - 2013-03-30, 18:55

a jak lampy rozklejales?
jacekdkigs - 2013-03-30, 20:26

levis521 napisał/a:
a jak lampy rozklejales?

10 minut w gorącej wodzie klosz zanurzony razem z obudową tak żeby łączenie było zanurzone i klej sam puszcza można delikatnie pomóc rozdzielić je płaskim śrubokrętem ale trzeba być przy tym ostrożnym aby klosz nie pękł

tom cio - 2013-03-30, 21:00

U mnie 3 minuty we wrzątku starczyły na tyle że samymi rękami odszedł :P I tak samo jak ty malowałem pędzelkiem bo w nie widocznym miejscu jak dotknąłem palcem odbłyśnik to już odchodził a co dopiero po taśmie. Co do venta ciekawie się zapowiada, i pewnie tylko pogoda ogranicza więcej modów, tak jak u mnie zresztą. Pół pokoju mam zawalone gratami do venta :D
wojtas83 - 2013-03-30, 21:41

jacekdkigs, ładnie działasz :oklaski: miło popatrzeć że ventka nadal żyje i ma się coraz lepiej. Ciesze się że trafiła w Twoje ręce :)
Wydym - 2013-03-30, 22:17

nie wiem po co wy w wodzie moczycie robiłem już tyle lamp z vento i golfa i wystarczy zawsze tylko nożykiem do okoła oblecieć ;)
vwjanekvento - 2013-03-30, 22:21

Ja podgrzewalem suszarka i klosz odchodzil ladnie ;)
vwjanekvento - 2013-03-30, 22:21

Ja podgrzewalem suszarka i klosz odchodzil ladnie ;)
jacekdkigs - 2013-03-31, 11:33

można i suszarka a dlaczego moczyłem w wodzie? bo pod wpływem temperatury klej się robi miękki jak plastelina i wg mnie łatwiej się go pozbyć a co do modów to mam jeszcze w planach gwint i mniejsza oponę oraz przednie fotele do tapicera na ten sezon ale zobaczymy jak z kaska wyjdzie wiec na razie będzie zdrowa seria ze smoked frontem jak auto wyjedzie od blachmistrza
vwkrzysio - 2013-03-31, 13:13

tom cio napisał/a:
I tak samo jak ty malowałem pędzelkiem bo w nie widocznym miejscu jak dotknąłem palcem odbłyśnik to już odchodził a co dopiero po taśmie

czyżby zamiennik lamp ??
a ja moczyłem w wodzie i potem tapeciak do reki i idzie jak w maslo ;)

jacekdkigs - 2013-03-31, 14:31

vwkrzysio napisał/a:
tom cio napisał/a:
I tak samo jak ty malowałem pędzelkiem bo w nie widocznym miejscu jak dotknąłem palcem odbłyśnik to już odchodził a co dopiero po taśmie

czyżby zamiennik lamp ??

ja także robilem na zamiennikach smoked szkoda mi ori lamp na malowanie a w razie jak co to zawsze można założyć ori i poprawić zamienniki

tom cio - 2013-03-31, 14:44

Ja miałem oryginał Helli a i tak odchodził, wiadomo nie od razu ale jak się złapało i nawet delikatnie przycisnęło to odchodziło już.
Aeternus - 2013-03-31, 21:45

ja tak samo jak Wydym nigdy w wodzie nie rozklejalllllllem lamp tylko nóż i chwile suszarka i klosz sam odchodzi ;P Ładnie się dzieje ;)
Kruchy69 - 2013-04-01, 00:23

ja na słońcu postawiłem i tez samo odeszło, bez wykrecania lamp :D
jacekdkigs - 2013-04-16, 21:49

witam maly aktual auto juz pomalowane podkladem i kilka foto

i potrzebuje konkretna odpowiedz jaki rozmiar jest ori w vento pierscienia centrujacego bo musze kupic pierscienie centrujace do moich fel a nie chce dac ciala

lavirant - 2013-04-16, 21:55

57mm : )
wojtas83 - 2013-04-16, 21:57

jacekdkigs, jest dobrze, nie zapomnij tylko o zaklepaniu rantów w nadkolach, żebyś potem się nie martwił jak to zrobić nie uszkadzając lakieru. A pierścienie kup na rozmiar piasty 57.1mm ;)
vwjanekvento - 2013-04-16, 21:59

jacekdkigs 57,1mm ;) tylko zalezy jaki masz na feldze otwor centrujacy, pewnie bedziesz musial kupic pierscienie takie co wejda na felge i potem na 57,1 ;) takjakby przejsciowke ;)
jacekdkigs - 2013-04-17, 13:20

vwjanekvento napisał/a:
jacekdkigs 57,1mm ;) tylko zalezy jaki masz na feldze otwor centrujacy, pewnie bedziesz musial kupic pierscienie takie co wejda na felge i potem na 57,1 ;) takjakby przejsciowke ;)

spoko wiem o co chodzi tylko nie znalem dokladnego rozmiaru pierscienia na piescie dzieki a co do zaklepania rantow to juz to zglaszalem blachmistrzowi dzieki za infoi pomoc z rozmiarem

Kruchy69 - 2013-04-17, 22:28

Na piascie jest 57 mm. 57,1 to jest wielkosc otworu centrujacego w feldze. Ta jedna dziesiata mm jest po to, aby miedzy felga a piastą nie było wcisku, lecz delikatny luz. Gdy felga sniedzieje to sie zapieka, stad problemy ze zdjeciem felgi jesli ktos zakłada fele od opla gdzie OTWÓR ma rozmiar taki jak piasta w VW czyli 57 mm. ;)
jacekdkigs - 2013-05-04, 21:53

witam aktual maly ale bez zdjec bo pojawil sie problem otoz sprawa wyglada tak ze auto odebralem od blacharza i jak zaczalem ogarniac elektryke i centralny to cos mi nie poszlo i spieprzylem elektryczna szybe
a dokladnie najpierw nie otwierala sie szyba kierowcy a wszystkie inne byly ok a teraz nie dziala mi tylnia prawa szyba a reszta jest ok i na dodatek przy WYLACZONYCH tynich szybach przy kierowcy to i tak tylnia lewa szyba sie otwiera i zamyka i male pytanko o co chodzi czy to moze byc przekaznik i jaki to jest i gdzie go szukac albo w czym moze tkwic problem (pytanie do wojtasa glownie) bo nie ogarniam juz a ja nie montowalem tego tylko poprzedni wlasciciel pozdro i licze na szybka odpowiedz

wojtas83 - 2013-05-04, 23:04

jacekdkigs, elektryka w samochodzie była fabryczna i mi przez wszystkie lata nie sprawiała żadnych problemów, więc siłą rzeczy nie zgłębiałem tematu, więc niezbytnio pomogę.
jacekdkigs - 2013-05-05, 14:51

temat juz z szybami mam ogarniety
chodzi o to ze mam wtyczke co jest w prawym slupku do drzwi tylnich do wymiany ona cos wadzi i mase stracilem wystaczylo mase dolozyc i jest ok ale dodatkowo przelacznik od szyb tylnich w desce co jest takze musze wymienic bo robi zwarcie
a tak ogolnie auto juz poskladane na nowych czesciach i jeszcze jutro jade do bydgoszczy po moje kola wiec jutro beda fotki ale powiem wam ze jest niebo a ziemia zostalo jeszcze tylko posprzatanie i czyszczenie wnetrza

jacekdkigs - 2013-05-06, 18:57

no i czas na update
a wiec co zostalo zrobione w samochodzie:
- wymienione blotniki i tylnie nadkola
- wymienione progi
- wymienione tylnie lewe drzwi
- zakonserwowana cala podloga od spodu i wszystkie zamontowane elementy oraz nadkola
- wyprostowany lewy slupek srodkowy
- smoked front wraz z kierunkami i blendami
- boczne kierunki oklejone folia
- cale auto polakierowane na ori kolor zielony metalik (lakier dobierany po kodzie)
- zaspawana antena radiowa i otwory w klapie po napisie
mysle ze na obecna chwile to wszystko ale nie obiecuje ze jak finanse pozwola to wpadnie opona i gwint w tym sezonie bo teraz to seryjny woz drabiniasty
i mala foto sesja:

zostaly jeszcze do ogarniecia detale ale niestety juz musze wyjezdzac w trase wiec jak wroce to odstawiam auto do ponownej polerki i zajme sie detalami

vwjanekvento - 2013-05-06, 19:09

No to ladnie poleciales z tematem, moim zdaniem 2 z najlepszych kolorkow w vento :P brawo za ogrom pracy i kasy wlozonej w autko, wiem co to znaczy ;)
muchomorek165 - 2013-05-06, 22:49

vwjanekvento,

A jaki jet najładniejszy kolor Vento?

Fajnie zrobiona Ventka :faja:

pawel66600 - 2013-05-06, 22:51

LC3T indianrot :P
Luqua - 2013-05-06, 22:58

muchomorek165 napisał/a:

A jaki jet najładniejszy kolor Vento?

Fajnie zrobiona Ventka :faja:

Polać temu Panu :D

Ventka ładna bez żadnego ale :faja:

muchomorek165 - 2013-05-06, 23:00

pawel66600,

a już myślałem że LC3T perła np taka jak moja :P

jacekdkigs - 2013-05-09, 23:22

dzieki za mile slowo co prawda brakuje paru rzeczy takich jak gleba ale ogarnie sie jak pozwola fundusze
jacekdkigs - 2013-05-22, 17:37

a tak mi sie nudzilo a ze bylem swoja ciezarowka pod domem to pstryklem dwie fotki tak wiec to moje dwie gabloty :P

Matej29 - 2013-05-22, 18:03

Piękny Vencio :brawa: I ten kolorek xD
Ładnie go ogarnąłeś :) :oklaski:

wojtas83 - 2013-05-22, 22:57

Popieram przedmówcę :oklaski:
muchomorek165 - 2013-10-04, 13:45

jacekdkigs,

Witaj założyłeś IC od Sharana ? Jak tak, to jakie rury załozyłeś też od sharana czy jak to zrobiłeś?