|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Przeglad klimatyzacji
Docent - 2006-04-16, 12:02 Temat postu: Przeglad klimatyzacji hej, wiecie moze jak wyglada przeglad klimy i co to kosztuje?sciagnalem auto z klima,jeszcze jej nie uzywalem, a lato tuz tuz
wojtek - 2006-04-16, 13:04
Jeśli wszystko jest ok. to uzupełnienie czynnika chłodzącego (ok.150zł)następnie próba szczelności,jak wszystko jest sprawne to klima będzie chulać jeszcze tylko filtr kabinowy i gotowa do sezonu.Pzdr
Hemi77 - 2006-04-16, 13:25
u mnie nabicie klimy to koszt ok180pln ale tylko jak instalacja jest pusta ,jak trzeba tylko troche dobic to o wiele mniej, poza tym po zimie przydaloby sie odgrzybic klime , sa do tego rozne preparaty ktore mozna kupic i zrobic samemu.
u mnie facet jak zapinal autko na lawete to szukal zaczepu i zapiol z prawej strony tak ze uszkodzil presostat -przekaznik klimy, teraz musze 100pln wywalic na nowy.
jak pojade na sprawdzenie i dobicie kimy( mam nadzieje ze niedlugo)to napisze ile mnie to wynioslo...
a ze szczelna mam klime to wiem bo jak wykecalem ten presostat , to tak mi odskoczyl ze o malo palcow sobie nie polamalem ale na szczescie tam jest wentyl ktory sie zaraz zamknol zeby nie uciekl plyn chlodniczy....
poza tym na sterowniku wentylatorow miedzy akumlatorem a abs-em jest bezpiecznik klimy pod plastykowo mala klapka ,mozna tez go sprawdzic bo czesto sniedzieje.....
MAPET - 2006-04-18, 01:36
w czewie taki przeglad ok 190zl
kovval - 2006-04-18, 10:45
u mnie (okolice Wawy) pytalem sie juz, calkowity przeglad z uzupelnianiem 150 zl. tak powiedzieli, co bedzie to sie okaze.
P.S. a ze nie uzywales to nie za dobrze, albo raczej zle, baardzo zle. z tego co sie zdazylem podowiadywac. Jak masz AC musisz ja odpalac przynajmniej raz na 2 tyd - wedlug fachowcow. NAWET W ZIMIE. w zimie tez pomaga odparowac szybki. bo jak nie uzywasz to nie ma smarowania, itp, itd i sie rozszczelnia i sie caly uklad psuje i duuuuzo wiecej bedzie cie to kosztowac. takze lepiej ja dzis wlacz ...jak nie jest za pozno
Gavel - 2006-04-18, 10:57
kovval ma racje. Jak nie bedziesz klimy używał to w końcu Ci siądzie. To tak jak z mięśniami - nieużywane zanikają
Ja u ojca w Kangurze właśnie włączam raz na 2 tygodnie lub minimum raz na miesiąc. Autko ma 2,5 roku i żadnego uzupełniania jeszcze nie było i jak na razie się nie zanosi, bo klima działa tak jak działać powinna
wojtek - 2006-04-18, 16:03
Gavel to że klima działa nie oznacza że wszystko jest ok. czasem czynnika jest mniej niż połowa klima chula jak taralala a ty właśnie zacierasz sprężarke,bywa tak że działa wydajniej niż powinna .Zaleca się dwa razy w roku przegląd klimy a już minimum raz oraz tak jak piszą przedmówcy włączanie klimy zimą nic się nie stanie są frosty (zabezpieczenia)...pzdr
Gavel - 2006-04-18, 16:12
wojtek zgadzam się z Tobą. Klima w Kangurze ojca była sprawdzana regularnie w serwisie i wszystko działało i nadal działa bez zarzutu ale nie pisałem o tym bo moj post dotyczył tylko i wyłącznie włączania klimy w zime.
wojtek - 2006-04-18, 18:44
Spoko Gavel masz rację,ale znam osobiście takich którzy twierdzą że jak działa jest oki i serwisować nie trzeba,dlatego pisze...Pzdr
BANDERAS_RR - 2006-04-18, 20:11
a ja nie mam klimy i to mnie boli
Roman - 2006-04-18, 21:10
u mnie przegląd klimy kosztuje ok 150 zeli w to wchodzi dodanie płynu w niweielkiej ilości a dezynfekcję można zrobić samemy kupując specjalny płyn i oczywiście wymiana filterka kabinowego i będzie ok
BANDERAS_RR - 2006-04-18, 21:13
ama kolesia ktory robi za 120 do 200 zalezy od kilku czynnikow
spyro - 2006-04-19, 12:21
Co prawda nie mam klimy, ale we wszystkich moto gazetkach i w necie piszą, że klimę należy używać cały rok i tak jak pisali przedmówcy zarąbiście pomaga w odparowywaniu szyb. Widziałem u kumpl aw Seacie jak włączył klimę w zimę to w ciągu chwili wszystkie szybki były czyściutkie.
W Łodzi sprawdzenie klimy, odgrzybienie plus napełnienie to max 200 zł. Najlepiej pojechac do warsztatu gdzie zajmują się tylko tym, po ogólne seriwsy w stylu FeuVert'a itp nie mają takiej praktyki jak takie warsztaty...
BANDERAS_RR - 2006-04-19, 22:50
kupujesz woz z klima i tylko na koszty sie narazasz
spyro - 2006-04-19, 23:30
Ale jednak jazda z AC to jest zupełnie inna bajka, ja żałuję ze nie mam, lepiej wydac te 200 zł na rok a jeździć w zupełnie innych warunkach, inna sprawa, że pewnie całe lato chodziłbym z gilem do pasa bo ciągle miałbym lód w aucie i wtedy szok temperatury wychodząc na upoał na dworze powoduje wieczne przeziębienie...
Gavel - 2006-04-20, 00:09
No korzystać z AC to trzeba z głową ale z tym przeziębieniem to nie jest u nas tak źle bo jednak w naszym kraju nie ma aż tak wysokich temperatur więc i szok jest mniejszy
kovval - 2006-04-20, 00:17
hehe no troche racji z tym gilem masz SPYRO, aczkolwiek idzie sie przyzwyczaic wiem z wlasniego doswiadczenia i to w extremalnych warunach tego doswiadczylem. temp 40oC, wilgotnosc 80% lub suchutenko, klima doslownie wszedzie, ale to wszedzie (auto, kibel,sklep, stacja benz) oprocz dworka....gdzie tak jest, ano w USA. pierwsze 2 tyg....bylem chory non stop, myslalm ze nie dam rady. ale sie przyzwyczailem i zaczalem uzywac AC rowniez caly czas. takze kwestia przyzwyczajenia organizmu
BANDERAS_RR - 2006-04-22, 02:01
nie no ja teraz to tez bede szukal z klima
spyro - 2006-04-24, 22:06
Jeśli będzie mnie stać kiedyś na nowe autko to tylo i wyłącznie z klimą, nawet manualną a zawsze coś....
marmarmarek - 2006-04-24, 22:54
ja tez nie mam ale co do przeziebienia Spyro ma racje... pozdrawiam
spyro - 2006-04-24, 23:11
Nigdy nie miałem szansy pojeździć dłużej autemz klimą, co prawda mój Tata miał furki z klimą, ale wtedy byłem za mały żeby prowadzić auto, teraz mam swoją furkę i niestety bez AC, wiem, że jak czasami jeździłęm octawką kumpla to zazwyczaj po dniu spędzonym w aucie na drugi dzień miałem gila do pasa :-)Pewnie jakbym pojeździł dłużej to bym się przyzwyczaił...
kovval - 2006-04-25, 00:40
true SPYRO true
BANDERAS_RR - 2006-04-25, 00:43
klima jest dobra jak wsiadasz do sprzeta i jedziesz kilka godzin ale jak wchodzisz i wychodzisz co piec minut to mozna sie przekrecic ja juz mialem kiedys udar termiczny nie jest to ciekawe uczucie
Gavel - 2006-04-25, 00:48
Klima się przydaje nawet w najbardziej nieoczekiwanym momencie
Kilka lat temu po mocno zakrapianej imprezce miałem kaca-giganta. Na dodatek był to środek lata i upał na maxa. Musiałem gdziś kawałek podjechać, a że sam nie byłem w stanie to podrzucił mnie kumpel swoim autem z klimą. Jak tylko wsiadłem to stwierdziłem że nie wysiąde dopóki nie "wydrowieje"
BANDERAS_RR - 2006-04-25, 00:53
he he lekarstwo na kaca
spyro - 2006-04-25, 00:54
o tego nie testowałem na klimie
BANDERAS_RR - 2006-04-25, 00:59
ja tam wole nie byc chory i nie musiec testowac
spyro - 2006-04-25, 01:12
no kac to nie miła sprawa....
BANDERAS_RR - 2006-04-25, 01:14
za to klima na dlugie trasy to jest to czego w moim vento brakuje(narazie)
spyro - 2006-04-25, 01:17
ano przydaje się szczególnie w lato jadąc gdzieś daleko... No ale może kiedyś...
BANDERAS_RR - 2006-04-25, 01:18
ja tam nie popuszcze i nastepne autko musi byc z klima
spyro - 2006-04-25, 11:19
Co prawda koszty utrzymania auta wzrastają, ale jednak jest to zupełnie inna jazda z klimą...
kovval - 2006-04-25, 20:03
zapraszam do mojego spidera w takim razie
BANDERAS_RR - 2006-04-26, 00:04
jak chceszmiec luksus to plac nie ma nic za darmo
kovval - 2006-04-26, 16:34
oj jak pieknie dzisiaj sie jezdzilo z AC. zamkniete szybki, cichutko, bez spalin zal mi bylo tych wszystkich spoconych, z szybami wszystkimi w dole, rece wiszace za oknem a to dopiero 25 st C
spyro - 2006-04-26, 23:42
Już nasz nie dobijaj...:-(
Gavel - 2006-04-26, 23:50
No coż - posiadaczom AC latem dużo łatwiej się jeździ - wiem bo jak Kangurkiem śmigam w upalne dni to też kozacze z zamkniętymi szybami 8)
Ale powiem Wam że warto docenić nawet to że zwykły nawiew przynajmniej lekko zimne powietrze daje. Moj ojciec miał wcześniej Accenta - silnik nie powiem - całkiem niezły, prowadziło się też świetnie ale z nawiewów to zawsze ciepłe leciało :!: Latem to tym samochodem jeździć się nie dało taka parówa w środku
spyro - 2006-04-26, 23:56
Tą parówę znam z autopsji, zawsze jak wracamy znad morza w wakacje to jak już dojadę do Łodzi to poprostu cieknie ze mnie, a że jeszcze mam futrzaczki na siedzeniach (ciągle się zbieram, ze kupić jakieś bajerne pokrowce, ale wszędzie sam syf sprzedają) to wogóle nie jest za ciekaiwe w lato...
Gavel - 2006-04-27, 00:10
Myślę że tej z tego Accenta to nie znasz ale wiem o czym piszesz. Ja dwa lata z rzędu jeździłem z dziewczyną w wakacje do Zakopca (droga 2 razy dłuższa niż Ty nad morze) swoim AX'em (bez klimy oczywiście), a że w nocy nie bardzo lubie jeździć to dosłownie cały dzień w samochodzie na słońcu (a zawsze jakoś trafiam na dzień upalny)!! Jak dojeżdżałem to wypijałem zimne piwko i do łóżka - większego pożytku ze mnie tego dnia nie było
W te wakacje pojechaliśmy w to samo miejsce ale ze znajomymi (czyli w 4) i Kangurkiem - nie dość że lepsze auto, więcej miejsca nad głową (co daje bardzo dużo na długiej trasie) to jeszcze klima. Na miejscu czułem tylko lekkie zmęczenie ze względu na długi okres siedzenia w jednej pozycji ale to akurat normalne. Reszta bez problemu - spociłem się dopiero wnosząc bagaże na 2 piętro w kwaterze
spyro - 2006-04-27, 10:42
My zawsze nad morze jedziemy w nocy, tak żeby na rano być w Jastarnii, rozpakować się i od razu na plażę, ja co prawda spędzam ten dzień na plaży z piwkiem i śpiąc, ale moja piękna cała wzniebowezięta siedzi na plaży, bo zazwyczaj pół drogi przesypia Za to wracamy zawsze w dzień, żeby przy okazji wracając zwiedzić coś. I droga powrotna, za dnia, gdzie zqwwsze słońce piecze jest tragiczna, bez klimy, w takim upale to mordęga...
BANDERAS_RR - 2006-04-28, 20:49
Kovval to sie chwal,kurde normalnie tobie zazdroszcze,ja wczoraj jechalem do leszna to normalnie ugotowany bylem
spyro - 2006-04-29, 16:34
no a dziś znowu zimnica i deszcz, więc zazdrośc posiadania klimy chwilow minęła
BANDERAS_RR - 2006-04-29, 21:25
ja nawet zima zazdroszcze klimmaniakom JA CHCE KLIME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|