Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

KUPIĘ - Import Kanada-Polska

rolz - 2014-10-05, 08:55
Temat postu: Import Kanada-Polska
Cześć,
mam znajomego fana VW Jetta III w Kanadzie, z którym współpracuję już od dłuższego czasu wysyłając pożądane za oceanem europejskie części. Nadszedł w końcu czas abym sam coś sprowadził do naszego kraju. Moim pierwszym zamówieniem jest wysoki tunel, dokładnie ze zdjęcia poniżej, który niedługo zostanie wysłany.

Być może ktoś potrzebuje jakiś dupereli, które chciałby dorzucić do mojej paczki z tunelem (blendy, tunele, kierunki, lampy, emblematy) itd, itp?
Jeżeli tak, proszę odpowiadać na wątek, zapytania będę przekazywał do znajomego i wrzucał w odpowiedzi zdjęcia podając konkretne ceny w PLN z doliczonymi kosztami przewalutowania, dostawy do kraju i bezpośrednio do domu Pocztą Polską. Przewiduję jakąś formę zaliczkowania np. 30% wartości zamówionego towaru, będę to uzgadniać indywidualnie.

Na zapytania czekam do końca piątka 10.10.2014.

W zależności od ilości zainteresowanych może uda się zorganizować przesyłkę lotniczą tak aby nie czekać 2 miesięcy na transport drogą morską.

Podobne przedsięwzięcia realizowane są na zagranicznych forach więc czemu by nie spróbować u nas?

Cena jaką płacę za tunel z przesyłką to US$40 czyli około 130zł.

Przemek - 2014-10-05, 08:58

Jarek poszło pw
Hitchhiker - 2014-10-05, 10:16

Tunel ciekawy, choć znająć życie nie wychodziły niebieskie :P
Swoją drogą przydałoby się więcej przykłądowych gratów które można ściągnąć to i zainteresowanie było by myślę większe

wojtas83 - 2014-10-05, 10:18

rolz, również poszło PW
prospero507 - 2014-10-05, 11:49

Mnie by interesowaly lampy przednie do corrado
mlodygka - 2014-10-05, 11:57

A cześci do mk2 np ?? tez da rade ogarnać?
rolz - 2014-10-05, 13:37

prospero507 napisał/a:
Mnie by interesowaly lampy przednie do corrado

Zanotowałem :)

mlodygka napisał/a:
A cześci do mk2 np ?? tez da rade ogarnać?

Pisz co potrzebujesz :)

sebastian - 2014-10-05, 13:41

A roleta na tylną szybę do Bory sedan? Wraz z mocowaniami, zapinkami i słupkami?
Dałoby radę zapytać o to?

rolz - 2014-10-05, 14:40

sebastian napisał/a:
A roleta na tylną szybę do Bory sedan? Wraz z mocowaniami, zapinkami i słupkami?
Dałoby radę zapytać o to?

Spytać mogę :)

hotdriver - 2014-10-05, 14:42

Wlacznik awaryjnych w konsole da rade?
Heavy - 2014-10-05, 15:27

a da rade np. caly kompletny zderzak do ventleja przedni? jak tak to w jakiej kasie?
albo pomarańczowe kierunki do corrado STAREGO TYPU i ile za nie jak da rade :)
i czy znajdzie się wiecej tych podłokietników jak chcesz zamówić? bo bym się skusił :)
pozdrawiam

mlodygka - 2014-10-05, 20:47

zapytaj o konsole votexa jaka była by cena
rolz - 2014-10-05, 20:54

Wątek cieszy się sporą popularnością, dziękuję za wszelkie pytania i przy okazji odpowiem na kilka i podzielę się moimi przemyśleniami.

hotdriver napisał/a:
Wlacznik awaryjnych w konsole da rade?

Prośba o foto tego włącznika dla pewności.
Heavy napisał/a:

caly kompletny zderzak do ventleja

Myślę, że takie gabaryty zrobimy w drugiej rundzie. Musimy się rozeznać w kosztach itp.
Heavy napisał/a:
pomarańczowe kierunki do corrado STAREGO TYPU

sebastian napisał/a:
Roleta na tylną szybę do Bory sedan

i inne bardziej wyszukane graty, o którym pisaliście na PW.

W pierwszej kolejności chcę ściągnąć rzeczy, które kumpel może łatwo i szybko zdobyć np. przy jednej wizycie na złomie bądź je po prostu ma.
Wyszły łącznie 4 podłokietniki do MK3, 2 włączniki (czekam na bliższe informacje) i obrysy, które można będzie szybko ogarnąć. Pokombinujemy jeszcze z tymi lampami do Corrado.
Resztę mam spisaną i będziemy ich szukać indywidualnie.

W sobotę 11.10 kumpel będzie na złomie. Na razie wyślę listę i wstępnie oszacuję szanse. Jak tylko dostanę info o dostępności i zdjęcia rzeczy, podam ceny i zaczniemy mówić o zaliczkach.

Heavy - 2014-10-05, 21:19

mi by najbardziej zależało na tych pomarańczowych kierunkach do corrado :) i ten podłokietnik bo cena jest super tak jak napisałeś w pierwszym poście :)
rolz - 2014-10-10, 09:07

Uwaga, poniżej przybliżone ceny towarów, które pójdą w pierwszej paczce.
Do cen doliczymy jeszcze rozdzielony koszt przesyłki w wysokości USD135 (duża paczka do 20kg)!
Czyli po około ~USD25 za podłokietniki i lampy i myślę ok USD10 za włączniki i obrysy.

1. Podłokietniki $30, będą łącznie 4 w tym dla mnie jeden. 3 pójdą wedle kolejności zamówień, dam znać. Mój wyszedł nieco taniej ze względu na okazję cenową na złomie.
2. Kompletne obrysy MK3 $13 z wiązką
3. Ciemne Helleny $60 cena okazyjna
4. Guziki ryglowania drzwi $13, będą 2, razem z wiązką.
5. Tylne wew. lampy pomarańczowe (made in mexico)$30
6. Tylna blenda $25

Dziś wieczorem więcej info!

Jeżeli ktoś nie akceptuje cen proszę dać znać jak najszybciej!

Hormon - 2014-10-10, 19:42

Rozeznajcie się czy wam VAT-u nie doliczą. Celna teraz mocno paczki przegląda.
rolz - 2014-10-10, 19:58

Cześć, poniżej znajduje się tabela dla planowanej paczki nr 1, z podsumowaniem cen razem z przesyłką i podziałem na forumowiczów. Tzn. przewidujemy, że te rzeczy jutro da się wyrwać na szrocie. Czy zamówione rzeczy zgodnie z tabelą będą na 100% przekażę w niedzielę rano. Na zielono jest zaznaczony mój podłokietnik bo fizycznie już go kumpel ma. W niedzielę wrzucę ten sam plik ale już z zaznaczonymi na zielono rzeczami. Mam zapewnienie, że guziki i obrysy będą z kawałkiem wiązki i oprawkami. Jeżeli kumpel stwierdzi, że dany przedmiot jest w niezadawalającym stanie to go nie weźmie.

Ceny z USD przeliczałem na PLN według kursu 3,33.
Jeżeli ktoś będzie chciał może mi przelać od razu dolary na konto PayPal.
Jak wszystko pójdzie dobrze, to do środy zrobimy rozliczenie / zaliczki.

Jeżeli uda nam się zdobyć jutro tylną blendę dla maciasf to solidarnie zrzucimy się na paczkę po 23USD więc będzie po 7zł taniej :faja:
Niestety w Kanadzie są tylko paczki do 2kg i do 20kg stąd taka cena.
Graty powinny dotrzeć w grudniu.

W razie pytań pisać.
Jeżeli ktoś się waha, nie ma kasy, spoko, jeszcze do północy można napisać i się wycofać.
Jutro ktoś fizycznie wyda na te rzeczy kasę, miejmy tego świadomość.

Reszta zamówionych rzeczy czeka w kolejce do kolejnej paczki, wszystko mam spisane, będę dawał znać.

slaw71 - 2014-10-10, 20:21

rolz napisał/a:
mam znajomego fana VW Jetta III w Kanadzie

rolz napisał/a:
Ceny z USD przeliczałem na PLN według kursu 3,33

Wyjaśnij Jarku kolegom dlaczego w Kanadzie trzeba płacić w USD.Nie chodzi mi o 20zł w moim przypadku ale żeby nie było później niedomówień.
rolz napisał/a:
dany przedmiot jest w niezadawalającym stanie

tzn? jak będzie w takim stanie jak Twój,nic nie połamane to ok. Czy w komplecie będzie blaszka montażowa?
Mam polecieć do kantoru po 55$,czy chcesz złotówki od wszystkich i sam to zamienisz?

rolz - 2014-10-10, 20:37

Hormon napisał/a:
Rozeznajcie się czy wam VAT-u nie doliczą. Celna teraz mocno paczki przegląda.
Dzięki za słuszną uwagę, sprawdzę temat. To pierwsza tego typu akcja dla mnie i muszę się tego wszystkiego nauczyć. Mam zapewnioną możliwość wysłania paczek indywidualnie po USD25 bezpośrednio do każdego z forumowiczów :) Taka opcja jest rozważana i pozwoliłaby łatwiej omijać opłaty celne

slaw71 napisał/a:
Wyjaśnij Jarku kolegom dlaczego w Kanadzie trzeba płacić w USD

Bardzo dobre pytanie :) Chodzi o to, że zdecydowanie łatwiej i taniej jest przesłać płatność w Dolarach Amerykańskich niż w Dolarach Kanadyjskich :) Mimo wszystko wiąże się to z podwójnym przewalutowaniem (PLN->USD->CAD) i stąd nieco wyższe ceny niż pierwotnie zakładane. Jesteśmy również w okresie gdzie USD bardzo mocno idzie w górę więc nawet 10gr różnicy w kursie, przy 100USD robi 10zł różnicy.

slaw71 napisał/a:
Mam polecieć do kantoru po 55$,czy chcesz złotówki od wszystkich i sam to zamienisz?
Fizycznie nie miałbym co zrobić z dolarami w gotówce więc najlepiej zrobić przelew na konto w złotówkach i kupię sam Dolary.

slaw71 napisał/a:
będzie w takim stanie jak Twój,nic nie połamane to ok

Mam zapewnienie, że znajomy będzie kupował przedmioty tak jak dla siebie. Niestety nie da się zrobić zdjęcia rzeczy, której nie ma się w ręce. Jest to element ryzyka zarówno dla mnie jak i dla Was.

slaw71 napisał/a:
Czy w komplecie będzie blaszka montażowa?

Wyjaśnię i dam znać.

Hormon - 2014-10-10, 22:23

Ja bym to widział tak, ktoś przelewa rolz kasę w złotówkach, jak zbierzesz to robisz zakup dolara w kantorze online i z konta walutowego przesyłasz kasę na konto kumpla. Z tym, że na 90% trzeba sie liczyć z VAT, wtedy potrzeba skany zakupu itd. Trochę to pokręcone, ale oby wam poszło sprawnie i bez przygód.

Poszukajcie po necie jak to mniej więcej wygląda, moje postrzeżenia pochodzą z zakupów w chinach. 50/50 jest szans że nie będzie VAT-u.

rolz - 2014-10-11, 07:36

Hormon, bardzo dziękuję za informacje i pomysły.

Cały czas prowadzę konwersację co do sposobu zapłaty za części i finalizacji transakcji.
Rozważamy również indywidualne przesyłki bezpośrednio do zamawiających w celu uniknięcia dodatkowych opłat celnych i VAT.
O skomplikowaniu tego wszystkiego można poczytać tu :)

http://podatki.gazetapraw...ro_bez_cla.html

Będę jeszcze zgłębiał temat na poczcie bądź zadzwonię do UC w tej sprawie.
Na bieżąco będę przekazywał więcej info.

Japko - 2014-10-13, 01:56

Ja się wypisuje jednak, sorki za zamieszanie ;) Wysyłka zabija niestety.
rolz - 2014-10-13, 08:31

Na razie spokojnie chłopaki, akcję wstrzymuję dopóki się wszystko nie wyjaśni.
piotr nowok - 2014-10-13, 21:48

U mnie tez poszlo pw i czekam na odp :)
rolz - 2014-10-14, 08:33

Cześć,
jestem właśnie po rozmowie z Urzędem Celnym :)

Sprawa wygląda następująco:
Jeżeli mielibyśmy robić dużą zbiorczą paczkę zgodnie z pierwotnym pomysłem to niestety czeka na nas dodatkowa opłata w wysokości 23% VAT i 4,5% cła co sprawia, że ceny poszybują o 1/4 w górę...

Zgodnie z przepisami paczki wysłane jako "podarunki" o wartości mniejszej niż 45 Euro (na szczęście nie jest w to wliczany koszt przesyłki) nie podlegają naliczeniu cła ani VAT.

Można zatem kombinować i wysyłać paczki pojedynczo ale wtedy niezależnie jaką duperelę się zamawia (np. przycisk ryglowania drzwi) płaci się ok USD25~30 za przesyłkę co też się nie opłaca.

Kombinuję dalej jak to wszystko ugryźć.

Na pewno nic nie będzie zamawiane bez wcześniejszej akceptacji zamawiających :)

rolz - 2014-10-14, 08:34

piotr nowok napisał/a:
U mnie tez poszlo pw i czekam na odp :)

Wpisuję te graty na listę :)

prospero507 - 2014-10-14, 20:23

ja nadal zainteresowany lampami do corrado. nawet jesli bede musial sam zaplacic za wysylke.
rolz - 2014-10-17, 21:44

Cześć, zrobił nam się mały impas w wątku :)

Sprawa stanęła ponieważ wszystko rozbija się o pieniądze, których nikt nie chce wyłożyć w ciemno... ani ja, ani Wy, ani mój kumpel :) Do tego dochodzi dodatkowo ryzyko wzrostu ceny przez komplikacje związane z przesyłką, o których pisałem powyżej i inne pierdoły takie jak prowizje za transfery czy przewalutowania. To uświadomiło mi dlaczego te części są tak drogie i niewielu trudni się ich ściąganiem. A jeżeli chce się mieć graty zza oceanu trzeba być niestety gotowym na wydatki.

Najprawdopodobniej sprawa skończy się tak, że na podstawie zebranych zamówień sam będę kupował i ściągał graty biorąc ryzyko na siebie i będę wystawiał je na sprzedaż mając je już fizycznie w ręku. Albo będę sprowadzać graty na zamówienie jeżeli ktoś faktycznie wyłoży kasę z górką bo osobiście nie chcę dokładać do interesu :)

Bardzo chętnie wysłucham również Waszych propozycji jak rozwiązać ten temat.
Póki co jedynie mój podłokietnik się niecierpliwi i pracujemy wspólnie nad pomysłami a to przecież nic nie kosztuje :)

Przemek - 2014-10-18, 06:26

Jarku a jak wygląda moje zamówienie
piotr nowok - 2014-10-18, 14:55

rolz ja tez czekam na wiesci jaki co ja tymi gratami na 100% jestem zainteresowany ;)
rolz - 2014-10-19, 08:28

Przemek napisał/a:
Jarku a jak wygląda moje zamówienie

piotr nowok napisał/a:
rolz ja tez czekam na wiesci jaki co ja tymi gratami na 100% jestem zainteresowany
Będę dawał znać indywidualnie, spokojnie :)
prospero507 - 2014-10-19, 14:22

no ja zeby sie okreslic jak z gotowka to musze na poczatku wiedziec ile maja kosztowac lampy i ile wyjdzie dla mnie wysylka. tak wiec jak bedziesz wiecej na ten temat wiedzial to napewno sie dogadamy jak z kasa
rolz - 2014-10-27, 18:33

Cześć, na razie mała próbka części, które fizycznie są już u kumpla w domu. Kumpel ma się w wolnej kontaktować z firmą Polimex jako alternatywa dla poczty, zobaczymy jakie mają ceny i w zasadzie powoli będziemy mogli przejść do konkretów. Jeden z forumowiczów zasugerował firmę Polamer ale cała akcja okazałaby się nie warta świeczki. Trochę zdjęć.

rolz - 2014-11-23, 21:26

Cześć,
wczoraj znajomy nadał pierwszą paczkę, zawierającą:

- 3 podłokietniki z blaszkami montażowymi (w tym 1 komplet mój i w kolejności dla Sławka i Tomek87)
- Dymione Helleny (komplet) dla Tomek87
- 4 komplety obrysów
- 5 przycisków ryglowania drzwi

Obrysów i guzików jest więcej niż zamówień więc jak coś będę miał od ręki.
Z cenami na spokojnie, zobaczymy co wyjdzie z cłem itd.
Paczka zostanie dostarczona przez firmę Polimex i spodziewam się jej w drugiej połowie stycznia. Ze względu na mocne obciążenie pracą zarówno moje jak i kolegi chwilowo zwalniamy z poszukiwaniami ale cały czas mam listę więc jak coś wyskoczy będę dawał znać zainteresowanym.

Docki - 2015-05-03, 12:48

Ogarniasz coś dalej?
rolz - 2015-05-03, 16:40

Temat chwilowo leży ze względu na wysoki kurs dolara i ogólnie słabo z czasem po obydwu stronach. Został mi jedynie 2x guzik ryglowania :)