|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Inne auta forumowiczów - Golf 2 prodżekt by Tomaszex
Tomaszex - 2014-11-02, 00:57 Temat postu: Golf 2 prodżekt by Tomaszex Jak niektórzy wiedzą zaminiłem swoje vento za mk2. Do dzisiaj szkoda mi jest ventyla, no ale trudno, chciałem golfa to mam golfa
Jest on z 1990r, 1.6PN na gaźniku, na
-sportowym zawieszeniu,
-alu podobno 7,5 i 8,5 cala.
-poszerzone nadkola,
-przyciemniane szyby,
-ledowe tylne światła,
-przód iron cross,
-kubełek recaro.
Szału w jakości wykonania wielu "operacji" nie ma, no ale wszystko da się poprawić
Jak narazie wymianiłem palec, kopułkę, zaślepione podciśnienia, poprawianie okablowania radyjka, przednie postoje w kolorze zimny biały, założony centralny zamek, znaczek tylny chrom, kierownica z polo zastapiona ori golfoską, ściągnięta bra
Jak wszystko pójdzie dobrze to juz za niedługo 1,6 chlejące 10L/100km zastąpi 1,6 TDI
W planach
-front z 4-reflektorami,
-halogeny clear w zderzak,
-alu 15 na sezon
-drugi recaro
-no i oczywiście w dół
Tak to się prezentuje :
Przemek - 2014-11-02, 10:01
Golf ładny ale z tym przodem to (chodzi o błotniki) kogoś poniosła fantazja. G2 ma szerokie błotniki ale tu po zabiegu nie wygląda to estetycznie.
Zderzak przód zamiennik
Jak ogarniesz go to będzie super projekt .
Tomaszex - 2014-11-02, 17:44
No trochę przesadzili, ale wszystko jest do zrobienia zderzak wygląda na zamiennik
tom cio - 2014-11-02, 19:42
Zawsze podobały mi się mk2 na szerokim, mają swój klimat, ja bym na Twoim miejscu frontu nie ruszał dobry jest
Tomaszex - 2014-11-02, 22:43
front mi tez się podoba jednak zawsze marzyły mi się cztery oczka Tylko że cięzko znaleźdź (o ile wogóle takie są) halogenów z krzyżami celtyckimi, a dwa różne reflektory raczej kiepsko będą wyglądać Jedyne to obwódka zostanie przemalowana na czerwony kolor czyli taki jak ma być i odświeżony emblemat GTI
Przemek - 2014-11-03, 13:31
Tomaszex napisał/a: | front mi tez się podoba jednak zawsze marzyły mi się cztery oczka Tylko że cięzko znaleźdź (o ile wogóle takie są) halogenów |
występują. Szukaj frontu Westmorlanda ewentualnie Rally Front.
Tomaszex - 2014-11-03, 23:41
Westmorland jakoś mi nie przypada gustu, tak samo jak front z Jetty Rallye jak najbardziej, tylko podobno trzeba trochę grosza wyłożyc
Tomaszex - 2014-11-11, 01:58
No i w końcu jest klekot pod maską
W końcu padło na 1.6 TDi SB. Jak się dowiedziałem dawca był od starszego pana, bezwypadkowy, ładnie utrzymany, silnik pali elegancko, chodzi równiutko jest żwawy zobaczymy jak będzie dalej
Od razu wymieniony filtrr i olej na wysokiej klasy mineralny, płyn chłodniczy i filtr paliwa. Przeżucona również instalacja z TDi, bo w moim było za duzo ingerencji osób trzecich Przy okazji wrzuciłem grill z 4rema ślepkami, zmiana kierunków na ładniejsze. No i wracając z garażu po 1 w nocy natknąłem się na panow palicjantów i trzeba było ściągać folię z szyb
kowal323 - 2014-11-12, 01:10
Podstawowe pytanie : Dlaczego to nie jest Vento ?
he, dobry German.. W pierwszym poście na ostatnim zdjęciu widać, że kawał fury z tego golfa
Diesel - Jedyny słuszny silnik Ile ma kuni ?
I widzę zagościł już front z 4 reflektorami
TO TY VENTA TAK SZYBKO NIE MODZIŁEŚ !
Powodzenia w dalszych modach !
Tomaszex - 2014-11-13, 01:04
kowal323 napisał/a: | Podstawowe pytanie : Dlaczego to nie jest Vento ? |
No bo zawsze chciałem golfa noo Moze to przez wspomnienia z dzieciństwa gdy pod domem stał piekny granatowy mk2 z 4-ślepkami Vento nie wymagało tyle widocznych poprawek, tutaj benzyniak żłopał ponad 10L i co chwile cos mu się działo, więc najtaniej i najlepiej wyszło kupić silnik Teraz cały czas porównuje golfa do vento, ale z korzyscią dla vento
Silnik ma ok 80KM (SB) licznikowo 328tysi, jak narazie zdrowo klekocze Tylko turbo podciągnąć bo ciągnie od ponad 2,5tyś
Przemek - 2014-11-13, 05:05
Tomaszex napisał/a: | Tylko turbo podciągnąć bo ciągnie od ponad 2,5tyś |
bo te turbo tak mają
muchomorek165 - 2014-11-13, 19:23
Ja mam zalozone turbo od 1.6SB Garrett T3 i to jest najlepsze w tej turbinie moze pozno zaczyna dmuchac ale do konca, mozesz zwiekszyc dawke paliwa wtedy zacznie wczesniej ale nie warto. Mozesz tez zalozyc MBC pomiedzy zaworem upustowym z turbo i zwiekszyc cisnienie doladowania do ok 1bar ale bez zegara nie baw sie. Jest sporo opcji
Przemek - 2014-11-13, 21:32
Ale w SB były T2
muchomorek165 - 2014-11-13, 21:59
Cicho bo sie wyda
Przemek - 2014-11-13, 22:02
muchomorek165 napisał/a: | Cicho bo sie wyda |
Wiem bo mam takie w passku
muchomorek165 - 2014-11-13, 22:05
Turbo zawsze mozna zmienic, a T2 powinno od 1600-1800 juz dmuchac a konczy sie 4000-4200 obr.
tom cio - 2014-11-13, 23:03
Tomaszex, rób rób motorownie, coś z niego jeszcze da radę wycisnąć, dziś gadałem z kumplem i na podobnym setupie do Muchomorkowego kręci aaz do ok 6-7k rpm i turbina nie wymięka
muchomorek165 - 2014-11-13, 23:09
Bo T3 nie wymieka i na moim setapie do 6k da sie krecic, tylko z pompy wtryskowej ogranicznik trzeba wywalic
tom cio - 2014-11-13, 23:13
Właśnie kumpel wywalił i sie zdziwił jak wskazówka od obrotomierza idzie głęboooko poza skalę. Ale nie śmiećmy koledze w temacie
Tomaszex - 2014-11-14, 20:53
tom cio, to nie jest żadne śmiecenie, wręcz przeciwnie, cos się z tego dowiedziałem To SB w końcu miały T2 czy T3 ? Ja wolę jak bierze wcześniej, także T2 byłoby idealne, muszę w wolnym czasie oblukać
Jak narazie mam 2 problemy :
luz na skrzyni i przegląd. Jutro zapytam o wycenę znajomego mechanika, no i przegląd z zmianą danych silnika w dowodzie dzisiaj powiedzieli mi że nie więcej niż 300zł Naprawde to tyle kosztuje, czy to tylko "ich' cena
muchomorek165 - 2014-11-14, 22:59
Cytat: | Naprawde to tyle kosztuje, czy to tylko "ich' cena |
Ceny na stacjach diagnostyki za badania techniczne sa z gory narzucane i stałe wszędzie. Pracowałem na stacji diagnostyki i każda miała taką samą cenę.
Cytat: | To SB w końcu miały T2 czy T3 ? |
Teoretycznie T2 Masz tabliczkę na turbo przeczytaj lub wstaw zdjecie turbo to Ci powiem
Tomaszex - 2014-11-16, 22:47
No to nie mam wyjscia trzeba trochę kasy wyłożyć i miec spokój.. Wczoraj podkrecona moja T2 o 5 obrotów sztangą, no i musze przyznac że jest różnica, przy ostzrejszej jeździe nie czuć żeby turbo załączało sie wczesniej ale od 2,5tyś ma lepszego kopa, za to przy spokojniejszej czuć jakby turbina szybciej wstawała
Za to dzisiaj sprawdzałem stan oleju i od wczoraj z połowy stanu spadło na minimum Takze juz chyba wszystko wiadomo..
pawel66600 - 2014-11-16, 22:48
Tomaszex napisał/a: | Za to dzisiaj sprawdzałem stan oleju i od wczoraj z połowy stanu spadło na minimum |
Wypił pół litra sobie
kowal323 - 2014-11-16, 22:50
Tomaszex napisał/a: | 2,5tyś ma lepszego kopa, za to przy spokojniejszej czuć jakby turbina szybciej wstawała |
Toć Ty Vento do 3000 obr. kręciłeś tylko w weekendy To w golfie turbo załącza się odświętnie ?
tom cio - 2014-11-16, 22:50
Oj tam, nie przejmuj się, mój teraz też olejek spija jak śmietankę
Tomaszex - 2014-11-16, 23:04
tom cio napisał/a: | Oj tam, nie przejmuj się, mój teraz też olejek spija jak śmietankę |
Taa To zbankrutuję na tych dolewkach, ale przynajmniej pozbyłem się jakiegoś peugeota ktory dojeżdzał mi do zderzka i nie dałem się zgubić paskowi b5 fl
kowal323 - 2014-11-17, 01:59
Środek pokaż w jakich warunkach tam jeździsz
Tomaszex - 2014-11-18, 21:20
Ok, nawrzucam trochę zdjęć to może zmotywuje ciebie to jakiegos aktuala
A więc środek wyglada, szału nie ma piczomagnesowe dywaniki są więc jest git Ciemna podsufitka, słoneczniki, jedyny rarytas to fotel recaro I na popielniczce jest znaczek GTD pochodzący z dawcy silnika, bo coś było na niej wczesniej naklejone i szpeciło
Znalazłem zdjecie silnika dawcy przed przekładką
Fura przerejestrowana i przegląd wyniusł 180 zł No i golf został obfotografowany
I niestety podczas polerki pękło szkło jednej z przednich lampy z krzyzami Jakby ktos wiedział coś o dymionach szkłach to chetnie posłucham Teraz całość wygląda tak, tylko jeszcze walczę z myślami gdzie dać rejestrację
pawlik1993 - 2014-11-23, 10:57
Szkła sie nie dymi i chyba dymionego tez nie kupisz
bedzie albo przyciemnione zkło folia albo lampa w srodku
golf 2 zawsze na +
Tomaszex - 2014-11-24, 21:18
Jestes pewien że nie ma dymionych ? Moje przyciamniane folią nie są a jednak są ciemniejsze szkła Dymionych nie znalazłem i z tego co słyszałem nie znajdę
Także zostaje tylko folia
pawlik1993 - 2014-11-27, 23:03
no ja sie nigdy nie spotkałem z dymionymi szkłami
Tomaszex - 2014-11-28, 00:08
Ja chciałbym się z takimi spotkac i to bardzo Był spot Nocnej Jazdy więc krzyże wróciły no i wpadło parę diodek no i właściwa rejestracja
W najblizszych dniach planuje wymienić rozrząd, łozyska z tyły, olej w skrzyni i termistor dmuchawy, no i niestety od jutra golfik będzie na stalówkach
Tomaszex - 2014-12-07, 22:47
Kolejny spot zaliczony, tym razem ważniejszy bo celem było zebranie datków na dom dziecka, była z nami straż pozarna i nieoznakowana insygnia która miała eskortować cała paradę nagle zaczynała zatrzymywac uczestników No ale mi udało się objechac trase bez zatrzymania i dzisiaj Golfik prezentuje się tak:
Miało byc tak pieknie ale.. Najpierw po zmianie termostatu zauważyłem że przy popuszczaniu korka płynu chłodniczego przez długi czas gotuje i wywala płyn, później zauwazyłem że dmucha po odkreceniu korka wlewu oleju, no i nie otwiera się termostat , ale silnik (sugerując się temperaturą silnika/górnego węża) nie nagrzewa się do temperatury pozwalajacej otworzyć termostat, mimo pokonania 20km w korku. Ma ktos pojęcie co się dzieje ?
kowal323 - 2014-12-07, 22:55
Nic nie przerabiałeś fotek ? Bo przedni froncik wygląda meeega !
Tomaszex - 2014-12-08, 07:47
Tylko pare ustawien na aparacie żeby kolory były żywe a zdjęcie ciut ciemniejsze i tyle Uroku dodają postojówki zwłaszcza w krzyżach
hotdriver - 2014-12-08, 17:50
no no coraz ładniejsza ta Twoja bandżola jeszcze felunek i będzie miodzio
pawlunio1987 - 2014-12-08, 22:31
Tomaszex napisał/a: | zauwazyłem że dmucha po odkreceniu korka wlewu oleju, |
u mnie tez tak jest i z tego co wyczytałem niema czym sie przejmować
Tomaszex - 2014-12-11, 21:39
bandżola Felunek będzie pikny, ten pójdzie na sprzedaz zaraz po ogarnieciu zimówek, coraz bardziej nachodzi mnie na kupno szerokiej stali bo na ori felgach golfik wygląda tragicznie..
pawlunio1987, właśnie tez wszędzie widze ze nie ma się czym przejmować, na poczatek planuje zaatakowac termostat, po sprawdzeniu w wodzie wyjdzie czy to on jest winny czy uszczelka
Tomaszex - 2014-12-21, 22:17
No i wszystko się wyjaśniło Najprawdopodobniej gotowało płyn przez termostat który wogóle się nie otwierał. Zresztą nieważne bo po wymianie termostatu na Wahlera wszystko wróciło do normy
Dzisiaj zrobiony rozrząd więc jeszcze podkładka pod wtryskiem i silnik jak narazie będzie ogarnięty W kolejce już czeka miękka deska
W między czasie jeszcze pomaluje ramiona wycieraczek lusterka itp zeby nie szpeciło
tom cio - 2014-12-21, 23:42
Zawsze mnie ciekawiło: te "miękkie deski" różnią się jeszcze czymś czy tyle zachodu żeby dotknąć palcem i trochę wgnieść deskę rozdzielczą?
pawlik1993 - 2014-12-22, 10:03
jak nacsniesz sa miekcejsze bo tamte typowy plastik i sa przyjemniejsze dla oka
NAjbardziej miekkie sa USA tamte to juz mieciutkie jak podusia
Tomaszex - 2014-12-22, 12:28
tom cio napisał/a: | Zawsze mnie ciekawiło: te "miękkie deski" różnią się jeszcze czymś czy tyle zachodu żeby dotknąć palcem i trochę wgnieść deskę rozdzielczą? |
o dokładnie mam to samo zdanie ale optycznie wydaje mi się że troszkę ładniej wygląda, no i sam fakt że jest miękka a nie twarda :p
Tomaszex - 2015-01-04, 15:58
Parę dni temu udało mi się wyrwać z szrotu manetkę z MFA, jednak z tego co udało mi się wyczytać na necie, w dieselku ogarniecie prawidłowo działajacego MFA to nie taka prosta sprawa
Ale na to czas będzie później bo teraz czeka mnie "kopanie" w schematach żeby odnaleźdź przyczyne nie działającej kontrolki świec żarowych
Obecnie zastanawiam się nad wydechem,a dokładnie jego końcówką bo obecny mi nie leży, tylko zastanawiam sie czy bardziej będą pasowały dwa krany czy jeden grubszy
muchomorek165 - 2015-01-04, 22:06
Co do kontrolki sprawdz zarowke, przekaznik swiec zarowych. Co do wydechu jeden grubszy ale z glowa.
Tomaszex - 2015-01-04, 22:26
muchomorek165 napisał/a: | Co do kontrolki sprawdz zarowke, przekaznik swiec zarowych. |
Żarówka wymieniana, przekaźnik dobry, świece grzeją słychac pyknięcie, na liczniku ścieżki były sprawdzane więc to raczej nie wina licznika
Własnie jeden będzie chyba ciekawiej wyglądał
tom cio - 2015-01-04, 23:31
Zmieniałeś wiązkę licznika przy swapie? Dieslowska ma jeden kabelek więcej właśnie do kontrolki grzania świec.
Tomaszex - 2015-01-05, 08:44
Wiązka do licznika nie była właśnie wymieniana. Jesteś pewny z tym jednym pinem? Bo raczej nic innego nie zostało. Chyba że w skrzynce bezpieczników jest taki mostek (czerwony gruby przewód) i tylko jego nie jestem pewien, ale piny porównam bo mam wiązkę od diesla
tom cio - 2015-01-05, 09:27
Wiesz na mk2 to się w sumie nie znam, ale w vencie tak jest na 100%.
Tomaszex - 2015-01-20, 00:35
No i wyszło tak jak pisał tom cio, W benzyniaku jest 14 przewodów a w TDi jeden przewód więcej Szybka przekładka wiązki licznika i kontrolka hula aż miło
Miałem trochę czasu więc wpadła brewka, wygłuszenie maski, załozyłem tunel środkowy z duzym schowkiem, ciemne orginalne tło ikon nawiewów, i podłaczyłem porządniej głosniki do radia bo zawsze 4 lepiej zagrają niz 1
Jest już nowy plan wyeksponowania kokpitu w czym pomogą mi wskaźniki z Audi 80
Tomaszex - 2015-01-26, 21:09
Poszukałem zdjęć i tak się brewka prezentuje, po kupnie od razu została wyczyszczona i pomalowana w czarny mat
i bestia w nocy z Mk3 kolegi
Efekt postojówek bardzo mi sie podoba, Ledy SMD w halogenach, a w reszta te o szerokim kącie świecenia
I walka z kabelkami przekładka wiązki i opanowywanie kabelków od radia i głośników, wszystko opanowane, tylko syki pasowałoby jakieś konkretniejsze, załozone Radio pioneer mhv 170ub więc koniec udręki z transmiterem
Tuba już czeka wiec teraz powoli można zaczynać polować za wzmacniaczem
vwjanekvento - 2015-01-26, 21:36
Ladna dwojka ale mi te felgi nie pasuja jakies steffany może?
Tomaszex - 2015-01-28, 20:54
Hmm od zawsze w dwójkach podobały mi się borbety A i zapewne takie koło kiedyś zagości, ale puki co skromne fundusze to celuje w szeroką stal serduszka
Tomaszex - 2015-02-05, 20:18
Ponowie potrzebuję porady jako ze ostatnio sprawdzałem stan płynu chłodniczego i zobaczyłem to
to od razu nasuwa sie do głowy że uszczelka, a jeszcze bardziej sugerowało to że na miarce troszkę ubywa oleju. Jednak podczas przekładki załozony zbiorniczek nie był od poczatku przejzysty (akuratnie ja go nie zakładałem), pomyslałem ze wyczyszcze zbiorniczek. I gdy odciagałem płyn wygladał tak
Oczywiscie w zbiorniczku pełno czarnej mazi którą z trudem wyplukałem, i tu moje pytanie : czy gdy jest nieszczelność przy głowicy i olej przedostaje się do płynu to pojawia się tylko korzuch w zbiorniczku, czy barwi cały płyn ?
wojtas83 - 2015-02-05, 20:48
Raczej tylko kożuch, ale w sumie zależy to również od samego płynu i oleju czy nie da się ich wymieszać ze sobą.
Budda - 2015-02-06, 00:01
U mnie było podobnie jak chłodniczka oleju była do wymiany.
Tomaszex - 2015-02-07, 12:50
czyli najlepiej zrobić eksperyment czy jedno miesza się z drugim Dzisiaj troszkę pojeżdzę i zobacze jak bedzie wygladała sytuacja w zbiorniczku i wszystko bd wiadomo
Tomaszex - 2015-02-14, 16:38
mały aktual, Żeby w Golfie nie było tak cicho wrzuciłem wzmacniacz mac audio 1200W max, i tube jbl 200rms, i od razu jakoś się raźniej zrobiło
jako ze w bagaju nic się nie świeciło zamontowałem tak jak miałem w vento, ventylowskie lampki z podsufitki z tyłu, jak narazie normalne żarówki ale ładniej będzie zimny biały
No i w końcu miękka deska doczekała się załozenia, jak się okazało po ściągnięciu były urwane obydwa mocowania do podszybia i dlatego tak trzeszczała. Teraz wszystko jest porządnie skręcone, podłaczone podświetlenie schowka, przy okazji ściągnietej deski ogranąłem trochę kable żeby się tak nie motały.
Teraz do kompletu pasuje jeszcze oznaczenia GTD
Tomaszex - 2015-04-09, 21:17
W golfie coś tam porzdurałem, jako że w środku troszkę sztyrgotało bo miał za niskie obroty podniosłem mu lekko dawkę uregulowałem obroty i jest git, wymieniony czujnik wstecznych świateł, emblematy w błotniki wolfsburg edition, emblemat z tyłu z golf GTi zmienił się na turbo intercooler, poprawiona folia na halogenach w grillu, pomalowana lotka szyberdachu i wymienione jej przerdzewiałe elementy.
Tak z ciekawosci spróbowałem go wypolerować pastą k2 turbo i miejscami jakiś tam efekt jest ale szału nie ma
została również wymieniona podkładka pod wtryskiem i jest sucho, pasowałoby jeszcze wykombinować osłonę pod silnik bo aż żal patrzeć jak silnik się tak brudzi..
Przerobione podświetlenie panelu nawiewów zrobione na diodzie led, jak narazie biało ale będzie na zielono żeby pasowało do licznika
No i to na co tyle czekałem, czyli krany od tdi'ka Na wydechu jest tylko koncowy tłumik wm sport bez wyciszenia i brzmi świetnie tzn tak https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
kowal323 - 2015-04-09, 21:52
Zdecydowałeś się jednak na dwa krany, prawidłowo.
Zielony licznik panie, wstawiaj tam jakieś niebieskie lub czerwone oświetlenie
Ogólnie fajny motyw, z tą przysłoniętą rejestracją z tyłu, dopiero dojrzałem.
Tomaszex - 2015-04-11, 01:42
No to jakoś nie jestem fanem rynien choć mojemu do rynny i tak było daleko ale to taki sentyment z vento Jak już to niebieski mi się podoba, ale czerwony tak średnio, tzn może i wygląda fajnie ale trzeba dobrze dobrać barwę żeby nie męczyło oczu.
Troszkę insiej z ta klapą, ale fachowcy tak zrobili że wszystko wychodzi W planach jest ori klapa z lotką i zamaskowany przycisk otwierania wtedy będzie pięknie
Za radą chłopaków z vag podkapacie (a właściwie hejtów ) rejestracja załozona na swoje miejsce i nawet nie myślałem że będzie tak spoko wyglądać
No i zmienione podświetlenie na zielony tak żeby nie krasić
Tomaszex - 2015-06-02, 22:45
Mały up, jako ze ciekło spod kolektora dolotowego wziałem sie za wymiane uszczelki i miałem go wyczyścić ale okazał się czysty jak łza tak jak kanały w głowicy
Został również obrócony boost pin o 90 stopni i spiłowana podkładka, tylko zastanawia mnie skąd wział się na nim zaschniety brazowy osad
Wymieniona uszczelka pod pokrywą zaworów a sama pokrywa zaworów ładnie wymalowana w czarny mat i od razu mniej szczypie w oczy, a odma została puszczona poza dolot bo trochę oleju było w wężu
Małe przygotowanie do wskaźnika doładowania, czyli radio w konsole środką i mała przeróbka umiejscowienia zapalniczki
I wreszcie wpadł wskaźnik, umiejscowienie bedzie jeszcze przerabiane żeby było ładnie
Jak narazie suszrka dmucha 0,7 bara ale będzię więcej, chcę dojśc do 1 tak bezpiecznie żeby w najblizszym czasie nie było potrzeby wymienia uszczelki pod głowicą
PO obróceniu pina w dolnych obrotach golf zbiera się duzo lepiej ale znowu przy górze szału nie ma i wydaje mi się że to może być przed zbyt niskie doładowanie ale zobaczymy
Czarnego dymu troszkę przybyło, a spalanie z 5.7 do 6.5 zmieniło się na 4.7 do 8.5L/100km
Teraz jeszcze FMIC i można z ciekawości wybrać się na hamownie co tam ciekawego pokaże
pawlik1993 - 2015-06-07, 18:14
TD maja potencjał ;p ładnie działasz
|
|